София протестира, в провинцията е тихо!

Предсрочни избори сега са безотговорен ход, каза Станишев пред Die Presse
Обновена: 24 юни 2013 14:52 | 24 юни 2013 13:25,
544
София протестира, в провинцията е тихо!
Снимка: БТА

Правителството се вслушва в хората, но предсрочни избори сега ще бъдат безотговорен ход, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю за австрийския всекидневник Die Presse. Той призова да бъде правена разлика между София и провинциалните градове, където е тихо.

Според него ситуацията е различна, отколкото по време на февруарските протести и хората искат правителството да работи и да решава социалните и икономическите проблеми.

Станишев дава и своето обяснение за протестите от последните дни. „Три и половина години ние живяхме при авторитарно управление, при което беше потушавано всяко противоречие. Сега ситуацията е като експлозив в тенджера под налягане“, коментира той и допълва, че февруарските протести са били не само заради високите сметки на тока, но и заради усещането на хората, че държавата не прави нищо в техен интерес.

Червеният лидер допълва, че у нас нервите са оголени и при погрешно докосване реакцията е много силна. По този начин Станишев обяснява пред Die Presse реакцията след назначението на Делян Пеевски. Идеята за неговото назначение е, че той е решителен човек, допълни още лидерът на БСП.

Станишев отново признава грешката с назначението на Пеевски, но допълва, че правителството е научило урока си от нея. „Сега е важно да обърнем внимание на важните проблеми – цените на електричеството, борбата с бедността и възстановяване на икономиката – всички тези неща са в плана „Орешарски“, убеден е той.

Правителството със своите действия ще може да върне доверието на хората и ще покаже, че не е зависимо от олигарсите, коментира още Станишев. Пред изданието той посочва, че от 1 юли цената на електричеството е трябвало да бъде повишена с 20%, а вместо това ще бъде намалена с 5 на сто.

„Половината от българите, живеещи в бедност, искат правителство, което да се грижи за тях. Ето защо от юли ще увеличим майчинските, при това в много тежка бюджетна ситуация“, заявява още „червеният“ лидер и допълва, че по същия начин ще се действа и по отношение на бюрокрацията и корупцията, за да може икономиката да се възстанови.

Лидерът на БСП категорично отрече, че правителството на Орешарски разчита на подкрепата на "Атака". Този кабинет се подкрепя само от социалистическата „Коалиция за България“ и либералната ДПС. „Атака само се регистрира в парламента, за да може работният процес да върви“, обяснява Станишев и допълни, че ГЕРБ е „добре дошъл“ да се върне в парламента.

„България трябва да преговаря с ЕК за финансиране. Нужно е да се определят националните приоритети. Ние сме демократична партия и искаме към този процес да се включи и опозицията. Но тя от първия ден се обърна и показа, че не приема волята на народа“, коментира в заключение Сергей Станишев.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


544
Още по темата: Сергей Станишев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
384
7
 
27
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
До до П Петров 424,Отричаш ли , че днешната буржоазия е бившата комунистическа номенклатура?Отичаш ли, че в нейна власт са средствата за производство, медиите и политическата власт?Отричаш ли, че точно те са, които ограбиха държавата, държавните предприятия и са основен експлоататор на "грамадното мнозинство от населението"?
383
8
 
24
 
! Отговори
Гларус небесен преди 10 години
Чета ви коментарите и пак вижвам старата вражда София-провинция.Всички сме в кюпа.Тук в Бургас на протест излизат 30-40 чичака същите от зимата,дето са срещу всички и всичко.Не дейте да хокате софиянци защото там поне половината от протеста е сбирщайн от страната.Платени или дошли самостоятелно много от тях искат да са сред тълпа а не на село с 2-3 съмишленициТака че протеста наистина е национален и 6-7хиляди на вечерната разходка представляват обществото или поне една малка негова част.
382
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С протести нищо няма да се оправи. Нужна е програма, лидери и хората да застанат зад тях и тогава нови избори. Само, че това е сложно. Лесно е да се пие бира, да се спира движението и да се крещи. Това и маймуните го могат. Оставката на едни хубавци ще докара други,
381
3
 
16
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
До до П Петров 424, Аз ще ти го кажа във вид удобен за червенотиквеници директно с думите на "другарят" Ленин"Произвежданите при такива условия избори буржоазията, разбира се, обича да нарича свободни, равни, демократични, всенародни, защото тези думи служат за скриване на истината, за скриване на факта, че собствеността върху средствата за производство и политическата власт си остават в ръцете на експлоататорите, че поради това не може и дума да става за действителна свобода, за действително равенство за експлоатираните, т. е. за грамадното мнозинство от населението.
380
7
 
7
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
През 96та Виденов направи фаталната грешка да "удържа" инфлациятав, в резултат, когато удържащата сила беше изчерпана се получи троен откат. Подобно нещо ще се случи и сега.Специален "поздрав" за дежурните комсомолци с песента на Добри Чинтулов Вятър ечи,Балкан стене,Сам юнак на коняС тръба зове свойте братя:всички на оръжие!Дойде време,ставайте,от сън се събуждайте,доста робство и тиранство,всички на оръжие!Който носи мъжко сърцеи българско име,да препаша остра сабя,знаме да развее!
379
2
 
13
 
! Отговори
ЕЙВАЛА преди 10 години
БРЕ ШОПЕ НИЕ ИСКАМЕ ПО ДОБРИ УСЛОВИЯ ЗА БИЗНЕСА ПА ВИЕ ИСКАТЕ ПО ДОБРЕ ДА НИ РЕКЕТИРАТЕ НИЕ ИСКАМЕ ПО УБАВИ БОЛНИЦИ КАТ ВАЩЕ ПА ВИЕ НИ ГИ ЗАКРИХТЕ НИЕ ИСКАМЕ ДА ИМА КОНТРОЛ ВЪРХУ ХРАНИТЕ В МАГАЗИНА ДЕТ ВИЕ ГИ ВНАСЯТЕ И ИМ СМЕНЯТЕ ЕТИКЕТА ЗА ТОВА БИХМЕ СТАЧКУВАЛИ НО СЕГА ИМА РЕКОЛТА ЗА ПРИБИРАНЕ НИЩО ЧЕ ВИЕ Я ИЗКУПУВАТЕ БЕЗ ПАРИ
378
3
 
14
 
! Отговори
вувузел преди 10 години
Каква София, каква провинция, бе?! Вие можете ли да направите елементарна сметка колко е населението на София и какъв минимален процент от него са протестиращите? Ако не беше *** разделение богати vs *** и ако нямаше съмнения в проГЕРБ игри, повече хора от София и страната щяха да се включат.
377
13
 
14
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
До Анонимен 409, Първо, това правителство не е законно избрано, избрано е с множество закононарушения- нарушаване на денят за размисъл, покупка на гласове, нарушения на процедурата на изборите в чужбина, измами и клевети. Второ е избрано с гласа на по-малко от 25% от избирателите, в резултат на кампанията на БСП за отвращаване на избирателите от конституционните им права и вярата в институциите на държавата.Трето, избирателите са в правото си да свалят управление, което не служи на народа и държавата, а на група олигарси
376
13
 
18
 
! Отговори
ЕЙВАЛА преди 10 години
До до провинциятаОт провинцията София трябва да разбере едно и тя ще го разбере точно сега,че СОФИЯ НЕ Е БЪЛГАРИЯ Имате работа взимате хубави заплати и протестирате да се върне вашия лидер Бойко Борисов ама никой не го иска
375
6
 
14
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Въобще,ама ВЪОБЩЕ не ми пука какво правителство ще ме управлява на марсианци ли,от звездната империя ли или от бандата на кратунковците,стига да осигурява НОРМАЛЕН ЖИВОТ!! Искам реална промяна в състоянието на ДЖОБА ми,не КОЕ и КОЛКО правителства ще подмените!!!!!!
374
24
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Протестирайте си.Тук в Созопол всичко е спокойно и купонът тече.Баламите са в София.
373
5
 
18
 
! Отговори
Бай Пешо преди 10 години
Абе момчета те и хипитата по наше време демонстрираха, ама да виждате някъде да управляват?Така че направете си там движение или партия и се борете според правилата за властта.
372
17
 
22
 
! Отговори
от ПРОВИНЦИЯТА преди 10 години
ПРОВИНЦИЯТА ПОДКРЕПЯ ПРОТЕСТА,НО В СОФИЯ Е СИЛАТА И ДУХА,ВИНАГИ Е БИЛО ТАКА, И ТАКА ЩЕ БЪДЕ!!!!
371
9
 
15
 
! Отговори
alf2 преди 10 години
Да законно избрано с купени *** гласове е на това се казва фасадна демокрация .....То и правителството на Георги Димитров 1947 г и то беше законно избрано е тогава поне имахме народна демокрация и не купуваха гласове е малко побийваха
370
17
 
25
 
! Отговори
Гого преди 10 години
Приятел , в Благоевград и Пловдив има точно по 15 *** , броя ги вече за пети път, а в София са около 8000 души , от рекламата знам ,че на 15 път си омръзват всички ,това важи и за протестиращите , още им давам четири дни и ще се разотидат.
369
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това правителство е законно избрано.Всичко друго ще е насилствена подмяна на вота.Който се чувства непредставен нека направи нещо със законни средства.А иначе всеки има право да протестира.Всичко останало води до анархия.
368
8
 
13
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
До Анонимен 406Видя се колко Санишев уважава чуждото мнение. Тоя мишок излезе ли да разговаря с протестиращите ?
367
16
 
7
 
! Отговори
DE GOL преди 10 години
Цялата държава е червясала, Костов навремето ви каза , че ще стой там на верния път , ще ви уврат тиквите но ще е късно . Ще търсите Костов под дърво и камък за да оправи пак държавата.
366
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой каза, че протестира интелигенцията.Хора, които не уважават чуждо мнение са далеч от това понятие.
365
5
 
12
 
! Отговори
damata преди 10 години
До АЗ Абсолютно си прав! Тези протести са инспирирани от умрялото дясно, защото то омръзна на хората с мошениците и крадците си, които грабят народа като за световно,но и сегашните леви не са това, което трябва да бъдат, защото тая социалдемократична идея да сме в ляво, ама да сме богати и тя нещо не пасва на народа.Аз силно вярвам ,че най-накрая ще му дойде на нашия народ акъла, но ще се полута още малко!