Спешните мерки на Орешарски - пожарогасител с демагогия

Преглед на печата на 20 юни
20 юни 2013 07:00, Петя Славова
108
Спешните мерки на Орешарски - пожарогасител с демагогия
Пламен Орешарски. Снимка: БТА

"Спешните мерки" на Орешарски се оказаха пожарогасител с демагогия", коментира "Сега". Управляващите одобриха пакет за стабилизация без никакви разчети за ефекта върху бюджета. Те разиграха евтин сценарий, с който имитираха загриженост за българските граждани и фирми. В опит да отклонят вниманието от безпрецедентните протести депутати и неколцина министри начело с премиера Пламен Орешарски обсъдиха пакет от "спешни стабилизационни мерки". Пакетът е пълен с популистки обещания, обтекаеми намерения и странни срокове - непазарно мачкане на цената на тока, административно вдигане на доходи и т.н. Други точки в "екшън плана" са толкова общи и пожелателни, че предизвикаха лавина критики, включително и от БСП и ДПС. В пленарната зала премиерът отказа да обясни откъде ще дойдат парите за увеличения на пенсии, социални помощи и добавки.

"24 часа" изброява в подзаглавие мерките от плана "Орешарски": Индексират се пенсиите от 2014 г.; От 1 юли токът поевтинява с 5%. ; Майчинските скачат на 310 лв.; Разплащане с фирмите и при дефицит.; 1 млрд. лв. в ББР за евтини кредити.; Подготовка на нов Изборен кодекс.; Анализ на концесионните договори.; Акцент на борбата с битовата престъпност. До 30 юни ще бъде подготвен и пакет от "младежки инициативи" за промени в Закона за насърчаване на заетостта. Кабинетът поема ангажимент да гарантира използването на над 3 млрд. лв. от еврофондовете до края на годината.

"Улицата не отстъпва", е водещото заглавие на "24 часа". Въпреки оттеглянето на Пеевски, извиненията на Орешарски, Станишев и Местан, въпреки пакета спешни мерки - няма знаци, че протестите стихват. През целия ден вчера самоорганизацията във фейсбук продължи. Новият дразнител бе издигането на Волен Сидеров за председател на парламентарната комисия против корупцията. Снощи отново имаше масови събирания пред сградата направителството и пред партийните централи.

85% подкрепят протестите - показва проучването на агенция "Алфа Рисърч", пуликувано от "Труд". В сайта на вестника вчерашният протест е оразличен на паратекстово равнище: "Над главите - столове и надпис: "Психично Волен". Протестиращи момчета призовават Волен Сидеров: "Извини се!" Те вървят с пластмасова градинска маса над главите си и столове и надпис: "Психично Волен"."Улицата може да роди нова десница", предвижда "Стандарт". Драмата на Орешарски е дали хората искат да чуят посланията му.

Средната класа се изправи срещу мафията. "Няма да бъдем дясно алиби на Борисов. С ГЕРБ имаме различни избиратели, които искат различни неща", споделя пред вестника Радан Кънев, най-вероятният наследник на Иван Костов."Биячи плашат протестиращите", съобщава "Преса". Четири групи охранители, футболни фенове и човек със седем присъди се вклиниха в митингите. Гардовете, организирани от бившия депутат Павел Чернев, работят за някогашна "застрахователна" групировка.

"Пеевски вън от парламента до решение на Конституционния съд", отразява проведеното вчера гласуване в парламента за отмяна на избора на ръководител на ДАНС "Дума". Конституционният съд ще се произнесе по казуса дали Делян Пеевски остава депутатв 42-то Народно събрание. До произнасянето на конституционните съдии Делян Пеевски няма да се възползва от правомощията си на народен представител, няма да идва в парламента и няма да получава заплата, обяви лидерът на ДПС Лютви Местан.

Според "Сега": "БСП и ДПС стимулираха протестите с псевдокатарзис за гафа "Пеевски". Управляващите се опитват да отклонят вниманието с яростна атака срещу президента. Лютви Местан отвори фронт срещу Плевнелиев. Местан посочи, че стандартите за хигиена, зададени от казуса "Пеевски", трябва да важат и за първите мъже, за които има съмнения, че не са били "екзактни". Той очаква от тях да отговарят от трибуната на парламента "било за своето благосъстояние, било за свои сметки тук-там". В атаката се включи и съпартиецът му Йордан Цонев: "Президентът дължи обяснение за всичко, което се случва около него. Когато искаш да бъдеш морален съдник, трябва да дадеш обяснения". И многозначително напомни, че ДПС има конкретни предложения за данъчно облагане на офшорните зони. В пристъп на спонтанен катарзис соцлидерът Сергей Станишев предпочете да се извини на депутатите, членовете и симпатизантите на левицата за гафа "Пеевски", но не и на гражданите, които от дни протестират срещу скандалното назначение. Което не му попречи миг по-късно да обяви Пеевски за доблестен воин, изразил готовност "да постави семейството си на риск" в името на това да постигне "истински резултати в борбата с организираната престъпност". "Допуснах политическа грешка, за която се извинявам не само на вас, а и на тези, които излязоха да протестират. Те призоваха за оставка и аз много ясно чувам това", с тези думи премиерът изрази своето покаяние.

От ДПС съобщиха, че няма повече да номинират свои представители за зам.-министри и областни управители. "Стига с оправданието: "ДПС ни извива ръцете!", каза Лютви Местан, като подчерта, че няма да позволи да превърнат ДПС в универсален виновник.

"Труд" съобщава имената на назначените вчера от правителството 11 областни управители, всички, излъчени от БСП. В София-град - Росен Миланов. В област Плевен - Илиян Йончев. В област Бургас - Павел Маринов. Николай Григоров е областен управител на Габрово. Милко Недялков - губернатор на област Ловеч. Кръстьо Спасов - областен на Видин. Постът в Добрич ще бъде поет от Недко Марчев. Корнелий Желязков застава начело на областната управа в Сливен. В Смолян областен е Димитър Кръстанов. Венцислав Василев - областен на Враца. В Кърджали - Бисер Николов. Назначени са и петима нови зам.-министри. Людмила Елкова ще помага на Петър Чобанов във финансовото министерство. Добромир Симидчиев ще е заместник на строителния министър Десислава Терзиева. Петър Киров става заместник в транспортното министерство. Атанаска Тенева ще помага на проф. Анелия Клисарова в министерството на образованието. С пост само за три часа се оказа зам.-министърът на вътрешните работи Иван Иванов. Министърът на МВР Цветлин Йовчев е поискал оставката на своя новоназначен заместник, защото оповестените от медиите данни Иван Иванов не позволяват оставането му на работа в министерството, пише сайтът на "Труд".

Първата страница на "Капитал Daily" е заета от колаж, който представя, застаналите един срещу друг лидери на ДПС и БСП, като смисловоорганизиращият акцент на колажа е протегнатият показалец на Лютви Местан, насочен назидателно към Сергей Станишев. Текстът към колажа е: "Заедно надолу". БСП и ДПС продължават в същия дух. Бойкотът на ГЕРБ спести дебата за труса, който предизвика поставянето на Пеевски начело на ДАНС.

Остана без отговор въпросът: "Кой предложи депутата от ДПС за шеф на тази ключова държавна структура?" Според изданието ДПС поема най-важните парламентарни комисии - икономическите, левицата - поема комисиите в сигурността. В четвъртък трябва да се определят членовете само на последните две - по образование и по правата на човека. ГЕРБ не предложи свои представители, защото бойкотира заседанието на Народното събрание. На партията на Борисов е предложено председателското място в Комисията по правата на човека. А лидерът на "Атака" Волен Сидеров оглави тази за разследване на корупцията по високите етажи на властта. Останалите председателски постове бяха разпредели между БСП и ДПС.

Всички офшорни фирми, чиито крайни собственици са българи, ще бъдат извадени на светло. С това се ангажира вчера финансовият министър Петър Чобанов, ден след като гръмна скандалът около президента Росен Плевнелиев за източване на близо 1 млн. долара от компанията "Линдер" през офшорки и ощетяването на държавата с данъци, обяснява "Монитор". "Първото действие, което ще предприема, е да говоря с кипърския министър на финансите", каза министър Чобанов. Президентът най-вероятно е ощетил хазната с 250 хил. долара, благодарение на консултантски договори между фирмите, в които е бил съдружник с германците от "Линдер" - "Ирис - Имобилен" и "Ирис интернешънъл" и офшорките в Кипър - "Инокс мениджмънт лимитид" и "Белингъм дивелъпмънт лимитид".

Анализът на "Сега" формулира в извод твърдението: "Станишев провали конспирацията на прехода". Вече може да пише книгата "Олигокрацията - висш и последен стадий на криминалната революция". Защото т.нар. преход от комунизъм към демокрация не бе нищо друго освен трансформация на старата кланова върхушка в олигархия, която нито за миг не изпусна властта в България въпреки мутациите, през които премина. Това беше замисълът на дворцовия преврат на 10 ноември 1989 г., който предотврати крах на тоталитарната клика и осигури господстващо положение за нейните наследници. Сделката бе постове срещу пари, преминала после в пари срещу постове. Да управляваш, днес не е нужно да заемаш управленски пост, достатъчно е да го купиш.

Пред "Преса" проф. Андрей Пантев заявява: "Извинението в политиката не е като в трамвая. Не може вечерта да гласуваш за някого и на другия ден да кажеш: "Ама той не се оказа такъв , какъвто го мислех!"

"Правителството заслужава кредит на доверие", казва пред "Монитор" Васил Тончев, директор на социологическа агенция "Сова-Харис". "Нов вот ще е самоубийствен за страната. Очевидно е, че вече приключваме със старите практики. От тази гледна точка на тест е подложен и президентът Росен Плевнелиев. Той не отговори по същество за офшорките, не уточни дали наистина е имал офшорна фирма и дали са правени тразакциите, за които бе споменато", изтъкна г-н Тончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


108
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
2
 
0
 
! Отговори
Гюро Михайлов първи преди 10 години
За Тиквата удари дванайстият час! Пак се направи на интересен и пак друг му излезе виновен? Хвана си багажа и възира. Защо? Защото го чакаше самолета за Виена! За къде? За среща с ЕНП? Значи- изобщо не го яде проблемите тук, ада си върши пак неговите си нещица! Разбрахте ли, уважаеми заблудени? А кой го чакаше на летището? До кого ще седне? До Иван Костов... Опааааа, шо ке праим сега? Май пак объркахте протеста!
66
0
 
2
 
! Отговори
heybg преди 10 години
И Волен, и оня от Совата се правят на психично болни! Задаваш въпрос вна президента и ако не ти отговори и то веднага, и с искания от тебе отговор - искаш оставката му! Няма презумпция за невиновност, няма съдебна система! Да не би да искат реввоенсъвети, ЧК с нов Дзержинский(ДП или друг) и терор?
65
0
 
0
 
! Отговори
heybg преди 10 години
До Гюро Михайлов първиИма ли на кого да помогнем? Няма, Смехурко! К`ви грешки до 89г? Няма. К`ви грешки направиха управниците след още четвърт век? Няма такива, нали? "Ура и напред към нови победи"? Само глупаците не се учат от своите собствени грешки! Един умен човек е написал за нас: "Не сме народ.".
64
0
 
0
 
! Отговори
heybg преди 10 години
До Хи хиАбе ти ги освобождаваш от фашизма и капитализма, изграждаш им развит социализъм с безплатно здравеопазване и образование, работа за всички - и пак недоволни! Затова ги за..ахме, взехме си държавата и станахме честни частници и ги освободихме от всичко! И пак недоволни!?
63
0
 
0
 
! Отговори
heybg преди 10 години
До ЧиновникТези умни хора с пари докараха страната до катастрофа, умен чиновнико, да не те категоризирам с твоите епитети!
62
1
 
0
 
! Отговори
Гюро Михайлов първи преди 10 години
Уважаеми, ни виждате ли какъв е смЕх!?!? Единият уринира около операта и се дърви в президентството!? Другият- пак се разсърди и си вдигна дърмите и пак реве, че ще го пуцат!? Третият пък- свиква съвет, не знае какво да прави, заеква и се държи като девствена мома!?!? Иначе, за офшорките- ни йота! Еме, който не работи- не бърка! Кой работи? Тези, които поне си признават грешките! И ги поправят! Вместо да им помогнем- ние ще ги сваляме!?!?
61
0
 
0
 
! Отговори
heybg преди 10 години
Спешните и други мерки ще доведат до сриване на финансите с виновник ГЕРБ, външни заеми, край на Вал.борд и хиперинфлация както при Жан Виденов и "чудо - екипа " му от икономисти! Но с нюанс - Ще ни сервират "извънредно положение" - тези дни Сергей спомена, че "положението е почти извънредно"! Говори за "нестандартни решения". При извънредно положение се отменят свободите и почва истинската полицейска държава. Като при Сталин, БКП и Путин! Враговете на последния не живеят дълго, или са затворени
60
0
 
0
 
! Отговори
heybg преди 10 години
До АнонименА Волен - чудесен?
59
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поведението на ББ и партията му днес е отвратително!
58
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това е нашият Министър председател!vbox7/play:ec5da633
57
8
 
1
 
! Отговори
Чиновник преди 10 години
Народа да внимавате в картинката, че накрая ще ядете дебелия. *** и скъсаняци, нямате право да определяте дневниия ред в държавата. Тези неща се определят от умните хора с пари, а не от *** и безделници.
56
4
 
1
 
! Отговори
do 92 преди 10 години
++++++++++++++++++++++++++++++Аз си го обяснявам с това, че тези хора внезапно се почувстваха много силни. Тоя гняв е таен с години и особено при ББ и ЦЦ. Сега усетиха силата, че са обединени, но за съжаление не им е възможно да са обединени "ЗА", а само "ПРОТИВ". Правителството е стандартната мишена. Каквото и да направи все е грешно. Това са емоции не търсете разум. Когато много хора са на един ум - умът им не е много :)
55
0
 
5
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Тате каза, че ще ми купи колело. Ама друг път...
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МЛЪКНИ ВЕ!
53
26
 
5
 
! Отговори
Хи хи преди 10 години
Ти му намаляваш тока, връщаш парите на бизнеса, увеличаваш майчинските, увеличаваш пенсии и заплати, увеличаваш помощите за първокласници! Разглеждаш концесиите, обещаваш ревизия на договорите, индексираш заплати и пенсии според швейцарското правило. Патоците тръгнали да протестират, срещу какво бе, а? Що не протестирахте срещу *** ББ и Плевенлиев и ЦЦ, що не протестирахте срещу ГМО, Шистов газ, назначените от ГЕРБ *** и калинки, излагащи ни в ЕС, герберските лобистки закони?
52
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Допуснах политическа грешка, за която се извинявам не само на вас, а и на тези, които излязоха да протестират. Те призоваха за оставка и аз много ясно чувам това" ИСКАМ ЯСНО ДА ЗАЯВЯ ОСТАВКА НЯМА ДА ПОДАМ, ЗАЩОТО ТОВА ЩЕ ВЪРНЕ ГЕРБ ВЪВ ВЛАСТТА. С това се изчерпва понасянето на политическа отговорност от Станишев. Нито дума за срам.
51
0
 
25
 
! Отговори
nero43 преди 10 години
От ДПС съобщиха, че няма повече да номинират свои представители за зам.-министри и областни управители. "Стига с оправданието: "ДПС ни извива ръцете!", каза Лютви Местан, като подчерта, че няма да позволи да превърнат ДПС в универсален виновник.не те ли е срам та вие назначихте сумата му хора за къде още хората искат от вас назначените ви хора на определени места да сменят с българи а не просто с български граждани
50
27
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевнелиев беше министър от криминалното правителство на Борисов и ГЕРБ. Защо протестиращите не искат оставката на Плевнелиев? Райков беше заместник-министър от криминалното правителство на Борисов и ГЕРБ и после и посланик назначен от Плевнелиев. Защо протестиращите не искат оставката на Плевнелиев за такова назначение? За Орешарски искат да се махне, а за Плевнелиев мълчат и може да остане.
49
4
 
27
 
! Отговори
Танатос преди 10 години
Махай се ***, просто се махай. Никой не иска да обясняваш какво ще стане ако подадеш оставка. По-зле не може да стане. МАХАЙ СЕ
48
4
 
16
 
! Отговори
Българин преди 10 години
"Спешните мерки на Орешарски - пожарогасител с демагогия"Това се казва изречение.Логика ,стил ,а да не говорим за "пожарогасител с демагогия". Страшнословосъчетание.Нещо като исканията на протестиращите за "смяна на системата",нещо като нищо.Нещо като нищо.Няма значение ,че държавата загива.Купон да става.