Кабинетът умишлено иска да изгуби делото за "Белене", скочи Борисов

Искат да вземат комисионни, отсече лидерът на ГЕРБ
Обновена: 18 сеп 2013 14:00 | 18 сеп 2013 10:22,
116
Кабинетът умишлено иска да изгуби делото за "Белене", скочи Борисов
Бойко Борисов Снимка: архив, Reuters

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заподозря, че правителството умишлено се опитва да загуби арбитражното дело по иска на „Атомстройекспорт“ срещу НЕК за АЕЦ „Белене“, така че членовете му да вземат комисионна от средствата, които страната ни ще плати при загуба. 

Борисов днес раздаде на журналистите писмо от адвокатското дружество „White&Case”, което ни защитава пред арбитража. Писмото е изпратено на 2 септември 2013 година до министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев и в него те молят за информация по делото. 

Бившият икономически министър Делян Добрев обясни, че писмото е с гриф „Спешно“.  От адвокатското дружество обясняват, че са имали среща със Стойнев на 9 август и са изпратили вече едно писмо до него на 23 август. И двете касаят необходимостта НЕК да вземе решение за ангажиране на експерти и определени свидетели за делото. Такива стъпки досега от МИЕ не са направени, става ясно от писмото.

Това е съществено за напредъка на защитата на интереса на НЕК, пишат адвокатите в писмото. Защитниците ни обясняват още, че продължителното забавяне на решаването на този въпрос може да стане причина НЕК да загуби арбитража за 1 млрд. евро.

Явно не ги касае това тях, заяви Борисов. По негови думи най-вероятно правителството нарочно бави данните, които иска адвокатското дружество, защото после ще получи комисионна от „Атомстройекспорт“, ако страната ни загуби делото. 

Това е проява не на некомпетентност. Това е проява на умисъл. С това писмо ще сезирам главния прокурор, закани се още лидерът на ГЕРБ.

В писмото се казва, че страната ни трябва да представи своята позиция до 25 октомври, иначе рискува да загуби арбитража. Това е отказ на НЕК да ангажира експерти и свидетели, заяви и Делян Добрев. 

Писмото е стигнало до Борисов по пощата, стана ясно от неговите думи.

Те си играят някакви игрички, които българинът вече няма как да ги плати. Още два милиарда лева да им дадем – българинът не би трябвало да го допусне, заяви още лидерът на ГЕРБ, който нарече писмото скандално.

По думите на Борисов премиерът Пламен Орешарски вече е започнал да подготвя общественото мнение за загуба в арбитража.

Делян Добрев акцентира, че в писмото изрично се споменава, че единствената цел на искането на адвокатското дружество за предоставяне на експерти и свидетели е защита срещу финансовите искания на „Атомстройекспорт“.

„Този арбитраж не касае защита или атака срещу политиките или решенията нито на правителството на г-н Станишев, нито на това на г-н Борисов, свързани с проекта „Белене“, нито е вид референдум за ядрената енергетиката в България.

„Атомстройекспорт“ просто предявява претенции относно пари за работа, която се твърди, че е извършена във връзка с проекта „Белене“, включително печалбата, която твърдят, че им е отнета в следствие на спирането му. НЕК на свой ред просто предявява претенции относно пари, които НЕК счита, че „Атомстройекспорт“ й дължи“, изчете част от писмото Добрев.

Вече този номер е игран, заяви още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


116
Още по темата: Бойко БорисовАЕЦГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
5
 
20
 
! Отговори
у лево преди 10 години
Ха хаасега пък Хилари била виновна.Истината лъсна преди няколко месеца , когато имахме такъв излишък на ток , че АЕЦ Козлодуй работеше на половината мощности .Обаче другарите решиха проблема .Даже се хвалят , че отпушили износа 10 пъти...Махнаха таксите за износ и в момента изнасяме ток за Турция , Македония и Гърция по евтино от колкото го купуваме в България.Тоест изнасяме ток на 7 стотинки за киловат , а българите плащат по 15 стотинки средно.Това е поредната гавра с нас
61
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** продължават да си цакат политическото белотче ...докато кръвта на нацията изтича капка по капка през терминал едно и две ...
60
19
 
14
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Боко - чети си "Винету" и пиши доноси до МВР за което имаш акъл. Не се мешай там където нищо никога не си разбирал.
59
3
 
20
 
! Отговори
БЕЗ КОМЕНТАР преди 10 години
Отидете коментирайте съседната новина за заместник министъра на новото министерство . Екпертът се казва Джейхан Ибраямов .Другаря Местан бил признал , че било политическо назначение .... сигурно да не го безпокоят с въпроси кой предложи новия министър ...А вие си говорете , за Бойко къв бил , докато цялата държава се завзема от ДПС , всички областни управители от ДПС , половината министри също , а Волен вече харесва и новините на турски , нищо не казва .Истинските бежанци сме българите
58
8
 
15
 
! Отговори
възмутен преди 10 години
До Анонимен 64 - Много правилно си го написал - Хилари дойде, тропна с крак и докато банкянският *** даваше интервюта за това колко ще сме зле без Белене, изведнъж обърна палачинката на 180 градуса!
57
6
 
17
 
! Отговори
Уго Санчес преди 10 години
бати бойко атакува по фланга удар и Гоооол,содра им мрежата от лъжи на другарете...
56
8
 
21
 
! Отговори
Айде честито преди 10 години
Новина от днес .... България ще тегли НОВ ЗАЕМ чрез Германия. Държавата планира да пласира над 700 млн. лв. под формата на облигации. Те ще бъдат емитирани през германски банки ...Само един месец след като изтеглиха заем за 1 000 000 000, сега теглят нов ,а казват че нямало пари да се увеличават пенсии и заплати от тази година - КЪДЕ ОТИДОХА ПАРИТЕ , но от другата пенсиите щели да ги увеличат с цели 2% ... така било по швейцарското правило. Цели 4-5 лева ще повишат пенсиите .. УРаааа
55
8
 
11
 
! Отговори
циииирк нон стоп преди 10 години
щерката още ли у амераката ,и за чии *** ходи да връщаш бг матреаля , кат не си прибрал шерка си , риторично е , не отговаряй , просто НЯМА СМИСЪЛ.
54
28
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя верно е много нагъл. Кой ни докара до арбитражен съд, бе Тикво?!
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
bolniat ot tdra koja s izraz na oblek4en zapeklia i kompetencii na amphetamin4ik opakov4ik sha ni razpraa tuka za trifazovia atomen tokkoto i da mu se izfekali na 4eloto se ste vika 4e se dignala cenata na *** stom e trureno na negovata tikva
52
23
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОЗИ ИМА ЛИ ПОНЕ МАЛКО СРАМ И МОРАЛ ? КОЙ НИ ДОКАРА ДО ТУК ? КОЙ, КОЙ, КОЙ ?
51
6
 
6
 
! Отговори
AНТИМУТРА преди 10 години
АЗ СЪМ НАЙ-ГОЛЕМИЯ ФОРУМЕН ДРАСКАЧ! НЯМАМ РАВЕН!
50
28
 
20
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Най-големия *** и разсипник на държавата продължава да дава мнение кое било правилно правилно за него!!!Дори Жан не е опоскал с толкова милиарда държавата с колкото Борисов я опоска!!!И защо Борисов не е в затвора или с повдигнати обвинения ДОКОГА!
49
27
 
19
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Борисов не е луд той се прави на луД!!!Лудите са тея дето гласуваха за него на парламентарните избори през тази година!
48
24
 
16
 
! Отговори
АНТИМУТРА преди 10 години
Времето на тлъстата мутра Отмина!
47
5
 
16
 
! Отговори
АнаЛиз преди 10 години
Вече на контра протестите пред президенството са им раздали и таблети , докато цял ден стоят пред фонтана да викат против Плевнелиев , да пишат и по някой друг коментар в нета.Не че и при протестиращите срещу Олигарски няма платени , но при тези в негова защита нещата са фрапантни.С какво се изхранват тези хора при положение , че два месеца в РАБОТНО ВРЕМЕ се събират 100 - на човека да подкрепят някой. Айде другите го правят пак след работно време и има и не платени такива .
46
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дон Тиквун пак се е накокържил!Както го е казал отдавна народа - Луд умора няма!
45
7
 
10
 
! Отговори
знаещ преди 10 години
До АЙ СИКТИРПърво, не са ми любимци, защото който се договаря с мутра, той самият е мутра!Второ, това че едните са виновни, не значи, че Бойко е невинен!Трето, все някой "майстор" и за твоят любимец ще се намери, така предполагам!Четвърто, не говори от името на "народа", ако може, защото няма как ти да си народа!Пето, толкова си надъхан, че най добре да се гръмнеш! Ай сиктир!
44
11
 
8
 
! Отговори
otnesenite преди 10 години
Целия този рев подсказва, че се очертава да вземат от неговата комисионна, но не мога да не забележа, че откакто Баце спря с мачлетата, а Брендо излезе на свобода веднага пролича експертизата му по широк спектър от теми в отчаян опит да се завърне на малкия екран, за да е на сигурно място, защото на улицата го чакат. Освен това, реално с нези му изяви повече хора имат шанс да не забравят, колко жалък бе чичко Борисов.
43
13
 
10
 
! Отговори
Еййййййййййй.... преди 10 години
Далече е мама му стара. Да го праснеш по тиквата, че да миряса България.