Господа депутати, кой колко пари има във влогове?

След 2 часа спорове данък "лихва" мина окончателно в парламента
Обновена: 15 ное 2012 14:37 | 15 ное 2012 13:21,
141
Господа депутати, кой колко пари има във влогове?
Снимка: архив

Парламентът окончателно прие 10-процентния данък върху лихвите по депозитите. След 2-часови спорове в пленарна зала от 134 гласували депутати 93 бяха „за“, а 41 – „против“.

Още при откриването на днешното заседание Павел Шопов от „Атака” предложи да се коригира заглавието на закона, защото освен ДДС разглежданият от депутатите закон е свързан с доходите на физическите лица.

"Заглавието на този закон се явява неточно и подвеждащо. Направихте юридическо нарушение, което и второкурсник ще разбере”,  обясни той. Предложението не беше прието.

Кирчо Димитров от „Синята коалиция” предложи още по-радикално решение, като поиска да отпадне данъкът, с който се облагат доходите върху лихви по депозитите. „За първи път се налага такъв данък у нас. За пореден път се увеличава данъчното бреме, независимо че правителството е заявявало многократно, че няма да го увеличава”, коментира той. „Приемайки този данък, ще обложим бедните и средната класа, а не богатите”, посочи депутаът.

Кирчо Димитров обясни, че причината хората да кътат и малкото спестени пари е, че в години на криза не виждат възможност да инвестират своите средства и изчакват по-добри времена.

Председателят на групата на ГЕРБ Красимир Велчев повтори предложението си от дебатите на първо четене и поиска всички депутати, които говорят по темата, да кажат колко пари на влогове имат. „Нека да кажат от „Синята коалиция” колко влогове имат. Кое е вярно, че този закон ще ощети бедните? Не съм съгласен с това“, категоричен беше той.

„Отляво лансираха една лъжа - че 75 % от влоговете са до 1000 лв.”, коментира Велчев, с което си навлече гнева на БСП.

„Народните представители и другите длъжности си декларират депозитите си в Сметната парата. Нямам против всеки да си декларира влоговете, но тая простотия, която се предлага в момента, няма никакво съдържание”, коментира думите на Велчев левият юрист Михаил Миков.

За думите си Миков получи забележка от председателствящата заседанието Менда Стоянова.

„Г-н Велчев, всички ние попълваме данъчни декларации. Така че репликата не е уместна”, взе отново думата Кирчо Димитров от десницата.

„Справката, която излезе, че над 75 % от влоговете и депозитите в търговските банки са на лица до 1000 лв., е на БНБ. Не вярвам БНБ да дава невярна информация”, коментира Димитров.

„Ние още веднъж удряме бедните. Управляващите да потърсят тези необходими приходи, като насочат усилията си срещу монополите”, посъветва още Димитров.

„Банките знаят хората колко пари в сметката си държат”, каза Георги Анастасов от БСП. „Вие пак натоварвате бедните хора, богатите бълха ги е ухапала. Те знаят къде да си държат парите. Те не ги държат в България”, допълни той. 

Анастасов обясни, че винаги е гласувал против плоския данък по време на управлението на тройната коалиция. И той предложи социален подход при налагането на данъка.

„Това е данъчно мародерство. Управляващите не могат да съберат парите от сивия сектор, акцизи и бандероли и са намерили тука сладкия начин за едни 120 млн. лв. Това е все едно да биеш хора с вързани ръце”, коментира Павел Шопов от „Атака“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: данъклихви от депозити
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
5
 
! Отговори
:) преди 11 години
До до 82При 5% годишна лихва, лихвата на 1000 лева е 50 лева. Върху този доход се начислява 10% данък, или 5 лева. Мисля, че Вие трябва да се върнете в училище.
87
1
 
6
 
! Отговори
solaris преди 11 години
До do 86Те дигнаха усигоровките,дигнаха данъците,сега ще взимат и от моите пари,ами аз що да не ви *** майката имам заделени пари,ще си ги преместя във някоя чужда банка и ме боли целия,не е въпроса за 5 или 50,въпроса е за отношението към хората и като виждаш,че болшинството живее на ръба,гледаме пак да лапаме,ами лапайте си,ама да не стане бетер 97г. в един момент.
86
4
 
1
 
! Отговори
... преди 11 години
аз имам малко пари в банката 7-8 бона и ми дреме за тоя данък . Да му мислят тея с милионите ...
85
1
 
7
 
! Отговори
Пишете на Президента преди 11 години
Ако всички, писали тук, пишат по два реда в сайта на Президента, бихме могли да постигнем нещо като призовем г-н Плевнелиев да наложи вето на този несправедлив и влизащ в сила със задна дата закон!
84
0
 
4
 
! Отговори
solaris преди 11 години
До мамка им !Имаш малка грешка Боко не е на 4,а на 5 милиарда,а онзи вътрешен министър ЦЦ си е мулти-милионер,случайно всичките перки по морето минаваха през банката на бившата приятелка на ББ,те във полицията не го обичат,никой не говори хубаво за него,имам добри приятели на хубави постове във родното МВР,докато боко си върти каналите с наркотици и фирмата му Ипон държи всички фирми във България за охрана,така ще е,не се чудете после,защо за 2011 от 175 хиляди,120 са напуснали за постоянно.
83
8
 
4
 
! Отговори
do 86 преди 11 години
Пак БСП-арска пропаганда неразбрала .... 1000 лева лихвата им е 50 лв за година 10% от 50 лв са 5 лв ! 10 процента от лихвата е данъка не от депозита . Стига лъгахте хората. Повечето ще платят данък от 5-15 лв за година .
82
7
 
2
 
! Отговори
Rado преди 11 години
За Доган винаги, но никога повече за тия крадци.
81
1
 
3
 
! Отговори
до 82 преди 11 години
Я,върни се в училище за да научиш 10% от 1000 лева колко правят,пък после пиши
80
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ще ви го върнем на изборите!!!
79
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 81/Ти разсъждаваш като комунист. Къде е бил проблема. Значи този, който е спестил и има 100 бона, с които не може да си купи в големия панелен град и нормално жилище, трябва да бъде обложен защото е богаташ или айдук? Злобата, ненавистта и омразата ще го унищожат бугаристанеца-друго не му трябва.
78
9
 
4
 
! Отговори
do 82 преди 11 години
Еми ако е вярно това че 75% от депозитите са до 1000 лв това значи че тези хора ще платят 5 лв годишен данък . Къде толкова е проблема :D
77
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ето как комунистите от герб строят магистрали. Обират ти парите и се бият по гърдите какво са направили. Смешници жалки. Най-калпавото управление, което сме имали някога в историята си.
76
7
 
1
 
! Отговори
... преди 11 години
Еми ако е вярно това че 75% от депозитите са до 1000 лв това значи че тези хора ще платят 5 лв годишен данък . Къде толкова е проблема :D
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съгласен съм до изборите и от заплатата си да се откажа, само тия гербави комунисти и обирджии да ги няма повече.
74
0
 
0
 
! Отговори
Lo_ridah преди 11 години
До търкалеталихвите по кредити се облагат с 10% данък печалба. И банките са едни от малкото които няма как да не си платят данъка.
73
0
 
7
 
! Отговори
Социалист преди 11 години
БСП трябваше да бъде и в опозиция, за да стане ясно завинаги докъде ще ни докарат другарите комунисти-до последната дупка на кавала в целия ЕС и нормален човешки свят. За разлика от социалистите, които през мандата си 4 пъти индексираха заплати и пенсии, таван от 500 на 700 лв, винаги 13 запл и пенсия, и въпреки че цените също растяха никога не посегнаха на спестяванията на хората. Само с приказката ония окрадоха всичко и измислените ви милиционерски сводки-хазна и рейтинг не се вдига другари.
72
1
 
15
 
! Отговори
Dan преди 11 години
И какво излезе, значи като съм си продал прогнилата панелка за 100 хил и са в банката, с намерение да закупя нещо нормално, защото с тия пари едва ли може да закупиш нещо стойностно, или за да отгледам и изуча децата си, трябва да ми се вземат защото съм престъпник или милионер. Убеден съм, че тия крадци ще бъдат изритани на изборите тотално и ще им се потърси отговорност за геноцида, който провеждат.
71
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До г-н Петров,И аз съм съгласна за по-малко депутати, даже и не 116 както ги иска другият господин , а спрямо броя на населението. В Турция за 75 милиона са 540 депутата, по тази логика тук за 7.5мил. са достатъчни 54 депутата. Хайде провъзгласявайте го....... ще се подпишем
70
0
 
9
 
! Отговори
грабеж преди 11 години
Ако някой може да ми обясни как е законно да ми вземат данък на нещо, което се дължи за период, който е преди въвеждането на закона да го направи .. дори в случай на авансово изплатена лихва, която вече е получена .. най-чиста форма на грабеж ! ГЕРБ, сами си сложихте примката около врата ! Да ви е честито !
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На изборите с две ръце за Ахмед Доган, но никога повече за тия комунисти и обирджии, който ни докараха до последната дупка на мизерията.