София протестира, в провинцията е тихо!

Предсрочни избори сега са безотговорен ход, каза Станишев пред Die Presse
Обновена: 24 юни 2013 14:52 | 24 юни 2013 13:25,
544
София протестира, в провинцията е тихо!
Снимка: БТА

Правителството се вслушва в хората, но предсрочни избори сега ще бъдат безотговорен ход, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю за австрийския всекидневник Die Presse. Той призова да бъде правена разлика между София и провинциалните градове, където е тихо.

Според него ситуацията е различна, отколкото по време на февруарските протести и хората искат правителството да работи и да решава социалните и икономическите проблеми.

Станишев дава и своето обяснение за протестите от последните дни. „Три и половина години ние живяхме при авторитарно управление, при което беше потушавано всяко противоречие. Сега ситуацията е като експлозив в тенджера под налягане“, коментира той и допълва, че февруарските протести са били не само заради високите сметки на тока, но и заради усещането на хората, че държавата не прави нищо в техен интерес.

Червеният лидер допълва, че у нас нервите са оголени и при погрешно докосване реакцията е много силна. По този начин Станишев обяснява пред Die Presse реакцията след назначението на Делян Пеевски. Идеята за неговото назначение е, че той е решителен човек, допълни още лидерът на БСП.

Станишев отново признава грешката с назначението на Пеевски, но допълва, че правителството е научило урока си от нея. „Сега е важно да обърнем внимание на важните проблеми – цените на електричеството, борбата с бедността и възстановяване на икономиката – всички тези неща са в плана „Орешарски“, убеден е той.

Правителството със своите действия ще може да върне доверието на хората и ще покаже, че не е зависимо от олигарсите, коментира още Станишев. Пред изданието той посочва, че от 1 юли цената на електричеството е трябвало да бъде повишена с 20%, а вместо това ще бъде намалена с 5 на сто.

„Половината от българите, живеещи в бедност, искат правителство, което да се грижи за тях. Ето защо от юли ще увеличим майчинските, при това в много тежка бюджетна ситуация“, заявява още „червеният“ лидер и допълва, че по същия начин ще се действа и по отношение на бюрокрацията и корупцията, за да може икономиката да се възстанови.

Лидерът на БСП категорично отрече, че правителството на Орешарски разчита на подкрепата на "Атака". Този кабинет се подкрепя само от социалистическата „Коалиция за България“ и либералната ДПС. „Атака само се регистрира в парламента, за да може работният процес да върви“, обяснява Станишев и допълни, че ГЕРБ е „добре дошъл“ да се върне в парламента.

„България трябва да преговаря с ЕК за финансиране. Нужно е да се определят националните приоритети. Ние сме демократична партия и искаме към този процес да се включи и опозицията. Но тя от първия ден се обърна и показа, че не приема волята на народа“, коментира в заключение Сергей Станишев.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


544
Още по темата: Сергей Станишев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
55
 
27
 
! Отговори
От Провинцията. преди 10 години
Ми тук неплащат от Герб!Винаги в София сте били по добре от нас дълбоката провинция.
3
19
 
77
 
! Отговори
optimist преди 10 години
Оставка проклетнико! *** си с мир и дано Бог прости греховете ти!
2
11
 
39
 
! Отговори
Червей преди 10 години
ЕВРЕЙ
1
53
 
47
 
! Отговори
Бoб Марли преди 10 години
нормално - винаги си е било така. Софиянци сме били движещата сила и винаги ние сме сваляли ***, докато провинциалистите си ги избират. Безкраен кръговрат.