Кабинетът умишлено иска да изгуби делото за "Белене", скочи Борисов

Искат да вземат комисионни, отсече лидерът на ГЕРБ
Обновена: 18 сеп 2013 14:00 | 18 сеп 2013 10:22,
116
Кабинетът умишлено иска да изгуби делото за "Белене", скочи Борисов
Бойко Борисов Снимка: архив, Reuters

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заподозря, че правителството умишлено се опитва да загуби арбитражното дело по иска на „Атомстройекспорт“ срещу НЕК за АЕЦ „Белене“, така че членовете му да вземат комисионна от средствата, които страната ни ще плати при загуба. 

Борисов днес раздаде на журналистите писмо от адвокатското дружество „White&Case”, което ни защитава пред арбитража. Писмото е изпратено на 2 септември 2013 година до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и в него те молят за информация по делото. 

Бившият икономически министър Делян Добрев обясни, че писмото е с гриф „Спешно“.  От адвокатското дружество обясняват, че са имали среща със Стойнев на 9 август и са изпратили вече едно писмо до него на 23 август. И двете касаят необходимостта НЕК да вземе решение за ангажиране на експерти и определени свидетели за делото. Такива стъпки досега от МИЕ не са направени, става ясно от писмото.

Това е съществено за напредъка на защитата на интереса на НЕК, пишат адвокатите в писмото. Защитниците ни обясняват още, че продължителното забавяне на решаването на този въпрос може да стане причина НЕК да загуби арбитража за 1 млрд. евро.

Явно не ги касае това тях, заяви Борисов. По негови думи най-вероятно правителството нарочно бави данните, които иска адвокатското дружество, защото после ще получи комисионна от „Атомстройекспорт“, ако страната ни загуби делото. 

Това е проява не на некомпетентност. Това е проява на умисъл. С това писмо ще сезирам главния прокурор, закани се още лидерът на ГЕРБ.

В писмото се казва, че страната ни трябва да представи своята позиция до 25 октомври, иначе рискува да загуби арбитража. Това е отказ на НЕК да ангажира експерти и свидетели, заяви и Делян Добрев. 

Писмото е стигнало до Борисов по пощата, стана ясно от неговите думи.

Те си играят някакви игрички, които българинът вече няма как да ги плати. Още два милиарда лева да им дадем – българинът не би трябвало да го допусне, заяви още лидерът на ГЕРБ, който нарече писмото скандално.

По думите на Борисов премиерът Пламен Орешарски вече е започнал да подготвя общественото мнение за загуба в арбитража.

Делян Добрев акцентира, че в писмото изрично се споменава, че единствената цел на искането на адвокатското дружество за предоставяне на експерти и свидетели е защита срещу финансовите искания на „Атомстройекспорт“.

„Този арбитраж не касае защита или атака срещу политиките или решенията нито на правителството на г-н Станишев, нито на това на г-н Борисов, свързани с проекта „Белене“, нито е вид референдум за ядрената енергетиката в България.

„Атомстройекспорт“ просто предявява претенции относно пари за работа, която се твърди, че е извършена във връзка с проекта „Белене“, включително печалбата, която твърдят, че им е отнета в следствие на спирането му. НЕК на свой ред просто предявява претенции относно пари, които НЕК счита, че „Атомстройекспорт“ й дължи“, изчете част от писмото Добрев.

Вече този номер е игран, заяви още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: Бойко БорисовАЕЦГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
4
 
15
 
! Отговори
Сотир преди 10 години
и с Белене, и без Белене, пак шъ си останем *** в задния двор на европа
41
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хайде, стига ни го набутвахте този!!
40
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз например мога да си обясня мълчанието на правителството с факта,че Боко и тоя малкия Делянчо са *** достатъчно нещата и са поставили в невъзможност сегашните да направят,каквото и да е!Само примерно де.......Иначе и едните и другите са ***!
39
8
 
12
 
! Отговори
АЙ СИКТИР преди 10 години
До знаещЗА ЗАТВОРА СА ТВОИТЕ ЛЮБИМЦИ, СЕГАШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ, И ПАНЕЖЕ В ДЪРЖАВАТА НЯМА ПРАВОСЪДИЕ НАРОДА ЩЕ ГО НАПРАВИ КАТО ГИ ОБЕСИ ПУБЛИЧНА И ЗА ПРЕДИШНИТЕ ИМ КРАЖБИ И ЗА НАСТОЯЩИТЕ ТАКИВА
38
0
 
6
 
! Отговори
Неделчо Неделчев преди 10 години
Само критика и никаква алтернатива.Време е да спрем да се надяваме и да вземем живота си в ръце.Помагаите си, грижете се един за друг. Само когато сме заедно сме силни.Истинита за мен е че промята трябва да започне от ниско ниво иначе само си говорим.Все по трудни времена се задават.
37
1
 
8
 
! Отговори
до 25 преди 10 години
Какви истински социалисти бе човек.Това са си откровени крадци разчитащи на неразбирането на хората.В България може да има успешно такова правителство ако сме арабска държава с много петрол или някакви други природни богатства в изобилие.Сега какво правим:теглим кредити да раздаваме на бедните.Няма по-голяма глупост.Кой ще връща тези пари после?Ако се теглят пари трябва да се инвестират в работещите хора ,защото те плащат пенсиите и заплатите на чиновниците в държавната администрация.
36
1
 
1
 
! Отговори
До 38 преди 10 години
Да. Същия е. Шефа на НЕК в момента и бивш съветник на Добрев и директор в БЕХ. Наритан.
35
3
 
10
 
! Отговори
БЕЗ КОМЕНТАР преди 10 години
Бойко не се тревожи всичко е вече поделено.Голямата част се връща към другаря путин , скромните 200 милина , ще си ги поделят хидроинжинера , Болен със златното пръстче , Сергейко , Данчо ментата и компания.Ако ще и още 100 дни да продължат протестите... колкото по бързо си поделят заемчетата , толкова по бързо ще се махнат.Другарите всеки път така правят , заробват държавата и се отеглят 4 години в опозиция за да се нормализират нещата и после вадят торбата с лъжите и обещанията.
34
1
 
5
 
! Отговори
Мишо преди 10 години
Този Инков да не е случайно съветника на Делян Добрев, уволнен дисциплинарно от Орешарски и зритан със шутове и шамари от БЕХ в буквалния смисъл. Ясно е тогава, че има завера от всички тези пари да бъдат загубени.
33
6
 
3
 
! Отговори
гост преди 10 години
***
32
11
 
7
 
! Отговори
знаещ преди 10 години
В България нищо няма да се промени, докато тази мутра не понесе полагащата и се наказателна отговорност. Склонен съм да споделя упреците и към Станишев, Орешарски, Йовчев и Цацаров, да те са достатъчно виновни, защото или не искат, или се страхуват или не могат да потърсят отговорност на Борисов. Това може да значи, че толкова си могат, но може и да значи, че са се договорили с мутрата, да не го пипат! Както и да е, докато този "поп" е развързан, България ще си остане немирно европейско "село"!
31
5
 
1
 
! Отговори
Български гражданин преди 10 години
Е, може да го наричате Тиква, Банкянски *** и т.н. , обаче според мен само му вдигате рейтинга на човека. Иначе съм по-склонен да вярвам, че може би има някои пропуски в днешното управление и трябва да направят всичко възможно за да не загубим това дело. Засега ми се струва обратното.
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДА,ПАК ЩЕ КРАДАТ И ЩЕ ИЗНАСЯТ ДЪРЖАВАТА ИЛИ КАКВОТО Е ОСТАНАЛО ОТ НЕЯ,А КОМИСИЯТА ЗА ОТРЯД 28 РАБОТИ С ПЪЛНА СИЛА,КОЙ И КАК С КАКВО СЕ Е ВОЗИЛ. ЗАЩО ЗАГЛЪХНА КОМИСИЯТА ЗА БЕЛЕНЕ,ЗАЩО НЯМА ОТГОВОР ОТ ПРОКУРАТУРАТА? ЗАЩО НЕ СЕ ДАВА ГЛАСНОСТ НА ТОВА ПИСМО,КОЙ Е ОТГОВОРЕН? ВСИЧКИ НА ПРОТЕСТ НА 22.9 ДА ГИ ИЗМИТАМЕ АКО ТРЯБВА И С КРЪВ!
29
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Bore podivql si bate,izglejdash kato cheli si iztarval Pitomnoto!!!
28
12
 
12
 
! Отговори
AntiGerb преди 10 години
Mutro Dolna
27
2
 
13
 
! Отговори
гг преди 10 години
Цацаров нищо няма да направи, същия *** е и той....
26
13
 
13
 
! Отговори
знаещ преди 10 години
Точно този, който предизвика арбитражното дело и ходеше да мрънка на "руснаците" за комисионни, точно той днес говори за другите! Но изглежда, проблема се състои в това, че комисионът, ако има такъв, ще влезе не в неговия, а в нечий друг джоб. И онова дребното комисионерче, с надутите бузи и то се пени, щото някой го провъзгласи за "експерт" в енергетиката ... Куче влачи, диря няма!
25
9
 
19
 
! Отговори
БЕЗ КОМЕНТАР преди 10 години
Бойко , чак сега ли разбра , че другарите ще откраднат поредния си милиард и окото им няма да трепне.Даже вече са се подготвили с парите и нямат търпение да дойде датата, че да изплатят милиарда.Нима бе случайно тегленето на един милиард заем само преди месец ,при положение , че бюджета в средата на годината е даже с няколко милиона на плюс , нима е случайно че въпреки този милиард заем казват няма пари за увеличение на пенсии, заплати тази година. Няма .Явно са го приготвили за подялба заема
24
10
 
15
 
! Отговори
АМАН ОТ .... преди 10 години
....РУСКИ ДУПЕДАВЦИ В ТАЯ ДЪРЖАВА!!!!ТАКАВА ИМ ЦЕЛАТА ПОЛИТИКА ---АБСОЛЮТНО ДУПЕДАВСКА!!!!/само за пари/...ТО ОТ ПРОСТАКА И ***-ПРОЛЕТАРИЙ--КАКВО ЛИ ПЪК ДРУГО МОЖЕ ДА СЕ ОЧАКВА????
23
12
 
17
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Др. Кутев още мълчи за аферата ' Хохегер ' , където Станишко и неговата възлюбена се облажиха с 800.000 лв от джоба на българския данъкоплатец и българския пенсионер, който едва оцелява с 150 лв месечна пенсия ...