Обвързват детските с предучилищната подготовка

Ако не се посещава подготвителна група, родителите остават без добавките
Обновена: 12 дек 2012 10:57 | 12 дек 2012 10:57,
98
Обвързват детските с предучилищната подготовка
Снимка: архив, Impact Press Group

Парламентът обвърза получаването на детски добавки както с редовното посещение на училище, така и с редовното посещение на подготвителните групи в детските градини или в училищата.

Предвижда се новият допълнителен критерий да не се прилага за децата с трайни увреждания.

Депутатите одобриха на първо четене днес промени в Закона за семейните помощи за деца. Измененията са внесени от "Коалиция за България" и целят да се предприемат мерки за ефективна интеграция на децата, навършили петгодишна възраст, в учебния процес.

Предложенията се обосновават с въвеждането на задължителната предучилищна подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас и с необходимостта да се гарантира участието на всички деца в подготвителните групи.

„Имаме доста сериозни проблеми в голяма част от децата от ромския етнос, които не само са с изключително нисък образователен ценз, но голяма част от тях дори не посещават училище", заяви Емилия Масларова от БСП.

От ГЕРБ заяви, че подкрепят промените.

„Смятаме, че това е едно продължение и част от политиката на ГЕРБ по отношение на децата. Свързано е с предстоящото гласуване на Закона за предучилищното и училищно образование”, заяви Катя Колева.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов заяви, че основната цел на промените е ефективна интеграция на децата, навършили 5-годишна възраст.

 „Задължително трябва да бъде записано, че когато децата нямат възможност да посещават предучилищните форми, поради това че няма достатъчно места, тогава не бива родителите да бъдат лишавани от месечните помощи за деца. Ако това го няма в закона, родителите няма да могат да запишат децата в детски градини и няма да имат право на месечни помощи”, заяви Адемов.

„Очевидно този законопроект е насочено към една определена етническа група, но в големите градове таксите за детските градини са много повече от 35 лева, колкото са месечните помощи, каза още депутатът. 

Предвижда се законопроектът да влезе в сила от 1 януари 2013 г., което е в съответствие със сроковете, в които общините следва да създадат необходимите условия за осъществяване на задължителната предучилищна подготовка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Няма да проработи. Маса общини няма да изпълнят условията и то точно тези, където *** са най-многобройни. Ще си остане на книга и всичко ще продължи както досега.
69
0
 
8
 
! Отговори
до 69 преди 11 години
За толкова години Български не научиха, ти ще управляват. А кои ще ги храни?
68
0
 
2
 
! Отговори
Дръндер преди 11 години
Няма проблем ако осигурят достъп на децата до тях!
67
1
 
19
 
! Отговори
виц ама... преди 11 години
Един *** бие *** и го питат: Що го биеш бе? Не иска да учи, отговорил ***. А трябва, че утре кой ще управлява. Българита са на изчезване, турците ще си отидат в Турция, само ние останахме. Виц, ама на там вървят нещата. В големите градове по не се забелява, но в по-малките населени места по улиците е пълно с ***. Накъде върви тази държава незнам.
66
0
 
8
 
! Отговори
до 67 преди 11 години
Ти ако имаш златна гъска ще и ръцнеш ли главата?
65
0
 
18
 
! Отговори
никой преди 11 години
Заради ***-всички под ножа!Ей гадните търтеи пак се уредиха.Сега ги наблюдавам как ги извозват с автобус до училище-а ние кой както може да се придвижваме.Държавата да им ръцне кранчето на детските да криминализира раждането под 18години от"самотните майки" па тогава да си говорим.
64
1
 
9
 
! Отговори
Веселин преди 11 години
Всъщност партиите са само за пред хората ,тия които са на власт обслужват кооперативните интереси а хората са просто "масите" ,другите които са в опозиция ушким се борт за интересите на хората докато не дойдат на власт и започват като другите :) и хората си мислят че лседващите ще оправят нещата .Самата световна система е сбъркана ,но те ще трябва да си оправят защото икономиката е базирана на потреблението в планета където ресурсите са ограничени а парите не отговарят на ресурсите .
63
0
 
12
 
! Отговори
Събка преди 11 години
аз ша прашта чавету у франсиа там ша скарва повечи
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Веселин ZAESH LI ZASHTO NQMA ZASHTO VSE SI PISHEM TUK NO SHTE DOIDE EDIN DEN I NASHETO TARPENIE SHTE E NA 000 NO OSHTE MALKO OSTANA NA CIGANSKATA PARTIQ GERB
61
0
 
20
 
! Отговори
Веселин преди 11 години
Така е ,ако говорим за дискриминация то българското общество е дискриминирано постоянно ,но защитни организации за нас няма .
60
0
 
6
 
! Отговори
до 55 преди 11 години
Как ще направят като има места за всички как ще вземат по над 2000лв "Дарения"
59
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
SMQH AMI VSI4KI CIGANETA KOITO NE HODQT KADETO I DA BILO ZA TQH NQMA DA SE SPIRAT NALI POMQRI DOLNI DISKREMINIRATE BALGARITE KOITO PLASHTAT DANACI MRASNI STE OT GERB . NIE SHTE PLASHTAME GRADINITE NA DECATA SI A MRASNITE *** NE DAVAT I ST ZA TQHNITE .OSHTE MALKO OSTANA NA CIGANSKATA PARTIQ GERB
58
0
 
4
 
! Отговори
Orda преди 11 години
От герберасти дамо герберастий.
57
0
 
8
 
! Отговори
Веселин преди 11 години
Само тряба да отбележим ,че светът не живее в демокрация а в див капитализъм ,където печалбата потъпква човешкото и повечето хора се кланяме на богът на парите ,и от тука вече можем да си обясним и постъпките на нашите политици ,както и на всички останали .
56
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А аз, като не получавам детски надбавки, тъй като двамата с мъжа ми превишаваме "огромния" доход от над 1050 лв. за трите члена на семейството ни, с какво ще ме "накажат"?Смешници! Като имат проблеми с ромите, да си ги оправят, а не да ми измислят *** закони.
55
0
 
14
 
! Отговори
Кратун преди 11 години
Истината е, че интеграция на *** няма как да се постигне, без да се извадят децата от гетото. Лошото е, че не могат да го направят по етнически признак, понеже *** ще писнат чак до Хелзинки и Брюксел. Затова - айде, и нашите деца в мелницата на куцото ни образование....
54
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В София липсват достатъчно ясли и детски градини, но никой нищо не прави по въпроса. Как ще го решат с предучилищната е загадка.
53
0
 
26
 
! Отговори
мангалистан преди 11 години
Живея в провинциален град. Циганчетата от махалата ги карат с абтобуси на детска градина в околните села, за да не ги затворят. Трагедията е, че българчета няма. Каквито и закони да се гласуват са само за ***. За тях детските градини са безплатни, защото всички са социално слаби. Значи, *** ще си получава детските, *** ще ходят на безплатна детска градина, двойна му е далаверата.А българчетата намаляват все повече.
52
8
 
5
 
! Отговори
'''&# преди 11 години
Аз не мисля, че има проблем само с ромският етнос, при положение, че познавам 2 деца - българчета - навършили 5, които трябва задължително да са на детска градина, но не посещават. Майките са сключили сделка с директорката на детската градина - децата са записани, но не ходят. Няма нужда да Ви обяснявам какво е нивото и на двете деца - мисля, че се досещате. Забравих да кажа, че това се случва в дълбоката провинция - бг морето.Така, че ромите не са чак такъв проблем.....
51
1
 
6
 
! Отговори
Деси преди 11 години
Ей,една добра новина!Ще ни вдигнат детските,защото на *** няма да им стигат за таксата!