Протести без ясни искания не решават проблемите!

Лешек Балцерович съветва да не бързаме с еврозоната
Обновена: 2 юли 2013 14:12 | 2 юли 2013 11:17,
75
Протести без ясни искания не решават проблемите!
Балцерович и Симеон Дянков, който го придружава у нас. Снимка: Булфото

Протестиране по принцип, без конкретни и ясни искания, не решава проблемите на България, заяви бившият вицепремиер на Полша и известен икономист Лешек Балцерович пред БНР. Той коментира икономическата и обществена ситуация в страната.

Във всяка страна има основание за недоволство, заяви Балцерович по повод продължаващите вече седмици протестите в страната. По негови думи трябва обаче да се поставят ясни и конкретни искания, да се оказва натиск върху всички партии, за да се осъществят исканията, или да се създаде нова партия, която да спечели гласове, за да ги изпълни.

Икономическите проблеми обикновено се дължат на лоши структури в държавата, а при демокрацията има само два начина те да бъдат поправени. Първо – постоянен натиск на гражданското общество, което да настоява за специфични, а не общи искания. Те трябва да са професионално оформени и съм убеден, че в България има достатъчно хора, които знаят какво да се прави и как да ги формулират в един списък. Втората възможност е нова партия, създадена от млади хора, обясни още бившият вицепремиер.

Според Балцерович по-добре е страната ни да не бърза с кандидатстването за еврозоната.

Имате всички преимущества на стабилния обменен курс, което значи, че сте почти в еврозоната. Но заради борда у вас има и една по-строга система на контрол, която можете да загубите, ако се присъедините към европейския валутен съюз. Проблемът идва от там, че веднъж влезли в еврозоната, вие получавате възможност за финансово спасение, ако фалирате. Освен преимущества тази възможност крие и опасности – тя може да отслаби националните защитни механизми. Във всеки случай според мен е разумно да не се бърза, коментира икономистът. Балцерович беше категоричен, че страната ни трябва да запази валутния борд.

Бившият вицепремиер на Полша се срещна и с експремиера ни Бойко Борисов. Полският икономист изрази подкрепа за работата на кабинета Борисов по отношение на финансовата стабилност на България.

Вие не се опитахте да стимулирате кредитирането, което щеше да се отрази зле на валутния борд, а задържахте бюджетната дисциплина, ограничавайки харченето, без да повишавате данъците – точно обратното на мерките в Гърция, подчерта Балцерович, цитиран от пресцентъра на партията.

„Не трябва да се започва с лозунги, а с проблемите. Решаването на проблеми се основава на имперични изследвания. А те сочат, че е по-добре да запазите финансовата стабилност и да не предприемате фискални стимули, които могат да доведат краткосрочни ползи и дългосрочни проблеми”, каза още известният икономист. Според него, за да наваксаме в икономическото си развитие, е важно запазването на валутния борд и 10-процентния плосък данък. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
23
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Протестите в България са с много ясни и конкретни искания!Оставка на кабинета Олигарски и насрочване на нови избори!