Фондът за наука тече, призна Дянков

Вицепремиерът иска той да премине към министерство на образованието
8 фев 2013 19:00,
35
Фондът за наука тече, призна Дянков
Симеон Дянков. Снимка: архив, БТА

Фонд "Научни изследвания" да премине под прякото управление на Министерството на образованието младежта и науката. За това настоява вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков.

Цялото финансиране на фонд "Научни изследвания" през последните десет години в размер от 300 млн. лева е идвало от държавния бюджет и затова държавата трябва да администрира неговата дейност, заяви той по време на парламентарния контрол.

Законите за бюджетиране ясно казват, че ако парите за финансиране на определена структура са на 100 процента от държавния бюджет, то тези дейности трябва да се управляват от държавата.

Още по темата
В закона за фонда "Научни изследвания" обаче има възможност и за друго финансиране. В десетте години на работа на фонда нито лев не е дошъл от друга дейност и затова администрирането на фонда трябва да се прави от структура на просветното министерство, заяви Дянков.

Нашето управление също има вина да с стигне до тук и тя е в Министерството на образованието. Затова министърът беше сменен, каза още Дянков. Той предложи промени в Закона за насърчаване на научните изследвания, за да може тези структури, които осигуряват финансиране на научната дейността, да осъществяват контрол.

Разбрах, че фондът "тече" през май 2012 година, защото през 2011 година ми беше предложен от мой заместник пълен одит на фонда, каза Дянков. Този одит обхвана периода от 2009 до началото на 2012 година. Финансовите инспектори са намерили стотици нарушения в работата на фонда, каза още Дянков.

"По закон този фонд е създаден така, че да тече. Веднага след влизането на закона в сила през 2003 г. има оплаквания, че има възможности за злоупотреби", заяви още финансовият министър.

Законът позволява там да се вземат решения, които от научна гледна точка може да са правилни, но от финансова - не, заяви Дянков.

Скандалът около научния фонд, който взе общо три оставки, избухна в края на миналата година, след като учени от Софийския университет и БАН изразиха недоволството си от начина на разпределение на над 14 млн. лв. от държавния бюджет.

Според обвиненията, които бяха отправени, някои от проектите са спечелени от приближени фирми на шефа на фонда Рангел Гюров, преподавател в Нов български университет, чийто бивш ректор е образователният министър Сергей Игнатов.

Във Фонд ”Научни изследвания” са направени два одита, обясни по-късно в кулоарите на парламента Дянков. Той обясни, че първият одит  е направен от Държавната финансова инспекция и засяга периода 2009, 2010 и началото на 2011 година.

Тази проверка е открила главно административни нарушения. Друг доклад  е изготвен от Инспектората към Министерския съвет, но там все още няма пълен одит.

Става въпрос за около 60 отделни препоръки, от които 80 на сто са чисто административни, обясни Дянков.
По негови думи проверката е констатирала, че половината служители, които работят във Фонд ”Научни изследвания”, нямат регламентирания ценз, за да заемат конкретните позиции.

Финансовият министър допълни, че в другите 20% от случаите става дума за нарушения на работата на изпълнителния съвет, където става дума за подбора на проекти за финансиране. Не става въпрос за корупция и начина за избиране на проекти, защото финансовата инспекция няма функция да открива такива нарушения, обясни Дянков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
до 32 и 33 преди 11 години
Може да не може да пише по граматика,но всичко що каже го попивате.Да не се наложи да те пратят теб по бързата процедура в диспансера,че да видим тогава кой и как ще те лекуват.Не го вади голям и мек,защото нищо не се знае в този живот.Да не си спочняш думите на оня,ако е писано то е написано за грамотни хора,а не за *** като теб.Това полание си има адрес и който трябва да го прочете и разбере го разбра.
31
0
 
0
 
! Отговори
До 32 и 33 преди 11 години
А бе, човек!Ти не можеш ли да го разпознаеш този, който пише само с едри букви и не използва препинателни знаци? Обикновено се представя като "НАЦИОНАЛСОЦИАЛИСТ". Днес е решил да бъде "БАН".Виж, за психо-диспансера си прав.И аз подозирам, че този форумист е от контингента на някое от тези здравни заведения.Обърни внимание и на това, в колко часа е седнал пред компютъра, за да крещи глупости /защото писането само с главни букви е аналог на крещене при обикновен контакт очи в очи със събеседник/
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До БАН Защо първо не се върнеш в първи клас да се научиш на граматика, а после може да отскочиш и до някой психо-диспансер,ако още не са го закрили.
29
0
 
0
 
! Отговори
До БАН преди 11 години
Скрийсе бе , като си загубен , разбираш ли какво казва Дянков ,Намало корупция , в избора на финансиране проектите ?Етам е корупцията .Финансира ли се проекта , който бе показан и как работи , за да се изгарят отпадъците ?Нали това са новите технологии , защо един проект ще се финансира ,ако няма да се прилага ??? Каква е насрещната полза ?Къде са българските предприятия където ще се внедрят? Дянков, видя ли че и държавата може да финансира изграждане на предприятие и държавата да го контрол
28
0
 
0
 
! Отговори
БАН преди 11 години
ЧЕТОХ,ЧЕ БОЙКО БОРИСОВ ЩЯЛ ДА БЪДЕ УБИТ.КАК НЕ ВИ ДОСРАМЯ ДА ГО ПОМИСЛИТЕ ТОВА.АКО ТАЗИ ПРОСТОТИЯ СТАНЕ ТОВА ЗНАЧИ СЛЕД НЕГО ДА НАСТЪПИ ЗРИВ ВЪВ НАШИТЕ ДУШИ.БИЛ МУТРА И ПРЕСТЪПНИК .ТА САМО ТОЙ ЛИ БЕШЕ? ТА САМО ТОЙ ЛИ КРАДЕ?ВИЕ НЕ БЯХТЕ ЛИ С НЕГО ДА КРАДЕТЕ? ДОРОТО ЗАПОЧВА ОТ ТАМ ДА РАЗБИРАШ НЕЩАТА,ДА ПРОЩАВАШ И АКО УСПЕЕШ ДА СЕ ПРЕБОРИШ ПОНЕ ЗА ЕДИН ЧОВЕШКИ ЖИВОТ ЗНАЧИ СИ УСПЯЛ ЧОВЕК.
27
0
 
0
 
! Отговори
БАН преди 11 години
ЧЕТОХ ЕДНА СТАТИЯ,ЧЕ НА ПРЕМИЕРА ТРЯБВАЛО ДА БЪДЕ ПУСНАТО ТОК ЗАЩОТО БИЛ ЕДИ СИ КАКЪВ.ЗАСРАМЕТЕ СЕ И ПРЕСТАНЕТЕ ДА ГОВОРИТЕ ГЛУПОСТИ И ДА МУ СЪЗДАВАТЕ ВИНА И КОМПЛЕКСИ,САМО И САМО ВИЕ ДА СТЕ ДОБРЕ.ЗА МЕН ТОВА ГОВОРИ МНОГО ЗА ТОЗИ ЧОВЕК,ЗНАЧИ Е ТРЪГНАЛ ДА СЕ РАЗВИВА НА ПО-ВИСОКО НИВО ОТ ОСТАНАЛИТЕ...НО ДОКАТО ИМА ХОРА КОИТО НЕ ГО РАЗБИРАТ ТОВА И ГО ПОДИСКАТ ТОВА ЗНАЧИ ДА ЗАБАВЯТ НЕГОВОТО РАЗВИТИЕ.НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН ЧЕ ЕДИН ЧОВЕК ТРЯБВА ДА ИЗГЪРМИ ЗА СМЕТКА НА ОСТАНАЛИТЕ И ЗА ТОВА ВИ МОЛЯ ДА ПАЗИМ ХО
26
0
 
0
 
! Отговори
? преди 11 години
Дянков какво каза накрая ?
25
0
 
0
 
! Отговори
БАН преди 11 години
БЕРА И С УСМИВКА ЩЕ ВИ ПОДМИНА И КАЖА"БОЖЕ ТЕ НЕ ЗНАЯТ КАКВО ПРАВЯТ"ИМА ХОРА,НА КОИТО ТОВА ЩЕ ИМ СЕ ОТРАЗИ ЗЛЕ.И МОГАТ ДА СЕ ОТЧАЯТ.ТАКА ЧЕ ВИ МОЛЯ ДА ПОМАГАТЕ НЕ ЗА ЛЕКУВАНЕТО ,А ЗА ПРЕМИНАВАНЕТО НА ХОРАТА ОТ ЕДНО НИВО НА СЪЗНАНИЕ НА ДРУГО.АКО ГИ ТЪПЧЕТЕ С ТРАНКВИЛАНТИ ТОВА ЗНАЧИ ДА МЪЧИТЕ ОРГАНИЗМА И ТРИЕНЕТО ДА СТАВА ОЩЕ ПО-СИЛНО И ЧОВЕКА ДА СЕ ОБЪРКА СЪВСЕМ.И ДА ИЗГЪРМИ
24
0
 
0
 
! Отговори
БАН преди 11 години
НЕКА ХОРАТА ТОВА ДА ГО РАЗБЕРАТ НЕ ПО ВАШИТЕ НАУЧНИ И СЛОЖНИ МЕТОДИ ,А ПО-ПРОСТИЧКО И РАЗБРАНО И ДА НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАТ ОТ ТОВА КОЕТО СТАВА С ТЯХНИЯ ОРГАНИЗЪМ И ПСИХИКА.ЗАЩОТО ЗАРАДИ ТАКИВА НЕГРАМОТНИЦИ ЩЕ СИ ОТИДАТ МНОГО ХОРА БЕЗ ВРЕМЕ,А МОЖЕ СПОКОЙНО ДА ИМ СЕ ОБЯСНЯТ ТЕЗИ НЕЩА.ДЕТО ПОГЛЕДНА ПО ФОРУМИТЕ ВСЕ ПИШЕТЕ,ЗА ШИЗОФРЕНИЯ.АКО ВИ ПИТАМ КАКВА Е ТАЗИ БОЛЕСТ СИГУРНО И ВИЕ НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА Я ОПИШЕТЕ.ЗАТОВА ПРЕСТАНЕТЕ С ВАШАТА НЕГРАМОТНОСТ И НЕКОМПЕТЕНТНОСТ ДА СЪЗДАВАТЕ КОМЛЕКСИ.АКО АЗ ЩЕ ВИ РАЗ
23
0
 
0
 
! Отговори
БАН преди 11 години
човешкия организъм да се съпротивлява на тази частица настъпва ГОЛЕМИЯ ЗРИВ Итогава идва вечния въпрос ДА БУДА ИЛИ ДА НЕ БУДА.Ако допуснеш този Х-БОЗОН да наделее ЩЕ БУДА НЕ Я ЛИ ДОПУСНЕШ И ЗАПОЧНЕШ ДА СЕ СЪПРОТИВЛЯВАШ НЯМА ДА БУДА.ПО-ДОБРЕ ДА СИ БУДА ,ОТКОЛКОТО НЯМА ДА БУДА.ДОШЛО Е ВРЕМЕТО ДА СИ БУДА,НО ЦЯЛ ,ЗАЩОТО НИЕ СМЕ ЧАСТА ОТ ТОВА ЦЯЛО.РАЗБЕРЕТЕ ГО И НЕ УМУВАЙТЕ МНОГО.ВСИЧКО Е ТОЛКОВА ЕЛЕМЕНТАРНО И ПРОСТО.ПРЕСТАНЕТЕ НА ХОРАТА ДА ПЪЛНИТЕ ГЛАВИТЕ,ЧЕ СА ШИЗОФРЕНИЦИ И ДА ИМ ВМИНЯВАТЕ ВИНА
22
0
 
0
 
! Отговори
БАН преди 11 години
Господа учени и тези дето сте от ЦЕРН,разбрахте ли каква е ускорител на елементарни частици и какво Х-БОЗОН.Разбрахте ли вечния въпрос да "БЪДА ИЛИ ДА НЕ БЪДА"Всеки един от нас е един колайдер и във всеки човешки организъм има този Х-БОЗОН,но дълбоко заспал и потиснат и когато дадеш ускорение т.е.божата истина те жегне понеже Х-БОЗОНА е много силна частица не само в човешкия организъм ами и във Вселената..тази елементарна частица започва да действа с огромна сила и се получава ***,ако започне
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съсела Дянков буди отвращение и води до стомашно чревни разстройства
20
0
 
1
 
! Отговори
Водопроводчик преди 11 години
"Където е текло - пак ще тече!" - първи закон на водопроводчика.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тече..., всичко тече... Въпрос на мъжка чест, не на игра!
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българи, при това отвращение на повечето хора от ГЕРБ, представяте ли си да спечелят отново изборите с измама и подмяна на вота. Излизам със сопата и ще им разбия мошеническата сура собственоръчно.
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Спокойно граждани! Още 4 месеца и този ШУШЛЯК на снимката си заминава за Америка!!!
16
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На някой ако му трбва Баце ,да му звъни СЕГА щото след малко започва "Кръстника" по TV-тои Баце си изключва телефона.
15
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дянков е пример за света ....
14
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ХВАЩАЙ ПЪТЯ
13
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАИМЕНОВАНИЯ НА УЛИЦИ ПО ДАННИ НА МВР....ХАНКО-БРАТ. РАМБО СИЛЕК. СЪР ПИЧУК. ДЪРТ АНЯН И ТРИМАТА МУ С КИТАРИ. СМЕЛО С РЪЦЕ. МОНИ КАБЕЛ УЧИ. АРНОЛД ШВАРЦ Е ***. ФАНТА С МАГОРИЙ. ПИЯНИ ВИЖ НИ. НИКОЛАЙКО ПЕРНИК. ДОКО *** ЧАКАМ. ИНСТИТУТ ПО МЕТРОЛОГИЯ КАМБАН. ДОНКИ ХОД. ЕЙ СИДИ СИ. ПАРЕНКА ША ДУХА.