Бисеров до президента: Кой ви писа мотивите на ветото за СРС-тата?

Едно е да си президент на фирма, друго – на държава, твърди депутатът от ДПС
Обновена: 7 авг 2013 14:24 | 7 авг 2013 11:35,
178
Бисеров до президента: Кой ви писа мотивите на ветото за СРС-тата?
Христо Бисеров. Снимка: Булфото

Шефът на парламентарната комисия по правни въпроси Христо Бисеров обяви, че няма да оспорва намерението на президента Росен Плевнелиев да сезира Конституционния съд по Закона за СРС-тата, чието вето на държавния глава бе преодоляно в парламента.

Депутатът от ДПС обаче препоръчва на Плевнелиев, когато предприема този ход, да го направи с точни юридически мотиви, "защото на Вашите 6 страници мотиви към ветото Правната комисия отговори със скромните 5 страници само юридически мотиви",  посочва той в позиция, изпратена до президенството.

Вчера Плевнелиев обяви, че ще обнародва закона, но ще сезира и КС за промените в него. Причините: нарушени принципи на разделение на властите и нарушена независимост на съдебната власт.

Още по темата

"От вчерашното Ви съобщение, г-н президент, научавам, че изразявате съжаление, че дебатът по наложеното от Вас вето показал "степента на политическа конфронтация" и че мнозинството в НС не счело "за необходимо да изложи аргументи по същество". В тази връзка си позволявам да отбележа, че политическият привкус на конфронтация се появи едва в пленарната зала, когато в дебатите се включиха и депутатите от Вашата партия ГЕРБ. Искам да попитам, г-н президент, дали същите ваши експерти ще Ви подготвят и мотивите до Конституционни съд?", пита Христо Бисеров.

По-нататък в писмото си той припомня и два абзаца от становището на правната комисия по оспорвания от държавния глава закон за СРС-тата:

"Най-озадачаваща от юридическа гледна точка, според народните представители от Комисията по правни въпроси, е тезата, изразена в мотивите на Указа Ви, че "конституционният законодател е предвидил, че контролната дейност върху магистратите и техните актове се осъществява от Висшия съдебен съвет и Инспектората към него". Всеизвестно е, че контролът върху актовете на органите на съдебната власт се извършва само и единствено по реда на инстанционния контрол.

Народните представители изразиха неразбиране защо се атакува целия текст на новия чл.34, при положение че неговата алинея 2 възпроизвежда буквално чл.80 от Конституцията. Едва ли идеята на авторите на мотивите на Указа е била да се оспори конституционна норма поради противоречие със самата нея. Дори и да не беше включена в този закон, по силата на прякото действие на конституционните норми, задължението за явяване пред парламентарна комисия на длъжностните лица възниква винаги при отправена покана към тях", настоява в писмото си депутатът от ДПС.

Христо Бисеров се обръща към президета и с питане дали цитираните по-горе текстове ще бъдат включени в мотивите му за пред Конституционния съд.

"Припомням Ви, че в обсъждането на закона активно участваха представители на всички органи на съдебната система и на изпълнителната власт, като никой не постави под съмнение коректността на текстовете, които атакувахте. Едно е да си президент на фирма, друго – президент на държава", заключава Христо Бисеров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
0
 
1
 
! Отговори
69 преди 10 години
Еми духнете му една цев, какво само го псувате. Не е уважително това, което правите не го е заслужил човека чак пък толкова да го псувате.
136
3
 
5
 
! Отговори
Офшорко преди 10 години
Офшорко да си заминава за Германия, която ни го насади.
135
5
 
5
 
! Отговори
Коко2 преди 10 години
Коко, правителството трябва не да му сложим прът, а да подпалим/обесим/набием на кол всички, които крадат България, и които, против народната воля, против 50 дни протести, проявиха всичкото си дебелоочие, не подадоха оставка, и отидоха да си гледат ваканцийката след 1 месец криене в парламента. Опитоха да назначат мафиот за шеф на ДАНС, против тях са всички посланици, против тях е и Европейският Съюз, но те си мислят, че са голяма работа.
134
8
 
8
 
! Отговори
Коко преди 10 години
Президентът слага прът в работата на правителство избрано от народа. Значи този президент е срещу народа си. Трябва да бъде осъден за това. Плевенлиев трябва да подаде оставка след като не може да приеме реалностите. Къде беше когато Дянков измъчваше хората с ниски доходи и пречеше на фирмите?
133
3
 
12
 
! Отговори
asdf преди 10 години
Това куче има антропологично установена,помашка мутра.Ни кон ни магаре-КАТЪР.Марш да ядеш мекици,куче,продало вярата си.
132
4
 
9
 
! Отговори
bojko преди 10 години
*** и продажник!***!Кой та е праил тебе бе?Ти не си ли на Рамазан вечерята?Куче мръсно,всичките ти мръсотии знам!
131
6
 
6
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
СУС !Кой си ти бе???Ти си Ъ -малък ***! И ти и всички родоотстъпници като теб сте за Белене и Скравена за храна на прасетата без съд и присъда,така както правеха комунистите!!!Ти ще искаш обяснение от президента? Ти предателя турската ***! Махайте се с добро,че да не проклинате цял живот ината си!
130
3
 
7
 
! Отговори
BIG AL ::))))) преди 10 години
Издирва се лицето волен сидеров !!Хвърля чаши , пие и псува стюардеси в самолетите..Пие кафе в Рим и метрополията на колонията Европа - Брюксел ;Посещава и плажовете на Ривиерата- Франция и Монако ..:))Народен представител на най- бедните и неграмотни българи ............................................Който го достави , пиян , вързан , в багажник или на собствен ход в Народното събрание - на 30 -ти август , ще получи 1 /един/милион лева - от касите на Позитано 20 или от тази на ДПС - бул.Стамболийски : в брой, с чек или по банкова сметка - във валута каквато поиска ::)))BIG
129
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това беше тоя със зъбите, нали? Някои граници не бива да се преминават, беше казал преди месеци, във време на предизборна борба един заместник прокурор. Малко по-късно тия, които спечелиха от изявленията на независимата прокуратура преминават всички граници, а не някои. Мисля обаче, че ще дойде време, дано да е по-скоро, когато такива ще трябва да си носят последствията. И със зъби, и с други части на тялото.
128
5
 
14
 
! Отговори
Питащ преди 10 години
Преди време попитах знае ли някой лицата Бисеров,Костадинов,Цонев,Пеевски а може би има и други функционери на ДПС с български имена,преименовани ли са,мюсюлмани ли са или просто ренегати предатели по душа,купени с политическа неприкосновеност и материални облаги от иноверска етническа партия?Наглостта и тъпигьозлука им са симптоматични за моралния упадък на т.н.политическа класа от времето на прехода.
127
3
 
12
 
! Отговори
обратно броене преди 10 години
Кой го писа ли,ами не такива като тебе дето се чудят в коя дупка да си бръкнат...я в носа,я в дупето,ходи си почивай в къщи,не ти е там мястото
126
4
 
17
 
! Отговори
qur4u преди 10 години
"Шефът на парламентарната комисия по правни въпроси Христо Бисеров обяви"....................Велик правист е Бисеров. Чудесно "обоснова" и внесе закона Ванко1. Заедно с другарката Манолова. Абе............супер са "правистите" на БСП-ДПС...
125
11
 
4
 
! Отговори
до 141 преди 10 години
Точно защото Президентството е институция, не може да се олицетворява с фигури като Плевнелиев. Ами той човекът си е инженер, работил в строителния бранш, няма как да е вещ в областта на правото,всеки трябва да работи това за което е учил, не съм ли прав господин мистър Станчев?
124
4
 
15
 
! Отговори
знаеш кой е преди 10 години
АХ, КАК ЩЕ ТЕ ЗАБОЛИ СЛЕД НЯКОЙ ДРУГ МЕСЕЦ, МАКСИМУМ ДО ДВА. ЩЕ ТИ ГО НАТИКАТ НЯКОЛКО ЕВНУХА. ЩЕ БОЛИ И ЩЕ ПИТАШ ТОГАВА КАК Е? *** КРАДЛИВ ***, НАВРЕМЕТО СЕ ОТЪРКА В КОСТОВ И ТОЙ ТЕ НАУЧИ НА ТРИКОВЕ ДА КРАДЕШ, И ОТ ТОГАВА СИ СЕ ПРОДАЛ ДА ТЕ ПЛЮЩЯТ. АКО ПОЧНА ДА ПИША КАКВИ КОМИСИОННИ И ПАРИ СИ ОТКРАДНАЛ НЯМА ДА МИ СТИГНЕ МЯСТОТО. ЩО СЕ ОБАЖДАШ И ГОВОРИШ КАТО НЕ РАЗБИРАШ. КВО СЕ ПЪЧИШ И ПРАВИШ НА ЗНАЕЩ. НАРВИ СЕ И НЕ ГОВОРИ, *** КРАДЛИВ. КАТО ТИ ДАВАХ РУШВЕТ, НЕ СЕ ПРАВЕШЕ НА УМЕН, НАЛИ.
123
9
 
19
 
! Отговори
Станчев преди 10 години
Президентът е институция, другарю ефенди Бисеров ! С този гаменски и каруцарски език не може да се обръщате към президента и от това личи как уважавате българските институции и що за политик и човек сте. Наглостта и арогантността продължава и затова ще продължават и протестите. Поведението и езика на управляващите е като на Мишо-шамара , който каза отдавна , че няма пари да стои в София и оглавява протестите и плюе Борисов / той е блокирал на тази тема/, но "някой" му даде и той е в екстаз
122
4
 
13
 
! Отговори
ohh преди 10 години
Тоз не е ли умрял още ?
121
2
 
6
 
! Отговори
plamen70 преди 10 години
opa barzam I gresha iskax da kaja che si tap galosh biserov
120
2
 
3
 
! Отговори
plamen70 преди 10 години
vseki slychai ne si ti biserov prekaleno si tam prostitytka takava zatova ne pitai izjivei si miga kato boss
119
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да ги опишат тоя, Данчо Ментата и прасюнгера Делян Пеевски... ...ще станат класика в жанра за отрицателен литературен герой...
118
2
 
15
 
! Отговори
bo преди 10 години
Фесссс, такива като тоя в една Ирландия например, щяха да го пушнат на секундата,..и такива като него...Тук с тази наша пословична толерантност ни се качват на главата и пият кафе по...Турски или Казашки....!