Обвързват детските с предучилищната подготовка

Ако не се посещава подготвителна група, родителите остават без добавките
Обновена: 12 дек 2012 10:57 | 12 дек 2012 10:57,
98
Обвързват детските с предучилищната подготовка
Снимка: архив, Impact Press Group

Парламентът обвърза получаването на детски добавки както с редовното посещение на училище, така и с редовното посещение на подготвителните групи в детските градини или в училищата.

Предвижда се новият допълнителен критерий да не се прилага за децата с трайни увреждания.

Депутатите одобриха на първо четене днес промени в Закона за семейните помощи за деца. Измененията са внесени от "Коалиция за България" и целят да се предприемат мерки за ефективна интеграция на децата, навършили петгодишна възраст, в учебния процес.

Предложенията се обосновават с въвеждането на задължителната предучилищна подготовка на децата две години преди постъпването им в първи клас и с необходимостта да се гарантира участието на всички деца в подготвителните групи.

„Имаме доста сериозни проблеми в голяма част от децата от ромския етнос, които не само са с изключително нисък образователен ценз, но голяма част от тях дори не посещават училище", заяви Емилия Масларова от БСП.

От ГЕРБ заяви, че подкрепят промените.

„Смятаме, че това е едно продължение и част от политиката на ГЕРБ по отношение на децата. Свързано е с предстоящото гласуване на Закона за предучилищното и училищно образование”, заяви Катя Колева.

Депутатът от ДПС Хасан Адемов заяви, че основната цел на промените е ефективна интеграция на децата, навършили 5-годишна възраст.

 „Задължително трябва да бъде записано, че когато децата нямат възможност да посещават предучилищните форми, поради това че няма достатъчно места, тогава не бива родителите да бъдат лишавани от месечните помощи за деца. Ако това го няма в закона, родителите няма да могат да запишат децата в детски градини и няма да имат право на месечни помощи”, заяви Адемов.

„Очевидно този законопроект е насочено към една определена етническа група, но в големите градове таксите за детските градини са много повече от 35 лева, колкото са месечните помощи, каза още депутатът. 

Предвижда се законопроектът да влезе в сила от 1 януари 2013 г., което е в съответствие със сроковете, в които общините следва да създадат необходимите условия за осъществяване на задължителната предучилищна подготовка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нека спрат детските, но да направят детските градини безплатни.
29
3
 
3
 
! Отговори
Гогата преди 11 години
"Парламентът обвърза получаването на детски добавки както с редовното посещение на училище, така и с редовното посещение на подготвителните групи в детските градини или в училищата.""Измененията са внесени от "Коалиция за България"Това е единственият начин да се регулира даването помощите
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 26А ЗАЩО СПАХМЕ 23г.?
27
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Обвързват детските с предучилищната подготовкаАко не се посещава подготвителна група, родителите остават без добавките"....Аз горното го разбирам тъй! Ще плащаме на м*нгалите, за това, че ще им отглеждаме чаветата в детска градина - на държавна/общинска издръжка 22 дни в месеца! Ти и такси няма да плащат, защото са "спИциЯлно слаби" ;)А за дечицата от снимката и за такива като тях - детски пак няма да има, независимо от това, дали са в детска градина, или не!А като няма места в градината?
26
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Така е ,...в Бе-ГЕТОТО!Айде ,със здраве още 23г.
25
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А какво ще правят хилядите безработни майки от провинцията? Ще си дадат детето в детска градина, ще плащат таксите, а те ще си стоят у дома, защото работа НЯМА.
24
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А как ще накарат ---ромите ,на ......някакъв си ---ред?
23
0
 
13
 
! Отговори
До 21 преди 11 години
Мутpофашизъм!
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България е вече капиталистическа държава и нищо не може да бъде ----ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !Всяко семейство има право на собствен /личен/....живот !
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Важно е да се усвоят едни пари от ЕС! Не въобразявайте, че някой в МОМН мисли за децата и внуците ви!Който може да ги спасява, защото такава идиотия в просветното ведомство като сегашната никога не е имало, дори и след 1944 г. , когато се обърнали наопаки образованието ни.
20
1
 
18
 
! Отговори
Ник преди 11 години
Това е антиконституционно,незаконно и отвратително насили,с цел да отчужди децата от семейството,да елиминира приемствеността между родители и деца,да възпита някакви Павлик морозовци,деца с чипове!Иначе казано фашизъм!
19
0
 
21
 
! Отговори
уъ преди 11 години
А така! какво излиза? На гърба на нашите деца се пишат закони да се интегрират ***. Не знам кой си въобразява , че *** ще почне да плаща за предучилищна или че ще й спрат детските.
18
0
 
5
 
! Отговори
аааа преди 11 години
защо гроб чак сега се сетили да въвеждат такива закони??? и въпреки че ще отпадне и забраната за пушенето пак няма да гласуваме за тях защото знаем,че преди избори закони,наредби и ако спечелят изборите ислед 1 месец всичко си е по старо му...
17
0
 
6
 
! Отговори
:(((( преди 11 години
Най-добре е да няма деца.Никой да не ражда поне една година да видим как ще реагират управниците!Нашата държава явно не се нуждае от деца!
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДО 9Винаги когато се предприеме нещо ,...първият въпрос на ЗАКОНОДАТЕЛИТЕ-ПОЛИТИЦИ Е:----ИМА ЛИ ,ДАЛАВЕРА ?Е, ТОВА Е ----23Г .,ВЕЧЕ!---ВИНАТА СИ Е НАША ,ЗАЩОТО ТЪРПИМ !
15
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според допълнителния критерий, няма да се прилага за деца с увреждания.Това означава, че за *** няма да се прилага, защото 99% от тях са с увреждания на гените.Помощ до трето дете!Помощ за деца на родители под 18 г.- НЕ!
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Измислиха удобен начин да ни лишат от детските, които и без това са смешни. Няма място в детското заведение, или е в друго населено място -няма детски надбавки.
13
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
От коремите на майките им да почнат полза няма,докато не се подобри КАЧЕСТВОТО на преподаване,УЧЕБНИЯТ МАТЕРИАЛ,ПРОФЕСИОНАЛИЗМА И КОМПЕТЕНТНОСТТА НА УЧИТЕЛИТЕ И ДИСЦИПЛИНАТА /такава каквато беше преди/.Ако продължаваме да бъдем ЛИБЕРАЛНИ,ще имаме младежи със самочувствие,но НЕГРАМОТНИ.Тъй като сме безкрайно изостанала страна,ще трябва постепенно и бавно да извървим пътя до европейските ценности.С регламенти,заповеди,наредби и др.НЯМА ДА СТАНЕ.
12
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не мога да схвана къде е логиката - закриват се домовете за изоставени деца, а нашите деца се откъсват от семейната среда дори да има кой да ги гледа, за да посещават детско заведение.
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не е това начина!!! Аман от *** или подкупни политици!Какво като вкарате *** в детска градина? Българите и без това много рядко взимат детски и ще си дръпнат децата! И да го направите задължително пак няма да стане да смесите децата.Допускате да раждат деца (***) ,да се женят на по 12 години ,да нямат задължителното у нас средно ,а сега до дестките градини сте опрели... Не може да ги образовате насила! Направете социална реформа ,която да е с равни права за всички !