Борисов: Не можем да допуснем да ни се краде историята!

"България категорично иска да участва в единния банков надзор в ЕС"
Обновена: 13 дек 2012 22:00 | 13 дек 2012 21:19, Елка Василева
289
Борисов: Не можем да допуснем да ни се краде историята!
Бойко Борисов. Снимка: архив, Reuters

България винаги е подкрепяла Македония изцяло – както за членството й в ЕС, така и за влизането й в НАТО, заяви премиерът Бойко Борисов преди редовното заседание на Европейския съвет в Брюксел.

По думите му македонската страна е най-близката ни държава, а македонците са най-големите ни приятели, но за присъединяването й към европейското семейство Македония първо трябва да покрие всички критерии – особено тези за добросъседство.

Още по темата

„Историята не е нещо, което се пренаписва или преиначава, има исторически факти, които са признати и ние не можем да допуснем да ни се краде историята”, допълни премиерът и заключи, че „добросъседството и европейската интеграция изискват толерантност и признаване на това, което другите народи векове наред са постигали.”

Премиерът Борисов заяви също така, че България „категорично иска да участва в единния банков надзор, но не подкрепя тази част от икономическата интеграция, касаеща данъчната система в страните членки на ЕС”.

„Като финансово дисциплинирана държава в Европа България винаги е държала да има единен централен банков надзор в Европейската централна банка”, заяви премиерът и подчерта, че страната ни защитава тезата, че всяка държава, която участва там, независимо дали е в еврозоната или извън нея, трябва да има право на глас и този глас да е равен на гласа на страни като Германия, Франция или Гърция. Според българския правителствен ръководител „интеграцията на банковия сектор ще донесе необходимата стабилност и растеж на страната и е голяма гаранция, че няма да има банкови фалити.”

„Това, за което страната ни е категорично против, е еднаквата данъчна система в рамките на ЕС”, коментира още Борисов и изрази надежда, че въвеждането й ще бъде отложено във времето поне с още десет – петнайсет години.

На двудневната редовна среща в Брюксел държавните и правителствените ръководители на страните от Европейския съюз дискутират икономическата политика на ЕС, реформата на Икономическия и паричен съюз, годишния обзор на растежа за 2013 г., общата политика за сигурност и отбрана,  политиката на разширяване на ЕС през следващата година и годишните доклади за напредъка на страните от Западните Балкани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


289
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
18
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На Боко Тиквата докато не му направят паметник в Скопие и не среже ли той лентата няма да миряса.Тежко им на макетата не знаят с какъв *** си имат работа
3
13
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ВЕЛИК!
2
14
 
31
 
! Отговори
1 преди 11 години
AAAAA не мога вече...Пак Тиквата.....
1
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ти ква история си брат ми............