Господа депутати, кой колко пари има във влогове?

След 2 часа спорове данък "лихва" мина окончателно в парламента
Обновена: 15 ное 2012 14:37 | 15 ное 2012 13:21,
141
Господа депутати, кой колко пари има във влогове?
Снимка: архив

Парламентът окончателно прие 10-процентния данък върху лихвите по депозитите. След 2-часови спорове в пленарна зала от 134 гласували депутати 93 бяха „за“, а 41 – „против“.

Още при откриването на днешното заседание Павел Шопов от „Атака” предложи да се коригира заглавието на закона, защото освен ДДС разглежданият от депутатите закон е свързан с доходите на физическите лица.

"Заглавието на този закон се явява неточно и подвеждащо. Направихте юридическо нарушение, което и второкурсник ще разбере”,  обясни той. Предложението не беше прието.

Кирчо Димитров от „Синята коалиция” предложи още по-радикално решение, като поиска да отпадне данъкът, с който се облагат доходите върху лихви по депозитите. „За първи път се налага такъв данък у нас. За пореден път се увеличава данъчното бреме, независимо че правителството е заявявало многократно, че няма да го увеличава”, коментира той. „Приемайки този данък, ще обложим бедните и средната класа, а не богатите”, посочи депутаът.

Кирчо Димитров обясни, че причината хората да кътат и малкото спестени пари е, че в години на криза не виждат възможност да инвестират своите средства и изчакват по-добри времена.

Председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев повтори предложението си от дебатите на първо четене и поиска всички депутати, които говорят по темата, да кажат колко пари на влогове имат. „Нека да кажат от „Синята коалиция” колко влогове имат. Кое е вярно, че този закон ще ощети бедните? Не съм съгласен с това“, категоричен беше той.

„Отляво лансираха една лъжа - че 75 % от влоговете са до 1000 лв.”, коментира Велчев, с което си навлече гнева на БСП.

„Народните представители и другите длъжности си декларират депозитите си в Сметната парата. Нямам против всеки да си декларира влоговете, но тая простотия, която се предлага в момента, няма никакво съдържание”, коментира думите на Велчев левият юрист Михаил Миков.

За думите си Миков получи забележка от председателствящата заседанието Менда Стоянова.

„Г-н Велчев, всички ние попълваме данъчни декларации. Така че репликата не е уместна”, взе отново думата Кирчо Димитров от десницата.

„Справката, която излезе, че над 75 % от влоговете и депозитите в търговските банки са на лица до 1000 лв., е на БНБ. Не вярвам БНБ да дава невярна информация”, коментира Димитров.

„Ние още веднъж удряме бедните. Управляващите да потърсят тези необходими приходи, като насочат усилията си срещу монополите”, посъветва още Димитров.

„Банките знаят хората колко пари в сметката си държат”, каза Георги Анастасов от БСП. „Вие пак натоварвате бедните хора, богатите бълха ги е ухапала. Те знаят къде да си държат парите. Те не ги държат в България”, допълни той. 

Анастасов обясни, че винаги е гласувал против плоския данък по време на управлението на тройната коалиция. И той предложи социален подход при налагането на данъка.

„Това е данъчно мародерство. Управляващите не могат да съберат парите от сивия сектор, акцизи и бандероли и са намерили тука сладкия начин за едни 120 млн. лв. Това е все едно да биеш хора с вързани ръце”, коментира Павел Шопов от „Атака“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: данъклихви от депозити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
108
4
 
5
 
! Отговори
do 111 преди 11 години
Значи визираш някой с поне два апартамента . Щом е продал единия за по голям , чака 2 години и в това време си живее някъде и държи 100 бона в банката . Малко кухи работи говорите . Данъка си е ОК.
107
0
 
11
 
! Отговори
търкалета преди 11 години
До Lo_ridahЛихвите по кредити на физически лица не се облагата или приспадат никъде. 10% плащат само фирми.
106
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
106* ами времето между продажбата и покупката на имот при този свит пазар може и 2 години да откара със сигурност. Човека няма да си държи парите под юргана или в кацата. ***
105
1
 
7
 
! Отговори
до 108 преди 11 години
Еми значи щом ти е такъв висок стандарта, значи и данъка на 100-те бона за теб са джобни пари ....
104
3
 
2
 
! Отговори
до 107 преди 11 години
Противни сте бре ... Имам в фб един активист на БСП . и мога да ти кажа всички говорите абсолютно еднакво и лъжете на дребно !
103
1
 
5
 
! Отговори
Stas преди 11 години
До 105/ "Еми аз не мисля че тези със по 100 бона в банката са в графа бедни просто". Ами обяснение има-просто ти е дота бедно мисленето, или живееш в селските покрайнини. Със сто бона в панелния люлински град може да си купиш една панелка на 50 години от две стаи към момента. За теб явно критерия е кошарата.
102
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ne razbrahte li, che B.Borosv i SIe ne im dreme za obiknovenite hora.Nai-jalkoto e, che grabqt i skuybqt ot kudeto im padne vmesto da napravqt taka, che ikonomikata da zaraboti, horata da imat rabota i da se chuvstvat po-dobre!!Ne sme imali takiva tupaci kato GERB dosega, to kakvo li ne beshe.Komunistite i drugata *** deto be u bvlastta bqha po-chitavi i po-razumni.Samozabravilia se Galileo Galilei na BG, de.Borisov e dikazatelstvo, kakvi la-na moje da se domognat do vlasta.Ujas!!!
101
1
 
3
 
! Отговори
до 104 преди 11 години
Е колко време ще се мота между продажбата на първия и покупката на втория 10 години ли :D
100
1
 
6
 
! Отговори
do 103 преди 11 години
Еми аз не мисля че тези със по 100 бона в банката са в графа бедни просто .........
99
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
101* Май глупостта е твоя. Този който е продал имота си и има намерение да закупи друг, под дюшека ли си да ги държи, докато намери нещо подходящо. Какви наеми са ти у главата. ***
98
1
 
7
 
! Отговори
Ran преди 11 години
До 88/Пишеш глупости-това не е бесепарска пропаганда. Защо даваш пример с 1000 лева/една заплата/. Кой нормален човек няма спестени пари за да си купи жилище, или за да отгледа децата си, предвид това, че държавата им дава жълти стотинки. Що за човек си, ако през живота си не си спестил за едно жилище или спестяваш за да живееш нормално. Не всеки, който вижда идиотизмите на гербавите *** е бесепар.
97
4
 
3
 
! Отговори
do 100 преди 11 години
Абе аз не ги съжалявам тези с по 100 бона в банката да ти кажа :D
96
3
 
5
 
! Отговори
do 100 преди 11 години
Доста глупав трябва да си да си продадеш имота и да туриш парите в банка вместо да го даваш под наем . ама мнооооооооооого глупав
95
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 97/от баща до син- Нещо май си скаран с аритметиката. Защо трябва да имаш милиони, за да ти пречи данъка. Ако си спестявал цял живот или си продал имота си и имаш 100 бона-милионер ли си, или това което ще ти вземат от тях като данък е малко?
94
0
 
0
 
! Отговори
... преди 11 години
Бая сте прости
93
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С този закон придобих вече самочувствие на милионер. Продадох си нивите и пилчарниците на село и с тия 60 бона, които ще ми се облагат съм в категорията на богаташите. Поне самочувствие да има. Това ще е дереджето след като си избрахме да ни управляват комунисти и милиционери. За комуниста род и родина няма.
92
1
 
1
 
! Отговори
баща до син преди 11 години
до 96 Ти моето момче колко милиони имаш в банката та ти пречи тоя данък ?
91
0
 
8
 
! Отговори
Син преди 11 години
До 90/И да пишеш до Президента-ефекта ще е същия. Нали е кукла на конци на гербавите комунисти и милиционери, каквото му кажат-това върши. Истината е на изборите да бъдат изхвърляни завинаги на бунището на историята.
90
10
 
4
 
! Отговори
... преди 11 години
Като искате големи пенсии и заплати ще трябва да плащате големи данъци. Парите да не растат по дърветете . По скандинавието данъците стигат до 50 %
89
2
 
13
 
! Отговори
Възмездие преди 11 години
Нека всички се вдигнем и пометем гербаджийската *** до година на изборите.За спасението на България!!!