Защита на транссексуалните от дискриминация

Промяна в Закона ще има до края на годината
Обновена: 20 ное 2013 08:02 | 20 ное 2013 08:02, Петя Славова
66
Защита на транссексуалните от дискриминация
Снимка: Булфото

Забрана за дискриминация на транссексуланите хора, т.е. на хора, които са сменили пола си, ще бъде въведена у нас. Тя следва от промени в Закона за защита от дискриминация, които трябва да бъдат приети до края на годината заради изискване на евродиректива, пише в. "Труд".

Според сегашните закони в страната ни е забранено различното третиране на хората заради пола им, но за първи път се регламентира, че тази защита се отнася и за тези, които са го сменили. У нас няма писани правила за това какво се случва, ако мъжът стане жена или обратното.

Настоящият регламент изисква в тези случаи човек да смени документите си за самоличност, а признанието, че някой вече е представител на отсрещния пол, става с решение на съда. 

В момента няма регламент и затова дали след това мъжът, например, остава баща на децата си и съпруг на жена си, след като еднополовите бракове са недопустими, отбелязва още изданието.

Друга промяна в закона ще засегне всички жертви на дискриминация. С нея се обръща тежестта на доказване и вече не пострадалият от различно третиране ще доказва, че с него са се държали по недопустим начин. В закона се записва, че е достатъчно той да представи факти, по които може да се предположи, че има дискриминация. А след това става задача на "насилника" да докаже, че не е третирал различно жалбоподателя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
11
 
3
 
! Отговори
Различен и блестящ преди 10 години
Защо да няма закон за различните от масата стадо?Нали и различните плащат данъци на управляващите, значи и те трябва да получат внимание, а не само стадото народ да се гледа. Да се спре с дискриминацията, това е най-важното в момента. Човек да знае че е свободен да бъде какъвто иска, стига да си е платил данъците на управляващите.
17
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая няма да я бъде.За 20 човека -закон!Че и абсудрно на всяко писано право ще се доказва ,дали имаме сестра ,а тя дали е к....ва.Има такива важни работи за приемане които се отлагат с 20 години ,а само с едно драсване от ЕС и парламента като парен локомотив приема закон касаещ от 5 до 10 човека -годишно.
16
1
 
8
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Това правителство си защитава хората.
15
7
 
13
 
! Отговори
varg vikernes преди 10 години
Аз съм длъжен като ЧОВЕК да се противопоставя на това извращние.
14
6
 
10
 
! Отговори
Big Bad Wolf преди 10 години
Следващото какво ще е - Защита правата на педофилите, зоофилите или на некрофилите?
13
10
 
2
 
! Отговори
различен и блестящ преди 10 години
Време беше да се обърне внимание и на различните от масата народ. Има хора които не искат да са част от стадото, които са различни и имат други ценности. Време е дискриминацията спрямо тях да спре,защото отдавна не живеем в средновековието, а сме в 21 век. Всички следва да сме равни, да сме братя и да се обичаме.
12
3
 
13
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Значи ако се мисля за Наполеон съм луд, а ако се мисля за жена имам по-специални права така ли?!? Нещо в обществото не е наред, не говоря за толерантността, нея ако си я имаш, си я имаш от възпитание. Тия обаче са луди. А на мен ми писнаха правилата на други общества от запад, коооолкото и да са "по-напред"
11
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А кой ще защити нормалния хетеросексуален работещ семеен и отглеждащ децата си българин ? ***, турци, ***, *** от Африка и Азия и каква ли не *** била специална ??? И ние нормалните и работещи българи трябвало да ги издържаме и да се радваме на специалните привилегии, които НИЕ заплащаме ??? Най дискриминираните хора в държавата България се оказват нормалните работещи хора ..данъци, такси, акцизи и какви ли не простотии се вдигат за да храним всякаква *** + алчни политици ?
10
4
 
26
 
! Отговори
nemo преди 10 години
Странна работа а аз си мислех че всички сме равни по закон.Ама с такива закони някои ще станат по равни от други.СРАМОТА Скоро да чакаме ли еднополови бракове и осиновяване на дечица от педофили.
9
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Почвам да се чувствам аз ненормалната сред толкова "нормални".
8
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До СалахадинАйде изселвай се, не е късно, вижда се, че си *** и си много подходящ за путински лакей. Само да те изненадам - много е възможно кумирът ти да е скрит ***, защото там *** имат това право. В нормалните държави просто нещата са ясни и се знае кой какъв е.
7
5
 
22
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
До 7,ти си поредното доказателство ,че тези с меките китки са психично болни!!Както м-у другото е и е диагностицирано хомосексуалното поведение!!Всеки психиатър ще ти каже!!Но явно за тебе да пустосваш,е нещо нормално.Виж каква хубава дума българска,а не екстеншън и перука използвам :)
6
3
 
23
 
! Отговори
tomahawk преди 10 години
за Госина или Гожата или и двете заедно :))) по-долу дето кълне.Свършиха се всички жизнено важни закони, че този ли да оправяме ?
5
39
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На всички дето плюят и ще плюят срещу тези хора им пожелавам, да им се роди по един такъв в семейството,тогава може би ще се научат на толерантност. Ако пък ли не,нема им е гадно цял живот, Така ще разберат какво значи да те третират като различен.Айде,цъкайте минуси и със здраве
4
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
E ся заради 5 човека цял закон.
3
18
 
5
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До СалахадинNe vijdam kakvo ti prechi da go napravish i sega?
2
6
 
41
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Ех,ако знаех преди 24 г. в какво ще ни превръщат бавно,да се бях изселил в Русия!!
1
3
 
37
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Tozi sviat otiva po diavolite....