Нулев комфорт за кабинета на Орешарски

БСП и ДПС се готвят за бой по Бойко, смята политолог
Обновена: 29 май 2013 09:36 | 28 май 2013 19:29, Камелия Цветанова
395
Нулев комфорт за кабинета на Орешарски
По всичко личи, че на Пламен Орешарски няма да му е лесно. Снимка: БТА

Труден мандат се очертава пред правителството на Пламен Орешарски, прогнозираха пред Dnes.bg политологът Първан Симеонов и социологът Кънчо Стойчев.

Въпреки че двамата са на различни позиции по въпроса дали новият кабинет експертен или политически, те са единни в мнението, че на това правителство му се пада сложно време за управление.

Работата, която предстои да се върши, е много неблагодарна и като че ли в момента са нужни повече десни мерки, а това правителство е подчертано ляво“, коментира Първан Симеонов.

Според него е необходима оптимизация в социалната сфера, здравеопазването и администрацията, което обаче е свързано „със социална болка, а не със социално задоволство“.

Трябва да се предприемат непопулярни мерки, а обществото в страната не е готово психологически за това. Така че въпросът пред правителството е дали то ще се опита да прави радикална реформа в някои от тези невралгични места, или ще запушва само социални пробойни в очакване на нови избори, обясни той.

Ситуацията изглежда и още по-сложна заради натрупаното напрежение, което доведе до условия на постоянно надвиснал протест. От друга страна, ще има и силна опозиция в лицето на ГЕРБ, която запазва силно обществено внимание, смята Първан Симеонов.

Според него всичко това означава, че кабинетът „Орешарски“ ще има нулев комфорт и ще му е нужен много късмет политически.

Социологът Кънчо Стойчев определи като най-важната задача пред правителството да върне нормализацията.

„България няма нужда от изстрелване на ракети в космоса и извършване на чудеса. За 3,5 години беше разрушено всичко, което можеше да се опише като нормално. Нормално е в една демократична страна да има разделение на властите, да има върховенство на реда и институциите, а това беше погазено, нормално е да има определена степен на управленческа компетентност, такава нямаше, нормално е в една европейска страна да са важни делата на политиците, а не техните приказки, а ние бяхме управлявани с лакардии, циркаджилък, от сутрин до вечер слушахме лъжи, нормално е да не се краде толкова много, а последната власт беше единствената в историята ни, която крадеше организирано, нормално е хората, които ни управляват, да са чели повече от една книга“, коментира той.

Според него правителството на Пламен Орешарски е по-скоро експертно, но с уговорката, че не може да се прави категорично разграничение между експертно и политическо.

„За мен кабинетът е изненадващо шарен и пъстър и това показва ясен замисъл да не бъде тяснопартиен и виждам много хора с академични биографии, хора, които са чели много книги“, мотивира се Стойчев.

За Първан Симеонов обаче е точно обратното и видимо новият Министерски съвет е политизиран още от началото. 

Мотивите му са, че вече се заговори за квота на ДПС, а и има много членове на БСП в ключови министерства. Като пример за това той посочи Драгомир Стойнев, който ще оглави икономическото министерство и въпреки че има експертно излъчване, е от бързоразвиващото се младо ляво крило.

Според него не е изключено социалното напрежение да ескалира есенните и зимните месеци и това да доведе до нови избори.

Въпреки това не е изключено и кабинетът да удържи срещу опозицията в лицето на Бойко Борисов и да слезе от сцената, когато то пожелае.

Според Кънчо Стойчев би било добре правителство да работи дотогава, докато е полезно за България. Нека изхождаме от делата, а не от някакви схеми и аритметика, които нямат нищо общо с живота. Лично аз поне половината от тези хора не ги познавам, вероятно и обществото също, така че да мине време да видим, заключи той.

„Атака“ ще продължи с тази игра да е едновременно протестна и да дава път на този нов управленски блок“, прогнозира Симеонов.

Той смята, че ГЕРБ ще е ярка опозиция, но при нея опасностите са четири – едната е разпад на партията, след като остана малко по-далеч от властта, втората е прокуратурата, третата са медиите, а четвъртата се оказва назначението на Цветлин Йовчев за вътрешен министър.
 
„Ясно е, че БСП и ДПС залагат на много сериозен бой по Бойко“, обобщи политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


395
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
218
0
 
6
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Най-сигурния начин да се предотврати измама при електронното гласуване, е да не се регистрират изобщо. Затова и Бойко така ги е инструктирал. А ямболското *** ще вкара БСП+ДПС в управлението със своите тъпотии. Е, и ще изкяри некой милион.
217
4
 
7
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Впрочем к'во стана с имунитета на Цецко ***?Цацаров да не се окаже пионка на властта само...
216
5
 
3
 
! Отговори
xerth преди 10 години
А диктатурата на милиционерството все още няма да е АУТ, доказахме го за пореден път, като гласувахте за тъпите комунисти и турции!!! Как не разбрахте че с тия крадци никога няма да се оправим? нима нямаха шансове, та от 23 години те са имали най много!
215
5
 
1
 
! Отговори
до278 преди 10 години
Ти да не си завършил училище за деца с умствена "Напредналост".Мноопоо си *** Саше
214
7
 
7
 
! Отговори
Левон Харпанцумян преди 10 години
избори. Гласувайте сега:палец нагоре = аз МРАЗЯ бсппалец надолу = аз съм мръсен комунист и червен ***
213
4
 
6
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 274Бе той Волен утре ще скочи Против, ама къде сте вие скапани *** от ГРОБ?Що няма да гласувате?Нещастни скапаняци!
212
4
 
9
 
! Отговори
ха ха ха преди 10 години
Абе, важното е че тъпака Буда и *** Цвъко , дето е учил две години в училище за умствено-изостанали, са аут завинаги.А сегашните да си опичат акъла и да знаят че са под контрол.Диктатурата на милиционерите е минало!
211
1
 
13
 
! Отговори
xerth преди 10 години
Бареков, какво стана с бюлетините? Нали бяха фалшиви, какво стана с Цветанов, нали се отказа от имунитет? ???? Или всичко беше предизборно?!!!
210
3
 
0
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Сиукс е съвсем точно. Само дето не е толкова очебийно червен.
209
5
 
4
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 268Мда, аз съм патриот и защитавам проруските интереси. Нещо неясно?
208
3
 
5
 
! Отговори
xerth преди 10 години
Забелязах че кабинета на Орешарски, освен да повтаря думичката ЕКСПЕРТИ, друго не прави! ахахаха явно сега тази дума е на мода, ПР-ите са ги посъветвали да е повтарят по често, за да се набива думата ЕКСПЕРТИ върху БСП и ДПС... да ама не, никакви експерти не сте, а една банда крадливи ***, които ще бъдете пометени на есен от нова вълна протести, този път по големи, само ни вкарайте учебниците по турски, и още други такива .... продажници
207
0
 
2
 
! Отговори
Давуд преди 10 години
орешерски ше оцвети циалата куса фбиало слет 2месеца слет като народа скочи. тоиа биал перчем-шарка за окраза ше се слее з карвави педна од ритнизиде на пардиа АДАГА!
206
2
 
4
 
! Отговори
Демократ преди 10 години
Този посредствен чиновник със злобно и свирепо излъчване на сиукс / да ме простят ***/, който не се свени да преминава по цялото политическо пространство заслужава единствено ПРЕЗРЕНИЕ.
205
3
 
2
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 268С кеф скачам на турци!С още по-голям кеф скачам на еничари като теб и Христо Бисеров.
204
0
 
4
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 265Брех майка му стара, аз все си мислех че Вальо Златев е дружка на Тиквата, пък то се оказа на Волен???Муахахаххаахахахаха
203
3
 
0
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Като не искаш да плащаш такса мощност, изнеси се в еднофамилна къща. Такива са правилата на етажната собственост, като не ти изнася - обратно на село.
202
1
 
3
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 256И когато ти наритам *** в църквата в Батак и ти натисна тиквата за да лижеш кръвтта от по миналия век оставена на дънера на който са рязали главите на батачанлий, ще ти кажа че си куче и ще те пусна.
201
1
 
2
 
! Отговори
Патиланец преди 10 години
До АтакистЩо 5-ти коментар не казваш нищо за руския газ бре гъзер!?:) И се чудиш как да се отпихнеш на "такси мощности", "незаконни тръби"..ляляла. Ако се депресираш от градски живот хващай гората. Но искам да сложиш едно коментарче все пак за това какво получава Атака от руските чичковци с газа, че никога, ама никога, никога и никога не се подпичква с тях? Иначе сяда демоснтративно на химна на Европа и гони чужди посланници...Европейски, ама чужди. :)
200
0
 
3
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
до 256Да де, Да деее...точно ей затова говоря, точно ей за такива *** като теб и то ИСТОРИЦИ БЪЛГАРСКИ които искат в учебниците по история да не се споменава османско ИГО, а Османско присъствие. Точно ей за такива *** като теб говоря! От пиле мляко ще изкарате, ***!
199
2
 
2
 
! Отговори
Патиланец преди 10 години
Само искам да вметна, че от Атака, още си издирват пребитата атакистка...ataka.bg/index.php?option=com_content&task=blogcategory&id=23&Itemid=65