Вето на бюджета? Прецедент с политически мотиви!

Финансовото министерство предупреди за рисковете от подобно решение
Обновена: 6 авг 2013 16:51 | 6 авг 2013 11:58, Веселина Йорданова
213
Вето на бюджета? Прецедент с политически мотиви!
Президентът и финансовият министър на среща за актуализацията на бюджета. Снимка: БТА

Актуализацията не е прецедент в бюджетната практика, но вето на бюджета по целесъобразност и с чисто политически мотиви, ако бъде наложено, ще е прецедент, заявяват в становище от финансовото министерство.

Ако бъде наложено вето на актуализацията на бюджета, отговорността за посрещането на спешни социални нужди и редовно плащане към бизнеса се пренася към президентската институция, предупреждават от ведомството.

Президентът Росен Плевнелиев заяви вчера след среща с финансовия министър Петър Чобанов, че до два дни ще се произнесе по евентуално вето на Закона за бюджета. От финансовото министерство предупреждават, че ако редакцията на основния финансов закон се забави или отмени, това ще затрудни сериозно бюджетния процес и че намесата би направила невъзможна за изпълнение правителствената програма.

Още по темата

От ведомството изтъкват, че преодоляването на евентуалното вето може да се очаква през септември и така актуализираният бюджет ще влезе в сила най-рано през октомври. В случай, че не бъдат одобрени предвидените допълнителни средства в размер на 40 млн. лв., ще се постави под риск изпълнението на бюджета на социалното министерство за 2013 г. и разплащането на социалните помощи до края на годината.

Неприемането на актуализацията ще замрази плановете за увеличение от 1 август на месечната добавка за отглеждане на дете с трайни увреждания. Сумата в момента е 189 лв., искането на правителството е да се увеличи до 217 лв. По този начин ще се попречи на 22 000 деца и техните семейства да получат увеличение от 28 лв. на месец.

От ведомството на Петър Чобанов изтъкват още, че работниците и служителите няма да получат ваучери за храна, орязани в Бюджет 2013 г. с 40 млн. лв. Безработните от уязвимите групи, които са рисков контингент, няма да получат допълнителни 8 млн. лв. за програми за заетост.

Освен това държавата няма да може да се превърне отново в коректен платец към бизнеса и да разплати просрочени задължения. Възможно е да се повтори ситуацията от 2009 г., когато държавата не разплати задължения към фирмите в големи размери и срещу страната беше открита процедура за прекомерен бюджетен дефицит, предупреждават от финансовото министерство.

Блокирането на бюджетната процедура за 2014 г. е друг от аргументите на експертите във ведомството срещу президентското вето. Те предупреждават още, че няма да е възможно връщането на просроченото ДДС, което в началото на мандата беше в размер на 320 млн. лв. и натоварва бюджета с излишни разходи за лихви.
В позицията се прогнозира, че през първите месеци на 2014 г. ще възникнат ликвидни затруднения, свързани с погасявания по дълга в размер на около 450 млн. лв. и авансовите плащания по директните плащания в размер на над 1 млрд. лв.

Ако не бъде увеличен лимитът за новопоет дълг от 2 на 3 млрд. лв., рискуваме в края на годината равнището на фискалния резерв да бъде под регламентираното в Бюджет 2013 ниво от 4,5 млрд. лв., посочват още от Министерството на финансите.

Евентуално вето ще лиши правителството от възможност за използване на инструменти за дългово финансиране на бюджета и това може да доведе до критични нива на фискалния резерв. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


213
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
6
 
5
 
! Отговори
mitova преди 10 години
Ако тази пионка си позволи да наложи вето, всички социални искания на обществото да бъдат насочени към президентството!!!! Лично ще организирам и стачка под прозорците му.
145
4
 
13
 
! Отговори
Ясен преди 10 години
Едно заемче ни трябва тука, да раздвижим икономиката на тия, дето ни финансираха предизборната кампанийка...Теглим 1 милиард, ама лаем по всички телевизии, че ако не го изтеглим, децата с увреждания ще останат без увеличение от 28 лв на месец. *** лицемерието! Като махнеш от 1 милиард 40 милиона, останалите 960 какво ще ги правим? Дарения на социално-слабите медии на Пеевски? На др. Овчаров в някоя беленска касичка?
144
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Razbira se, che Presidentat triabva da naloji veto na aktualizatsiata na budjeta. Toi zashtitava Balgarskia narod, a ne oligarhicheskite priatelcheta na bsp I dps. Ako I Presidenta ni izostavi, togava ne mojem da govorim za Balgaria kato demokratichna strana. Iskreno se nadiavam Presidentat da naloji veto I da ne pozvoli na tezi bezsavestnici bsp I dps da se podigravat s Balgarskia narod.
143
2
 
6
 
! Отговори
ГАНьО преди 10 години
До глупакът bariera_61КАТО ТИ ЧЕТА НЕСВЪРЗАНАТА СЛОВЕСНА ИЗЦВЪКАНИЦА НА КАПС ЛОК, И МИ ИДВА ДА СИ ХВАНА БАГАЖЧЕТО КАТО МНОГО ДРУГИ И ДА ВИ ОСТАВЯ ЛАЕЩИТЕ ДА СИ ЛАЕТЕ В БЪХЛИВАТА ДЪРЖАВИЦА, ДА ВИ ПИТАМ ТОГАВА КОЙ ЩЕ ВНАСЯ ДАНЪЦИ, ЗА ДА ИМАТЕ ПАРИ ДА СИ РАЗДАВАТЕ ЗА СОЦИАЛНИ И МЕДИЙНО-ПАРТНьОРСКИ ПОМОЩИ! ОРЕШАРСКИ, ОВЧАРСКИ, ЧОБАНОВСКИ, ВСИ ЗАНАЯТЧИИ И ТЕСНИ СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗАКОННО УСВОЯВАНЕ НА СРЕДСТВА ОТ МОЯ ДЖОБ. САМО ДЕТО ЩЕ ОТИДА НЯКОЙ ДРУГ, ПО-МАЛКО ЛАКОМ Г*З ДРУГАДЕ ДА МИ ГИ УСВОЯВА!
142
7
 
3
 
! Отговори
глупакът bariera_61 преди 10 години
КАТО ЧЕТЕШ КОМЕНТАРИ НА ТАКИВА КАТО bariera_61,ТИ СТАВА ЯСНО ЗАЩО АЙНЩАЙН Е СИГУРЕН,ЧЕ ГЛУПОСТТА Е БЕЗКРАЙНА.ВСЯКО ПРАВИТЕЛСТВО ПО СВЕТА ПОЛУЧАВА 100 ДНИ ТОЛЕРАНС,НО МРАЗЕЩИТЕ БЕЗПЛАТНО,Т.Е. ШПИЦКОМАНДИТЕ НА СДС И ПЛАТЕНИТЕ ОТ МУТРИТЕ НА БОРИСОВ,ПАШАТА И ПОДОБНИ"ПРОТЕСТИРАЩИ",НАГЛИ И КРАСИВИ ИСКАТ ВЛАСТТА И ПАРИТЕ НА ВСЯКА ЦЕНА.В БЪЛГАРИЯ ОБАЧЕ 90%ОЧАКВАТ ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА НАПРВИ НЕЩО И ЗА ТЯХ,КОИТО НЕ КРЕЩЯТ,А РАБОТЯТ И ТРУДНО СВЪРЗВАТ ДВАТА КРАЯ.
141
3
 
6
 
! Отговори
до 176 преди 10 години
Кой не си плаща данъците??? Аз съм убеден, че точно ти не си ги плащаш. Кажи дали си декларираш хонорара който ти плащат от БКП за да пишеш по всички сайтове техните пропаганди е комюникета ? Плащаш ли си ДОД за тези хонорари??? Не плащаш. Ти си престъпник . И всички ние които си плащаме всичко изрядни ставаме *** заради теб и такива като тебе които се правят на тарикати
140
3
 
18
 
! Отговори
Чобан финанс кредит преди 10 години
Защо ви е заем Чобанино, просто събирайте парите, които... "ги има но ГЕРБ не ги събираше", нали така ни обесняваше Седянко Орешарски по медиите в предизборната кампания ?
139
4
 
16
 
! Отговори
аз преди 10 години
До АнонименТъп анонимнико , та президента няма ли икономически екип от експерти бе тъпо *** . Ама и без да си експерт ако поне малко си умен ти е ясно , че този бюджет и този заем са антибългарски , замаскирани с популиски приказки за *** като тебе *** нещастен
138
22
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аман от Плевнелиев, който изпълнява чужди интереси.
137
4
 
11
 
! Отговори
Maртин преди 10 години
А кой управляваше до 2009???!!!
136
1
 
13
 
! Отговори
MRAWKA преди 10 години
КАКВО СТАВА В БЪЛГАРИЯ?ВЪГЛЕДОБИЯЪТ В КОЛАБС,ЕНЕРГЕТИКАТА,БДЖ,ВИК,ТОПЛОФИКАЦИЯ СЪЩО БИЛИ НА ЗАГУБА?ЗАЩО ВЪВ ВСИЧКИ ОСЪТАНАЛИ СТРАНИ В ЕВРОПА И СВЕТЪ ТЕЗИ ОТРАСЛИ СА ПЕЧАЛИВШИ?СПОРЕД МЕН МАФИЯТА Е НА ВЛАСТ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 24Г. И ЗА ТОВА СМЕ НА ТОВА НАКОЛЕНЧЕНО ПОЛОЖЕНИЕ.
135
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ало посоченият боко тъпака не се бъркай там където не ти е работата
134
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другарите успяха да ме просълзят:деца, социално слаби, помощи, болни, разплащане с 'бизнеса' и т.н. все мили неща!Колко са добри социалистите!Искат да харчат, да харчат, да харчат..., ама чужди пари!Да му мислят тези които ще плащат тези заеми.На мен повече не ми се живее в тази ***.
133
2
 
14
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
171 щом е толкова страшна "тиквата" защо падна така лесно , обвинявахте го в диктатура а той се огъна на първия ден отпротеста , сега няма да е така , комунисти власт така не дават а и такава пропагандна демагогия тече в момента , днес се наслаждавах на новините
132
0
 
0
 
! Отговори
Коко преди 10 години
До До 16Хаха,страх лозе пази,нали знаеш,да не е луд да хапе тоя дето го храни?!!!
131
11
 
5
 
! Отговори
До 163 преди 10 години
Що не напсува тиквата миналата година да видиш кво щеше да ти се случи, нямаше и до районното да доживееш, та камо ли 4г. в лагера!
130
7
 
19
 
! Отговори
moris преди 10 години
Нито е прецедент, нито е с политически причини, просто вас не ви устройва да пресекат голямото лапане! А този чобан кой го е пуснал там то и името му показва за къде е, я да си взима гегата и да си ходи!
129
6
 
11
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
НЯКОИ ЦЯЛ ЖИВОТ КАРАТ ПУБЕРТЕТ ! БЛАГОДАРИМ НА ТРОЙНАТА КОАЛИЦИЯ,ЧЕ НЕ НАПРАВИХА ЧУБАНОВ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ,ЧЕ ЦЯЛ СВЯТ ЩЕШЕ ДА НИ СЕ СМЕЕ ЗАД ГЪРБА!НЕ,ЧЕ НЕ НИ СЕ ПОДИГРАВАТ И ЗА ОРЕШАРСКИ! НЯМА МИНИСТЪР В ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО ,КОЙТО ДА Е ЧИТАВ!
128
4
 
12
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
Мале на Чобанов и младежки пъпчици му избили по лицето.Акне дет се вика,другите поне с торбички под очите,
127
1
 
17
 
! Отговори
stoneg преди 10 години
вето мето гето все тая българина ще е най беден в европа поне до 2050 година така че с вета с мета и тн простотии все тая когато няма икономика както се казва алъш вериш няма ли няам нищо икономика трябва да се призвежда да се търгува да се пълни хазната страната да забогатява ама тук в БГ е и ще бъде обратното а за ветото по добре го налжи Плевнелиев шото не защото шото всички знаем къде отиват парите във бившата Българска Комунистическа Партия днес БСП-ДПС и компания