"Актуализацията на бюджета е заради мафията"

Реформаторският блок иска вето на президента върху актуализацията
Обновена: 21 юли 2013 18:55 | 21 юли 2013 16:44, Елка Василева
226
"Актуализацията на бюджета е заради мафията"
Снимка: БТА

Актуализацията на бюджета и взимането на 1 млрд. лева заем нямат икономическа обосновка, ще докарат много хора до фалит, ще вкарат държавата в дългова спирала и ще облагодетелсват единствено мафията и олигархията. За това алармираха на пресконференция представители на партиите в Реформаторския блок. Актуализацията на бюджета се очаква да бъде гласувана утре от Министерски съвет.

Според тях в момента фискалният резерв на страната е над 5.8 млрд. лева, което означава с 1.8 млрд. лева над минимално допустимия резерв, а в същото време правителството смята да отдели половината от заема именно за резерва. "Безпрецедентен е дълг, който да се даде във фискалния резерв, това дава индикации за задкулисни разходи", категоричен бе Димитър Бъчваров от ДСБ. По думите му заемът представлява отказ от курса на финансова дисциплина и показва, че правителството очевидно има къс хоризонт на действие, в който не изчислява последствията за страната, а се опитва да обслужи финансови интереси, различни от тези на гражданите.

"Категорично сме против актуализацията на бюджета, това е опит на правителството да купи малко време, който ще излезе солено на всички данъкоплатци и бизнеса", коментира Найден Зеленогорски, зам.-председател на "Движение България на гражданите".

Реформаторският блок призова президентът да наложи вето срещу актуализацията на бюджета, която по предварителни данни трябва да се гласува още тази седмица. Това, коментира Мартин Димитров от "Синьо единство", ще извади наяве кой е в управлението и кой е в опозиция, тъй като за преодоляване на ветото са необходими 121 гласа. "Няма да има свободни радикали като Волен Сидеров, които ту са в опозиция, ту не са", посочи той.

Заемът ще доведе до нов данък енергийна мафия, предупредиха още от Реформаторския блок. По думите на Радан Кънев, председател на ДСБ, широко рекламираното намаление на цените на тока с 5% всъщност представлява 12 % данък в полза на енергийната мафия. Кънев обясни, че изчисленията на блока сочат, че цената на електроенергията всъщност пада със 17 процента, но едва 5% се отразяват в сметките на гражданите.

Останалите се формират от пренасочване на средства вътре в системата и отиват в джобовете на господата Домусчиев, Ковачки и прочие за пряко финансиране на техните централи, посочи още Кънев.

От реформаторския блок посочиха като абсурдно решението зелената енергия да не се плаща през сметките, а през НЕК от прогнозиуема търговия с емисии. По думите на Друми Друмев от "Движение България на гражданите" дори и при най-оптимистични прогнози търговията с емисии е в размер от 100 млн. евро, а тук става въпрос за близо половин милиард лева. Вероятно се прави опит за фалит на НЕК, допусна той.

На въпрос как гледат към подадената ръка от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за партньорство с блока, Найден Зеленогорски беше категоричен, че за да си партнираш с реформаторския блок, трябва да си реформатор. По думите му Борисов не е показал през годините на управление да е такъв. "Не може да кажеш И.Ф. е виновна, тя да си отиде, а ти да си в бял костюм. Всеки трябва да понесе своята отговорност - партия ГЕРБ има един лидер", посочи още Зеленогорски. "На този етап не мислим, че нещо се е променило, и  не виждам ГЕРБ да са нещо по-различно от другата страна на монетата на задкулисието", заключи той.

"Не ни интересуват персонални хвалби и намеци, това не е политическо, за нас е важно желанието на българските граждани да променят правосъдието и да изгонят мафията - нещо, което Бойко Борисов и Цветан Цветанов не направиха за 4 години", пък каза Радан Кънев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
2
 
! Отговори
Pimp C преди 10 години
"правителството очевидно има къс хоризонт на действие, в който не изчислява последствията за страната, а се опитва да обслужи финансови интереси, различни от тези на гражданите."АЛЕЛУЯЯ!!!
66
2
 
1
 
! Отговори
Darth Vader преди 10 години
До graywatchНе те мразя, просто си заблуден, аз съм живял по това време, знам как беше !!! Не можеш мене да ме излъжеш, лъжи лапетата.....
65
1
 
5
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
О да, това определено променя нещата...Значи той е искал да вземе двойно повече в сравнение с Орешарски, но това че не са били отпуснати "оневинява" неговите намерения. Браво gaywatch, благодаря за твоята откровенност все пак. Сега поне знам от какви двуличници идват критиките към Орешарски.
64
1
 
3
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
GaywatchНовината я има все още в интернет, провери сам. За един милиард става на въпрос.Стига си се излагал.
63
3
 
2
 
! Отговори
Darth Vader преди 10 години
До graywatchНе знам пич, аз вярвам в ДЯДО МИ !!!! ТОЙ БЕШЕ ВЕЛИК ЧОВЕК, ТОЙ ПОСТРОИ ТАЗИ ДЪРЖАВА !!!! Умря с един москвич...Не знам,,,,,Да, понеже съм пяиница, като се напия откачам колко пари сме загубили, но ...кого да убия, кажи ми ? И това ще ми върне ли парите , или ще ме прати при *** за софийския централен затвор ....Заради това аз се ОТКАЗАХ от тази прокажена територия. и вярвам, че преди да умра ще се откажа от българското си гражданство !!!
62
2
 
7
 
! Отговори
България - в батака преди 10 години
Честито на всички баламурници, отново гласували за крадливата БКП / като и да се прекръства и рои тоя политически динозавър/ . Сега всички , С ИЗКЛЮЧЕНИЕ НА ДРУГАРИТЕ , яко ще духаме супата. Не ги ли изметем веднъж за винаги, както Руснаците които през 1991г със закон забраниха КПСС, ни чакат отново спрени фондове, режим на тока и купонна система.
61
3
 
4
 
! Отговори
Мури преди 10 години
До graywatchЗначи и ти се сети, че теглиха дълг. Сещаш се и колко беше.А сега се сети и за "Сребърния фонд", и за облигациите, моля те!
60
2
 
2
 
! Отговори
Darth Vader преди 10 години
До graywatchДа, фалира, фамилията ми загуби пари за половин град, всичките ни пари са от интелектуална собственост. Питай ме защо но продължавам да вярвам .....явно съм малооумен (не се бъзикам, пиша ти честно каквото мисля)Според майка ми, 1996 година сме загубли над 700к лева на днешни пари...Яко , а ;( ?
59
0
 
3
 
! Отговори
мнение преди 10 години
Това да искаш да се понесеш като вятър на промяна не става с едно изказване,никой не ви вярва още по-малко на вас ножоизлюпени за власт юначета,освен това на кого е нужно да се преактулизира,след като после пак ние ще го отнесем като куцо пиле домат...правят вс.възможно да се изнесат във ваканция и елате ни вижте на есен
58
7
 
6
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
GaywatchПрез 2010 дойде лично президента на световната банка, за да подпише договора който отпусна 1 милиард евро на Бг.Но тогава медийте я погалиха "новината" обяснявайки колко били важни тея пари за инфраструктура...
57
1
 
7
 
! Отговори
Убавци преди 10 години
До Gheroто си е баш така, тези не ги интересуват елементарните нужди на хората, а само да им вървят далаверите
56
1
 
3
 
! Отговори
Darth Vader преди 10 години
До Одисей 1Смешник, аз визирах един друг човек, и ако той беше спечелил войната, сега България щеше да е трета по сила нация на Земята !!! И според мене не си чел Омир, гледал си филма по халмарк.....
55
1
 
0
 
! Отговори
Darth Vader преди 10 години
Баси, телевизора е зад мене, аз слушам Мойте песни на Вазов, водиме с 1:0......хм, това няма да забрави срама от Казахстан ....
54
6
 
2
 
! Отговори
Мури преди 10 години
До graywatchАми ако не помниш, има Интернет - ПРОВЕРИ!!!ГЕРБ увеличи външния правителствения дълг н астранат ана два пъти. Веднъж с облигации, веднъж със заем. Ако към това добавим и ликвидацията на "Сребърния фонд", то наистина става много.
53
4
 
1
 
! Отговори
Darth Vader преди 10 години
Пределно ясно ми е, че няма такива хора сега в БСП, че всчико е една голяма мафия, но аз вярвам в социализма (повече в една друга партия,несъществуваща вече, който се сети му е ясно какво имам предвид) :)
52
4
 
7
 
! Отговори
Блок преди 10 години
Този реформаторски блок ми прилича на някаква сбирщина от нереализирани десни, които искат да припечелят някой друг лев на гърба на хората с поредната измамна партия!
51
4
 
5
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
Тоест, типичен *** манталитет.
50
13
 
8
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
Герберите са ми много смешни с тяхната елементарна логика -> "Да, Бойко крадеше ама поне правеше магистрали..."Тва е все едно детето ти да няма за ядене, а ти да му купиш Iphone.
49
18
 
7
 
! Отговори
Darth Vader преди 10 години
Заради този човек, аз съм от БСП, съжалявам пичове, аз съм видял как хора работят за тази държава, дядо ми я построи ....
48
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Реформаторски блок = Санинар панелен блок !