Господа депутати, кой колко пари има във влогове?

След 2 часа спорове данък "лихва" мина окончателно в парламента
Обновена: 15 ное 2012 14:37 | 15 ное 2012 13:21,
141
Господа депутати, кой колко пари има във влогове?
Снимка: архив

Парламентът окончателно прие 10-процентния данък върху лихвите по депозитите. След 2-часови спорове в пленарна зала от 134 гласували депутати 93 бяха „за“, а 41 – „против“.

Още при откриването на днешното заседание Павел Шопов от „Атака” предложи да се коригира заглавието на закона, защото освен ДДС разглежданият от депутатите закон е свързан с доходите на физическите лица.

"Заглавието на този закон се явява неточно и подвеждащо. Направихте юридическо нарушение, което и второкурсник ще разбере”,  обясни той. Предложението не беше прието.

Кирчо Димитров от „Синята коалиция” предложи още по-радикално решение, като поиска да отпадне данъкът, с който се облагат доходите върху лихви по депозитите. „За първи път се налага такъв данък у нас. За пореден път се увеличава данъчното бреме, независимо че правителството е заявявало многократно, че няма да го увеличава”, коментира той. „Приемайки този данък, ще обложим бедните и средната класа, а не богатите”, посочи депутаът.

Кирчо Димитров обясни, че причината хората да кътат и малкото спестени пари е, че в години на криза не виждат възможност да инвестират своите средства и изчакват по-добри времена.

Председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев повтори предложението си от дебатите на първо четене и поиска всички депутати, които говорят по темата, да кажат колко пари на влогове имат. „Нека да кажат от „Синята коалиция” колко влогове имат. Кое е вярно, че този закон ще ощети бедните? Не съм съгласен с това“, категоричен беше той.

„Отляво лансираха една лъжа - че 75 % от влоговете са до 1000 лв.”, коментира Велчев, с което си навлече гнева на БСП.

„Народните представители и другите длъжности си декларират депозитите си в Сметната парата. Нямам против всеки да си декларира влоговете, но тая простотия, която се предлага в момента, няма никакво съдържание”, коментира думите на Велчев левият юрист Михаил Миков.

За думите си Миков получи забележка от председателствящата заседанието Менда Стоянова.

„Г-н Велчев, всички ние попълваме данъчни декларации. Така че репликата не е уместна”, взе отново думата Кирчо Димитров от десницата.

„Справката, която излезе, че над 75 % от влоговете и депозитите в търговските банки са на лица до 1000 лв., е на БНБ. Не вярвам БНБ да дава невярна информация”, коментира Димитров.

„Ние още веднъж удряме бедните. Управляващите да потърсят тези необходими приходи, като насочат усилията си срещу монополите”, посъветва още Димитров.

„Банките знаят хората колко пари в сметката си държат”, каза Георги Анастасов от БСП. „Вие пак натоварвате бедните хора, богатите бълха ги е ухапала. Те знаят къде да си държат парите. Те не ги държат в България”, допълни той. 

Анастасов обясни, че винаги е гласувал против плоския данък по време на управлението на тройната коалиция. И той предложи социален подход при налагането на данъка.

„Това е данъчно мародерство. Управляващите не могат да съберат парите от сивия сектор, акцизи и бандероли и са намерили тука сладкия начин за едни 120 млн. лв. Това е все едно да биеш хора с вързани ръце”, коментира Павел Шопов от „Атака“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: данъклихви от депозити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
68
0
 
12
 
! Отговори
милен преди 11 години
ОСТАВКААААА БОКЛУЦИИ МРЪСНИ ПАК НА ГЪРБА НА БЪЛГАРИНА ЕВАКУАЦИЯ ХОРА ЕВАКУАЦИЯ БЯГАЙТЕ ДОКАТО Е ВРЕМЕ.
67
0
 
9
 
! Отговори
Niko преди 11 години
С приеването на този закон, гербавиет *** загубиха от мен точно 12 гласа. От всеки вложител по един глад да загубят, мисля че нямат шанс повече да влязат в парламента, камо ли пък за управляват.
66
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С този закон, комунистите от герб фактически се отказаха от втори мандат. Едва ли има такъв мазохист, който би дал гласа си на този, който му открадна и спестяванията. Такова кожодерство и през турско не е било.
65
3
 
6
 
! Отговори
аз преди 11 години
Отново се облага средната класа .ако има такава.Това направи ГЕРБ.БСП вкара плоския данък пак за сметка на по- бедните.Ееее питам аз .кой мисли за народа?
64
0
 
10
 
! Отговори
San преди 11 години
За 3 години и половина тия гербави комунисти не само че нито една индексация не направиха на заплатите и пенсията, но обраха и спестяванията на хората, кътани за черните дни до които ни докараха с калпавото си некадърно управление.
63
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Вие пак натоварвате бедните хора, богатите бълха ги е ухапала. Те знаят къде да си държат парите. Те не ги държат в БългарияТова е истината господа герберасти.Отново го "отнася"обикновения българин.Мисля ,че това няма да го забравим и ще ви го "върнем тъпкано" на изборите.
62
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-неграмотното управление в цялата 10500 годишна история на света.
61
0
 
20
 
! Отговори
П.Петров преди 11 години
И аз съм за намаляване на депутатите на половина. Това би било референдум, за който ще се подпиша и ще гласувам.Също така да отпадне възможността да се гласува "въздържал се". Ако депутатът няма мнение по някой въпрос или не може да вземе режение за него, значи не става за депутат, няма защо да му се плаща заплата от нашите данъци.
60
0
 
21
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 11 години
АМИ ЗАЩО ИЗБИРАМЕ 240 ДЕПУТАТИ, КАТО МОЖЕМ ДА ИЗБЕРЕМ 136 ХРАНТУТНИЦИ. КЪДЕ СА ОСТАНАЛИТЕ 106 - НЯМА ГИ НА РАБОТА (САМООТЛЪЧКА). АКО БЯХА ТАМ... КАК ЛИ ЩЯХА ДА ГЛАСУВАТ... ХОРААААА.... ПОМИСЛЕТЕ СИ ДОБРЕ, НА ТЕЗИ ИЗБОРИ ДА ГЛАСУВАМЕ ЛИ ЗА ВСИЧКИТЕ ТЯХ
59
1
 
10
 
! Отговори
истината преди 11 години
Защо не си внесете парите в си банк -при цветелинка-така всичко ще бъде на бойко.Дянков следващата година си билет за АМЕРИКА - ЩЕ ПОЛЗВАШ НАМАЛЕНИЕ.Сега когато ти върнахме заемите ще си спокоен.Защо се вдигат заплатите на армията .мвр и съдебната власт -ИЗКАРАЙТЕ СРЕДНАТА ЗАПЛАТА В ТЕЗИ СЕКТОРИ- АКО Е ПОД 1000 лв.
58
0
 
10
 
! Отговори
търкалета преди 11 години
Опозицията сега трябва този закон да го оспори пред КС. Основният мотив трябва да бъде - доход ли са лихвите и ако са доход защо се облагат само доходите от лихви по депозити, а не всички лихви, които плащат банките. И, още, ако са облагаеми доходите от лихиви, то трябва да се приложат правилата за облагане на доходите - лихви по сметки, лихви по кредити и нетен остатък за облагане или възстановяване. Иначе, ако остане този закон така, е опорочаване и явно ограбване на хората за повече приходи.
57
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ НИЩО ЗА АМЕРИКАНО-ЮДЕЙСКИЯ ГЕНОЦИД В ГАЗА ?!?!?!??!?!?!?!
56
0
 
16
 
! Отговори
Професора преди 11 години
Тикви от Герб защо направо не изкарат танковете и да ни убият веднъж за винаги.Спрете агонията над българите!Спрете геноцида над изстрадалите хора!Спрете с политиката на разруха,не останаха млади хора в тази държава.Незабавно прекратете агонията на нацията или тълпите ще се надигнат на бунт!
55
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ku4eto Ами още не си пораснал.Кто порастнеш ще разбереш.
54
0
 
3
 
! Отговори
хХх преди 11 години
Сега питах и ми отговориха: тези които имат депозити към момента няма да плащат данък до момента до който не им се подновят договорите след края на тази година. Т.е. после пак ще плащат.
53
2
 
1
 
! Отговори
До 55 преди 11 години
За жалост не са и няма да пуснат кокала.. ще видиш :(
52
0
 
29
 
! Отговори
Avtogol преди 11 години
Eдни хора днес загубиха изборите следващата година.....и толкова елементарно.... ...сещате ли се кои ?
51
1
 
6
 
! Отговори
benevolent преди 11 години
От картелът на банките регистрирани около Австрия: Райфайзен, Уникредито. ДСК и Телеком Австрия се опитаха да ме отровят и сплашът защото разкрих публично картелите в банките и телекомуникациите, и че контролират съзнанието на централни банкери и правитество с импланти на мрежата на Мтел. Участват Стати Статев, Калин Христов, Мариела Ненова, Андей Василев, Росен Розенов, Григор Стоевски, Кристина Карагьозова, Цветан Цалински ... Така изчезнаха 20 млрд от фондова борса, 10 млрд лоши кредити ...
50
3
 
12
 
! Отговори
ахахахах преди 11 години
абе да слагат данъци аз нищо нямам няма и какво да ми облагат !!! нямам кола,нямам жилище,нямам влогове...имам само разходи -сметки за ток,вода,телефони,интернет,празна кредитна карта и заем да погасявам :) даже толкова ми е розово положението,че банките ми отказват кредити вече :) та питам тия от герб какво ще ми вземете освен от 3-те най дългото ?А?
49
1
 
9
 
! Отговори
марти преди 11 години
До ku4etoПес мамин,аз работя в чужбина и скатавам пари в България-ето затова имам!!!И нямам намерение да отделям от това,което аз съм изкарал,за да хрантутя плужеците,*** и...перменентно безработните в Чалгария!!!Ясно ли ти стана защо имам скатани пари защо не искам от тях да печелят нехранимайковците в България???