Болката на прокуратурата – бежанският статут в България

За МВР проблемът е експулсирането на нелегалните емигранти
11 ное 2013 17:24,
45
Болката на прокуратурата – бежанският статут в България
Снимка: Булфото

Прокуратурата е започнала разследване в Агенцията за бежанците заради това, че в някои случаи твърде много бавят решението за това дали се дава статут на дадено лице, а в други вземат решението прекалено бързо. Това стана ясно на брифинг след кръгла маса в БАН по проблемите с бежанците. По-рано днес от обвинението обясниха, че са започнали разследване.

Още по темата

Обвиненията към Агенцията за бежанците са двупосочни. От една страна, много бавно дават статут на бежанец, а от друга – за някои хора, без да са много прецизни, дават статут, обясни проф. Стефан Хаджитодоров от БАН.
По негови думи около 95 процента в Европа от искащите статут, получават такъв. Според професора в никакъв случай процентът у нас не е по-висок. Действително има случаи, в които лица чакат над година за статут, а през това време никой няма право да ги пипне, обясни още Хаджитодоров.

Комисар Йотко Андреев от дирекция "Миграция“ към МВР също обясни, че има такъв проблем с експулсирането на кандидат-бежанците.

На кръглата маса взеха участие представители на дирекция" Миграция", Софийски форум за сигурност, БАН и НПО-та. Обсъдени са били и нападенията над чужденци, които зачестиха в последните дни.

Основната част от проблема е неинформираността и използването на това от незрели интереси за провокиране на напрежение.

Ние считаме, че нормалното поведение по отношение на бежанците е необходимо, но трябва да се вземат и мерки по сигурността, заяви Йордан Божилов от Софийски форум за сигурността.

Българското общество е толерантно и това, което става, е меко казано странно, каза проф. Хаджитодоров.
Бежански вълни към България се очакват и за в бъдеще, а сегашният проблем със сирийските бежанци е показал проблемите в нормативната база и оперативните действия на отговорните органи. Около това становище са се обединили на кръглата маса.

Според експертите са необходими корекции в оперативната политика и в законодателството.
Този проблем засяга всички нас, каза Божилов. По негови думи бежанската вълна, породена от кризата в Сирия, ще продължава да оказва съществен натиск и трябва да се разработи всеобхватен, дългосрочен план.

Необходимо е да има специално перо в държавния бюджет, което да покрие необходимите дейности, свързани с бежанците, заяви още Божилов.

Много е лесно да се каже – затворете границите не ги допускайте. Ние трябва да помислим какво трябва да направи нашата държава, заяви комисар Андреев. Според него с разкриването на центъра в Елхово е решен проблемът с разделянето на лицата, които имат право на статут и тези, които нямат.

Той беше категоричен, че хората, които не отговарят на изискванията за получаване на статут, трябва да се връщат в страна по произход.

Според експертите все по-често идват бежанци от Афганистан и става въпрос за цели семейства. Забелязва се и наплив от Алжир.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: бежанци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
13
 
! Отговори
гарга преди 10 години
първо лъгаха народа че "бежанците" щели да ходят из Европа, как ще стане това за хора без документи и визи, никой не каза, само че те са регистрирани вече тук и винаги ще ги връщат тук. А сега лъжат че можело да се експулсират. Ще се експулсират, ама кога цъфнат налъмите. Авиотряд 28 само като наближи Алжир, не вярвам да е толкова смел, ще го отстрелят като бирена консерва алжирците.... това е положението....
14
7
 
6
 
! Отговори
garga преди 10 години
трябва на всеки да е ясно че български власти не могат да експулсират никого никъде без да имат съдействието на тамошни власти.Как си представяте примерно един самолет с предполагаеми граждани на Алжир примерно да замине за там без да има одобрение на "съответните" министерства там. То това да не ви е българо-турската граница. А Алжир няма да съдейства за приемане на експулсирани. Такава им е практиката. Още по малко може да се очаква съдействие от Мали, Афганистан и т.н. Така че, кой дошъл, до
13
0
 
2
 
! Отговори
Владимир преди 10 години
Авиоотрят 29 и кой от където е дошъл в България,там да се върне
12
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе прокуратурата нещо чопли агенцията за бежанците ама там професионалисти и не им дреме много много.В тая суматохата черните кюнци вече са навсякъде.Изневиделица обаче се появява Mr.Брайвик и удря по масата с накипялото недоволство на плебса.Следва голямо вайкане на платената журналистика и подобни твари.Гласувайте за патриоти.Да идват и изчистят батака,че аман!Толкуз...
11
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато другарите чакаха голямата вълна от европари за бежанците, България вече е залята от порой.Евро няма, за крадене няма...имаме си ***.
10
0
 
29
 
! Отговори
The king преди 10 години
А нелегалните емигранти от севрна Африка трябва да бъдат експулсирани, след като им откажат статут на бежанец, защото нищо добро не ни чака, като свършат парите!
9
0
 
29
 
! Отговори
qwerty11 преди 10 години
бах мааму кой напуска толкова печкоподобни в страната а сега кой ми *** в гащите къде беше гранична полиция къде е другаря й(о)вчев както винаги не чули не видяли а народа да плаща сметките бах мааму 69 год грабят народа както поробител не го е грабил
8
0
 
10
 
! Отговори
The king преди 10 години
Особено сега, когато сме залети от бежанска вълна!
7
0
 
10
 
! Отговори
The king преди 10 години
Агенцията по бежанците трябва да работи по-експедитивно и прецизно!
6
0
 
32
 
! Отговори
az преди 10 години
ако тръгна да преминавам чужда граница без документи през браздата нали знаете че ще ме застрелят ,няма да ме превозят с джип и да ме хранят ,топлят и ваксинират и да ме нарекат бежанец
5
0
 
21
 
! Отговори
/e преди 10 години
бе е*ати малииеца с 4000 евра в себе си и 57 долара бахтие мизераията е там
4
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пaк чесaне нa езиците сaмо.Освен сирийци в нуждa , всички остaнaлиaфрикaнски *** и чaлми немедленновън от БЪЛГAРИЯ.Вносни хрaнтутници не щем , и нaши си имaмепредостaтъчно.
3
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МОЛЯ НА НАРИЧАЙТЕ ЛИЦА, НЕЛЕГАЛНО ПРЕМИНАВАЩИ ДЪРЖАВНА ГРАНИЦА, НЕ ПРЕЗ КПП, А ПРЕЗ ГРАНИЧНА БРАЗДА И БЕЗ ДОКУМЕНТИ ЗА САМОЛИЧНОСТ И ТО НА ТУМБИ - БЕЖАНЦИТАКИВА ЛИЦА ВЪВ ВСЯКА СТРАНА,ПО ВСЯКО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО СА НАРУШИТЕЛИ НА ДЪРЖАВНА ГРАНИЦА И СУВЕРИНИТЕТА НА ДЪРЖАВАТАТАКИВА ЛИЦА НЕ СА БЕЖАНЦИ. ТАКИВА ЛИЦА ПО НАШЕТО ЗАКОНОДАТЕЛСТВО СЕ НАКАЗВАТ СПОРЕД НКБЕЖАНЦИ, СА БЯГАЩИ ОТ СЪСЕДНА ДЪРЖАВА, ПРИ ВОЙНА, ПРИРОДНИ БЕДСТВИЯ И ГЕНОЦИД И СЕ ПРЕДАВАТ НА КПП-ТАТА
2
0
 
26
 
! Отговори
ЗАКОНЪТ ДА СЕ СПАЗВА преди 10 години
ИМА БОЛКА - ИМА И ЛЕК.ЛЕКЪТ Е ЯСЕН. ПОЗИЦИЯТА НА ОБЩЕСТВОТО Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСНА. ЗАКОНЪТ Е ПОВЕЧЕ ОТ ЯСЕН ЗА НЕЛЕГАЛНО ПРЕМИНЕЛИТЕ ДЪРЖАВНА ГРАНИЦА.
1
1
 
39
 
! Отговори
huqvei преди 10 години
Тоя *** Божилов да ги взима у тях си като са му толкова мили - да се предвижда специален бюджет за нелегални имигранти е престъпление, при положение, че българите живеем толкова зле. Гърция ни показа - стена по границата - който е истински бежанец, да идва на КПП-то, само че там без документи не може да мине, а и България не е задължена да го приеме, щото Турция е невоюваща. Пари от бюджета само за мрежи, бодлива тел, куршуми и билети за експулсиране - не вярвам някой да има нещо против