КС отхвърли искането на ГЕРБ за касиране на вота

Само един съдия е гласувал срещу решението
Обновена: 9 юли 2013 16:21 | 9 юли 2013 14:51, Красимир Ангелов
237
КС отхвърли искането на ГЕРБ за касиране на вота
Депутати от ГЕРБ внесоха жалбите в КС на 22 май. Снимка: Булфото

Конституционният съд отхвърли искането на 96 народни представители от ПП ГЕРБ за обявяване на изборите за 42-ро Народно събрание за незаконни, се посочва в съобщение, публикувано на страницата на Конституционния съд.

Срещу това решение е гласувал само един съдия от 12-членния състав на съда – Благовест Пунев.  Други трима ще пишат становища, тъй като те са съгласни с крайното решение на съда за отхвърляне на жалбата, но не и с мотивите, приети от мнозинството, съобщава "Правен свят". Оттам допълват, че тримата съдии със становища са Румен Ненков, Кети Маркова и Анастас Анастасов.

На този етап обаче все още няма яснота за мотивите на съдиите за решението.

По време на заседанията по делото мнозинството в КС се е концентрирало почти изцяло върху казуса с бюлетините от "Костинброд" и проблема що е то предизборна агитация в чисто формалното й тълкуване. По същество обаче няма произнасяне върху темата за вота в съседна Турция, която стои в основата на искането на РЗС и НФСБ.

Така по всяка вероятност съдът тепърва ще се произнася по турския вот по другите две дела – по искания на РЗС и НФСБ, които също бяха внесени чрез депутати от ГЕРБ. Решенията по тези дела ще се появят едва наесен, защото по тях се иска събирането на много доказателства и експертизи. Така или иначе дори да се намерят нарушения на вота в южната ни съседка, те биха променили само разпределението на два или три мандата, посочва "Правен свят".

Dnes.bg припомня, че на 22 май депутати от ГЕРБ внесоха три искания за касиране на изборите на 12 май в КС. При внасянето стана ясно, че вместо една - само жалбата на ГЕРБ за касиране на вота заради нарушения в деня за размисъл, депутатите са внесли искане за касиране и от името на РЗС и НФСБ.

Жалбата на ГЕРБ бе подписана от 96 представители на партията в НС от общо 97. Единственият, който не я е подписа, е Александър Ненков, за да няма съмнения за конфликт на интереси, защото е син на конституционния съдия Румен Ненков.

Още по темата

При внасянето на молбата до КС депутатът Красимир Ципов обясни, че в папките има описани много нарушения. Те се отнасяли не само за деня на размисъл, когато гръмна скандалът с намерените в склад в Костинброд 350 000 бюлетини, но и за самия изборен ден.

Близо месец и половина по-късно Конституционният съд на Република България излезе с решение по конституционно дело № 13/2013 г. С него съдът отхвърля искането на 96 народни представители от 42-то Народно събрание за обявяване изцяло за незаконни изборите за народни представители, произведени на 12 май 2013 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


237
Още по темата: изборигербКСкасиране
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
7
 
9
 
! Отговори
info преди 10 години
Ако БСП наистина вярвате че протестите са за Герб и се надявате те да спрат когато разобличите Герб, ще се окажете просто едни късогледи ***. Все още Ви имам хитри наглеци
143
24
 
15
 
! Отговори
Иво Стaнчев преди 10 години
Нaродa ще смaчкa Герб , зсщото Герб мaчкa нaродa 4 години.A вие Софетa не сте Нaродa зa дa протестирaте от негово име зa дa си върнете Герб!Цялa Бългaрия е зa товa прaвителството дa рaботи , a товa че някaкви си няколко хиляди интернет-*** не искaт си е техен проблем.Скоро ще се зaпознaят д полицейските пaлки!
142
1
 
6
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Spiro,тъй си е - така са научени повечето им гласоподаватели. Просто не си позволяват и да опитват да мислят различно от заложеното, за да не предадат партията.
141
10
 
16
 
! Отговори
протес преди 10 години
Вие от КС сте червени дупета,вие сте *** и идва лайнарката
140
1
 
10
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Пешко,за съжаление, поне за едно нещо Царчето беше право - българинът трябва да си смени чипа. Не можеш цял живот да бачкаш като чистачка и да получаваш пенсия 2000 евро. Или да кюташ на некое бюро в общината и да искаш 3500 евра чисто. Няма начин. Но все още има хора, които смятат, че трябва само да лежат и да взимат социални помощи, щото са пичове, а пък никой не ги обича.
139
18
 
5
 
! Отговори
ДОКОГА ???? преди 10 години
Сега след като Конституционният съд реши, че изборите са законни следва, че и избраното чрез тях народно събрание е законно.Следователно излъченото от това народно събрание правителство на г-н Пламен Орешарски е ЗАКОННО БЪЛГАРСКО ПРАВИТЕЛСТВО !Следва, че всички протести от тук нататък срещу законното българско правителство могат да се разглеждат като опит за държавен преврат и заплаха за националната сигурност на държавата.Докога МВР ще толерира протестиращите да вършат беззакония ????
138
1
 
1
 
! Отговори
коментар преди 10 години
Вие може да сте политически пристрастни . АЗ НЕ СЪМ. За изненада на много нито съм бил член на БКП , нито на БСП. и никога не съм гласувал за ТЯХ.и с ПРАВО. Ако онзи пикаещият Румен Петков , беше оставил Борисов за Гл. секретар на МВР?От време на време , Бареков щеше да го кани по ТВ 7 , щеше да започва с :Добро утро г-н Генерал, той щеше да му отвръща с :Добър ден и....Ядваше се,нали?Кой да им каже?Кой да им каве , че нито Борисов,нито Пеевски,нито областните управители на Пловдив и Благоев
137
1
 
9
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Kaleko Aleko,жалка работа. Е преди малко зяпах някъв клип с няква окрилена бабка с обратна захапка и налудничав вид, дето вместо на Бузлуджа вика да дойдели тука с рейсовете да плашели протестиращите, да го "имали на предвид" на пленума. Сигур им се ще да вземат по една кремъклийка и народен съд 2
136
4
 
12
 
! Отговори
ddt77 преди 10 години
Ако тоя престъпник дойде за да говори неистини без доказателства за да си отмъщава на Борисов за задържането си това ще е поредният цирк разигран от хамстера. Само че народа не е глупав и скоро ще смачка наглеците от тройната коалиция.
135
2
 
10
 
! Отговори
graywatch преди 10 години
До До SpiroЗащото не ГЕРБ назначиха Пеевски... можеш ли да го осъзнаеш или да ти го напиша на руски и турски ?
134
4
 
8
 
! Отговори
ddt77 преди 10 години
до 132А мен защо не ме извикат в комисията да разкажа Хамстера какъв гей, платена кукла на ДПС, турчин, престъпник и *** е заедно със Сидер Ага и че двамата са покровителствали всички престъпни канали от 89г до сега. Всеки може да си говори глупости колкото си иска особено ако му плащат или ако го викат шефовете от БСП да им свърши услуга. Само че трябват и доказателства а ако имаше такива цацата досега да беше оревал парламента за имунитета на Борисов.
133
4
 
8
 
! Отговори
Въпросче преди 10 години
Много ми е интересно, дават ли ви служебни компютри от Позитано? И поне нета плащат ли ви? Или си го плащате сами от комисионната другари?
132
1
 
0
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Shop,няма да рева за него, уверявам Ви. Да му мисли здравната система.
131
2
 
4
 
! Отговори
graywatch преди 10 години
До До инфокакто се видя февруари, ББ върна властта на този, който му я даде, веднага след като му я поиска.Олигарски е същата работа ... почти. Когато пеевски му разреши, ще върне властта на народа.
130
4
 
7
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Spiro,Това, което е убийственото при феновете на столетницата, е, че те са съгласни да дават важни държавни постове на турци, само и само да получат 5% по-нисък ток. На това му се вика пълно оскотяване и липса на елементарно достойнство.
129
3
 
5
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
do 137 Пешко. Всъщност съотношението на хората на двата протеста много точно отразява каква част от българите искат оставка на правителството.
128
3
 
2
 
! Отговори
Shоp преди 10 години
До Kaleko AlekoТака е..........Но ако вземе след казаното тиквата да получи инфаркт иоще преди да влезе в затвора.......Тогава кво праим?
127
4
 
8
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Не ни трябват нови избори според мен-нали имаше такива преди 2 месеца? Не вярвам да сте си променили мнението толкова бързо! Трябва да минат поне 4 години, за да разберете и осъзнаете грешката, която сте направили на 12-ти май 2013-та година.
126
10
 
5
 
! Отговори
Shоp преди 10 години
До SpiroАбсолютно си прав. От 7 годишни ни слагаха червените връзки,мъкнеха ни насилствено по бригади,над 2 години насилствена военна служба........Комунистическата система бе най мракобесния режим съществувал някога на света.......Система на змии и гущери. Затова винаги против Герб които са истинските наследници на БКП. Борисов ортодоксален комунист,Цветанов,Плевнелиев,Цачева,Фидосова,Лъчо мозъка......Със смъртта на Герб си отиват последните ортодоксални комунисти в България
125
1
 
8
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Г-н Пешко,понякога си мисля, че тези социалисти, коит пишат тук, са направо от централата. Тези на контрапротеста надали знаят как да включат компютър, поради преклонна възраст.