Драгомир Стойнев: НЕК е в критично финансово състояние

Търговци изнасяли нереално евтин ток от България
Обновена: 30 юни 2013 14:39 | 30 юни 2013 14:06, Петя Славова
126
Драгомир Стойнев: НЕК е в критично финансово състояние
Драгомир Стойнев. Снимка: БТА

Задълженията на Националната електрическа компания /НЕК/ в момента са 1,9 млрд. лева и дружеството се намира в критично финансово състояние. Това обяви на брифинг министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев точно месец след встъпването му в длъжност.

По думите му от тази сума НЕК дължи към Българския енергиен холдинг 755 млн. лв., към АЕЦ "Козлодуй" - 320 млн. лв, към топлофикационните дружества - 60 млн. лв., заводските централи -40 млн. лв., ВЕИ-производители - 110 млн. лв. и други.

Министър Стойнев обяви, че днес изтича срокът за разделяне на Енергийния системен оператор /ЕСО/ от НЕК, а това може да доведе до санкции от страна на ЕК, пише БТА. Налице са недопустими забавяния от страна на предишното ръководство в това отношение и на този етап разделянето е невъзможно, заяви министърът.

По думите му заради това всеки ден НЕК трябва да плаща по наказателна процедура по 9000 лв., което прави приблизително 300 000 лв. на месец, а това се равнявало на 2000 минимални пенсии. Министър Стойнев заяви готовност до три месеца да оправи ситуацията с отделянето на ЕСО от НЕК.

Той обясни, че акциите на ЕСО не са вписани в полза на БЕХ, въпреки че още в края на април т.г. те са отписани от НЕК, но не са предприети действия за прехвърлянето им. С протокол на Съвета на директорите на БЕХ от 27 май т.г. е променен уставът на ЕСО и е освободен тогавашният съвет, което реално е блокирало процедурата, добави Стойнев.

Сред направените от министъра днес разкрития е, че в АЕЦ "Козлодуй" са провеждани търгове без предварително обявена долна граница и така са договаряни цени от порядъка на 55 лв. на Мвтч, а реално би следвало да бъдат 67 лв. Така по думите му определени фирми - търговци, които изнасят нереално евтин ток от България, са печелили на гърба на обикновения гражданин. По разпореждане на Стойнев търгът е спрян. Според него централата трябва да продава на една и съща цена електроенергията си за вътрешния и за външния пазар, т.е. на пазарен принцип.

Министърът е разпоредил да бъде спрян и друг търг - на стойност 2 млн. лв. за избор на консултант за извършването на консултантски услуги по изготвянето на анализ на дългосрочни договори на НЕК за изкупуване на електроенергия от американските централи ТЕЦ "AES Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица изток 3".

По думите на Стойнев Валентин Николов в качеството си на председател на СД на БЕХ е подписал договор за възлагане на управление на БЕХ с тогавашния изпълнителен директор Михаил Андонов. Според договора Андонов има право да се разпорежда с дълготрайните материални активи на БЕХ в размер на 10 процента, без да иска разрешение от Съвета на директорите на дружеството.

"Това е прецедент - това не се е случвало никога. На практика това му дава възможност да продаде всички язовири и каскади на НЕК. Защо служебният министър Асен Василев не е реагирал. Дори министърът на икономиката и енергетиката няма такива права", каза още Стойнев.

Министърът на икономиката и енергетиката е възложил проверка на договора на строителния надзор на АЕЦ "Белене", който е в размер на 2 млн. евро. Договорът е сключен по време на служебния кабинет, при положение, че строителството на АЕЦ "Белене" вече е било замразено, посочи Драгомир Стойнев.

Той смята още, че ДКЕВР трябва да обърне внимание на т. нар.добавка Трайков, защото тя ощетявала всички потребители и най-вече стопанските. Според нея всеки потребител на мрежи средно и ниско напрежение плаща такса достъп върху инсталирана мощност, а не върху това, което реално е потребил, обясни министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
0
 
! Отговори
зимъска преди 10 години
Чака ни студена и гладна герберска зима. Благодарности лично към баш Тиквата в Банкя
80
0
 
3
 
! Отговори
аз преди 10 години
ПЕЛТЕК,*** и питай Овчаров за договорите и комисионните.
79
1
 
3
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Момченце,ако не бях те гледала по телевизията на пресконференцията колко много лъжеш,можех да ти повярвам на тук написаното.Но сега няма как да стане !Сто пъти каза каква бомба са ви заложили предишните как сега ще трябва за неизпълнени изисквания на Евро съюза да плащаме неустойки обаче как хората трябва да знаят,че вие мислите и работите само за тяхно добро!Защо обаче,когато започнаха неудобните въпроси отговори само на един и изчезна?Когато много лъжеш и много заекваш.Като днес! Засрами се!
78
0
 
2
 
! Отговори
звездичка преди 10 години
Евтиният ток от "Козлодуй" се изнасял на силно занижени цени, а на народа притуряли тока от американските ТЕЦ-ове на силно завишени цени. За капак служебното правителство решило да даде 2 млн. евро за строителен надзор на АЕЦ "Белене". Нищо, че проектът е замразен, поради което Русия ни съди за над 1 млрд. евро. Или пък точно заради това.В настъпилата врява никой не помни какво е било в началото и всеки вижда знака на различно място.
77
2
 
2
 
! Отговори
dragon преди 10 години
Tolkova iskat komunqgite da si vzemat ot NEK.Zatova ni podgotvqt psihicheski.
76
3
 
3
 
! Отговори
ivailo.atanasov.102 преди 10 години
Лесно е да познаеш бесепаря. Дядо му е бил крадец и после партизанин, а баща му е бил доносник на ДС. Друг негов роднина е бил във външнотърговска фирма и се е возил в черна Волга. Сега семейството има я хотели, я приватизирани предприятия, я магазини, купени с компесаторки, а и трите неща...
75
0
 
7
 
! Отговори
detelina преди 10 години
АБЕ,НЕ ЗНАМ КОЙ,НА КОГО,И КАКВО ПЛАЩА,САМО ЗНАМ ,ЧЕ СМЕТКИТЕ НАКРАЯ ГИ ПЛАЩА НАРОДА!23ГОДИНИ НАРОДА ПЛАЩА,ЗА ВИСОКИЯ СТАНДАРТ НА ПОЛИТИЦИТЕ,КОИТО СА НИ СА КАЧИЛИ НА ГЛАВИТЕ И НЕ ИСКАТ ДА СЛЯЗАТ ОТ ТАМ!ЗАТВОР ЗА ВСИЧКИ ПОЛИТИЦИ НА ПРЕХОДА!И ВЕДНАГА ДА ВЪРНАТ ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ ОТ НАРОДА!
74
0
 
2
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Токът паднал ли е?
73
0
 
14
 
! Отговори
BG.BG преди 10 години
Спрете да подарявате пари на *** си избиратели и ще видите, че пари има дори и за червените бабички.
72
0
 
6
 
! Отговори
Див Селянин преди 10 години
И същия тоя министър обича да говори за поевтиняване на тока, а НЕК откъде да вземе пари да си покрива задълженията по договорите на Л.Овч. и останалите другари?
71
0
 
5
 
! Отговори
аБсурТ преди 10 години
Гооооолям въпрос за цената на тока! Ама така е, защото тая цена е политическа и я определя политик! А не електротехник или енергетик- както би било НОРМАЛНО и ЛОГИЧНО... В най-скоро време очаквам пРЪЦламента да приеме изменения в закона на Ом и реформи за част от веригата и за цялата верига, както и ново формулиране на закона електродвижещото напрежение! Тея политици, ако могат ще премахнат и гравитацията за крадене на пари!!!
70
6
 
9
 
! Отговори
глупав гербер преди 10 години
Боко ги е надробил големи *** в енергетиката. Заложил е мини навсякъде и за 3,5 успя да нагушка любовницата си Бориславова с нашите пари от сметките за ток. Сега даже го е срам да влезе в парламента, че ако почнат дебати там какво ли ще и излезе още не знам
69
3
 
7
 
! Отговори
Muncho преди 10 години
Какви *** и безхаберници са сегашните управляващи!Санкциите не им са явно приоритет като да назначиш Пеевски за шеф на ДАНС!Пълно безхаберие и некомпетентност от "ЕСПЕРТИТЕ" на Орешарски!
68
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този комсомолец обяви, че задълженията на НЕК са 1,5 млрд., а сега една седмица по-късно говори за 1,9 млрд. !
67
2
 
3
 
! Отговори
БАЙ ТОШО преди 10 години
Може да решава тоя, който има пари, бе. Щом немаш пари, какво можеш да решиш ти, бе. ТИ НЕМАШ ПРАВО ДА РЕШАВАШ!
66
4
 
19
 
! Отговори
перде преди 10 години
Господин Стойнев как ще се намали цената на тока при фактическият фалит на НЕК?????? Отговорете на въпросите: 1. Кой подписа договорите с Мариците? 2. Кой подписа договорите за ВЕИ? 3. Кой подписа за Цанков камък? 4. Кой иска да строи БеляНЕ. Вие подскачате като комсомолец неврастеник и постоянно ръсите бисери, но не отговаряте на сериозните въпроси.
65
3
 
6
 
! Отговори
Велес преди 10 години
"НЕК е в критично финансово състояние"Да, може би е така,ама пък шефовете на същата не са! Що ли така се получава?Па то същото се отнася и до ВМЗ,и до всички фалирали и фалиращи предприятия !-Те за това е прав В.Сидеров,че трябва да има осъдени,не само привлечени под съдебна отговорност! И то за периода на целия "преход"!И това ще стане-подкрепете Атака! Не се връзвайте на хулещите по Атака! Те определено изпълняват политически поръчки! И определено имат антинародни интереси!
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АзА пожарникаря е некомпетент без титли дори...но в любовта няма разум,само химия
63
0
 
3
 
! Отговори
bai_jordan преди 10 години
Закривай...
62
6
 
12
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До АнонименГлупости. Повече от 90% от ВЕИ са тяхна персонална собственост и това никога няма да стане. Този пишман министър, който се прави на компетентен забравя да каже, че именно правителството на Сатанишев и с фин. министар Олигархски набутаха БЕХ и НЕК с един милярд заем за авансови плащания по Белене. Аман от лъжци и наглеци. Некомпетенти с титли и ограбени от народа пари.