България с твърда позиция в ЕС за Македония

Плевнелиев и Борисов съгласуваха: няма да посочим дата за преговори
11 дек 2012 17:00, Елка Василева
216
България с твърда позиция в ЕС за Македония
Росен Плевнелиев и Бойко Борисов. Снимка: архив, Булфото

България ще бъде сред държавите, които няма да посочат дата за започване на преговори за членство на Македония към ЕС. Тази позиция на страната ни обсъдиха на среща на „Дондуков“ 2 президентът Росен Плевнелиев и премиерът Бойко Борисов, съобщи прессекретариатът на държавния глава. Темата ще бъде във фокуса на предстоящото заседание на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък.

Още по темата

Росен Плевнелиев и Бойко Борисов са категорични, че страната ни подкрепя европейската перспектива на Република Македония, но българската подкрепа не е безусловна и зависи от изпълнението  на критериите за членство, сред които приоритетно място заемат добросъседските отношения.

Според президента и министър-председателя перспективата за еврочленство ще се отключи не чрез пропаганда и „маркетингови кампании”, а чрез реални действия за засилване на добросъседските връзки между България и Македония.

За да се постигне напредък в тази посока, България предложи на Македония двете страни да подпишат Договор за добросъседски отношения, приятелство и сътрудничество върху принципите на Декларацията от 1999 г., да се постигне договореност за съвместно честване на бележити личности и събития от общата ни история и да се прекратят антибългарската кампания и подмяната на исторически факти.

От своя страна външният министър николай Младенов изрази очакване "до края на деня да имаме решение, което да посочи пътя, който Македония трябва да извърви, за да премине стъпка напред към присъединяването си към ЕС". Той каза това в Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по общи въпроси.

За България е важно това, за което говорихме през последните месеци и за което настояваме от години, да видим като резултат - акцент върху добросъседските отношения с нашата страна, прекратяване на антибългарската кампания и това постоянно заяждане, което нашето общество трябва да търпи от страна на нашите съседи. Това по никакъв начин не благоприятства развитието на двете страни и не е в духа на европейските ценности, допълни министърът.

За да има Македония българската подкрепа, тя трябва да докаже, че е готова да изпълни всички критерии, включително за добросъседски отношения, заяви Младенов по повод темата за даване на Скопие на дата за начало на преговорите за присъединяване към ЕС.

Нямаме интерес да видим Македония изолирана и отпаднала от процеса на разширяване на ЕС - напротив, имаме интерес тя да се движи винаги напред, но на основата на изискванията, които всички сме спазвали, за да станем част от съюза, уточни министърът. Според него колкото повече говорим у нас и в европейските институции за тези проблеми, колкото по-открито ги поставяме, толкова по-бързо те ще намерят решение.

За мен остава учудващо, как в една страна, която иска да бъде част от европейското семейство, да е грях, проблем, причина за уволнение, ако човек заяви своите етнически корени, отбеляза министърът в отговор на въпрос, свързан с отношението в Македония към хора с българско самосъзнание. Хората, които живеят на територията на всички наши съседи и имат българско самосъзнание, трябва да получават и ще получават подкрепата на българската държава, заяви още Младенов.

Според проучване на НЦИОМ 44% от българите споделят позицията, че България трябва да подкрепи кандидатурата на Македония за ЕС само ако Македония прекрати антибългарската пропаганда. 18 процента от анкетираните са на мнение, че България изобщо не трябва да подкрепя кандидатурата на Македония за ЕС. Осем на сто смятат, че страната ни трябва безусловно да подкрепи кандидатурата на Македония за членство в ЕС, показват още данните от проучването. 31 на сто от участвалите в изследването се затрудняват да изразят мнение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
182
0
 
1
 
! Отговори
Трак преди 11 години
‎1 Александър --2 Македония 1 - Александър- Велик войн и завоевател сам определил се за -син на Еллада и ученик на Аристотел.(виж Енциклопедия Ларус) Освен многото си победи ,успял да победи и племената живяли в географията Македония.2.Македония - географска област подобна на Тракия ,Дакия,Илирия,Далмация и хиляди подобни.И тя Македония де, разкъсвана през вековете от междуособици ,нашественици,поробвана ,мъчена ,горена, разстрелвана,откъсвана (от Майка България)Присъединявана към разните му там -Кралевства Срба ,Словена и Хрвата,но като никаква даже и неупомената.Грабена ,разтурвана,и заблуждавана и така смотана че онези които са останали живи до днес не знаят като какви са родени на този свят.Да ме простят тези които вече си взеха Българските паспорти и доказаха какви са по майка и баща и по Родина.Това е .
181
0
 
1
 
! Отговори
Вальо преди 11 години
Е човече,ти на тези ли викаш българи!!!Те са сръбски клонинги,еничари на българският народ!!!Така,че истинските македонци(Македонските българи),само за тях можем да се застъпваме,а другите,те отдавна са се отказали от истината и са приели фалшивата гледна точка!!!Затова сега се чудят,от кой съсед да откраднат история,защото нямат основа на измислената македонска нация!!!То като територия някой ден може да се върне към нас,защото има световна история и там пише кое-какво е било!!!
180
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До BG-681Не ни требват сръбски "Начертания", нито гръцки "Мегали идеи", нито коминтерни, стига ни Божидар Димитров. С позициите си този "патриот" постига десетократно по-голям антибългарски ефект, отколкото изброените по-горе. Там, където стъпи *** говеждо Божидар Димитров, трева не никне, българин не остава, България чезне ...!.
179
1
 
3
 
! Отговори
До Димов преди 11 години
Българизма Димов е на 1300 години и ще продължи вечно. Македонизма какво ще го правим?До 15-20 години братята албанци ще ви залеят и ще ви изпратят там където ви е мястото - на бунището на историята. Почни още отсега да учиш албански или се стягай да емигрираш при братята ти Хунзи в Пакистан. Белким те ви приютят.
178
0
 
0
 
! Отговори
Васил преди 11 години
НАЙ - НАКРАЯ СДС И БСП СЕ ОБЕДИНИХА!!! И то не от кои да е, а от "Цветът на двете партиий" - нашите "МИЛИ" и за щастие БИВШИ президенти.И то под най - голямата глупост - ТРЯБВАЛО ДА СМЕ ПОДКРЕПИЛИ МАКЕДОНИЯ ЗА ЕС.Нищо ще Македония постоянно ни оплюва като народ и като държава, независимо от добрата воля, подаръци и затваряне на очите от българска страна за македонските обиди.Само се питам как двете партий успяха да издигнат такива ЧЕРВЕЙ за свой лидери, че на всичкото отгоре и да станат
177
6
 
3
 
! Отговори
Димов преди 11 години
Българизма е отживелица. Никой не ще вече да е българин. Българин - това звучи жалко, като дърво без корен, като човек без посока, като болен човек без лечение. Но българина, който прогледне - той вижда татарският си корен - велик, силен и мъдър! БЪДИ ГОРД, Татарино!!!
176
4
 
2
 
! Отговори
Џо преди 11 години
И един вапрос Какво печели булгарскиа народ с тва че не блокирате? Ако ми кажете един + дето е реален и от полза на вашиа народ отказвам се од македонското веднага!
175
1
 
1
 
! Отговори
Џо преди 11 години
Не ми е време да се лекувам заштото думи подобни на твоите немогат да ме докоснат. Никаде не се споменава ВЕЛИКО в текстовете което е показател че маи треба да почнеш да се лекуваш. Само незнам од каде ше си намериш чешмичка да си пиинеш ;) p.s. текста е за правителствата а не за народа, ние обикновените сме си готини и се разбираме
174
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
БЕЗСМИСЛЕН Е СПОРЪТ ЗА ИСТОРИЯТА- ВСЕ ЕДНО ГЪРЦИЯ ДА КАЖЕ, ЧЕ МИЗИЯ И ТРАКИЯ СА НЕЙНИ, ЗАЩОТО СА БИЛИ ВИЗАНТЙИСКИ. МАКЕДОНИЯ ИМА СВОЯТА ИСТОРИЯ И АКО НА НАС НЕ НИ ХАРЕСВА, ЗАЩОТО СМЕ ОТКЪРМЕНИ С КОМУНИСТИЧЕСКИ МЕГАЛОМАНСКИ ЛЪЖИ, НАШ ПРОБЛЕМ.
173
3
 
4
 
! Отговори
6 преди 11 години
До оВреме е да се лекуваш ВЕЛИКИ МАКЕДОНЕЦО.
172
6
 
2
 
! Отговори
Џо преди 11 години
*** и сега. Бугариа е на страната на фашистичката и нацистичка ЕУ алианса, на страната на банкротирана вештачка творба, на страната на лузерите. Како и секогаш, Македониа е на прогресивната страна.Имаше Република, кога сите соседи беа монархии.Беше 100% антифашистичка кога бугарите му го бацуваа курот на Хитлер.Македониа беше со слободен патен и визен режим, кога Бугариа му го бацуваше газот на Сталин, а потоа на Хрушчов и Брежнев.***, и сега, по 100-ти пат исто. Народ од вас не бива
171
4
 
2
 
! Отговори
Џоле преди 11 години
Глупите ***, никогаш не знаеле како треба да се однесуваат во вапросот Македониа.Со насилничко, асимилаторско и негирачко однесувае тие пред 100 години, а потоа и пред 70 години а фрлиа Македониа во прегратките на Србиа. Нивната бескрано глупа и исфрустрирана политика останува и натаму на сцена.Но, да се потсетиме, Бугариа и бугарите избраа погрешна страна и во Балканските вони, и во Првата светска вона, и во Втората Светска Вона, и во поствоеното блоковско делее на Европа...
170
1
 
1
 
! Отговори
Djole преди 11 години
Немам ништо против тва нешто, обаче имам против коментарите които произлизат от промитите глави. Преди бехте против ЕУ сега нешто многу ви харесва. Незнам зашто ви харесва като тфа ЕУ е плната циганштина??... Туку виж то отговора си е бил в вапроса...Македониа САМО на Македонците пис аут
169
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АТИЛА Някой ми се струва , че не си е пил хапчетата сутринта!!!! Ако ги е пил хич не му помагати трябва да мине на по-силни!!!
168
3
 
7
 
! Отговори
ГЕРИ преди 11 години
Браво на Борисов и Плевнелиев, по-рано трябваше да започнат с твърдата политика спрямо Македония. Жалко за живеещите там българи, но нека да имат малко търпение скоро мъките им ще свършат. Ако иска Македония да влезе в ЕС, трябва да си промени отношението към тях.
167
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тяхната история и досега величае дейността на Тито и неговата УДБА - държавната му сигурност. Там още не са разсекретили кои са агенти на УДБА. Управляват ги само УДБАШИ-ДОНОСНИЦИ и разликата е че те са зависими и не смеят да си кажат мнението открито защото ще ги изнудват с досиетата им гнусни УДБАШКИ.
166
2
 
4
 
! Отговори
до 164 преди 11 години
Абе ей Титов УДБАШ, промит удбашки мозък имаш. Вземи се кланяй на ВАШ ТИТА. Безродник, от какво е произлезла македонската ви "нация" - от сръбска пропаганда и терор и по-страхливите като твоя род са се посръбчили и помакедончили от бой. Що горовиш и пишеш на славянски а не на александромакедонски, а УДБАШ?
165
5
 
1
 
! Отговори
АТИЛА преди 11 години
ВСЯКА ВЛАСТ Е ВРАГ НА НАРОДА !!!ЗАПОМНЕТЕ ТОВА ИЛИ ПО-СКОРО СИ ГО НАБИЙТЕ В ТЪПИТЕ ТИКВИ, АКО НЕ МОЖЕТЕ ДА ГО ПРОУМЕЕТЕ.САМО ЧИНОВНИЦИТЕ ИМАТ ИНТЕРЕС ДА РАЗЕДИНЯВАТ НАРОДИТЕ ЗА ДА ГИ УПРАВЛЯВАТ ПО-ЛЕСНО.РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ.....КАКТО БЪЛГАРИЯ Е ОСНОВАНА ОТ ХАН АСПАРУХ ТАКА И МАКЕДОНИЯ Е СЪЗДАДЕНА ОТ БРАТ МУ ХАН КУБЕР.ДОЛУ *** КОИТО НИ УПРАВЛЯВАТ !!!НЕЗАВИСИМО ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИМ ОКРАСКИ - ВСИЧКИ СЛУЖАТ НА МАМОНА т.е. ДЯВОЛА !ТЕХНИЯТ БОГ СА ПАРИТЕ И ВЛАСТТА Е СРЕДСТВОТО ДА ГИ ЗАГРАБВАТ.МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И МАКЕДОНИЯ НЕ ТРЯБВА ДА ИМА ГРАНИЦА !!!
164
0
 
1
 
! Отговори
Dedo Mraz преди 11 години
До Жоро,дали ни боли к.у.р.а какво мислиш, а?
163
2
 
4
 
! Отговори
Дядото преди 11 години
Македонците имат големи вътрешни проблеми с ширтарите и затова отвличат вниманието на хората ту с Гърция ту с България . Ако не я приемат в ЕС ще стане второ Косово. Тежко им на Българите в тая държавица.