Летят членове и алинеи, а парламентът буксува

ГЕРБ и БСП в юридически спор за "парламентарната хитрост"
Обновена: 27 сеп 2013 10:02 | 27 сеп 2013 10:02,
13
Летят членове и алинеи, а парламентът буксува
Вчера без кворум, днес - също. Снимка: БТА

След вчерашния спорен ден в Народното събрание, а и след продължаващите днес процедурни хватки, юридическите разпри за това кой е крив и кой прав се разразиха с пълна сила.

Представители на ГЕРБ и БСП влязоха в спор по bTV с цитиране на членове и алинеи от Конституцията и правилника на Народното събрание, за да подкрепят тезите си – за легитимността на заседанието в четвъртък, по време на обсъждането на внесения вот на недоверие към кабинета "Орешарски".

Още по темата
Според Цецка Цачева в правилника за работата на парламента е записано, че проверка на кворума се прави само чрез компютърната система за гласуване преди откриване на заседанието, а не както бе вчера - квесторите броиха депутатите

"Колко още надолу ще слезе това 42-ро НС? Остава сега и танковете да дойдат", каза тя и продължи: "Вчерашният ден е черен за законодателството, тъжен за демокрацията в страната. Ние не признаваме легитимността на вчерашния пленарен ден. По недопустим начин бе открито заседанието, дебатите за нас са несъстояли се. Затова сме внесли нов иск за вот на недоверие за инвестиционната политика", припомни бившият председател на НС.

От своя страна левият Младен Червеняков опонира, че по закон парламентът открива заседанията, ако в залата присъстват повече от половината от депутатите.

"Компютърната система осъществява броенето на гласувалите, а не присъстващите в залата. Правилно и правомерно е това поведение", настоя той.

"А по отношение на исканата оставка на Михаил Миков – такава може да се иска само за нарушаване на Конституцията, но не и на правилника. На ГЕРБ им трябва враг, те трудно свикват с ролята на опозиция. Казват - ние сме там, ама отсъстваме. Няма такава логика", допълни Червеняков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
Capricornicus преди 10 години
смях... смях... ех защо прадядо не жив, долни ***, да ви подпука с кортика един по един, като ингилизите и френците от колониалните трупи на Дойран... ваш'та... нататък си го знаете нали?
9
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** четата Конституцията както им изнася - ако кворума можеше да се направи с квестори, защо тогава в първия ден на парламента чакаха на "златния" пръст на Волен, а не пуснаха квесторите да преброят всички депутати от Атака?
8
5
 
4
 
! Отговори
пипи преди 10 години
То бива, бива наглост, ама тази Цецка е върха на наглстта-партийна секретарка, която се е възползвала от това, а сега се е завъртяла натам накъдето духа вятърът-чак председател на Парламента я направиха-има чудесна партийна школа!!!!!
7
4
 
14
 
! Отговори
да бъде или не преди 10 години
Сутринта Миков заяви, че ако има предсрочни избори, то БСП ще са първи, ама видите ли заради народа, не отивали на избори. ***, без извинение! Точно, ако милеят за народа трябва да отидат на избори, за да има легитимен парламент и правителство, хората да се успокоят и България да живне!
6
0
 
7
 
! Отговори
Революционер преди 10 години
Цирка не е за изпускане!
5
0
 
15
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Писнаха ми всички! Едните в творческо жужене.Другите в творческа сръдня.А третите в творческа командировка...Като резултат от дейноста им -- разделено общество;липса на национален идеал;корупция;слаби държавни институции;опростяващ народ;слаба държава;слаба частна инициатива;липса на национални ценности;липса на личен и обществен морал.....Направо ОТВРАТ !
4
1
 
7
 
! Отговори
Pishev преди 10 години
Bg mafiotski partii - bez rabota pari pechelyat?Bg narod - total demencia i alzhaimer?
3
23
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Цирк ГЕРБ ми омръзна!
2
1
 
19
 
! Отговори
Пацо преди 10 години
*** цирка... Дано доживеем да видим тия ***, да спорят по политически/икономически теми.
1
19
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бой по червените кучета