ГЕРБ се оплаква в Брюксел за новия блок на АЕЦ "Козлодуй"

Партията ще сезира Гюнтер Йотингер заради липсата на търг
Обновена: 25 ное 2013 18:21 | 25 ное 2013 18:21, Камелия Цветанова
64
ГЕРБ се оплаква в Брюксел за новия блок на АЕЦ "Козлодуй"
Снимка: Булфото, архив

ГЕРБ ще сезира еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер за изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй” без конкурс, съобщиха от пресцентъра на партията.

„Изграждането на VII блок на АЕЦ „Козлодуй” без конкурс противоречи на решението на Народното събрание за провеждането на такъв. Драгомир Стойнев наруши редица европейски и български правила, въвличайки държавата в ангажимент без конкурс и без съгласуване с Европейската комисия“, смятат бившите управляващи.

Според ГЕРБ изграждането на нова ядрена мощност без яснота за цената на проекта и за цената на електроенергията от него на практика повтаря историята с АЕЦ „Белене”.

Още по темата
Така предложен, седми блок в Козлодуй ще бъде равносилен на американска АЕЦ „Белене”. Както всяка една инициатива на управляващите, и след тази остават повече въпроси, отколкото отговори, упрекват от партията.

„С изказванията си от последните дни, Стойнев нанесе изключителен удар по държавната защита пред арбитража за „Белене“. Дали от некомпетентност или с умисъл, тепърва ще стане ясно, но и двете можем да ги окачествим като държавно предателство, което ще струва скъпо на България. Странно е, че така нареченият премиер Орешарски не порица безумията, които върши неговият министър. България не е на уведомителен, а на разрешителен режим от Европейската комисия и ние ще запознаем еврокомисаря Йотингер с намеренията на българското правителство да взема решения на тъмно и без конкурс, в разрез с европейските правила“, пише още в съобщението.

От ГЕРБ напомнят, че през 2001 г. по подобен начин без конкурс се подписаха споразумения за „Марица Изток” 1 и „Марица Изток” 3, които заработиха 10 години по-късно на цена на тока три пъти по-висока от тази, произвеждана от АЕЦ „Козлодуй”.

„И заради това подаването на оставката на това правителство не е самоцел, а спасение за държавата от пагубните им действия за десетилетия напред”, се посочва в позицията на партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
1
 
5
 
! Отговори
nana преди 10 години
Borisov znae dobre kakvo pravi
52
2
 
6
 
! Отговори
Васо преди 10 години
Пък вий от ГЕРБ си кажете що не бяхте категорични по времето, когато се произвеждаше оборудването за Белене. А не сега да ни дерат кожата в Париж. Пък ми говорите за щети.
51
2
 
3
 
! Отговори
niko преди 10 години
Един *** от ДС ни разказа играта 24 години .Нали е луд .Да си изкопае гроба по -бързо .
50
4
 
6
 
! Отговори
Пурко преди 10 години
Какво се вайкат, и при тях беше така..., реват, щото няма да го строят техните хора...
49
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
абе нали самите хризантеми искаха да се строи нов ректор в козлодуй.стига са ревали като ученички.тук нещо пак замириса кой да краде повече парички.
48
1
 
11
 
! Отговори
Деца преди 10 години
Нещо работата заприлича на тая в къщи. Едното дете свърши нещо , а другото идва и вика : " Мамо , мамо пък той направи това ... " , независимо дали е правилно или грешно. Голям цирк с много циркаджии , но ми се струва , че публиката намалява.
47
7
 
15
 
! Отговори
Дядо Петър преди 10 години
Медийната креатура, позьорът и плачльото (известен сред съмафиотите си и като ***) отново се задейства.След като му отнеха ножицата за рязане на лентички.Макар че камери на пикливи журналистки от продажни медии все още се намират.
46
5
 
12
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
Някой иска да подкваси морето и хоп Герб се оплаква в Брюксел, че няма проведен търг! Ами господа, щом като за Козлодуй няма търг, то за Белене все още има валиден, както и една камара хартии с разрешителни и одобрения!!!
45
2
 
13
 
! Отговори
До 53 преди 10 години
До Анонимен 53"Офшорката на остров Мавриций държи 12% от най-скъпата като цена на произведена електроенергия частна електроцентрала в България - ТЕЦ AES Гълъбово от комплекса Марица Изток"Е та тая галимация от коги се знае, че е собственост и е забъркана от ГАРГАМЕЛ Костов....
44
6
 
10
 
! Отговори
Снежина преди 10 години
Ами Будите да го вкарат въпроса при ПРОСТЕСТЪРИТЕ и при РАНОБУДНЯЦИТЕ за искане да не се строи VII блок на Козлодуй .... а да се наблегне на АЕЦ Белене!!!!
43
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Старите мераци на БСП -то, да решава всичко зад кулисите, ако може на някоя салфетка, не са се променили.Офшорката на остров Мавриций държи 12% от най-скъпата като цена на произведена електроенергия частна електроцентрала в България - ТЕЦ AES Гълъбово от комплекса Марица Изток, разкри разследване на ТВ7. Именно включването на тази централа в енергийната мрежа на страната ни стана причина цената на електроенергията на НЕК да скочи с 5% от общо 13-процентното шоково увеличение на тока. Според
42
12
 
15
 
! Отговори
Лили преди 10 години
БСП са престъпници и крадци
41
14
 
21
 
! Отговори
Stealth преди 10 години
И аз да бях на мястото на ГЕРБ - и аз щях да сезирам ЕК. Има правила и заобикалянето им води само до още по-голяма непрозрачност при поръчката на реактора, ако ще сенегалски да е. Затова е измислена обществената поръчка - за да се елиминира до някаква степен корупцията. Стойнев да не обяснява, че имало "добри практики" в някои европейски страни да се възлага без конкурс. Утре можем да почнем и да *** глави, като вземем "добри практики" от Мали. Мен живо ме интересува къде ми отиват данъците.
40
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Като чета мненията в сайта и разбирам защо сме цъфнали и вързали посред зима.Много прости хора,много,а най-лошото е,че имат и избирателни права.Ето кой избра Бисеровци и останалата *** крадлива *** да ни управлява.Няма значение кой критикува поредната крупна далавера с комисионни за милиони,има правила в тази държава и трябва да се спазват,особено по такива скъпи проекти.Пък и нали бяхте големи американофоби,а сега като ви свирнаха от Позитано и изухте ***,този път нагъзени на запад.
39
12
 
21
 
! Отговори
за 43 преди 10 години
То канчета се начукват само в Москва, за потвърждение питай Сергей Дмитриевич и Волен Сидерович.
38
21
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Големи ревльовци се оказаха ГЕРБ когато не са на власт.Всички са им криви и виновни.От всичко се оплакват и топят.Моля,другарко(Брюксел), пък те вижте ги какво правят...,както правеха и преди 2009г.Щом не е по тяхна решение,макар да е тяхно желание и мечта,рев до бога.Как някой друг ще сбъдва техните мераци.Какво ще кажат хората.Конкурс дали ще има ,какъв и между кого ще се решава от съответните Български,Европейски и Американски органи.Но няма да е конкурс по ГЕРБерски-условия,срокове ,процедури в интерес на предварително определения победител и комисиона,т.е конкурс без конкуренция.
37
10
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Предлагам на правителството да договорим 7-ми реактор на АЕЦ Козлодуй без конкурс" Автор на тези думи е неподкупния министър от непудкупната БСП Драгомир Стойнев. На по-корупционна сделка не сме били свидетели до сега, 1 милиард евро за Уестингхаус и 5 милиарда евро гушка за наши верни другари. Единственото успокояващо до момента е че договор не е подписан, но Стойнев може да е свършил и това. След клоунските номера на този човек през последната седмица не трябва да му се доверяваме за нищо.
36
15
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Боцко тиквунчето пак ще го викат спешно да му начукват канчето - тоя път в белия дом и серж няма да му прави компания.
35
10
 
24
 
! Отговори
nen преди 10 години
Обладан и изоставен.Така се чувства будата.И сега:моля Другарко, взеха ми играчката!
34
1
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
всички в затвора до един и народа да гледа как плъховете ви се радват.