"Актуализацията на бюджета е заради мафията"

Реформаторският блок иска вето на президента върху актуализацията
Обновена: 21 юли 2013 18:55 | 21 юли 2013 16:44, Елка Василева
226
"Актуализацията на бюджета е заради мафията"
Снимка: БТА

Актуализацията на бюджета и взимането на 1 млрд. лева заем нямат икономическа обосновка, ще докарат много хора до фалит, ще вкарат държавата в дългова спирала и ще облагодетелсват единствено мафията и олигархията. За това алармираха на пресконференция представители на партиите в Реформаторския блок. Актуализацията на бюджета се очаква да бъде гласувана утре от Министерски съвет.

Според тях в момента фискалният резерв на страната е над 5.8 млрд. лева, което означава с 1.8 млрд. лева над минимално допустимия резерв, а в същото време правителството смята да отдели половината от заема именно за резерва. "Безпрецедентен е дълг, който да се даде във фискалния резерв, това дава индикации за задкулисни разходи", категоричен бе Димитър Бъчваров от ДСБ. По думите му заемът представлява отказ от курса на финансова дисциплина и показва, че правителството очевидно има къс хоризонт на действие, в който не изчислява последствията за страната, а се опитва да обслужи финансови интереси, различни от тези на гражданите.

"Категорично сме против актуализацията на бюджета, това е опит на правителството да купи малко време, който ще излезе солено на всички данъкоплатци и бизнеса", коментира Найден Зеленогорски, зам.-председател на "Движение България на гражданите".

Реформаторският блок призова президентът да наложи вето срещу актуализацията на бюджета, която по предварителни данни трябва да се гласува още тази седмица. Това, коментира Мартин Димитров от "Синьо единство", ще извади наяве кой е в управлението и кой е в опозиция, тъй като за преодоляване на ветото са необходими 121 гласа. "Няма да има свободни радикали като Волен Сидеров, които ту са в опозиция, ту не са", посочи той.

Заемът ще доведе до нов данък енергийна мафия, предупредиха още от Реформаторския блок. По думите на Радан Кънев, председател на ДСБ, широко рекламираното намаление на цените на тока с 5% всъщност представлява 12 % данък в полза на енергийната мафия. Кънев обясни, че изчисленията на блока сочат, че цената на електроенергията всъщност пада със 17 процента, но едва 5% се отразяват в сметките на гражданите.

Останалите се формират от пренасочване на средства вътре в системата и отиват в джобовете на господата Домусчиев, Ковачки и прочие за пряко финансиране на техните централи, посочи още Кънев.

От реформаторския блок посочиха като абсурдно решението зелената енергия да не се плаща през сметките, а през НЕК от прогнозиуема търговия с емисии. По думите на Друми Друмев от "Движение България на гражданите" дори и при най-оптимистични прогнози търговията с емисии е в размер от 100 млн. евро, а тук става въпрос за близо половин милиард лева. Вероятно се прави опит за фалит на НЕК, допусна той.

На въпрос как гледат към подадената ръка от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за партньорство с блока, Найден Зеленогорски беше категоричен, че за да си партнираш с реформаторския блок, трябва да си реформатор. По думите му Борисов не е показал през годините на управление да е такъв. "Не може да кажеш И.Ф. е виновна, тя да си отиде, а ти да си в бял костюм. Всеки трябва да понесе своята отговорност - партия ГЕРБ има един лидер", посочи още Зеленогорски. "На този етап не мислим, че нещо се е променило, и  не виждам ГЕРБ да са нещо по-различно от другата страна на монетата на задкулисието", заключи той.

"Не ни интересуват персонални хвалби и намеци, това не е политическо, за нас е важно желанието на българските граждани да променят правосъдието и да изгонят мафията - нещо, което Бойко Борисов и Цветан Цветанов не направиха за 4 години", пък каза Радан Кънев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


226
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
1
 
0
 
! Отговори
Darth Vader преди 10 години
До Шоп Моя дядо, на който нося фамилията, е един от най-великите лекари раждали се в България. Щеф на 3 отделения в Пирогов, шеф на 2 болници, личен лекар на ЦК на БКП, И вярвай ми, не са му трябвали парите на партията. Дядо и брат му завъшват съответно в Грац и Лион, 192ѝ година. Имаме къща на фамилията, която е на 250 години !!!! Аз произлизам от велик род, а аз самия имам 2 висши, хехех. Сега да се откажа от всичко, защото някой *** като тебе не е такъв, а :)))))) ?
86
2
 
1
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
Gaywatch, всичко наред ли е? Май не следиш дискусията, или си попаднал в психически трип?Че ще тегли вече е факт. Просто подчертавах, че тази практика е много по обичайна отколкото се опитват да я представят медийте.
85
0
 
0
 
! Отговори
Darth Vader преди 10 години
До шопчо :)
84
4
 
1
 
! Отговори
GERBerastin преди 10 години
До експертиз контекстовАбсолютно... "Не просто оставка, а затвор за престъпниците от дсб!!!"
83
1
 
0
 
! Отговори
до 129 преди 10 години
Първо, въпросът не беше към теб. Второ, напълно ясно става какво визирам- не хляб и сирене, а по- скоро суджуците. И трето- кило кафе за колко време се изразходва? И не на теб ще се отчитам в какво се състои моята потребителска кошница. Споменал съм две от нещата, без които никое семейство не остава, т.е. СТОКИ ОТ ПЪРВА НЕОБХОДИМОСТ.
82
1
 
0
 
! Отговори
Darth Vader преди 10 години
До ShopРадвай се, че съм пиян , та да ти кажа :)). Майка ми е написала 12 учебника по матемтика, а баща ми, лека му пръст, гениа на лазарна оптика, баба ти шие с неговата джаджа :), Да не кажа, че в полицията ползват неговите лещи :)), хехе
81
2
 
0
 
! Отговори
GERBerastin преди 10 години
Соросчета сладки... сега не се ли дотира в земеделието?!Дотира се, и още как, но.... по-равните и по-бедни западни земеделци получават малко повече!!!
80
1
 
4
 
! Отговори
експертиз контекстов преди 10 години
Бизнесът идва! Мафиотският бизнес. Ето с този бизнес Орешарски ще се разплаща , но за наша сметка. Не просто оставка, а затвор за престъпниците от дсбспдпс !!!
79
1
 
1
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До Darth VaderИди на лекар, на санаториум, на чист въздух. Обаче задължително извън цивилизацията, да не правиш бели.
78
0
 
1
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До Darth VaderРешението ти е да се хванеш на работа и да не даваш *** идеи.
77
0
 
1
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До Darth VaderДядо ти нищо не е построил, дядо ти е бил един *** г*з, който е лапал нашироко. Служител на една марионетна администрация, която държеше поданиците си като в каторга. И каква интелектуална собственост те е патила, алкохолико смотан?
76
1
 
0
 
! Отговори
до 116 преди 10 години
Това с подковата не беше добър пример! Дай някой продукт от първа необходимост, например хляб, сирене... Никой не си купува подкови за сутрин, обед, вечер, нали се сещаш.
75
2
 
2
 
! Отговори
GERBerastin преди 10 години
Реформаторски блок... гофрета до гофретата... всичките соросови келемета......време е за трудови лагери и народен съд!
74
1
 
2
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До Анонимен Защитата на лекарите и учителите от посегателство по този начин, за мене е противоконституционно. Значи ако един човек със слаби нерви и в критична ситуация, когато се касае за живота на негов близък или собствения му, дръпне лекаря за престилката, ако оня не е в настроение, може да го вкара в затвора за 5-6 години, което е популистка идиотия.
73
3
 
0
 
! Отговори
Darth Vader преди 10 години
До graywatchглупости говорош, това са тксз-тата. Верно, гадно е, но е имало бг производство.Абе пич, ааз ти казвам, че бг ми дължи 6 милиона, ти ми говориш за кокошки и пилета !!!!! АЗ СЪМ НАЦИСТ, всичко е едно и съшо (СИВ, Хитлер, Сталин) !!!
72
1
 
3
 
! Отговори
Ghero преди 10 години
GeywatchПоследно основата на критиката към Орешарски отпада тъй като практиката в която е обвинен е била прилагана еднакво и от предишните.
71
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ауууу, какъв аромат на нафталин се носи от тези "реформатори"! И вас не ви искаме, спете спокойно!
70
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Заемът отива в сметките на енергийната мафия като компенсация със солидна печалба заради намаления ток
69
7
 
1
 
! Отговори
Darth Vader преди 10 години
ПИЧ!, ЗАПОМНИ ЕДНО, НИЕ СМЕ БЪЛГАРИЯ !!!!!!!!!!!! НИЕ СМЕ РАСИСТИ, НИЕ СМЕ ТРЕТАТА ДЪРЖАВА НА ЗЕМЯТА !!!!!!!!!!!! ТОЧКА !!!!!!!!!!! Ще те пречукам ако пишеш минус на това :)
68
2
 
1
 
! Отговори
Darth Vader преди 10 години
До graywatchГлупости говориш, значи според тебе я нямало тоалетна хартия по магазините ??????? ОК, аз живея в центъра на София, тука имаше. Ще ти кажа нещо друго, аз го помня малко (даже не съм много запознат), преименуването на турците с български имена. Тогава помня, че турци по села и градове са изкпували захар, брашно, най-належащи продукти и са ги хвърляли в реките ни. Ще ми кажеш, че този геноцид , който сме направили над турците не е правилен ? Хехе