1810 пъти летяла бившата власт с авиотакситата

Издръжката на "Авиоотряд 28" за периода - близо 33 млн. лева
Обновена: 27 сеп 2013 07:13 | 27 сеп 2013 07:12, Веселина Йорданова
25
1810 пъти летяла бившата власт с авиотакситата
Поглед в салона на "Фалкон - 2000". Снимка: БулФото-архив

Общо 1810 пъти са летели с "Авиоотряд 28" бившият премиер Бойко Борисов и министрите му, бившата парламентарна шефка Цецка Цачева и президентите Георги Първанов и Росен Плевнелиев за периода 1 септември 2009 - 31 март 2013 г.

Това става ясно от окончателния доклад на временната парламентарна комисия за разследване работата на авиоотряда. Той трябва да бъде гласуван от парламента до края на месеца, съобщава "24 часа".

Още по темата

32  917  237 лв. струва общо издръжката на "Aвиоотряд 28" за посочения период. В сумата влизат извършваните по правилник полети и разходите за заплати, осигуровки и издръжка.

Полетите са до 949 дестинации, основно в страната. Най-предпочитан е фалконът, който е летял 872 пъти, следван от вертолета МИ8 - 422 пъти. Средната стойност на един полет е 18 186 лв., а на една дестинация - 34 686 лв.

По данни на МС, цитирани в доклада, 70 от полетите са извън разписаните в правилника му условия за ползване. Те са за 876 хил. лв. В заключенията на комисията е посочено изрично, че те са незаконосъобразни.

За 36 полета пък липсва каквато и да е информация - основание, цел, състав, разходи за извършването им, установила комисията. За много други е констатирано, че не са давани заявки по изисквания ред. За повечето пък не съществуват въобще списъци на пътниците. Комисията препоръчва промяна в нормативната уредба за работата на "Авиоотряд 28".

За проучвания период от ВВС пък са изпълнили 63 полета в страната и 11 в чужбина не за нуждите на въоръжените сили. Полетите на наша територията струват 567 994 лв., а в чужбина - 427 170 лв.

Посочените суми са само за изразходваното гориво. Фактическите разходи са двойно по-високи, защото включват амортизацията на машините, наземното им обслужване и ремонти, издръжката на екипажите, е заключението на комисията.

Депутатите трябва да обсъдят доклада си днес. Основният извод в него е, че са нарушени закони и подзаконови актове от съответните длъжностни лица. Затова се препоръчва материалите да се изпратят на главния прокурор с оглед наказателно-правна преценка, в това число и за действията на бившия премиер. Обяснява се, че не са намерени документи за отказ на Бойко Борисов за ползване на въздухоплавателни средства от ВВС и "Авиоотряд 28" по заявки от футболни клубове, БФС, адвокатски и търговски дружества и други неправоимащи лица. Той е разрешавал полети извън България за срещи не на държавно и правителствено ниво, а на партийно - с представители на ЕНП, както и посещения на спортни мероприятия.

Комисията препоръчва да се регламентират законово функциите и взаимодействието между МО, МВР, НСО, "Авиоотряд 28" и служба "ВИП" на "Летище София" по повод полетите на властта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Народно събрание
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
3
 
9
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Защо тези ,които са на власт си мислят , че всичко им е позволено и могат да извършват престъпления ненаказуемо?
20
2
 
9
 
! Отговори
kalinkamalinka преди 10 години
Превърнаха държавата в "бащиния" .
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А нали скоро закупуваха нови лимузини за държавните представители!? Като хвърлиха сумати милиони за коли, защо летят?Наистина БГ е кибритена кутийка с нови магистрали! ЗАТВОР!
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво хубаво самолетче. Колко струва? Направо ще си купя едно такова от заплатата ми :)
17
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дебелият сега да връща парите за незаконните полети.
16
0
 
19
 
! Отговори
от 12 до минусите преди 10 години
Абе деца израснали на лумпенщрасе!Вие с мозъчно разстроиство ли сте или пък от кастата на депутатите ?Кое не ви хареса бре !Че сме 7 милиона ,а имаме 240 депутата или ,че към тях за да им слугуват са още 20 000 на щат ?То за елементарно нещо за което трябва да сме на 100% еднаквомислещи ...Та кои може да сте ?Гербери защитаващи слънчо ?*** държава -!
15
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А на Доганчо комисионните коя комисия ги смята? Абе важното е прахоляк да има та нищо да не се вижда.
14
2
 
10
 
! Отговори
Питащ преди 10 години
Кой ще отговори колко струва екскурзията на Волен и компания до Брюксел (затворената врата на ЕНП). за да отнесе едно писмо до като има куриерски услуги.Кой плаща този каприз?
13
1
 
9
 
! Отговори
до 13 от 12 преди 10 години
Казах няма да политизирам -но!Червени-зелени ,абе драги тоя -ония е летял като да си вика такси ,а и за глупости как военните трупали стаж се беше изаказал в ефир...Та питам аз ,теб и ние докога ,разни невидяли животец *** с големи мераци ще карат влака по свои си пример и било то и примиер?Просто и ясно ,абе тоя дои от де може ти си го оставил държава да ти управлява!Караи ми се сърди,ми се ама аз на хора дето държавното им е бащиния и в криза муаат пасти и лафят как нямало за ...
12
24
 
7
 
! Отговори
ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ преди 10 години
КОЛКО ПЪТИ ЩЕ Я ПРЕТОПЛЯТЕ ТАЯ МАНДЖА, ДРУГО НЕ ИЗМИСЛИХТЕ ЛИ?
11
3
 
24
 
! Отговори
оле преди 10 години
2000 полета за държава с размерите на кибритена кутиика!Спомням си ,че на една 40 милионна държава и доиде в повече да се вози в мерджани и баварци и избра някакви италиански автомобили ,а тук дори полетяха!Та без да политизирам ,че тя власта един дол дренки ,а кервана си върви ...Кога най-накрая ще изискваме спиране на тая помпозност и прахосване на средства за глупости!Та тея 2000 полета нямаше ли как да са 300 ,а останалите да отиваха за икономика или ще тъпчем още 25 години в прехода?
10
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Правиха си разходки със самолети, а казваха, че няма пари за образование, здравеопазване, пенсии това прикриваше най-големият "финансист" ДЯНКОВ. Първият приятел на БОКО -ТИКВАТА.
9
7
 
41
 
! Отговори
потресена преди 10 години
А пари за онкоболните няма ! Борисов и сие обрекоха народа на глад и болести , а имат наглостта да ходят с гордо вдигнати глави ! Престъпници !
8
33
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Явно е че няма за какво да се хванат тези новите .Остана им само авиоотряда.Дерзаите братя ще стигнете далече.
7
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТЕЗИ 30 МИЛИОНА ЗА АВИООТРЯДА СА НИЩО.. ТЕ ПЛАЩАХА СУМА ТИ ПАРИ САМО ЗА ДА ПОДДЪРЖАТ СТРАНИЦИ НА МИНИСТЕРСТВА ВЪВ ФЕЙСБУК, ЗА ПЛАТЕНИ ДРАСКАЧИ ПО ФОРУМИТЕ..ПЛАТИХА 55 МИЛИОНА САМО ЗА УИНДОУС 8 ЗА АДМИНИСТРАЦИЯТА А В СЪЩОТО ВРЕМЕ НЕ СЕ ИНДЕКСИРАХА ПЕНСИИ И ЗАПЛАТИ.. ЦЕНИТЕ РАСТЯХА НАГОРЕ А НАГЛАТА ТИКВА ГОВОРЕШЕ, ЧЕ НЕ МУ ТРЯБВАТ АЙ ТИ СПЕЦИАЛИСТИ А ОВЧАРИ. Б.БОРИСОВ НЕ ТРЯБВА ДА БЪДЕ В ОПОЗИЦИЯ А В ЗАТВОРА!
6
2
 
40
 
! Отговори
И какво излезе преди 10 години
Любимият вожд Борисов си е взел държавата и държавното като бащиния , а ние с данъците осигуряване комфорта на бащицата. Срам няма този нахален и безочлив човек и продължава ,а има и последователи,които му ръкопляскат. Браво!
5
2
 
30
 
! Отговори
бивш герберясал. преди 10 години
Бочко я караше така все едно е управител на собствен хотел. Прави се на мутра и разсъждава като такава. Всички бяха под страх. Но сега в пълна сила "цъфна" съвременника на Алековия герой.То не се иска само мускули , но се иска и акъл.Сергейчо е по-кефал от него.
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Политиците са във власта да харчат, знаете кой трябва да пести, нали ;-)?А с тез пари можеше да се закупи туй онуй от поприземената авиация, както военна, така и спасителна. Или например хеликоптер за първа помощ. Нещо което все ще е по-полезно от разходки нагоре-надолу. Или да се намалят данъците ;-)?После данъците били малко, ами малко ще са я, с такъв харч :-)!
3
25
 
4
 
! Отговори
arm преди 10 години
Какво от това, какви са тези *** факти? Много ясно че ще летят. С какво да пътуват когато ходят на официялни посещения? С колела ли? Тогава пък ще писнете - защо ги няма да си вършат работата. Хайде стига сте ни замивали очите с *** факти, стига сте ни залъгвали с простотии.
2
3
 
27
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Рибата се...вмирисва от главата.Пуснали тарльо под...одъра,той се качил на одъра.Че и наш Боко;взел държавата на консигнация и я ползвал като...бащиния.А ние...матриалът,сме длъжни да му се радваме на...маймунджулуците.