Спрени проекти? Груба манипулация, скочи Златанова

Управляващите опровергаха ГЕРБ, че Брюксел спира магистрала и тунел
58
Спрени проекти? Груба манипулация, скочи Златанова
Зинаида Златанова. Снимка: архив, БулФото

Управляващите опровергаха информацията от ГЕРБ, че Европейската комисия е спряла два инфраструктурни проекта - магистралата София-Калотина и тунела под Шипка. Няма абсолютно никакви спрени пари, заяви в Брюксел вицепремиерът Зинаида Златанова.

Както Dnes.bg писа, от партията на Бойко Борисов алармираха, че Брюксел е спрял проекта за тунел под Шипка и обход на град Габрово – фаза 1, както и София – Калотина - Лот 1, в частта Западна дъга на Софийския околовръстен път.

Златанова определи изнесеното от ГЕРБ като „изключително груба манипулация“. „Много ме учудва това, че колеги от ГЕРБ си рискуват професионалната репутация както пред българските граждани, така и пред европейските ни партньори, за да правят такива груби манипулации на истината. Става дума за рутинна процедура по съгласуване на апликационни форми, която се практикува от години, за всеки голям инфраструктурен проект тя е нещо напълно нормално - да се уточняват подробности, да се прецизират определени текстове вътре”, посочи вицепремиерът.

Златанова каза още, че в оперативните програми в момента няма средства за тези два проекта, но това се знае от ГЕРБ, тъй като пари не е имало и преди, защото те са в резервния списък. По думите й проектите могат да се реализират, ако има спестявания по ОП „Транспорт”.

В съобщение от правителствената информационна служба се посочва, че на 4 октомври 2013 г. в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС) е получено официално писмо от Европейската комисия във връзка с изпратените за разглеждане проекти за обхода на гр. Габрово (който включва и проектиране на тунел под връх Шипка) и модернизирането на Западната дъга на Софийския околовръстен път (СОП).

Двата проекта са изпратени съответно на 26.09 и 30.09 за окончателно одобрение към ЕК. В писмото, получено в МТИТС, се казва, че двата проекта няма да бъдат разглеждани от ЕК, докато не бъде решен въпросът с наддоговорените средства по приоритетна ос 1 на Оперативна програма „Транспорт“ (за жп проекти) чрез заем от Европейската инвестиционна банка по Кредитното споразумение.

Никъде в писмата не се споменава, че се отказва европейска помощ за тях като експертите от ЕК заявяват, че проектите могат да бъдат отново внесени за разглеждане, след като въпросът с наддоговорените средства за жп проекти бъде решен. С други думи, Европейската комисия отлага разглеждането им, като не е споменато, че се отказва европейска помощ за тяхната реализация, уточняват в съобщението от правителството.

От правителствената пресслужба добавят, че проблемът с наддоговарянето на средствата по приоритетна ос 1 на ОП „Транспорт“ датира от 2011г. Той е можело да бъде решен по три начина: финансиране със средства от националния бюджет,  заемни средства или пренасочване на средства от други проекти.

След направени анализи, на 29 август т.г. Министерският съвет дава мандат на министъра на финансите, съвместно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията да договорят условията на споразумение с ЕИБ в рамките, на което да бъдат осигурени средствата за изпълнението на жп проектите.
На 30 септември от Министерството на финансите искане за ползване на средства от ЕИБ. От кабинета уверяват, че в следващите седмици, ще бъде направено всичко възможно, за да бъде напълно решен въпросът с финансовата институция.

Веднага след като бъде постигнато споразумение с ЕИБ и двата проекта ще бъдат повторно изпратени в ЕК за разглеждане. Забавянето на процедурата по тяхното разглеждане не крие опасност за изпълнението на ОП „Транспорт“, тъй като към момента програмата е договорила на 100% безвъзмездната европейска помощ и вече е изплатила повече от половината от наличния финансов ресурс на бенефициентите (около 1 млрд. евро), уточняват още от кабинета.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Я така се скарай и на европейската комисия!Къде се намират!
46
2
 
1
 
! Отговори
1 преди 10 години
30-годишен е ухапан от пепелянка край ВарнаВижте я на снимката
45
2
 
2
 
! Отговори
П_Петров преди 10 години
До П.Петров 29И ти един геронтофилски вкус имаш ,,, Ха ха ха хаКато говориш за хомосексуализъм обясни, адамовата ябълка ли харесваш на Златанова или голямата челюст ?Има по-женствено изглеждащи травестити от нея, да не говорим, че от грима изглежда като бита.Но да оставим на страна външния и вид, работата и не е да е рекламира бански(слава Богу!), а да осигурява европейско финансиране за български проекти, а очевидно не се справя! Писна ми от обещания и оправдания!
44
4
 
7
 
! Отговори
NBC преди 10 години
До до 4245 Кой успя да УСВОИ парите от Еврофондовете и се построиха толкова много неща, вклшчително и магистралите,А?Сложи си очила,че не можеш,да различиш "ЧЕРНО ОТ БЯЛО"!!!
43
2
 
7
 
! Отговори
NBC преди 10 години
До до Ретко44 Ела във Фейсбук бе "отворко",за да ВИДИ "ТЪПАТА ТИ"ФИЗИОНОМИЯ,КАКВО МИСЛЯТ ХОРАТА И ЗА Борисов и за Станишев.Станишев и МЕСТАН са НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ДЕМАГОЗИ В БЪЛГАРИЯ!!!
42
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
братята сърби ще направят магистралата до границата, а ние ще се оправдаваме с груби манипулации и международното положение
41
6
 
6
 
! Отговори
до 42 преди 10 години
Дончев бил професионалист -този учител по философия ли ти е професионалиста.Да умее да говори защото е учил философия и да баламосва става,но чак пък "професионалист".Гледах го в НС,каквото е казал е било лъжа и то с факти го атакуват,а след това си подвива опашката и излиза от залата.
40
6
 
5
 
! Отговори
до Ретко преди 10 години
Ретко,Ретко много си *** ама сигурно си герберче.И ти като иконата ти само Станишев ви е в устата.Ни в клин ни в ръкав да плюем там пък каквото стане.Да ама хората за разлика от тебе мислят и ви се смеят на глупавия акъл.Ха сега със здраве и мого здраве на вожда ти и му предай да отиде при психиатър да се полекува малко,че пречи на цялата държава
39
2
 
5
 
! Отговори
NBC преди 10 години
До Анонимен41ТИ СИ ПЪЛЕН"***"!!!!
38
8
 
16
 
! Отговори
NBC преди 10 години
Тази,ЗЛАТАНОВА,ще се "пръсне" по "шевовете" от злоба,личи и по физиономията!Щом,един професионалист ,като Дончев казва,че са"спрени"тези фондове,значи е ВЯРНО!
37
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ФЕСТАН ЛИ СИ, ФУСТАН ЛИ СИ, ФОНТАН ЛИ СИ- ЩЕ ГИ СПРАТ, РАЗБИРА СЕ, ПРОСТО СВЪРШВА ПЕРИОДЪТ, А СЛЕДВАЩИЯ ПЕРИОД СЕГА ГО ДОГОВАРЯТ. ЩО НЕ СЕ ИНФОРМИРАТЕ И ТОГАВА ДА ПИШЕТЕ ИЛИ ТАКАВА ВИ Е ЗАДАЧКАТА. ИЗЛИШНО Е ДА ЗЛОБЕЕШ, БЕЗ ПЪРВО ДА СИ ОБЯСНИЛ КЪДЕ ПОТЪНАХА 8 МИЛИАРДА - ТОЧНО ТОЛКОВА СА ЕВРОПАРИТЕ ЗА ЦЕЛИЯ ПЕРИОД. НЯМАМ ДУМИ- ЕДНА *** ТИКВА НИ НАПРАВИ ВСИЧКИ НА МАЙМУНИ ! ИМА СИ ДОБЪР МЕНТОР- ИВАН ЧИГАНЕТО, КОЙТО РАЗСИПА БЪЛГАРИЯ, НО ИМА НАГЛОСТТА ДА ДАВА АКЪЛ
36
6
 
17
 
! Отговори
festan преди 10 години
тоз ЧЕРВЕН ПРОТИВОГАЗ Е НАЯСНО ЧЕ ДО ПРОЛЕТА ЕДИН ПО ЕДИН ЩЕ СПРАТ ВСИЧКИ ЕВРОПЕЙСКИ ФОНДОВЕ КАКТО СЕ СЛУЧИ В ПРЕДИШНАТА ТРОЙНА КОАЛИЦИЯ ТАМ СА НАБЕДЕНИ ЗА ЕКСПЕРТИ ОРЕШАРСКИ И СИЕ КРАДЦИ И ОЛИГАРСИ
35
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
министърката ми мирише на мента, глог и валерян
34
9
 
13
 
! Отговори
Petko78 преди 10 години
В същият момент Станишев купува на жена си диамантена огърлица за 50 000 евро.Що за морал в това?!
33
12
 
2
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
БСП-ри, *** и ДОГАНовци, комунисти тривиални, всеки ден тука ми пищите и ревете и църкате, партийни плазмодии и има защо.АТАКА ще ви смачка всичките БКП-ски мутри, въпреки подмолните и ехидните ви медийни номерца и политически трикове.Ревете, пищете, агонията ви тепърва започва.
32
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТИЯ *** ГЕРБЕРАСТИ ТАКА И НЕ СЕ НАУЧИХА ДА НЕ ЛЪЖАТ- ТАКА ЛЪГАХА И ЗА СПРЕНИТЕ ФОНДОВЕ, ПЪК СЕ ОКАЗА, ЧЕ НИТО ЕДНА ПРОГРАМА НЕ Е СПРЯНА ПО ВРЕМЕТО НА ТРОЙНАТА. НЕЩО ПОВЕЧЕ- ПЛУГЧИЕВА ДОГОВОРИ ПЕРФЕКТНО ЕВРОПАРИТЕ , КОИТО ПОСЛЕ БОЙКО ЩЕДРО ХАРЧЕШЕ.
31
13
 
9
 
! Отговори
BGN преди 10 години
1,5г щели да са му нужни на ревльото, да оправил нещата.Абе еейй, 3,5 години Станишеф ти беше виновен, къде се тъпчеш пак ??? Че и си вярвя................
30
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Миналия мандат лъгахте, че не са ви спряни проектите по същия начин
29
2
 
11
 
! Отговори
Чуденка преди 10 години
Ами обикновения българин знае ли какво ни се дава, та да знае и какво ни се спира? Всичко е под масата, за да се краде по-лесно. И още - ЕК искаха отделен министър по евросредствата, лице, което да е лично отговорно. Е какво чакате и още няма такова? Правосъдна министърка, която се занимава бог знае с какво и с европроекти, от една страна, а от друга - затлачени съдилища и изобщо нефункционираща, меко казано, съдебна система. Хайде да дойдат истински експерти, моля!
28
5
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Всички пари в Бойко, пардон цялата власт.