Обвързват детските с предучилищната подготовка

Ако не се посещава подготвителна група, родителите остават без добавките
Обновена: 12 дек 2012 10:57 | 12 дек 2012 10:57,
98
Обвързват детските с предучилищната подготовка
Снимка: архив, Impact Press Group

Парламентът обвърза получаването на детски добавки както с редовното посещение на училище, така и с редовното посещение на подготвителните групи в детските градини или в училищата.

Предвижда се новият допълнителен критерий да не се прилага за децата с трайни увреждания.

Депутатите одобриха на първо четене днес промени в Закона за семейните помощи за деца. Измененията са внесени от "Коалиция за България" и целят да се предприемат мерки за ефективна интеграция на децата, навършили петгодишна възраст, в учебния процес.

Предложенията се обосновават с въвеждането на задължителната предучилищна подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас и с необходимостта да се гарантира участието на всички деца в подготвителните групи.

„Имаме доста сериозни проблеми в голяма част от децата от ромския етнос, които не само са с изключително нисък образователен ценз, но голяма част от тях дори не посещават училище", заяви Емилия Масларова от БСП.

От ГЕРБ заяви, че подкрепят промените.

„Смятаме, че това е едно продължение и част от политиката на ГЕРБ по отношение на децата. Свързано е с предстоящото гласуване на Закона за предучилищното и училищно образование”, заяви Катя Колева.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов заяви, че основната цел на промените е ефективна интеграция на децата, навършили 5-годишна възраст.

 „Задължително трябва да бъде записано, че когато децата нямат възможност да посещават предучилищните форми, поради това че няма достатъчно места, тогава не бива родителите да бъдат лишавани от месечните помощи за деца. Ако това го няма в закона, родителите няма да могат да запишат децата в детски градини и няма да имат право на месечни помощи”, заяви Адемов.

„Очевидно този законопроект е насочено към една определена етническа група, но в големите градове таксите за детските градини са много повече от 35 лева, колкото са месечните помощи, каза още депутатът. 

Предвижда се законопроектът да влезе в сила от 1 януари 2013 г., което е в съответствие със сроковете, в които общините следва да създадат необходимите условия за осъществяване на задължителната предучилищна подготовка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
11
 
! Отговори
до Веселин преди 11 години
Така е докато не почнат да се допитват до народа за важните въпроси!Вземи за пример Швейцария там за всяко нещо правят референдум а тук даже и за атомна централа се чудят дали да питат, а се и уговарят с Турците за втора в Странджа!
49
0
 
15
 
! Отговори
БГ преди 11 години
Такива сме си ги избрали - ще им ядем ла.ната! Наближават избори - мислете добре!
48
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това, което пропускат да споменат е, че Тотю Младенов има програма за интеграция на *** от 2 до 12 годишна възраст безплатно(за ***, но платено от нас българите) целодневно отглеждане на чаветата в ясли, градини и занимални с осигурен транспорт и храна. Така че *** пак ще ражда по 10 чавета, отглеждани от държавата, а тя ще си харчи детските и помощите.Решението е едно детски за всички деца, като са 50 лева за първо, 35лв. за второ, 20 лева за трето, а от 4 нататък- по 5 лева, както и социално майчинство да се плаща само за първите две деца.
47
0
 
17
 
! Отговори
Веселин преди 11 години
Оказва се ,че шепа хора ,с годините които са доказали че са всичко друго но не и умни ,управляват 7 милиона българи и казват ,кое е добре за тях ,все едно сме някакви глупави *** за тях .
46
0
 
12
 
! Отговори
Манго преди 11 години
И ко ши правим сиа чаавтата на училище требе да ходат а кои ши проси?
45
3
 
18
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 11 години
Защо лишавате децата от детство?
44
1
 
14
 
! Отговори
Веселин преди 11 години
Тези в правителството май е по добре да не се остават да мислят ,защото като се оставят измислят коя от коя по голяма глупост .Деца да сложиш на тяхното място по добре ще се справят ,все едно някой нарчно е избрал за политици само болни мозъци да бъдат .
43
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
При това положение, детски изобщо не трябва да има. Да се спрат. За сметка на това, детските градини да са безплатни.
42
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Даааа...Ето защо нивото на образованието ни е паднало и е вече и в началното ,а не в средното.За да може да се слезе на нивото на *** и те да започнат да се интегрират.Утре очаквам да има закон за забрана на автомобилите и да се премине на каруци с конска тяга,уж по екологични причини.Ставаме Циганистан.
41
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ИЗВОДЪТ:ОЩЕ ЕДНА УЗАКОНЕНА -----ДАЛАВЕРА в Бг!
40
0
 
23
 
! Отговори
Една БЪЛГАРКА преди 11 години
То и без това са малко вземете ги спрете изобщо.Но, не само на БЪЛГАРКИТЕ.направете опит БЪЛГАРКИТЕ няма да загубят нищо,но едни други с 10 чаавета ще го усетят и да видим след това дали ще раждат още на 12год.и до 18г.вече да имат 10 и да са с професия "майка".
39
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 33Кога *** е излизал ,на протест ,камо ли на възстание ,.....Бг-политици,отново ще ги научат на ШИРЕТИ ,ще бъде заобиколен закона /само за тях/,както ВИНАГИ Е БИЛО В Бг!Нали Бг-политици ,научиха дъртите роми ,ДА СИ ЗАКУПЯТ ----ИНВАЛИДНИ ПЕНСИИ ,1-ва група с ПРИДРУЖИТЕЛ !А иначе не можеш да ги настигнеш по улиците ......!Всичко това ,САМО В Бе-ГЕТОТО !
38
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нямах идея ,че "Коалиция за България" е проциганска партия ,но нищо избори идат...
37
2
 
16
 
! Отговори
петър преди 11 години
Ромит-*** трябва да ходят на училище защото утре тази държава -България ще е тяхна и те трябва да я управляват....а братята Българи ще изчезнат от тази държава.....
36
1
 
28
 
! Отговори
до 25 преди 11 години
Лесно ще ги накарат ,защото вероятно като социално слаби няма да плащат такси. И понеже 99% от *** са социлано слаби ,то ние ще издържаме децата им в държавните детски градини. А те освен всичко ще взимат и детски надбавки ,без да имат и един ден трудов стаж.
35
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 28Места няма ,....НО ДАЛАВЕРА ---ИМА !
34
1
 
13
 
! Отговори
:((((( преди 11 години
Българките по-добре май да не раждат в България.23 години правителствата прогонват младите и кадърните,а сега се стремят и неродените да изгонят.Явно някой друг народ ще живее тук.Явно за новия народ се правят молове и магистрали,а нас кучета ни яли...
33
1
 
6
 
! Отговори
aнонимен преди 11 години
Поредната *** Идея,вкарана със Закон
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега трябва да се очаква *** да направят въстание
31
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако една *** може да смята, ще стигне до следния извод - за София: "детски - 35лв/мес" - "предучилищна - 60лв/мес" = -25лв. Ох, слава богу, отдъхнах си! *** няма да взимат детски по това уравнение, щото ще трябва да инвестират повече от полученото. Най-накрая смислена оферта :-)))