"Актуализацията на бюджета е заради мафията"

Реформаторският блок иска вето на президента върху актуализацията
Обновена: 21 юли 2013 18:55 | 21 юли 2013 16:44, Елка Василева
226
"Актуализацията на бюджета е заради мафията"
Снимка: БТА

Актуализацията на бюджета и взимането на 1 млрд. лева заем нямат икономическа обосновка, ще докарат много хора до фалит, ще вкарат държавата в дългова спирала и ще облагодетелсват единствено мафията и олигархията. За това алармираха на пресконференция представители на партиите в Реформаторския блок. Актуализацията на бюджета се очаква да бъде гласувана утре от Министерски съвет.

Според тях в момента фискалният резерв на страната е над 5.8 млрд. лева, което означава с 1.8 млрд. лева над минимално допустимия резерв, а в същото време правителството смята да отдели половината от заема именно за резерва. "Безпрецедентен е дълг, който да се даде във фискалния резерв, това дава индикации за задкулисни разходи", категоричен бе Димитър Бъчваров от ДСБ. По думите му заемът представлява отказ от курса на финансова дисциплина и показва, че правителството очевидно има къс хоризонт на действие, в който не изчислява последствията за страната, а се опитва да обслужи финансови интереси, различни от тези на гражданите.

"Категорично сме против актуализацията на бюджета, това е опит на правителството да купи малко време, който ще излезе солено на всички данъкоплатци и бизнеса", коментира Найден Зеленогорски, зам.-председател на "Движение България на гражданите".

Реформаторският блок призова президентът да наложи вето срещу актуализацията на бюджета, която по предварителни данни трябва да се гласува още тази седмица. Това, коментира Мартин Димитров от "Синьо единство", ще извади наяве кой е в управлението и кой е в опозиция, тъй като за преодоляване на ветото са необходими 121 гласа. "Няма да има свободни радикали като Волен Сидеров, които ту са в опозиция, ту не са", посочи той.

Заемът ще доведе до нов данък енергийна мафия, предупредиха още от Реформаторския блок. По думите на Радан Кънев, председател на ДСБ, широко рекламираното намаление на цените на тока с 5% всъщност представлява 12 % данък в полза на енергийната мафия. Кънев обясни, че изчисленията на блока сочат, че цената на електроенергията всъщност пада със 17 процента, но едва 5% се отразяват в сметките на гражданите.

Останалите се формират от пренасочване на средства вътре в системата и отиват в джобовете на господата Домусчиев, Ковачки и прочие за пряко финансиране на техните централи, посочи още Кънев.

От реформаторския блок посочиха като абсурдно решението зелената енергия да не се плаща през сметките, а през НЕК от прогнозиуема търговия с емисии. По думите на Друми Друмев от "Движение България на гражданите" дори и при най-оптимистични прогнози търговията с емисии е в размер от 100 млн. евро, а тук става въпрос за близо половин милиард лева. Вероятно се прави опит за фалит на НЕК, допусна той.

На въпрос как гледат към подадената ръка от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за партньорство с блока, Найден Зеленогорски беше категоричен, че за да си партнираш с реформаторския блок, трябва да си реформатор. По думите му Борисов не е показал през годините на управление да е такъв. "Не може да кажеш И.Ф. е виновна, тя да си отиде, а ти да си в бял костюм. Всеки трябва да понесе своята отговорност - партия ГЕРБ има един лидер", посочи още Зеленогорски. "На този етап не мислим, че нещо се е променило, и  не виждам ГЕРБ да са нещо по-различно от другата страна на монетата на задкулисието", заключи той.

"Не ни интересуват персонални хвалби и намеци, това не е политическо, за нас е важно желанието на българските граждани да променят правосъдието и да изгонят мафията - нещо, което Бойко Борисов и Цветан Цветанов не направиха за 4 години", пък каза Радан Кънев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
1
 
1
 
! Отговори
Darth Vader преди 10 години
хехе, я одисечко ми кажи, ти какво си чел на Омир ? Не заради друго, аз съм чел една тухла А4 (кафява) , издавана през комунизма, сигурно беше 2-3к страници !!! Просто ми е интерсно как така си избираш този ник......
106
1
 
0
 
! Отговори
Darth Vader преди 10 години
Аз го спасих тоя ***, казах на дядо "да ми върне оценката и после да се маха от първо".та , 6-ти клас дойде нова математичка, симеонова, оня не го знам какво е станало с него, дядо ми обеща да не го пипа !! Предполагам, че само го е уволнил.
105
1
 
2
 
! Отговори
Darth Vader преди 10 години
аз в първо имам уникална история, аз съм оформен вече 6 по математика (то може ли да е друго :Д :Д), и бях там в един час, и реших задачите на момичето, с която бяхме разбрали да се ожениме като порастнеме !! И братче ....тоя ми писа единица , аз не знам какво е, и нося бележника в нас, викам на мама "мамо, имам 1 по математика". Това означва повтаряне на класа, без право на нищо. Майка ми ОТКАЧИ, но за да е нормално се обади на дядо и каза "татко, тоя отива в белене, обещай ми".
104
0
 
0
 
! Отговори
йода преди 10 години
Колко пъти съм ви повтарял, че пушенето на тревица води към ЧЕРНАТА страна на СИЛАТА?
103
1
 
1
 
! Отговори
Darth Vader преди 10 години
Тя се казваше Симеонова, не са я изгони заради името, заради вярата беше явно ....
102
1
 
1
 
! Отговори
Darth Vader преди 10 години
До bggrajdaninНе си прав, аз това съм чуавл , и ше ти кажа нещо. Аз съм учил до 7ми клас в Първо (то така му викат, това е Първа мъжка гимназия) , намира се на улица "стара планина" , не е точно е успоредна на Дондуков, но ..да кажем , че е така.Аз бях освободен от математика, от 5ти клас, аз участвах само на олимпиади, може още да има моя снимка там, *** ли го :Д . Та, моята класна беше математичката, и когато аз кандидствах в СМГ-то , я видяхме по Дондуков, тя каза "гонят ме от тука"
101
0
 
5
 
! Отговори
до 145 преди 10 години
Имаме къща на фамилията, която е на 250 години !!!!--Дърт Вейдъре, в София няма къщи на 250 години. Само преди 100 г. беше кално село с няколко хиляди души. Стари градове са само Пловдив и Русе. Нещо си объркал историята. И гледаш прекалено много фантастика. Къщи на по 250 г. няма в БГ. Такива, а и доста по-стари съм виждал само в Западна Европа. Сега да не се окаже, че си от лондонското кралско семейство?!
100
0
 
0
 
! Отговори
Darth Vader преди 10 години
До йодахахахаа, яко го написа, няма лошо :), И btw, аз много те уважам учителю !!!!
99
0
 
2
 
! Отговори
bggrajdanin преди 10 години
До Darth Vader 11 коментарТака е драги имаше тоалетна хартия,но за вътрешни хора,останалите ползваха труд,раб.дело и руските издания.А пък захар олио,червен пипер си бяха кът от време оно и не турците ги хвърляха.Напротив доста българи си продадоха ремаркетата на цена колкото за 1 къща,а си купиха къща на цена за 1 ремарке.Отделно че им останаха даром доста ***.така че не говори за неща които не знаеш или някой ти е казал бидейки информиран от парията майка.
98
1
 
0
 
! Отговори
Darth Vader преди 10 години
До Одисей 1BTW, пак не съм доволен :). Аз обичам 2 отбора еднакво, Левски (София) и Бразилия !!! Искам целия свят, ЦЕЛИЯ СВЯТ да се поклони на КРАЛЕТЕ !!!!!!!!!!!!!!!
97
1
 
5
 
! Отговори
оставка и на тези! преди 10 години
Тия жалки мухльовци искат да управляват с БСП и ДПС. Поредните *** и ***. Те сами не могат да управляват, защото имат жалки проценти. При съставяне на правителство, трябва да направят коалиция. Не искат ГЕРБ - значи искат да се коалират с ДПС и БКП! Нали са от все същото котило - на мръсниците и ***!Остава само ГЕРБ, въпреки кусурите на пожарникаря.
96
0
 
3
 
! Отговори
йода преди 10 години
Вейдър, пак се хвалиш! Сигурно *** дето го правеше е заминала за Германия! Засрами се, бе!
95
1
 
2
 
! Отговори
Darth Vader преди 10 години
До Одисей 1Писах ти + :)
94
5
 
0
 
! Отговори
ss преди 10 години
До Анонимен-добре ***,ти неплащай данъци ама ще си търсиш кинтите от протестите.наистина само ентилигенти са се събрали по площадите.за цирка сте идиални ама за обществото сте просто платени ***,готови да продадат и майка си за некоя пара отгоре
93
1
 
0
 
! Отговори
Darth Vader преди 10 години
Ще ви кажа нещо. Имах велика библиотека (ценните книги все още са в нас, аз не съм *** :)). Библиотеката ни наброяваше към 5к, като почнеш от приказки на Ангел Каралийчев , та стигнеш до Ремарк !! Правихме ремонт, купул съм си таблет, имам всичко, но не мога да ги изхвърля. Та седнах да предложа на майка ми да ги дадема на националната библиотека.ЛЕЛЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ, вие не знаете какво значи злоба, майка ми ОТКАЧИ, ама буквално !! "Сещате се ...нали :). А мама е велика българка, ше умре за бг
92
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз предлагам който не одобрява правителството и управлението на БСП/ДПС да не плаща данъци и осигуровки. Нека само тея дето си харесват олигарсите-комунисти и тяхното управление само те да си им плащат масрафа (кражбите). Не е ли така най-справедливо?Предлагам протестите да станат ефективни и всички които протестират да спрат да плащат държавни данъци и такси. Данъчните са една шепа хора и на стигат за да осъдят и малка част от 60% от населението които не одобряват правителството.
91
5
 
1
 
! Отговори
ss преди 10 години
сините са като червените,само където крадат по демократично и на човек му става едно свободно и независимо от олигарсите.как синковци откърмени с парите на партията майка сега ревът че са демократи.демократи ще има след още две поколения,за да изчистят от наследството на комунистическото си минало.а до тогава такива смешници като дясното да си кротуват
90
3
 
2
 
! Отговори
Darth Vader преди 10 години
До Одисей 1Брато, аз съм наследник на фамилията, аз съм първороден син, на майка ми в момента е наследника на фамилията.Два пъти съм водил жена за женене в нас, майка ми казва "не, не може" !!! Ние сме от тези аристорачини семейства, които не им пука за властта, ние си имаме собствен свят !! Ботев иззравниха в този момент, еми ..нормално !!!
89
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз съм онзи с хляба и сиренето. Докато си ги мерите, да ви кажа, че родителите мя бяха работници и пак сме ядяли всичко. Останете си със здраве и гледайте да не пожълтеете, че в повече ви идват злобата и комплексите!
88
1
 
1
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
GaywatchНе, проблема е да се види тези пари къде ще бъдат вложени. Ако е, за да се върнат парите на фирмите подкрепям.