Вотът е легитимен, казаха международните наблюдатели

Не можело обаче да се говори за 100% прозрачни и свободни избори
Обновена: 13 май 2013 21:30 | 13 май 2013 21:30,
25
Вотът е легитимен, казаха международните наблюдатели
Снимка: БТА

Парламентарните избори са били легитимни, в среда със защитени основни права на хората и направени по открит начин от ЦИК. Това каза Оуен Мърфи, координатор, ръководещ наблюдателната мисия на наблюдателната мисия на ОССЕ.

Хората имат правото да изразят своята гледна точка, но много граждани нямат доверие в институциите и затова не участваха в изборите, каза Андреас Грос, ръководител на делегацията на ПАСЕ.

Хората не виждат политици, които защитават техния интерес, обясни той сравнително ниската избирателна активност. Всеки участник в изборите, всяка партия трябва да има еднакви възможности, но в предизборната кампания се повлия от парите и не може да се говори за 100 процента свободни и прозрачни избори, каза Грос, цитиран от БТА.

Въпреки добрата организация на изборите от страна на ЦИК е имало доста нарушения в предизборната кампания и сериозни препятствия по независимостта на РИК и СИК. Председателите на РИК бяха почти изцяло с председател от управляващата до скоро партия. Забраната за агитация на майчин език, според наблюдателите на ОССЕ, е нарушение на правата на малцинствените групи.

Паралелното преброяване от чужда фирма е израз за недоверие към работата на ЦИК, допълниха още чуждите наблюдатели на изборите. Някои частни медии създадоха условия за неравнопоставеност чрез платени предизборни съобщения, които не винаги са били обявявани като такива, допълни Оуен Мърфи.

Медийната среда по време на предизборната кампания е била плуралистична, но е липсвало прозрачност относно собствеността на медиите, посочиха наблюдателите. Обществените радио и телевизия и някои частни медии са осигурили безплатно време за изява на кандидатите, но голям дял от информацията по време на предизборната кампания е трябвало да бъде излъчена и напечатана срещу заплащане и това е създало неравностойно поле за участие на политическите сили, допълниха наблюдателите.

Случаите на подслушване в периода преди изборите, както и притесненията за бюлетините открити в печатница ден преди вота са намалили общественото доверие в изборния процес, посочиха наблюдателите. Кампанията на места е била негативна, а някои партии са използвали подстрекателска и ксенофобска реторика.

Международните наблюдатели отбелязаха, че обвиненията за купуването на гласове са повлияли отрицателно върху предизборната кампания.

Избирателите можеха да направят свободен избор в конкурентна среда и властите предприеха реални стъпки за запазване честността на изборите, но скандалите и наскоро откритите допълнителни бюлетини, за които не беше дадено задоволително обяснение, подкопаха доверието на хората в политическата система, и което е по-тревожно, накараха хората да се съмняват в самия изборен процес, каза Оуен Мърфи.

Съществуват известни опасения за независимостта в секционните избирателни комисии, но излъчването на заседанията на ЦИК по интернет се приема като много добра стъпка, посочиха наблюдателите от ОССЕ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: наблюдателиизбори 2013
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
1
 
! Отговори
В преди 10 години
Докато бсп и дпс участват в избори, те не могат да бъдат честни. Нова тв доказа че отново са купували хиляди гласове, защо не се коментира това? Докога ще смятаме че това е нормално и не е ли редно партиите, които купуват гласове да бъдат отрегистрирани??? Може ли да ни управляват и крадат с купени гласове???
17
2
 
12
 
! Отговори
jo преди 10 години
До до политологМислещи - 30.7 %Хора над 70 г. , убийци , манипулатори , крадци , олигарси и доказано некадърна членска маса - 27 Производно на по - горните - 10.6%Производно на предните две - 7.4 И прости посткомунистически запъртъчета , престанете вече. То бива , то може , ама пък чак до такива низости не съм очаквал да стигнете . Елементарни сте бе разберете го ! Светът се развива , а вие тъпчете като мулета ! Айде всички в Сев. Корея !
16
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АзКаква каца, бе сладур? Пчеларят избяга, то пък един мед беше - само прополис!Скрий се, наглец!
15
11
 
3
 
! Отговори
666 преди 10 години
Намерените 350 хиляди бюлетини бяха в сценария на оправляващата върхушка ГЕРБ,БСП да убедят Българите че потготвената фалшификация е спряна за да легализират изборите и да не допуснат размирици. Те постигнаха целта си. Фалшифицираха вота вкараха удобните партии, а другите ги избираха.
14
4
 
6
 
! Отговори
Аз преди 10 години
"...............альоооо, суки, верните агрегатору, че наново будем строит атомную!""*** *** пидер пропавший!"
13
20
 
27
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Кой орезили България с всичките лайнарщини, които избълва срещу народа?! Станишев - Украинецо! Защо нарича Борисов - страхливец, когато той няма смелост да стане министър-председател?!?!?? А си слага кукла на конци или вуду тяло! Станишчо да може да си крАде спокойно, да бърка в напълнената от ГЕРБ каца с мед, без да го жилят пчелите! А Орехчето да обира пешкира!
12
16
 
27
 
! Отговори
сус преди 10 години
егаси прецакването за БСП , извикаха международни преброители, а те взеха че казаха че вота бил валиден, ами ся, пари нахалост хахахах, ся ще кажат че и те били заплашени от Бойко хахахах, май само Станишев и Ахмед ги е страх от Бойко, а от уважение говорят на Вие за себе си хахахаха
11
6
 
29
 
! Отговори
Ivet преди 10 години
В Сливен се намериха тъпири, които поддали сигнал в полицията, че двамата международни наблюдатели от ОSCE имат камери в очилата си(!) и полицията ги задържа, въпреки представените документи. Орезелихме се пред цяла Европа с тази наша полиция, дето ни пази :)
10
20
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Международните наблюдатели бяха 25-6 годишни момченца които пиха цяла вечер преди изборите. За какви международни наблюдатели ми приказвате бяха ги пратили тук на стаж.
9
12
 
10
 
! Отговори
моя преди 10 години
Тия европейци са *** на ***. Ако Боко не беше "тяхно куче" и бяха викнали евреи, истината щеше да излезе на яве!
8
35
 
44
 
! Отговори
Политолог преди 10 години
Резултатът от изборите:нормални: 30,7%крадливи: 27%лъжливи: 10,6%ненормални: 7,4%
7
24
 
20
 
! Отговори
закъснял осведомен преди 10 години
Видя се къде били другите 350000 бюлетини - за окръжните градове в Северна България - от Видин, до Добрич - за БСП.
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко е супер, ник'ви нарушения нема. В наш'те партии са е.ати готините и демократични типове, извинете пичове. Такива маниери и действия могат да бъдат пример за благовъзпитание и толерантност за всички хилави и недоносени европейски демокрацийки. И няма как да не е така, все пак са обучавани дълги години в най-престижния университет с дълга история и традиции по въпросите на човешките взаимоотношения - КГБ и неговите клонове по места.
5
3
 
9
 
! Отговори
Гошо от Марс преди 10 години
И ние от Марс...следяхме изборите.Даже един нашенец...хакна едни други...наблюдатели по погрешка.Следяхме ги заради Ваньо,защото го харесваме за...ликвидатор.Всички марсианци отдавна напуснаха планетата,защото бирата и водата...свършиха и останаха да стърчат само празните заводи и железата в тях.Ще го приберем Ваньо тук,за да ги ликвидира за късо време;за това си подаде и...оставката.
4
17
 
33
 
! Отговори
големия тур преди 10 години
350 000 цирея на Манолова да и излязат на п...а.
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
вижте логото с очите зад тях ... Масонска организация !
2
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Държавникът мисли за следващото поколение, а политикът за следващите избори"Шарл Де Гол
1
3
 
9
 
! Отговори
M.Lemonov преди 10 години
350 000 broiki malko bremenni ste imali pak?!