БСП стяга експертно-политически кабинет

Орешарски има списък от експерти, които държи да са министри
Обновена: 16 май 2013 10:46 | 16 май 2013 07:00, Елка Василева
366
БСП стяга експертно-политически кабинет
Пламен Орешарски. Снимка: Булфото

Совалките за нов бъдещ кабинет между БСП, ДПС и "Атака" или "всички срещу ГЕРБ" все още не са започнали, уверяват от трите партийни централи. Но подкрепата за номинацията на БСП за премиер - Пламен Орешарски, расте, пише „Труд“.

Ако ГЕРБ не успее да формира правителство и мандатът дойде при БСП, Орешарски ще предложи кабинет с повече експерти и по-малко политически фигури, твърдят източници от "Позитано" 20.

Въпреки това немалко политици се точат за важни постове. Евентуалното правителство с мандат на левицата ще има две програми. Първата ще е със спешни мерки, които трябва да се изпълнят в първите 100 дни от управлението. Във втората ще бъдат записани задачите на изпълнителната власт за първата година от мандата.

Макар че разпределението на постовете вероятно ще бъде въпрос на договорки между подкрепящите кабинета партии, бъдещият премиер вече имал списък от експерти, които държал да бъдат министри. Според източници на "Труд" сред фаворитите на кандидат-премиера са икономистите Петър Чобанов и Петър Кънев.

За първия се говори, че може да поеме финансовото ведомство, а за втория - икономиката. Името на Кънев се въртеше и през 2005 г. за същия пост, но тогава той остана депутат.

За бъдещ ръководител на реденето на държавния бюджет обаче се върти и още едно име на виден експерт - това на преподавателя от УНСС Стоян Александров.

Той има опит на поста - бе финансист № 1 в кабинета на Любен Беров. След това бе кандидат за кмет на София от левицата през 2003 г., но загуби. Студентите му в УНСС го наричат Малката секира, защото на изпити късал наред.

Случайно или не, в понеделник по негово желание Александров е бил освободен от шефското място в надзора на Търговска банка. През 1994-1995 г. Александров и Орешарски имаха обща консултантска компания за данъчни и финансови съвети.

За поста министър на отбраната се върти името на Ангел Найденов. Той е спец в областта, от години е в ресорните парламентарни комисии и дори е морски офицер.

За мястото в земеделието се спряга Светла Бъчварова - тя бе директор на Селскостопанската академия и зам.-министър в същия ресор в кабинета "Станишев". Не е изключено обаче постът да отиде и при младото лице на левицата Явор Гечев, който бе сред остриетата на партията в атаките срещу ексминистъра от ГЕРБ Мирослав Найденов. Но за него е по-вероятно да бъде предложен за шеф на ресорната комисия в парламента.

Земеделското министерство обаче може да отиде и в непартиен експерт, а и досега в коалиционните кабинети то е било сред ресорите, за които отговаря ДПС.

В БСП надделява мнението, че министърът на външните работи не може да не е политическа фигура. Затова "обичаен заподозрян" е бившият титуляр в МВнР, сега евродепутат Ивайло Калфин. В политическите среди плъзна и слух, че ако има разговори за участие в програмен парламент с извънпарламентарни партии, например с "Движение България на гражданите", постът може да бъде предложен и на бившата еврокомисарка Меглена Кунева. Официалната позиция на формацията обаче е, че няма да участват в преговори за редене на правителство.

За "най-горещия" в последно време стол - този в МВР, отново се върти името на Михаил Миков от левицата. Той пое ресора в кабинета "Станишев" след оставката на Румен Петков, предизвикана от редица скандали около силовото ведомство.

За друг "горещ картоф" - здравеопазването, ще се търси безспорен експерт. Не е изключено и мястото да бъде предложено на служебния министър проф. Николай Петров.

За ресор образование по линия на БСП се въртят две имена - на бившата зам.-министърка Ваня Добрева и на водача на листатата на БСП в Кърджали, който взе и депутатски мандат там Милко Багдасаров. Слуховете обаче носят, че в БСП са склонни да предложат поста и на друга формация - например на "Атака". От редиците на националистите са харесани двама души - проф. Станислав Станилов и бившият шеф на ресорната парламентарна комисия Огнян Стоичков.

Позицията на "Атака" обаче е, че дори и да подкрепят определени политики на програмен кабинет в парламента, не са склонни да делят отговорността в изпълнителната власт, категорични бяха пред "Труд" висши партийци.

Ако левицата предложи мястото на ДПС, вероятно техният избор ще е бившата им зам.-министърка Мукаддес Налбант. Вероятно е обаче и за мястото да се търси номинация от граждански организации - например на силна фигура в академичните среди.

За социалното ведомство пък се върти името на социалиста Драгомир Стойнев, който водеше същата парламентарна комисия в 41-вия парламент. Според източници от синдикатите - дори и на тях да им бъде предложено да излъчат титуляр, те биха подкрепили Стойнев.

За правосъдието се очаква да се търси сериозен външен експерт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


366
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сега ще видим колко е дълбок джоба на Волен.
217
1
 
18
 
! Отговори
малкия преди 11 години
Да живее съвременния концлагер-Белене, да живее Азис, да живеят Златките, да живеят турските сериали ,да живее Трактора, да живеят наркоманите, да живеят социалните за *** ,да живее корумпираната съдебна система! 23 год.ДЕМОКРЕТЕНИЗАЦИЯ в БГ!!!!!!!!!
216
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вече го писах ..Руските агенти и съответният клон на МАФИЯТА , ви готвят правителство : Беров- 2...ОБИР , тотален на държавата - без да има 'виновни"...Задкулисието ще "управлява"..Мафията - както Мултигруп - по времето на беров ..Нови избори , иначе сме загубени ..като държава....Предстои ви "програма " на БСП-БКП_ изпълнявана от хамелеона орешарскии, коригирана от Доган- от морето, "критикувана" и допълвана от руския агент- нищото волен и ...България ще просперира !!!???НОВИ ИЗБОРИ !!
215
4
 
15
 
! Отговори
някой от народа преди 11 години
Станишев и компания - ВСИЧКИ В ЗАТВОРА, ДА ВЪРНАТ ПАРИТЕ, КОИТО СА НИ ВЗЕЛИ И ОЩЕ НИ ВЗЕМАТ.
214
1
 
4
 
! Отговори
slav преди 11 години
До ДО 247 Всеки платил и един лев на тази страна има право на мнение и това дали е пуснал листче в урна или не няма никакво значение *** като гласуват значи те най много имат право да искат така ли глупости глупости аз плащам имам право да викам скачам и тн мойте пари си давам на бг спечелини тук и навънка мойте пари разбрали ме не сам гласувал но плащам данаци давам храня с мойте пари държавата както и всички други не сам гласувал защото смисъла е нулев но давам парични знаци на тази стран
213
2
 
12
 
! Отговори
някой от народа преди 11 години
"Искам да попитам защо делата "Моника Йосифова", "Хохегер", "Цанков камък" и "АЕЦ Белене" отлежават години на Вашето бюро, а успяхте да прегледате записите от стотиците видео-камери в София за 48 часа? Защо Мая Манолова знаеше за "сигнала" преди ДАНС, ГДБОП и Прокуратурата и как ТВ7 и Бареков бяха първите, които разбраха? Случайност ли е, че ТВ7 е собственост на Делян Пеевски? На какво се дължи светкавичната Ви реакция по определени дела?" и вижте:
212
6
 
13
 
! Отговори
BULGAR$A преди 11 години
Досега прокуратурата на е инициирала дито едно сериозно дело срещу масовото крадене на държавата от разни номенклатури последните 20-на години. Няма и никой осъден. Заиграват се в разни схеми от където си пълнят джобовете. Единствен Цветанов поде кампаня срещу айдуците и затова е сега такъв яростен отпор. Докъде стигнаха енергийните дела на Р.Овч и К. Нинова. Защо оправдаха Масларова при явна кражба на 4.5 млн. Как стана така че Станишев раздава държажни пари на Моника ,а прокуратурата мълчи
211
3
 
15
 
! Отговори
малта преди 11 години
на тия шизофреници пък кога им връчиха мандата?????
210
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 249: Негласуването е МНЕНИЕ !... по-добро от твоето.
209
6
 
15
 
! Отговори
Варна преди 11 години
Що не му връчите на тоя П. Ореш. каскета и да ходи да се учи на честен труд, а вечерите да ходи по седенки...
208
1
 
5
 
! Отговори
dolu bkp преди 11 години
ako bkp i dps sustavqt pravitelstvo vednaga vsi4ki pred parlamenta, masovo kato prez 97. Vednuj zavinagi trqbva da prikliu4im s taq 4ervena ***
207
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само те чакаме да станеш министър и те почваме. Свят ще ти се завие. Ще разбереш, че хората започнаха да въртят колелото и скоро всички ще бъдете отдолу.
206
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Държава: България Географско положение и граници: На три магистрали. Население: Предимно в чужбина Малцинство: българско Официален език: английски, 1-во ниво Гъстота на населението: предимно по избори и по Нова година Градско население: 100% до доказване на противното Основен поминък: протести, покупко-продажба на коли втора ръка,кебапчета, гласове и чесън от Китай Валута: лев, глас или мерцедес Форма на управление: тригонометрична Мярна единица: комшията Култура и традиции: салфетки, митове и легенди
205
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До до 245Едвин Сугарев като подаде сигнал дали го разгледаха, сигурно директно е отишло в кошчето...
204
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пеевски живее в хотела на Премянов - Гранд Хотел "Велинград". Тълпа мутри е окупирала 4 етаж на хотела и гледа злостно майките с деца.
203
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ст. Александров е напуснал поста си от надзерния съвет в банка с явната мисъл, че вече е сигурен министър?!? Леле, майко! Та тогава за какво въобще се провеждаха избори? Щом вече имаме "сигурен" министър на финансите още преди да е била ясна структурата на парламента!
202
5
 
18
 
! Отговори
Следващ преди 11 години
ДА НЕ ГОВОРИМ КАК БАРЕКОВ И НЕГОВАТА ТЕЛЕВИЗИЯ Е ЯКО СПОНСОРИРАНА ОТ БСП И НАЙ ВЕЧЕ ДПС И ЯКО ПЛЮЕ И СИПЕ ОБИДИ ПО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ПРОТИВНИЦИ НА ДВЕТЕ ИЗМЕКЯРСКИ ПАРТИЙ.БАРЕКОВ ЗА ЗАТВОРА СИ,ЗАЕДНО С ТВОЙТЕ ДРУЖКИ - *** И ПРЕСЕЛНИЦИ.
201
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЦАЦАРОВ , ХАЙДЕ РАЗГЛЕДАЙ СЪС СЪЩОТО УСЪРДИЕ И ДАЙ НАПОИТЕЛНА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ И ЗА ЦАНКОВ КАМЪК , ВОДНОТО ОГЛЕДАЛО , БАТКО И БРАТКО , ЗАМЕНКИТЕ , БЕЛЕНЕ...И Т.Н.
200
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не мога да проумея защо и Атака им заигра по свирката и то дни след изборите!?!?!?---------Ощо ли не си разбрал, че Волен е на хранилка при руснаците?
199
3
 
15
 
! Отговори
Румен Гечев преди 11 години
Този Румен Гечев не беше ли един върл ***, маскиран на професор в Икономическия Карл Маркс, министър при Виденов и шеф на руско-българска офшорка в Кипър? Е този Гечев, ако е експерт и е непартиен, аз съм Бон Джоуви?!