Протести без ясни искания не решават проблемите!

Лешек Балцерович съветва да не бързаме с еврозоната
Обновена: 2 юли 2013 14:12 | 2 юли 2013 11:17,
75
Протести без ясни искания не решават проблемите!
Балцерович и Симеон Дянков, който го придружава у нас. Снимка: Булфото

Протестиране по принцип, без конкретни и ясни искания, не решава проблемите на България, заяви бившият вицепремиер на Полша и известен икономист Лешек Балцерович пред БНР. Той коментира икономическата и обществена ситуация в страната.

Във всяка страна има основание за недоволство, заяви Балцерович по повод продължаващите вече седмици протестите в страната. По негови думи трябва обаче да се поставят ясни и конкретни искания, да се оказва натиск върху всички партии, за да се осъществят исканията, или да се създаде нова партия, която да спечели гласове, за да ги изпълни.

Икономическите проблеми обикновено се дължат на лоши структури в държавата, а при демокрацията има само два начина те да бъдат поправени. Първо – постоянен натиск на гражданското общество, което да настоява за специфични, а не общи искания. Те трябва да са професионално оформени и съм убеден, че в България има достатъчно хора, които знаят какво да се прави и как да ги формулират в един списък. Втората възможност е нова партия, създадена от млади хора, обясни още бившият вицепремиер.

Според Балцерович по-добре е страната ни да не бърза с кандидатстването за еврозоната.

Имате всички преимущества на стабилния обменен курс, което значи, че сте почти в еврозоната. Но заради борда у вас има и една по-строга система на контрол, която можете да загубите, ако се присъедините към европейския валутен съюз. Проблемът идва от там, че веднъж влезли в еврозоната, вие получавате възможност за финансово спасение, ако фалирате. Освен преимущества тази възможност крие и опасности – тя може да отслаби националните защитни механизми. Във всеки случай според мен е разумно да не се бърза, коментира икономистът. Балцерович беше категоричен, че страната ни трябва да запази валутния борд.

Бившият вицепремиер на Полша се срещна и с експремиера ни Бойко Борисов. Полският икономист изрази подкрепа за работата на кабинета Борисов по отношение на финансовата стабилност на България.

Вие не се опитахте да стимулирате кредитирането, което щеше да се отрази зле на валутния борд, а задържахте бюджетната дисциплина, ограничавайки харченето, без да повишавате данъците – точно обратното на мерките в Гърция, подчерта Балцерович, цитиран от пресцентъра на партията.

„Не трябва да се започва с лозунги, а с проблемите. Решаването на проблеми се основава на имперични изследвания. А те сочат, че е по-добре да запазите финансовата стабилност и да не предприемате фискални стимули, които могат да доведат краткосрочни ползи и дългосрочни проблеми”, каза още известният икономист. Според него, за да наваксаме в икономическото си развитие, е важно запазването на валутния борд и 10-процентния плосък данък. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
5
 
8
 
! Отговори
аман преди 10 години
тоя *** защо не си гледа в неговата купичка
20
7
 
23
 
! Отговори
дали преди 10 години
Що бе как да не решават проблемите,колкото по скоро правителството падне,толкова по скоро Герб ще дойдат на власт.Не трябва да се дава време на хората да прогледнат.Ами утре ще излязе още нещо за далаверите им,вдругиден още и виж хората се отказали да гласуват за тях.Затова колкото по скоро избори толкова по добре.Вожда им има нужда от власт-държавата му е като поредната игричка след мутренските задявки и мачлетата.Е парички за БТВ и НТ трябват но Герб има доста откраднати през последните годинк
19
10
 
14
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Пешко,че той кой в това правителство не дрънка врели-некипели?Кабинет, държащ се на благоволението на един луд...
18
4
 
18
 
! Отговори
Независим преди 10 години
Едно не мога да разбера: 1. Всички са против мафията 2. Всички са за демокрация 3. Всички признават че в демократичните общества начина за осъществяване на политически искания е чрез политически партии......и сега: А / Как протестиращите без да са организирани в политическа партия ще постигнат целите си? Б/ Как без пари ще се рекламират, пропагандират и постигнат целите си? ..... освен ако те не искат това, а искат само да постигнат други цели, на други партии? Обяснете ми, Моля!
17
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Както писах преди, безпартийният модел предлагам да е целта, не е невероятно и невъзможно, но дотогава ще изтече време, а през това време избираме най-малкото зло и не пасуваме.
16
20
 
16
 
! Отговори
void преди 10 години
до 13 ицо:Правителството е на 1 месец и свърши повече ГАФОВЕ отколкото бойко за 4 години. Работи без подкрепата на парламента и се крепи с плюнката на Сидеров. Не са избрани от народа а се натресоха. Афишираха се като експертен кабинет, в него няма нито един експерт. Излъгаха дори собствените си избиратели, а свършеното до момента е чист популизъм и реваншизъм. От един месец слушаме само колко е зле България, за скелети в гардероба, мини и подводни камъни. Управляват ни националсоциалисти. Още?
15
3
 
11
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Искаме власт-ДОБРЕ!!! Викаме"Оставка"-ДОБРЕ!!!!! А някой наясно ли е какъв ще е резултатът след това????? За мене лично резултатът ще е същия,какъвто беше 1989 и 1997.ОБОРИЩЕ на тези с идеалите остана някъде в далечната 1876 година!!!! Второ ОБОРИЩЕ просто никой и никога няма да допусне,защото за такива действия през 2013 са необходими вече пари-МНОГО ПАРИ!!!!!!
14
15
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дянков източи и профука 8 милиарда лева от фискалния резерв.
13
11
 
26
 
! Отговори
Не е лесно да си тъп преди 10 години
Няма искания за тези на които не им изнася. Ейй не им омръзна да повтарят 2,3 заучени лафа и това си е. " За няколко хиляди няма да си дадем оставката" и " Те нямат ясни искания " . *** !
12
23
 
22
 
! Отговори
ицо преди 10 години
Какви нови избори,докога.Правителството е на 1 месец вие какво искате.За този месец правителството свърши повече работа от Бойко за 4 г.Трябва да се даде още време.
11
9
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Калеко АЛеко, това добре, ама се чудя защо ги дрънка врели некипели, та се налага скромният служебен министър да го прави на пет стотинки пред цялта страна, че и Европа? Нещо неподготвен ми се чини министър Стойнев, къде е работил досега, някакъв опит нещо в областта?
10
6
 
9
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Пешко,Защото пари няма. Лесно е да се обещава, после се идва на власт с популистки обещания, след което обаче се оказва, че няма как да се изпълнят. Затова излиза г-н икономическият министър, вади един дебилен поглед и започва да мъца :D
9
7
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
" Е не, благодаря! Нови избори ще има, но чак догодина."Важното е да има насрочена дата за нови избори. И аз не ги искам утре по обяд, но комунистите си се надяват да избутат 4 години мандат!
8
10
 
20
 
! Отговори
Dan преди 10 години
Кое от това не е ясно? 1. НОВ ИЗБОРЕН ЗАКОН - ЗАЩОТО ТОЗИ ЗАКОН Е НАПРАВЕН ДА ОБСЛУЖВА ПАРТИИ 2. ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО - ЗАЩОТО ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО НЕ Е СЪСТАВЕНО ОТ ЕКСПЕРТИ КАКТО СЕ ТВЪРДИ, А ОТ СЕМЕЙСТВА И ПРИЯТЕЛИ С ЦЕЛ ОБСЛУЖВАНЕ НА ОПРЕДЕЛЕНИ ИНТЕРЕСИ 3. НОВИ ИЗБОРИ - ЗА ДА ПОПРАВИМ ГРЕШКИТЕ ОТ ПОСЛЕДНИТЕ! КРАЙНАТА ЦЕЛ Е -ВСЕКИ КОЙТО ДОЙДЕ НА ВЛАСТ ДА ЗНАЕ, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ПРАВИ КАКВОТО СИ ПОИСКА, КАКТО СЕ ОПИТВАТ СЕГАШНИТЕ ВКЛЮЧАЯ СИДЕРОВ, АМИ ТРЯБВА ДА РАБОТИ ЗА ДЪРЖАВАТА Т.Е. ЗА ХОРАТА!
7
10
 
25
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Абе защо новият икономически министър го хващат в манипулации и откровени лъжи още след първите му публични прояви? Аз очаквах вече средната пенсия да е към триста кинта, токът да е стотинки и някви такива
6
5
 
8
 
! Отговори
piffacota преди 10 години
Точно така!!!!
5
18
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Протестите в България са с много ясни и конкретни искания!"Нови избори, докато се нагласят така, както ви харесват? Е не, благодаря! Нови избори ще има, но чак догодина.
4
8
 
33
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Така е, г-н Балцерович, само че има един дребен детайл: искания има, просто политиците се правят, че не ги чуват.
3
12
 
22
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
Борисов се срещна в понеделник в Берлин с германски депутати от групата на ХДС/ХСС в Бундестага, занимаващи се с европейски въпроси. Основна тема на срещата беше вътрешнополитическата обстановка в България. По този повод германският депутат и говорител на Групата на ХДС/ХСС по европейските въпроси в Бундестага Михаел Щюбген заяви, че ХДС/ХСС наблюдават развитието на ситуацията в България с голяма загриженост. Страната е изправена пред връщане към времената на социалистическата тирания. Организираната престъпност и олигарсите, толерирани от българското правителство, са на път да плячкосат държ
2
15
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е как така, не е ли достатъчно само да викаме "о-ста-вка" ?!?