Започват хайки и за найлоновите торбички

Нона Караджова от години пазарувала с платнена
31 окт 2012 18:39,
115
Започват хайки и  за найлоновите торбички
Нона Караджова. Снимка: архив Булфото

Започват масови проверки на производители и търговци на найлонови торбички, за да се провери дали са платени екотаксите за торбичките.

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова обясни, че е даден достатъчно голям толеранс от приемането на тарифата за полимерни торбички.

Министърът обясни, че целта на проверката няма де е да се събират допълнителни средства от глобите. Караджова беше категорична, че не се цели фискален ефект, а превъзпитание на потребителите.

“Целта е тази такса да се окаже неизгодна за потребителите“, обясни тя. По нейни думи така те ще спрат да използват найлонови торбички за еднократна употреба, които имат голяма екологична тежест върху природата ни.

Караджова обърна внимание и на факта, че въпросните торбички са навсякъде около нас  - по дърветата, по полянките, в коритата на реките и в морето.

Нона Караджова даде и личен пример. Тя обясни, че от години не използва найлонови торбички и пазарува с екологичен плик. Министърът дори извади от чантата си зелена платнена торба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
2
 
! Отговори
до IQ146/Торбаланче преди 11 години
Явно забравяш, че съществува и рециклиране на хартия т.е. рециклирани подаръчни торбички.
89
0
 
2
 
! Отговори
Торбаланче преди 11 години
Просто във всеки магазин не трябва да има вече никакви изкуствени торбички.Могат да си направят фирмени торби от рециклиран текстил за многократна употреба или по-сръчните да си ушият някой "дизайнерски", домашен модел торба.
88
0
 
2
 
! Отговори
Chobanov преди 11 години
drago dnes.bg,vijdali li ste snimki i video ot bg selo ili bg grad - do bg kmetstvo,bg post,bg gara, bg avtogara, bg spirka, bg pazar chisti recycling bg konteineri s tabeli za pvc otpadatzi i bg firmi /darjavni ili chastni / koito da prerabotvat pvc otpadak ili da go izgaryat v fabriki za bg bukluk i da proizvejdat bg topla voda i bg parno otoplenie za bg bolnitza naprimer ili za jitelite na bg selo, bg grad?! az ne sam.
87
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
извода е МАНТАЛИТЕТА
86
0
 
5
 
! Отговори
:-) преди 11 години
Просто е крайно време да има завод за *** и за рециклиране. А не да тормозят хората.
85
0
 
10
 
! Отговори
Матадор преди 11 години
Аз предлагам да организираме хайка за *** министри. Може да ги отстрелваме на пусия пред министерството!
84
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вдигането на ценат няма да реши проблема с летящите и окрасяващи пейзажа найлонови торбички. В Гръция, Словения, Германия, Хърватска ги дават безплатно при пазаруване, служител ти реди покупките, и никога не те питат искаш ли торбичка. Какъв е извода?
83
1
 
2
 
! Отговори
Ники преди 11 години
Ако това е за да няма хвърчащи торбички по дърветата,ливади,поляни,реки,езера,планини,гори,покрай пътища,детски площадки,буквално навсякъде,аз съм ЗА.Щом не ги ползваме САМО по предназначение,така да е.
82
1
 
10
 
! Отговори
Наблюдател преди 11 години
Поредното малоумно мероприятие
81
0
 
10
 
! Отговори
мда преди 11 години
Каквото и да ни се говори, знаем че става въпрос за пари. Които да даваме в повече като в случая екотакса.А много е нагло " целта на проверката няма де е да се събират допълнителни средства от глобите" , след като целта е точно това.А примерно да се раздават платнени торбички субсидирани до цената на найлоновите ще реши т.н. проблем и без да се контролира.
80
0
 
5
 
! Отговори
... преди 11 години
До един:...рециклиране на какво..?
79
0
 
14
 
! Отговори
... преди 11 години
До пиянде:...разбира се, че ще разсъждава правилно - за нея алкохола е основна движеща сила :)
78
0
 
5
 
! Отговори
един преди 11 години
Не е необходимо да сечем дървета ,могат да се произвеждат чрез рециклиране .
77
0
 
13
 
! Отговори
eдин преди 11 години
До лапнишаран Г-жа Караджова да не се дава за пример ! Не се намира в детска градина! Ако случайно има дългосрочна памет да ни припомни нещата от преди 20г ,когато пазарувахме в хартиени пликове и продавачите работеха с ръкавици в София , а улиците се миеха.
76
0
 
13
 
! Отговори
лапнишаран преди 11 години
Г-жо Караджова,торбичката,която показвате по телевизията изглежда съвсем нова и неупотребявана.Вярвате ли си,че наистина пазарувате с нея?Лично аз не Ви повярвах!Иначе с призива да се спре замърсяването с пластмаса съм съгласна и го подкрепям.
75
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
DO 82 Komehtara ti e gotin, no neto4en ! Ako iska6 torbi4ka , pla6ta6 5 santimo6 ! Sori Maikal , no e taka i Portugaliq se pi6e s u y ili neznam s kakvo no n is o ?5
74
0
 
32
 
! Отговори
го гУспожата преди 11 години
Пак сме по-католици от папата.От цялата екология Кара/кон/джова се захвана с найлоновите торбички.Иначе цялата ни екология е фтасала.В коя държава ,*** госпожо са приели подобни безумия.През октомври се завърнах от екскурзия в Италия,франция,Испания и Портогалия и навсякъде в магазините им стоката се опакова в БЕЗПЛТНИ найлонови торбички. Каква е целта на голямата ти активност,освен че ще ни затрудниш и оскъпиш живота
73
0
 
19
 
! Отговори
Тодор Живков преди 11 години
Сега Нона да започне хайка и за найлоновите китайски чорапи, защото ни се изприщиха краката от тия боклуциДа се забрани вносът на тия ***, защото не се разграждат в природатаСамо памук , вълна и коприна са екологичните суровини за чорапиЗатова Т Живков си назначил специална жена да му кърпи чорапите. Имал само един чифт, плетен още преди девети септември и с него го закопали
72
0
 
26
 
! Отговори
антигербераст преди 11 години
Поредната мозъчна пръдня на герберастката овча мисъл.Както всичко досега , естествено че става въпрос за пари .При тая омразна гербаджийска хунта всичко е дране на кожипод една или друга форма .
71
0
 
13
 
! Отговори
ех бре преди 11 години
как е у Европата, там забраниха ли ги.Или заниманието с торбичките е Нонина любов.