Мобилизираме се срещу корупцията сред политиците

България е в задънена улица, пише "Фигаро"
Обновена: 20 юни 2013 08:29 | 20 юни 2013 07:12, Петя Славова
31
Мобилизираме се срещу корупцията сред политиците
Френският всекидневник "Фигаро" пише за протестите у нас. Снимка: БТА

Българите се мобилизират срещу корупцията сред политическата класа, гласи заглавието на материал, публикуван във вестник "Фигаро" за протестите в страната ни.

Френският всекидневник пише, че българите не спират да показват на улицата, че им е дошло до гуша. След като получиха, през зимата, главата на премиера консерватор Бойко Борисов, те демонстрират отново, за да искат тази на неговия наследник Пламен Орешарски, който встъпи в длъжност едва преди три седмици, цитира изданието БТА.

Назначаването на младия депутат Делян Пеевски начело на Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) в петък бе искрата, която възпламени барута, отбелязва "Фигаро". Той подаде оставка, а Орешарски призна, че е допуснал грешка. Това обаче не е достатъчно. Демонстрантите искат оставката на премиера, но той отказва да я подаде, като признава, че е загубил малко доверие, но предупреждава, че ако се оттегли, ще стане по-лошо.

Въпреки че се присъедини към Европейския съюз през 2007 г., България има проблеми да се интегрира в една демократична култура, коментира френският вестник. За демонстрантите аферата Пеевски показва, че олигархичните среди дърпат конците на всички правителства, пише "Фигаро". Бившите комунистически тайни служби са проникнали дълбоко в тези среди, като преди да отстъпят властта, са се постарали да заграбят "скъпоценностите" на българската икономика.

Пламен Орешарски е очакван в Брюксел (днес). От много години Европейската комисия не спира да критикува България за нейната неспособност да се бори ефективно срещу корупцията и организираната престъпност, припомня "Фигаро". "Демонстрациите в България показват за пореден път големите безпокойства на българското общество за ситуацията на правовата държава", заяви трезво говорител на Комисията.

В очакване, България е в задънена улица, отбелязва френският вестник. Той цитира политолога Кънчо Стойчев, че дори сегашното правителство да подаде оставка, едни нови избори няма да променят нищо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
До ГюроСкрий се някаде бот такъв. Едно и също постваш във всички теми. Не можеш ли оргинална мисъл да измъдриш, ***?
23
3
 
0
 
! Отговори
Гюро Михайлов първи преди 10 години
За Тиквата удари дванайстият час! Пак се направи на интересен и пак друг му излезе виновен? Хвана си багажа и възира. Защо? Защото го чакаше самолета за Виена! За къде? За среща с ЕНП? Значи- изобщо не го яде проблемите тук, ада си върши пак неговите си нещица! Разбрахте ли, уважаеми заблудени? А кой го чакаше на летището? До кого ще седне? До Иван Костов... Опааааа, шо ке праим сега? Май пак объркахте протеста! Протестирайти срещу безделниците спряма България.
22
5
 
3
 
! Отговори
Гюро Михайлов първи преди 10 години
Уважаеми, ни виждате ли какъв е смЕх!?!? Единият уринира около операта и се дърви в президентството!? Другият- пак се разсърди и си вдигна дърмите и пак реве, че ще го пуцат!? Третият пък- свиква съвет, не знае какво да прави, заеква и се държи като девствена мома!?!? Иначе, за офшорките- ни йота! Еме, който не работи- не бърка! Кой работи? Тези, които поне си признават грешките! И ги поправят! Вместо да им помогнем- ние ще ги сваляме!?!? Къде ви е сивото вещество? Мобилизирайте се точно срещу к
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ZA6TO SAMO SRE6TU KORUPCIATA KOQTO E IMA SRED POLITICITE , AMI ZA KAKVA EJEDNEVNA KORUPCIA V MUTROPODOBNITE " K-A-T " " D-A-I " V SLEDSTVIE ZAVI6ENITE MNOGOKRATNO GLOBI KOITO MOGAT DA FALIRAT BYDJETA NA EDNO SREDNOSTATISTI4ESKO SEMEISTVO . PARITE NA RAKA SA DRUGIA VARIAN UDOBEN ZA MUTRITE I TEHNITE POKROVITELI I EDNI 4ERNI KASI KOITO DOPALNITELNO NAGNETQVAT SIVATA IKONOMIKA . DANE GOVORQ ZA ADMINISTRACIATA SVARZANA S RAZNI RAZRE6ITELNI REJIMI , AKCIZI , BANDEROLI , STROITELSTVO
20
1
 
2
 
! Отговори
imigracia преди 10 години
preporaka imigracia stoto nema da se oprawi!
19
0
 
12
 
! Отговори
Кобра преди 10 години
Довиждане! Довиждане! Довиждане!
18
2
 
5
 
! Отговори
гого преди 10 години
tv7.bg/predavaneto//video/?id=9755581Б. Димитров: България да стане президентска републикаПарламентарната демокрация в този вид, който я имаме ние, е изчерпана, заяви директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Според него, тази тенденция е характерна не само за страната ни, но и за други държави и даде за пример Белгия. Допълни, че нашата конституция е точно копие на белгийската.По думите на историка, за страната ни най-добре е да стане президентска република
17
1
 
21
 
! Отговори
gogo преди 10 години
До НФБОрешарски състави служебен кабинет, т.е. кабинет съставен изцяло от службите... :)
16
6
 
8
 
! Отговори
Chikatilo преди 10 години
България и култура са две несъвместими неща !
15
16
 
13
 
! Отговори
эндшпил преди 10 години
до 18 Каква руска колония е България като от 25 години към всяко министерство стои по един американски съветник? Прокопиев, Бориславова, Сорос, Краси Гергов перат американски пари. Филмите са 90% американски помии. Мариците с най-скъпия ток - американски. Войската ни е ту в Ирак, ту в Афганистан. Толкова сте нагли американския слугинаж, че чак сте гнусни.
14
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И след 23-24 години псевдодемокрация България остана руска колония,сега и управлявана от хора,подкрепящи излизането на страната от ЕС и НАТО.Не е чудно ,че в правителството се назначават и лица от бивши структури на силовите групировки.До там ли стигнахме?Такова падение не е имало в най-новата история на Родината.
13
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЦРУ са проникнали дълбоко в ГЕРБ и искат да дестабилизират страната както стана с Косово.
12
7
 
26
 
! Отговори
СВАТБАР преди 10 години
Протестите ще продължат докато правителството не подаде оставка и се назначат нови избори.Колкото по-рано,по-добре за България,никой не гледа сериозно на страна,в която от месеци се разтърсва от масови протести.При положение,че 84% от анкетираните граждани подкрепят протестиращите е явно,че няма спрат,а по-скоро биха се разраснали.При това положение е безсмислено протакането на оставката и изборите.Бойко подаде оставка при много по-малък натиск и протестиращи.Булката е *** и сватбата се отменя
11
23
 
8
 
! Отговори
а къде бяхте преди 10 години
през мандата на Борисов. Страх ви беше, че ще си загубите топлите местенца,защото той назначаваше и пазеше само своите и не смеехте за му се изпречите.Бедните,грозните,дрипавите протестираха за цените на топлото и тока, а вие които можете да си ги платите ,сега се сетихте за демокрацията,,защото това правителство не е диктаторско и не ви е страх вас, учените,красивите, добре облечените,креативните.
10
11
 
21
 
! Отговори
Камен До Истината преди 10 години
Ще ти кажа какво очаквам аз. На едни нови избори ще има по-голяма активност, АТАКА няма да влезе в парламента, БСП ще намали сериозно резултата си, десните най-после ще се обединят и ще запишат добър резултат. В крайна сметка очаквам правителство на ГЕРБ и десните. Което според мен ще е много по-добре от текущото, защото е факт, че ГЕРБ бяха хиляди пъти по-адекватни в управлението от БСП, а единсветното синьо правителство (макар да имаше своите кусури) изведе България от най-тежката криза.
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А м чи ко тва кур_опция!-това е 25сантиметровото кларне!
8
3
 
46
 
! Отговори
ники преди 10 години
В интервю на Михнева , бащата на Пеевски каза, че задачата на синът му била да унищожи Цветанов ,Борисов и ГЕРБ.Той имал силата и волята за това. Ясно е , че изборът на Пеевски не е "емоционален " и " спонтанен", както казват Станишев и Орешарски. Той е обмислен и поръчков, както бяха поръчкови онези бюлетине в Костенброд.С какво ГЕРБ е притеснил толкова много олигарсите? Една причина е изнасянето на данни за злоупотреби в енергетиката , а тя беше основният снабдител на пари за БСП и ДПС.
7
6
 
38
 
! Отговори
Унуфри преди 10 години
6-ти номер, човече, ти не знам в коя държава живееш :) Със сигурност не е България. Протестите зимата бяха против високите цени на тока, ЧЕЗ и ЕВН.Дори самите протестиращи заявиха тогава, че не искат да свалят правителството. После се намесиха някакви шпиц команди в протестите и обърнаха всичко на долу Борисов и долу ГЕРБ.Истината ще те направи свободен!
6
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Интересни времена в дсмутромилициомангалочалго ***.
5
16
 
15
 
! Отговори
до истината преди 10 години
много плоско разсъждаваш! протестите през февруари бяха срещу герб и борисов, но НЕ ЗА ДА ДОКАРАТ БСП И ДПС НА ВЛАСТ! Сега протестите са СЛЕДСТВИЕ от наглостта на бсп и дпс, а не заради пеевски - той беше само поводът. Това не означава, че хората искат връщане на фидосова и цветанов. В безизходица сте, и това ви побърква. Ако бсп и дпс мислеха за хората, ПЪРВИТЕ им мерки щяха да са заплатите и икономиката, не са си назначават хора. Същото важи и за герб.