Хр. Христова: Необходим е анализ за пенсионната реформа!

"Проблемът е демографската ситуация", каза бившият социален министър
18 сеп 2013 20:08,
15
Хр. Христова: Необходим е анализ за пенсионната реформа!
Снимка: Bulgaria On Air

"Не може да се говори за почивка в пенсионната реформа, но мисля, че можем да си позволим да спрем за малко, за да се направи задълбочен анализ и да се стигне до обществен и политически консенсус", коментира в ефира на Bulgaria On Air бившият социален министър от правителството на Симеон Сакскобургготски Христина Христова.

По думите й основният проблем е демографската ситуация и "трите й много тежки показатели – ниска раждаемост, висока смъртност и висока миграция".

"Тези които трябва да внасят осигурителните вноски напускат страната. Осигурителният принцип отдавна не действа – всичко, което внасяме този месец трябва да стига за пенсиите за другия месец. В момента те покриват едва 40% от необходимото, а останалите 60% идват от държавата", пресметна Христова.

Тя посочи, че за повече от 500 хил. души, взимащи пенсия, осигурителният им принос не стига да покрие минималната пенсия и държавата се е заела да покрива остатъка.

Според нея обаче това не е редно и ако някой е получавал по-малко и недостатъчно пари, то трябва да премине в другата графа, за която се грижи държавата – социално слабите.

"Пенсионната система е прекалено натоварена", категорична е Христова. По думите й се поражда несправедливост спрямо останалите работещи българи с факта, че държавата плаща осигуровките на държавните служите, а и че те са ниски.

"Пенсионната реформа трябва да бъде разделена на две части – едната трябва да се погрижи за хората, които взимат пенсии сега, а другата трябва да се съсредоточи върху бъдещите пенсионери", смята бившият социален министър.

"Швейцарското правило не трябваше да бъде премахвано от бившия финансов министър Симеон Дянков – всяка година пенсиите се индексират с 50% от ръста на цените и 50% от ръста на осигурителния доход – това правило съдържа справедливост", категорична бе тя.

"Нищо не успя да направи т. нар. пенсионна реформа – не беше стабилизиран пенсионният фонд. Изправени сме пред сериозен провал пред тази финансова система", коментира и Минчо Коралски, социален министър в кабинета на Жан Виденов.

"Резултатът от тази реформа е, че сега никой не знае колко пари ще взима и кога ще започне да ги взима", посочи той.

Вижте целия разговор във видеоматериала!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
3
 
! Отговори
Иван Бухов преди 10 години
Никакво швейцарско правило, а ежегодна индексация с включване на реализирания средногодишен облагаем доход от предишната година!! Той отчита нарастване на заплатите, според които трябва да нарастват и пенсиите. Така няма да има стари и нови пенсии, а всички ще са нови. Да се премахнат всички привилегие на хората от първа и втора група "Трудещи се" и ползващите допълнително трудов стаж след като са се пенсионирали на 40 години. Стига привилегии за нашите хора!!! Справедливост!!!
11
1
 
3
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
11 Варианти на нашия Кодекс на Труда има във всички държави по света, в това число и в САЩ. Но да там държавата няма нищо общо с пенсионната система, като изключим някои държавни служители. В САЩ няма НОИ, няма пенсионна възраст, сам решаваш какво да правиш с парите и живота си - аз лично смятам, че това е правилния път на развитие. Но далеч не само в САЩ възрастните хора работят, всъщност понятието пенсионно осигуряване съществува от около 120 години. Как ли са живели хората преди това?
10
0
 
0
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
10 Не няма такова сравнение, защото липсват обективни критерии - теоретично и практически живот има на двете места, както и на цялата планета Земя.
9
2
 
3
 
! Отговори
коко преди 10 години
до 9 А сравнение между живота в САЩ и България има ли?
8
2
 
3
 
! Отговори
Adam Smith преди 10 години
2 Как си представям 60 годишен работник ли? Ами няма смисъл да си го представям, по света има милиони подобни хора - само в САЩ има около 2 млн. заети над 70 годишна възраст! Човек винаги трябва да се стреми да допринася с нещо за развитието на обществото в което живее. Това че някой е 60, 70 или повече години не го прави неработоспособен или поне медицината все още не открила подобна болест!
7
2
 
6
 
! Отговори
милена преди 10 години
Тая демографска ситуация я дъвчете 23 години и нищо насреща! Говорилня и нищо повече! Как си представяте хора на 65 години да работят - нацията ни е болна. 23г. "реформи", стягане на колани, ужасно здравеопазване - народа е болен,уморен. Нямат милост!!
6
3
 
8
 
! Отговори
werti преди 10 години
Тая *** и мъжът й Пламен Захариев, да ни изплатят заплатите за една година назад и да върнат парите от проектите, "усвоени" с името на Национален център за социална рехабилитация и с нашия кървав труд. Ууууу1 Айдуци!
5
3
 
3
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
До историк-анализаторНай-после да попадна на историк..., който твърди, че:" - ...след 09.09.1944 г. избиха над 200 000 умни и образовани хора... (глупавите и неграмотните колко са...?)"- Къде е списъка, да го прегледам. Чакам го от 23 години...(Да те подсетя, да не сбъркаш. По данни на Гешев около 09.Х комунистите са около 5 500 души... и 2 300 избити от 1941 до 1944г., за което фашистите са платили милиони...)- ТА ЧАКАМ СПИСЪКА....
4
3
 
6
 
! Отговори
platecbezumen преди 10 години
Като не стигат парите за чий ... предлагате да отпадне тавана на пенсиите. За да може държавния чиновник на по висок пост, цуцал цял живот от държавната ясла, отново да възседне системата. Защо не предложите всички достигнали пенсионна възраст и стаж да вземат РАВНА ПЕНСИЯ.
3
4
 
7
 
! Отговори
историк-анализатор преди 10 години
БСП-ДПС-ДС , са партии наследници на терористи. БКП-БСП след 09.09.1944 г. избиха над 200 000 умни и образовани хора за да могат мандраджиите да крадат на спокойствие. ДПС-ДС на гара Буново взривиха влак във вагон за майки и деца и убиха десетки хора. С такива партии не става с мирни протести . За тях трябва бой по главите докато се счупят. Харесва ли им или не този ден наближава.
2
2
 
8
 
! Отговори
стоян преди 10 години
Всички политици през последните 23 години спахте и не направихте нищо по въпроса. Как си представяте работещи, независимо в коя сфера да работят над 60 и 63 г.? Хората имат над 35г. стаж, с плащани осигуровки и пълна неяснота кога и въобще дали ще се пенсионират. Мисли ли някой кой работодател ще ни държи на тази възраст и дали няма да бъдем съкратени няколко години /2-3 или повече/ преди пенсия. Имаме ли някаква защита? На никой политик не му пука за народа! Затова и хората протестират
1
2
 
11
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Христинче,ОБЕМА на пенсионния фонд ЗАВИСИ НЕ ОТ ПОПУЛАЦИЯТА, а от:- БРОЯ РАБОТНИ МЕСТА! - БАЗАТА и %-ТА ЗА ОСИГУРЯВАНЕ!! От Европата ни препоръчват: - Пенсионната възраст да бъде завишена така..., че служителите (не работниците), да прекарват не повече от една трета от зрелия си живот в пенсионна възраст.- Да, но, средната продължителност на живот България е 72г., зрелия живот (над 18г.) е 54г. и остават 18г., преполовени от възрастта за пенсиониране или ТРЯБВА да се пенсионираме на 72-9=63г., при 36г.стаж- Значи на 65г. имаме КЪСНО ПЕРСИОНИРАНЕ.