Съветът по сигурността обсъжда ситуацията в Сирия

Вигенин: Въпросът се превръща в един от важните световни въпроси
11
Съветът по сигурността обсъжда ситуацията в Сирия
Пламен Орешарски и Горан Свиланович. Снимка: БТА

Ситуацията в Сирия и въпросът с бежанците у нас ще бъдат обсъждани на заседание на Съвета по сигурността към премиера в следващите дни, както и на други форуми. Това съобщи министърът на външните работи Кристиан Вигенин, който участва в срещата между генералния секретар на Съвета за регионално сътрудничество Горан Свиланович и министър-председателя Пламен Орешарски.

Вигенин посочи, че този въпрос се превръща в един от важните световни въпроси в момента.

Още по темата

"Бил съм външен министър и съм служил в международни организации, и благодарение на това, мога да разбера как в момента се чувстват ръководните лица в Сирия и обикновените хора“, каза Горан Свиланович, цитиран от БТА.

"Когато такова нещо се случи, когато е трудно да се вземе политическо решение, моят опит ми показва, че трябва да бъдеш верен и лоялен на своята страна", каза още гостът.

В изявление, разпространено по-рано от пресцентъра на МВнР Вигенин посочва, че България нееднократно е заявявала своята позиция по събитията в Сирия още от самото им начало: категорично осъждане на насилието като средство за търсене на изход от кризата, изключителна тревога от драстичните нарушения на човешките права, от огромния поток бежанци и бедстващи хора и непрекъснато влошаващата се хуманитарна ситуация.

Неизменно страната ни е призовавала за разрешаване на конфликта чрез широк национален диалог, включващ всички политически и обществени формации, заявява Вигенин.

По думите му упоритото нежелание на режима да търси политически изход от кризата води до постоянна ескалация на насилието. Последните събития, свързани с информациите за използване на химическо оръжие срещу мирното население на 21 август, хвърлят страната в нова, изключително опасна спирала на терора с непредвидими последствия за стабилността и сигурността на целия близкоизточен регион в дългосрочен план, се посочва в позицията.

В нея решително се осъжда употребата на химически оръжия и „този нечовешки акт, довел до гибелта на стотици невинни хора“. Той представлява недопустимо потъпкване на морала, хуманизма и нормите на международното право и извършителите му трябва да понесат най-сурово наказание, заявява министърът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Американците не се радват на Асад, нещо им пречи. А щом Америката е казала, че е лош, значи е лош (за всеки обикновен *** без собствено мислене). Така и така петрола свършва, защо да не го изцедят ЮСА-то? Един път Русия спаси света от фашизъм, но втори път дали ще стане?
6
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За такива въпроси трябва да се прави референдум...Аз не искам България да взема участие в каквито и да е военни конфликти!Пътешествах из Сирия преди три години, хората имаха много добро мнение за българите, все ми се радваха. Срещнах се със над 100 човека от всеки край на държавата и едно от неща, които винаги ме питаха беше - "Знаеш ли кой е този човек?"(снимка на Асад, сложена за фон на телефона им).Защо този "лош" режим не пада толкова дълго? Ами защото мнозинството от народа го подкрепя!
5
1
 
7
 
! Отговори
пени преди 10 години
И как решиха, че сирийските власти са използвали химическо оръжия, като експертите от ООН още не са провели изследванията си? И САЩ не се ли бореха против Ал Кайда, които всъщност спонсорират, подкрепят и са част от "бунтовниците" в Сирия?
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
барабар Петко с мъжете ! Пардон с по-женската им част на мъжете.
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Учудващо е как един министър на режима в нашата страна, коментира режима в друга.
2
0
 
2
 
! Отговори
DULO преди 10 години
настана време разделно... с българо-хазарите(русанци) или с хазаро-англо-саксите(еврйо-запад)... общото сечение е че някой ще прави много пари... а някои хора ще ***...
1
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
e vas koi vapita barabar petko s majete mnoooooooo ste tapiiiiiiiiiiii