IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start.bg Chernomore Posoka Boec
BGONAIR Live

Защо бобовите и варивата са толкова полезни?

Повишават имунитета

Снимка: istock

Снимка: istock

Бобовите храни и варивата са един от най-полезните типове храни, които може да изберете за здраве и стройна фигура. Те съдържат изключително богата палитра от микро- и макроелементи, витамини, минерали, антиоксиданти, фибри, които вкупом допринасят значително за подобряване на редица здравословни показатели, включително и поддръжката на теглото. 

Защо бобовите и варивата са толкова полезни и трябва да се ядат през ден?

Съдържат голямо количество фибри 

Фибрите са много важни за здравето, защото от тях зависи контролът на теглото, холестерола, кръвната захар. От фибрите зависи и функцията на червата. Фибрите са отговорни за съдействието за детоксикиране на дебелото черво, черния дроб. Те са прекрасен източник на енергия, подхранват чревните бактерии и подобряват флората на лигавиците в тялото. В допълнение фибрите подпомагат и функциите на имунната система. 

Намаляват риска от диабет 

Бобовите и варивата са богати на растителни протеини. Те в комбинация с фибрите имат изключително положително влияние върху контрола на кръвната захар и теглото. Това е важно с оглед намаляване риска от диабет. Редовната консумация на бобови и варива е страхотен начин да поддържате нивата на кръвната захар стабилни, което понижава риска от диабет. 

Източник: Защо трябва да ядем боб и варива през ден

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase.
Новини
Здраве
Водещи
Последни новини
Четени
Най-четени за седмицата