Здравната каса е държавна пирамида, рече Янев

Ключови позиции в здравеопазването се заемаха от „политически партизани“
41
Здравната каса е държавна пирамида, рече Янев
Яне Янев. Снимка: архив, БулФото

Националната здравноосигурителна каса е една държавна пирамида, която е по-скоро каса за схеми за източване, отколкото каса за осигурените българи, заяви председателят на РЗС Яне Янев след среща с председателя на УС на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.

Според Янев касата трябва да се преструктурира, да се създаде конкуренция и да се опрости системата на функциониране.

По думите му е задължително да има единна информационна система между НОИ, НЗОК и НАП. „Липсата на информационна база създава условия за корупция и източване на милиони в здравеопазването. Трябва системата да се опрости и с новите възможности, които има, да се върне система, каквато перфектно е работила през периода 1931 - 1934 година с т.нар. фамилни здравни талони. В кой век живеем да нямаме здравни информационни карти, които да дават възможност всеки пациент да знае какво има, какво ползва и какво получава насреща”, попита Янев, цитиран от „Фокус“.

По думите му тезата на „Ред, законност, справедливост“ съвпада с Българския лекарски съюз за това, че държавата трябва да си влезе в ролята, и да осигури необходимите средства за наука, за специализация и за статут на българския лекар, който да не бъде унизителен.

От партията на Янев са за деполитизиране на здравната система като цяло. „Това, което се случваше през последните години, е изключително вредно – директори на болници и ключови позиции в здравеопазването да бъдат заемани от политически партизани”, заяви Янев. Лидерът на „Ред, законност, справедливост“ коментира, че директори на болници се назначават не само от управляваща партия, но и от кметове на общини, които така осъществявали политическа дейност в съответните болници.

По думите му здравната реформа през последните години е на принципа проба-грешка и е довела до сгрешено здравеопазване и за пациентите, и за лекарите.

Ако директор на болница е член на дадена партия, е добре да излезе от партията или да замрази членството си, заяви д-р Цветан Райчинов.

По думите на Райчинов лечебните заведения не трябва по никакъв начин да са място за политическа дейност. „Когато един директор на болница е назначен от политическа сила и знае, че мандатът му е равен на срока, в който тази политическата сила е на власт, той няма да мисли най-вече за развитието и добруването на болницата, а какво би могъл да направи за себе си в рамките на този мандат. Същото е и в НЗОК – от депутат шеф на касата. Каква става касата – партийна”, каза д-р Райчинов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
2
 
! Отговори
и още нещо... преди 11 години
не ме интересуват нито политически позиции в болниците, нито партизански номера...а това, че лекирате от писане и попълване на документи понякога забравят, че имат пациент пред тях!Плащаш осигуровки години наред, без да ти се е налагало да ходиш на лекар и не дай си Боже останеш без работа за повече от три месеца и се разболееш нещо...какво става? Хайде де, кой ще каже истината от време на време?
34
0
 
2
 
! Отговори
до 26 преди 11 години
И кое му е доброто на това? -"Иначе наистина е добре да има един такъв като него да изнася неудобните истини от време на време" ??????! От време на време или навреме е по-добре. Писвна ми...това трябва, онова трябва, искаме така и т. н Абе ще излезе ли едив да каже как ще стане, кога ще стане и кой ще го направи?!
33
0
 
2
 
! Отговори
---- преди 11 години
Това което е написано е истина на 95 % ,един плаща 600 лева на година ,друг 200лева и накрая солидарност .Даваш 800лева на година а получаваш все едно с платил 200лева---защо да внасяш по галеми здравни осигуровки.
32
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че "касата" е пирамида сега ли го разбра бе Яне? Това е една бездънна каца, в която сипваме непрекъснато и нищо не остава. Това "безплатно" здравеопазване го има само за вас политиците. Ни останалите, не стига че плащаме цял живот, а когато се наложи да се лекуваме плащаме отново и отново.
31
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нужно ли да припомням колко пари източи Дянков от касата и ги прехвърли в националния бюджет? И този от снимката и неговите депутати помогнаха това да се случи.
30
0
 
5
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
ne samo zdr kasa e piramida Qnev ami i pensionnoto osigurqvane za6toto sme gledali vsi4ki na zapad kak e umre nqkoi 4i4o ili baba,i naslednicite si podelqt pensionnite osugorovki koito sa si vnasqli koito nikak ne sa malko a tuk potavat v ne4ii djob,i s zdr kasa e taka 4uvali ste kak vzemat ot zdr osugurovki po Evropata,ot rodninite ako se razbolee nqkoi estestveno po tqxno jelanie za6toto sa li4ni,tuk pla6ta6 i ni6to ne polu4ava6 dori pregledite pak si gi pla6ta6
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Здравната каса е "плащаш, а ако имаш късмет - ползваш и то малко". Затова никой не се юрка да плаща, освен ако не е сигурно, че ще ползва.
28
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този път е 100% прав Янев! Работя в тази област и мога да потвърдя, че НЗОК (а и НОИ) са най-големите държавни пирамиди. Събират пари срещу нищо! До 10-ина години НОИ няма да съществува поради очеваден фалит, а НЗОК вероятно ще престане да работи поради липса на пари още по-рано.
27
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Яни, бъркай в очите на мафията! Да живее АНТИМАФИЯТА!
26
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Как става тоя номер, да отида с направление на преглед при лекар-специалист 1 /единствен/път, а след няколко месеца при наложило се повторно посещение, да се окаже, че имам 2 вторични прегледа без да съм влизал в този кабинет дори втори път?Значи доктора си е цоцнал пари за още 2 прегледа.
25
1
 
21
 
! Отговори
СВЯТ преди 11 години
СЪБУДИСЕ БЪЛГАРИНО ПРОДЪЛЖАВАТ СЪЩИТЕ ХОРА ДА ИГРАЯТ В ЦИРКА НАДЯВАМ СЕ НАРОДА ДАЕ ПОУМНЯЛ ПОНЕ МАЛКО
24
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Янето е добре да стои далеч от Парламента. Нещо не проявява вкус когато дава подкрепата си за някого. Последната беше образец на голяма излагация. Иначе наистина е добре да има един такъв като него да изнася неудобните истини от време на време.
23
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Яне констатира, но никой нищо не прави.
22
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Янето може да не го обичате но големи истини вади
21
2
 
30
 
! Отговори
666 преди 11 години
Здр каса е един излишен(рудиментарен )орган!Там работят хора дето получават само тлъсти заплати и нищо не правят!
20
1
 
21
 
! Отговори
Николов преди 11 години
ОПРАВИ ФАРМАЦИЯТА /СЪЮЗ С МАРЕШКИ/, СЕГА Е РЕД И НА ЗДРАВНАТА КАСА.ЕЙ ГОЛЯМ СПЕЦИАЛИСТ СЕ ИЗВЪДИ ТОЗИ ЧОВЕК - ДА НЕ МУ СЕ НАДЯВАШ !!!
19
5
 
18
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 11 години
АМИ , ЯНЕ , ТОВА СА ИЗМИСЛИЦИТЕ НА ДЕСНИТЕ ГЛАВОЧИ СЛЕД 1989 Г. ТО ДА Е САМО КАСАТА-ВСИЧКО ОБЪРНАХА С КРАКАТА НАГОРЕ И ТАКИВА ВЕТРОПОКАЗАТЕЛИ ,КАТО ТЕБ , ПОСТОЯННО ПЛЮЯТ КОМУНИСТИТЕ И СОЦИАЛИСТИТЕ ! ЕТО ВИЖТЕ СЕ КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТЕ !
18
0
 
30
 
! Отговори
хипотенузата преди 11 години
По-точно е да се каже че,парламента е една държавна пирамида която ни цоца яко!
17
15
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вън РЗС от българският парламент завинаги!
16
3
 
33
 
! Отговори
ДА преди 11 години
Бялата мафия точи пирамидата.Пирамидата точи нас.