Протести без ясни искания не решават проблемите!

Лешек Балцерович съветва да не бързаме с еврозоната
Обновена: 2 юли 2013 14:12 | 2 юли 2013 11:17,
75
Протести без ясни искания не решават проблемите!
Балцерович и Симеон Дянков, който го придружава у нас. Снимка: Булфото

Протестиране по принцип, без конкретни и ясни искания, не решава проблемите на България, заяви бившият вицепремиер на Полша и известен икономист Лешек Балцерович пред БНР. Той коментира икономическата и обществена ситуация в страната.

Във всяка страна има основание за недоволство, заяви Балцерович по повод продължаващите вече седмици протестите в страната. По негови думи трябва обаче да се поставят ясни и конкретни искания, да се оказва натиск върху всички партии, за да се осъществят исканията, или да се създаде нова партия, която да спечели гласове, за да ги изпълни.

Икономическите проблеми обикновено се дължат на лоши структури в държавата, а при демокрацията има само два начина те да бъдат поправени. Първо – постоянен натиск на гражданското общество, което да настоява за специфични, а не общи искания. Те трябва да са професионално оформени и съм убеден, че в България има достатъчно хора, които знаят какво да се прави и как да ги формулират в един списък. Втората възможност е нова партия, създадена от млади хора, обясни още бившият вицепремиер.

Според Балцерович по-добре е страната ни да не бърза с кандидатстването за еврозоната.

Имате всички преимущества на стабилния обменен курс, което значи, че сте почти в еврозоната. Но заради борда у вас има и една по-строга система на контрол, която можете да загубите, ако се присъедините към европейския валутен съюз. Проблемът идва от там, че веднъж влезли в еврозоната, вие получавате възможност за финансово спасение, ако фалирате. Освен преимущества тази възможност крие и опасности – тя може да отслаби националните защитни механизми. Във всеки случай според мен е разумно да не се бърза, коментира икономистът. Балцерович беше категоричен, че страната ни трябва да запази валутния борд.

Бившият вицепремиер на Полша се срещна и с експремиера ни Бойко Борисов. Полският икономист изрази подкрепа за работата на кабинета Борисов по отношение на финансовата стабилност на България.

Вие не се опитахте да стимулирате кредитирането, което щеше да се отрази зле на валутния борд, а задържахте бюджетната дисциплина, ограничавайки харченето, без да повишавате данъците – точно обратното на мерките в Гърция, подчерта Балцерович, цитиран от пресцентъра на партията.

„Не трябва да се започва с лозунги, а с проблемите. Решаването на проблеми се основава на имперични изследвания. А те сочат, че е по-добре да запазите финансовата стабилност и да не предприемате фискални стимули, които могат да доведат краткосрочни ползи и дългосрочни проблеми”, каза още известният икономист. Според него, за да наваксаме в икономическото си развитие, е важно запазването на валутния борд и 10-процентния плосък данък. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
2
 
! Отговори
Даола преди 10 години
Балцерович е умен политик, но ние, нещастните българи, докога ще чакаме чужденци да правят добрите анализи на вътрешното ни положение и да ни сочат перспективите.Ето и сега:протести без ясни искания не решават проблемите - Балцерович го разбира, но младите хора на демонстрациите със сутрешното кафе и празните приказки - не.Имат толкова време и вместо да викат едно и също, нека да изработят списък от разумни предложения, няма ли там умни икономисти, математици,биолози и пр.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анoнимен преди 10 години
iskam kogato nqkoi sgafi, 4oveka otgovoren da byde osyden!
39
0
 
4
 
! Отговори
ММ преди 10 години
До ММТова са само малко от нещата които трябва да се оправят но ако бъдят направени ще тръгнем в правилната посока. Не трябва да се успокояваме докато не видим в затвора следните хора разсипници на България - Костов, Станишев, Доган, Местан, Бойко Борисов, Сидеров и цялото им обкръжение в съда и в затвора. Тези хора извършиха национално предателство равняващо се на дезертирането от фронтова линия.
38
3
 
5
 
! Отговори
Справедливост преди 10 години
Протестите са с много ясни искания, но ако в една държава се види че няма нужда от толкова много псевдо политици и останалите ще въстанат, а това означава много политици по света да станат безработни некадърници.Този явно е един от тях, ще му се секне кранчето и на него в Полша.... Какво значи известен икономис. Този който ти казва че ако вземеш 1 лев от банката ще трябва да храниш служители и цял живот! Писна ми от хора които живеят на гърба на другите с 1000 такси и т.н, и само ги увеличават
37
0
 
5
 
! Отговори
ММ преди 10 години
Следваща стъпка е да се разследват всички инфраструктурни сделки в последните 13 години и фирмите спестили от материали да бъдят много солено глобявани. Тези хора трябва да разберат че има последствия от действията им. И крайно време е КАТ да почне да глобява за неправилно паркиране и нарушения по пътищата както и строг контрол на издаване на свидетелство за шофиране. Последното нещо е да се наложи образователен ценз за гласуване и получаване на помощи като децата задължително да ходят до 12кл
36
1
 
2
 
! Отговори
НФБ преди 10 години
До danБЕЗ БОРД ЩЕ ИМА ИНФЛАЦИЯ И ТОВА ГО ИСКАТ КРЕДИТНИТЕ МИЛИОНЕРИ ОТ БСП/ГЕРБНОРМАЛНИЯ ГРАЖДАНИН ИСКА СТАБИЛЕН КУРС НА ЛЕВА БЕЗ ПЛАВАНИЯ НАГОРЕ...БЕЗ БОРД ПОВТАРЯМЕ ЖАН ВИДЕНОВАТА ЕПОХАТОВА ЛИ ГО ИСКАШ БЕ ***
35
1
 
2
 
! Отговори
... преди 10 години
Отн.: 'излъгаха дори собствените си избиратели'Как, кога и къде? Защо никой не говори за механизмите за лъжа и пропаганда в BG? Между другото тези 'собствени' избиратели е много голям проблем да ги излъже някой. Те са толкова зорки, толко бдителни, толкова щателно си проверяват нещата и си правят логически проверки за валидност преди да приемат информация за чиста монета, че е страшен проблем да ги излъже някой. Да не говорим, че непрекъснато се и самозаблуждават с лъжи и приказки по кръчмите
34
0
 
3
 
! Отговори
MM преди 10 години
Чисто и просто, всички с власт на държавна служба от министри председатели и президенти до шефове на горското да бъдат разследвани и вкарани в затвора. Преди това да се променят и наказанията за злоупотреба с власт и позиция като се приравнят с престъпленията за нанасяне на тежка телесна повреда. Трябва наказанията да станат достатъчно тежки за да се стреснат. Когато почнат да вкарват в затвора с ефективни присъди ще намалеят кражбите на държавата.
33
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дянков тос съвети от световната банка ли дава ликвидатор и продажник тез от протеста що него мерят с камъни ДЯНКОВ СС *** НАРОД СЛАБА ДЪРЖАВА
32
0
 
3
 
! Отговори
Народ преди 10 години
Ами много са ни ясни исканията: Оставка, съд, затвор и отнемане на откраднатото или придобито по престъпен начин. Кво не е ясно на тези искания? И определено много проблеми ще се решат ако изведнъж цялата ни престъпна олигархия бъде премахната и парите и имотите им иззети в полза на държавата! Така хем няма да има кой да краде (поне известно време), хем ще има едни пари, които до сега са били разпределени неправилно. Пък на тази основа после ще си решаваме проблемите един по един
31
1
 
3
 
! Отговори
dan преди 10 години
Докато има Борд и високи лихви по кредити от чуждите банки, беднотията все повече ще се увеличава.
30
2
 
2
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Е, па верно е!
29
0
 
6
 
! Отговори
Искания преди 10 години
Чл.11(4) Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт.Оставка на всичките 240,съд за всички,които се гавриха с народа 23 години,отнемане на имуществото и сметките им,нови избори,нови хора,които работят за благото на родината си,а не за държавата и нечии интереси!
28
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
исканията са ясни - нито един от горните!
27
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
върнете дянков министър той щедоубие българия писнами од ***
26
0
 
7
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Цялата държава е пълна с "лоши структури" които се възпроизвеждат на всички избори.Още не съм видял хирурга който трябва да реже "живо месо"В началото на прехода предприемачеството като че ли успя живне но в последните години чиновниците от всички правителства му разказаха играта.Не говоря за толерирания от партиите и службите бизнес.Става дума за малките семейни фирми ,които не знаят какво е обществена поръчка или субсидия.
25
5
 
10
 
! Отговори
wtff преди 10 години
Подлогата Дянков не Я ли е страх да припарва в БГ!??Да си ходи в Америка да си продава *** и хич да не се весва повече тук!Направи, каквото можа!
24
0
 
9
 
! Отговори
Иван Пешев преди 10 години
Никаква еврозона , търговците ще ни разкажат играта съвсем законно , ще дигнат цените навсякъде по веригата и без това се чудят какво да ползват като повод за вдигане на цените.
23
4
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 10 години
Извинявай, но ти не обясняваш как без да са организирани в партия това ще стане!
22
9
 
14
 
! Отговори
Gazibarev преди 10 години
Исканията на хората са от ясни по-ясни. Всичките тези хорица дето ни управляваха последните 25 години, да влязат в затвора, партиите им да бъдат забранени със закон и да се започне на чисто, с хора от народа, не от мафиотските, политически кръгове на тази псевдо държавица...Другия вариант е да ви почваме с тоягите...