Райков роден във Вашингтон, но нямал US гражданство

Тъй като е дете на дипломат, законът не го лови
Обновена: 18 мар 2013 16:05 | 18 мар 2013 16:05,
203
Райков роден във Вашингтон, но нямал US гражданство
Марин Райков. Снимка: БТА

Премиерът на служебното правителство Марин Райков никога не е бил гражданин на САЩ, макар че е роден във Вашингтон, заяви днес в Министерския съвет новият шеф на пресцентъра Ивет Добромирова.

По думите й законът в САЩ, според който всеки роден в Съединените щати става техен гражданин, не важи за деца на дипломати.

Марин Райков е роден на 17 декември 1960 г. във Вашингтон, САЩ, където дипломат е баща му - Райко Николов.

Според чл. 110 от Конституцията членове на Министерския съвет могат да бъдат само български граждани, които отговарят на условията за избиране на народни представители. Тъй като служебният премиер е роден във Вашингтон, се появиха коментари дали той легитимно е избран от президента за поста.

Два пъти Марин Райков отказа да отговори на въпрос на журналисти дали има чуждо гражданство. Първият път той запази мълчание след срещата си лидера на БСП, а вторият път днес – след среща с лидера на ДПС. Вместо него разясненията направи Ивет Добромирова. Съмнения за гражданството се появиха и за министъра на околната среда и водите Юлиян Попов.

Още по темата
Служебният екоминистър заяви в неделя, че е започнал процедура по отказ от британското си гражданство още когато са го поканили за министър в служебния кабинет.

„Не е чак такава жертва да се откажеш от британското гражданство, след като така или иначе си гражданин на ЕС, така че според мен си струваше”, каза Попов.

В това правителство, след три проверки, не сме установили някой от министрите да има двойно гражданство - включително и министър-председателя. Това, че съм роден в Съединените щати, не ме прави с двойно гражданство, коментира в събота пред БНР Марин Райков.
Първата си пресконференция в Министерския съвет Райков ще даде в сряда след заседанието на кабинета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


203
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА СЕ ПРОВЕРИ ВСЕ ПАК. ИМА СЕРИОЗНИ СЪМНЕНИЯ, ЧЕ ИМА ДВОЙНО ГРАЖДАНСТВО.
109
0
 
2
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Най са ми смешни комунисти правещи се на капиталисти - то се родило в семейство на комунистически шпионин а сега се прави че само е станало посланник и Премиер !!
108
0
 
5
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
ПРИОРИТЕТИТЕ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЦРУ Електронно правителство (НЕ Е ЗЛЕ ДА ГО ИМА, АМА КОЙ ГО ИСКА?)Саниране на жилищата. (МЕЧТАТА НА ЦВЕТЕЛИНА БОРИСЛАВОВА!)Ревизията на енергетиката (ТРЯБВА ЦЯЛА ГОДИНА, А ДО ТОГАВА?)Промяна на фокуса в земеделието. (АХА ЗЕМЕДЕЛИЕТО БИЛА ОПТИЧЕН УРЕД)Стимулирането на малките и средните предприятия (И ЩЕ ГО ПРАВЯТ С ВИКОВЕ ЯЙ РУП, АЙ РУП)ДЕБЕЛООКИ ЛЪЖЦИ И ОТКРОВЕННИ МОШЕННИЦИ ГЕРБАДЖИИ...- ЦЕЛТА ИМ Е ЕДИН - ГРАБЕЖЕТЕ НАД БЪЛГАРИТЕ ДА НЕ СПИРАТ!!!
107
1
 
6
 
! Отговори
бх преди 11 години
До ГЛАСУВАЙТЕ БЪЛГАРИ-Като чета такива шизофренични и побеснели писания,започвам да се питам,дали не е по-добре да гласувам за БСП,а не за изпушилите от яд и злоба гейберисти!
106
0
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Явно половината Служебно Правитеслтво не е с българско гражданство и по примера на ГЕРБ може да се окаже че имат дипломи само за Средно или Основно образование !! Добре е да се провери и какви бизнес корпорации защитават защото тези хора в чужбина не мият чинии а работят за по бързото правене на хората по бедни !!
105
7
 
2
 
! Отговори
ПЕШКО преди 11 години
ОСТАВЕТЕ ХОРАТА ДА РАБОТЯТ.НИМА ДОГАН И МЕСТАН ДА СА ПО БЪЛГАРИ.
104
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е друго си е ако човека беше роден във някое Украинско село .И гордо да има паспорт на СССР ДО скоро. Някак си по близо щеше да звучи един носител на съветскоселската колтура и въспитание на новата болшевишка интелигенция.И като прибавим и излъчването на беден руски педофил със очилца.Идва перфектният омраз на младежите по на 70,80 години съвести граждани и неизменни гласоподаватели
103
2
 
12
 
! Отговори
Ф.С.В преди 11 години
Родило се дете комунистче а сега се прави на капиталистче )) Кой можеше 1960 г да живее в най капиталистическата страна и враг на Съветският съюз -- САЩ ?? какви палави комунистчета са с Плевнелиев и Борисов а сега си играят на Монополи и доброто и лошото ченге -- Съсипаха народа поради огромната им вродена алчност !! Нищо хубаво не се случи тези 24 г -- има\ МОЛОВЕ а вътре китайски стоки -има луканки ама те са от конско месо има Демокрация но няма икономическа свобода !!
102
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Проблема в наща държава е неработещия съд и обирането на парите от обществените държавни поръчки затова сме на този хал, Вашингтон не е виновен , че държавата се източва от българските бапдити проумейте го най-накрая!!!!!!
101
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нещата ще излезнат на яве след 2 месеца, като му мине мандата ! Убеден съм , че е с двойно гражданство и ни лъжат, щото яко са сгафили !
100
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Когато човек се сравнява с другите винаги ще се чуства с нещо под него. Ако започне да угодничи- бгуби себе си. А когато загубиш себе си в угодничене на някой или в сравнение-изчезваш. Затова бъдете себе си и не се сравнявайте, както и не омилостивявайте по-силния, за да оцелеете! Имайте самочуствие и всичко ще е наред!
99
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЕРБ 2!!! Позор за Булгария!
98
6
 
4
 
! Отговори
РУМЕН221 преди 11 години
СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВОНЕ Е НИТО НА ГЕРБ, НИТО НА БСП, НИТО НА НАРОДА. ТО Е НАЗНАЧЕНО, КАКТО И ПРЕЗИДЕНТА, ДЯНКОВ И КРИСТАЛИНКА ОТ ЧЕРВЕНАТА ОЛИГАРХИЯ УПРАВЛЯВАЩА НИ С ПОМОЩТА НА ЦРУ...!!!ЗА ДА ИЗИГРАЯТ СЦЕНКАТА ЗА...: - "ПРОСТИЯ, ЛУДИЯ И СМЕШНИЯ..."- ЩОМ НИ ОТКАЗВАТ ЧОВЕЩИНА СПИРАМЕ ДА ПЛАЩАМЕ ДАНЪЦИ И СМЕТКИТЕ НА МОНОПОЛИТЕ
97
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не разбрах те ли, че борбата не е Ззапада и Москва, а борбата е какви ценности ще приемете.Но при толкова чалга и хомоти- още ще се вла.чи.те.
96
3
 
5
 
! Отговори
гангстерска банда преди 11 години
Положението е такова, защото страхливият пожарникар (агент Буда) и неговия пудел Цецо, продължават да управляват, чрез фигуранта Марин Райков, ЕТ "герб", държавата и МВР, както се управлява гангстерска банда - с интриги, ултиматуми, заплахи, репресии, психотерор и политически мотивирано насилие! Цени се само безкритичната лична вярност към главатаря!
95
2
 
0
 
! Отговори
istina преди 11 години
sa cho go krie grajdanstvoto, badi 4esten pred naroda,stiga s laji i mocheni4estvo.
94
0
 
1
 
! Отговори
до 116 преди 11 години
Ааз мога. Тогава им било изгодно, сега - не! Народ без принципи и ценности е обречен на изчезване! Само амбициите на българина остават и комплексите му за малоценност, които раждат тези духовни изкривявания. А- да и страха и от него се ръководят и от собственото им благополучие.
93
4
 
1
 
! Отговори
тангента19 преди 11 години
нЯМА ПРОБЛЕМИ ! ВСИЧКО ИДВА ОТ ВАШИНГТОН .РАЗЛИКАТА Е В ИЗКАЗА " БЕЛИЯ ИЛИ ЧЕРНИЯ " БАЩА
92
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
https://bivol.bg/marin-raykov-premier.html
91
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ами да- способният човек е извън закона или е агент, защото с тези неразкрити досиета- всеки може да обвинява всеки. То и лустрацията била противоконституционна! Да-----аааа. При такива закони- бищо чудно че нацията става матриал.