Кабинетът умишлено иска да изгуби делото за "Белене", скочи Борисов

Искат да вземат комисионни, отсече лидерът на ГЕРБ
Обновена: 18 сеп 2013 14:00 | 18 сеп 2013 10:22,
116
Кабинетът умишлено иска да изгуби делото за "Белене", скочи Борисов
Бойко Борисов Снимка: архив, Reuters

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заподозря, че правителството умишлено се опитва да загуби арбитражното дело по иска на „Атомстройекспорт“ срещу НЕК за АЕЦ „Белене“, така че членовете му да вземат комисионна от средствата, които страната ни ще плати при загуба. 

Борисов днес раздаде на журналистите писмо от адвокатското дружество „White&Case”, което ни защитава пред арбитража. Писмото е изпратено на 2 септември 2013 година до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и в него те молят за информация по делото. 

Бившият икономически министър Делян Добрев обясни, че писмото е с гриф „Спешно“.  От адвокатското дружество обясняват, че са имали среща със Стойнев на 9 август и са изпратили вече едно писмо до него на 23 август. И двете касаят необходимостта НЕК да вземе решение за ангажиране на експерти и определени свидетели за делото. Такива стъпки досега от МИЕ не са направени, става ясно от писмото.

Това е съществено за напредъка на защитата на интереса на НЕК, пишат адвокатите в писмото. Защитниците ни обясняват още, че продължителното забавяне на решаването на този въпрос може да стане причина НЕК да загуби арбитража за 1 млрд. евро.

Явно не ги касае това тях, заяви Борисов. По негови думи най-вероятно правителството нарочно бави данните, които иска адвокатското дружество, защото после ще получи комисионна от „Атомстройекспорт“, ако страната ни загуби делото. 

Това е проява не на некомпетентност. Това е проява на умисъл. С това писмо ще сезирам главния прокурор, закани се още лидерът на ГЕРБ.

В писмото се казва, че страната ни трябва да представи своята позиция до 25 октомври, иначе рискува да загуби арбитража. Това е отказ на НЕК да ангажира експерти и свидетели, заяви и Делян Добрев. 

Писмото е стигнало до Борисов по пощата, стана ясно от неговите думи.

Те си играят някакви игрички, които българинът вече няма как да ги плати. Още два милиарда лева да им дадем – българинът не би трябвало да го допусне, заяви още лидерът на ГЕРБ, който нарече писмото скандално.

По думите на Борисов премиерът Пламен Орешарски вече е започнал да подготвя общественото мнение за загуба в арбитража.

Делян Добрев акцентира, че в писмото изрично се споменава, че единствената цел на искането на адвокатското дружество за предоставяне на експерти и свидетели е защита срещу финансовите искания на „Атомстройекспорт“.

„Този арбитраж не касае защита или атака срещу политиките или решенията нито на правителството на г-н Станишев, нито на това на г-н Борисов, свързани с проекта „Белене“, нито е вид референдум за ядрената енергетиката в България.

„Атомстройекспорт“ просто предявява претенции относно пари за работа, която се твърди, че е извършена във връзка с проекта „Белене“, включително печалбата, която твърдят, че им е отнета в следствие на спирането му. НЕК на свой ред просто предявява претенции относно пари, които НЕК счита, че „Атомстройекспорт“ й дължи“, изчете част от писмото Добрев.

Вече този номер е игран, заяви още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: Бойко БорисовАЕЦГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
82
8
 
15
 
! Отговори
7777 преди 10 години
Е народе честито,вече пак великия,всемогъщия ни вожд ,учител и мъдрец на народа е на първа страница .Гледайте го ,радвайте му се,молете му се,кръстете му се и зомбирно с помощта на българските журналисти го върнете във властта-любимата му играчка.И тогава му мислете-ще ви довърши.
81
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Жалко за тези които ще плащат. Аз поне вече не съм в България.
80
20
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За ужас на ционистките *** седеругите,гербавите и (хората )на *** от Драгалевци АЕЦ Белене и Южен поток ще ги има ,времето на ционисткия *** сащ свърши ,сега други в света определят правилата и това са Китай,Русия,Индия,Бразилия ,шанхайската група Русия,Китай,Иран,Казахстан,Туркменистан,те са главня фактор в световната политика ,в тях са парите ,ресурсите и военната сила ,какво стана в Сирия само като се изрева руския мечок и изсъска китайския дракон и цион(сащ) се ***
79
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Чета и не вярвам на ушите си... Червените платени *** потъпкват националните интереси само и само да угодят на шефа си кутев. Осъзнайте се ***! Факта, че тази новина е бъкана с коментари от такива като вас говори, че с тези пари червените предатели че ви плащат хонорарите. Имате ли идея за какво става въпрос в това дело? Искате ли просто ей така да се дадат 2 милиарда лева на руските поробители? Дори да са ги изработили, защо да не им ги отрежем ако можем, в манталитета са ни измамите :-)
78
18
 
19
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Този съвсем "изтрещя".Реди глупост ,след глупост ,а медиите угоднически ги тиражират.Докато "потъне в забвение"много "бисери"ще чуем още от устата на "лентореза".
77
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредният опит на ГЕРБ да заблуждава и манипулира обществото - но това вече граници и с клевета. Що не вземе ОРЕШАРСКИ МОЖЕ ДА ГО СЪДИ ЗА КЛЕВЕТА!
76
8
 
11
 
! Отговори
щирлиц преди 10 години
Вижда светлото бъдеще,без....Бойко Борисов.Значи и без комунистически творения.
75
9
 
29
 
! Отговори
саш преди 10 години
БСП = България Се ПродаваТрябваше да има утрепани червени *** навремето през 90-те та поне малко да имат респект от народа и от българското общество. Долни, гадни национални предатели, алчни ***, престъпници и мафиоти...!!!
74
9
 
7
 
! Отговори
Sofokal преди 10 години
До АнонименБраво пич !!!! Това е една национално отговорна позиция с насочени проблеми за отстраняване !!!!
73
26
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Мечтаният" консенсус между политическите партии, от Президента на РБ, няма да се получи, докато на политическата сцена са ББ и самия той, заради болните амбиции за ВЛАСТ на ББ и марионетното поведение на така наречения "Президент на РБ". Двамата работят против интересите на Родината ни! ББ като марионетка на САЩ, а Плевнелиев, като марионетка на ББ. За доброто на България и двамата трябва да напуснат, незабавно политическата сцена!
72
33
 
16
 
! Отговори
barry8 преди 10 години
Ако загуби делото, зле, ако стартира проекта пак зле!?! А тоя *** само грухти колко е велик. Тъпо добиче и комплексар, няма ли да ни отърват от присъствието на тая твар.
71
12
 
19
 
! Отговори
кк преди 10 години
Аз не мога да си представя как ще се вземат тези комисионни...И не мога да допусна подобно нещо... Но Бойко явно владее технологията и е убеден...Да са живи и здрави и да си носят комисионните в двата квадратни метра! Не виждат, че Народа загива, а говорят само за пари в джобовете... Маскари, недни! На следващите избори ито един, участвувал във властта под каквато и да е форма, не бива да влезе в Парламента! Нито един! Ако сме народ!
70
21
 
14
 
! Отговори
Тиквоч преди 10 години
Фантазира мокри сънища *** му с *** мисли се за тояilduce.net/download/wallpapers39.jpg само че оня е националист, а ТИКВАТА е обикновен страхливец и предател.За първи път от новата история на България предаваме български граждани на друга държава без съд и присъда и не извършили престъпление на наша теритотия.
69
15
 
13
 
! Отговори
Ъ ! преди 10 години
Абе тоя има вид-направо"ДУЧЕ" !
68
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой е казал че точно американската кантора трябва да ни защитава? Мирише на договорка между адвокатската кантора американското правителство и българското (по онова време начело с Бойко Борисов). Ей сегашните орезаха парите на предишните! Хак да им е!
67
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя токмак,не ръзбрали че никой не е вечен във властта? Няма отърване от Мутренското мислене!
66
8
 
13
 
! Отговори
слона преди 10 години
То това са болни фантазии. По- добре кажете кой и как продължи плащанията по договора за Белене, когато парламентът бе гласувал за прекратяването му. Циркаджии!!!
65
13
 
24
 
! Отговори
STARBUCKS-USA преди 10 години
Така ще е , като неможете да направите един протест ,като хората.Излезте пред Парламента 50-60 хиляди, и да видите ,как вътре всички ще се понасерат.И нека тогава ,ако искат да се появат и контрапротестиращите.
64
11
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
адвокатите освен да искът баснословни хонорари спешно нищо друго няма да направят при този сключен неизгоден договор за централата.
63
9
 
29
 
! Отговори
гг преди 10 години
Хора ДПС превземат държавата, вие дебнете Бойко по форумите... Да се вземем в ръце и да изметем ***!!!