Eзикът на омразата не е български патент!

Златанова зове единични прояви да не се генерализират
Обновена: 28 ное 2013 21:01 | 28 ное 2013 21:00, Веселина Йорданова
90
Eзикът на омразата не е български патент!
Зинаида Златанова. Снимка: БТА

Българите сме известни като толерантна нация, езикът на омразата не е български патент, заяви вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова на конференцията "Речта на омразата и ролята на гражданското общество".

Златанова отбеляза обаче, че напоследък сме свидетели на тревожно явление в обществения живот - засилване на езика на омразата.

Тя цитира изследване, представено в рамките на форума, според което 45,6 процента от анкетираните през последната година са се сблъсквали с изказвания, изразяващи неодобрение, омраза или агресия срещу представители на етнически, религиозни или сексуални малцинства.

Българският законодател е предвидил наказания, езикът на омразата се преследва по българския Наказателен кодекс, отбеляза Златанова, цитирана от БТА.

Фактът, че 66 процента от хората смятат, че прокуратурата трябва да преследва езика на омразата, показва отново, че българите сме толерантни, добави тя.

Златанова приветства реакцията на представители на гражданското общество, изразена чрез мирни шествия срещу проявите на ксенофобия и припомни неотдавнашната съвместна декларация на президента Плевнелиев и премиера Орешарски срещу надигащата се вълна не нетолерантност.

Българският народ е доказал през годините своята толерантност и солидарност към хората, изпаднали в беда и че това е част от културата ни и основателен повод за гордост, каза вицепремиерът.

По думите й както с право българските граждани реагират срещу всеки опит да се гледа на тях като на един вид "втора ръка европейци", така и ние не трябва да даваме повод за дискриминация, особено на хора, попаднали в чужда държава, бягайки от война.

Златанова заяви, че присъствието й на форума показва много ясно отношението на правителството към ксенофобията и към всички други видове омраза и реч на омразата. Тя не се съгласи България да бъде причислявана изкуствено като ксенофобска държава. Това не е вярно, изтъкна вицепремиерът и призова единични прояви, каквито има навсякъде, да не бъдат генерализирани.

В отговор на въпрос дали ще има спрени евросредства за 2014 г. и дали се очаква годината да бъде "нулева", Златанова каза пред журналисти, че това не се очаква, а дали ще бъдат спрени средства за 2014 г. няма как да се знае в момента. Всичко зависи от бъдещите одитни доклади на миналия период и от това какво се е случвало тогава, уточни вицепремиерът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още по темата: зинаида златанова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
2
 
0
 
! Отговори
Дедо ви Цоко преди 10 години
Ако е за бежанците - аз също не ги харесвам - поне докато са такива.Ако им помогнем да се научат да живеят цивилизовано, надали ще имат проблем да живеем с тях някакво време. Специално сирийци, дошли тук по времето на Тошо, сега живеят прилично - значи не са безнадеждни. Нашите избраници трябва да се вдигнат и да очовечат сирийците, които сега са тук. После, когато се върнат в Сирия, може и да са ни благодарни, че хора сме ги направили!
65
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БОЖЕЕЕЕ...КАК ИЗГЛЕЖДА ТОВА НЕЩО....ГЛЕДАМ И НЕ ВЯРВАМ, НА КАКВО ПОПАДНАХМЕ? ТА ТАЗИ ИЗГЛЕЖДА КАТО РАБОТНИЧКА ОТ ЛЪВОВ МОСТ,ИЛИ МНОГО ПИЕ,ИЛИ СА Ѝ МНОГО СИЛНИ АНТИДЕПРЕСАНТИТЕ...НЕЗНАМ КЪДЕ ГИ НАМИРА СТАНИШЕВА ТЕЗИ ПРИЯТЕЛКИ,НО НЕЩО НЕ Е НАРЕД. ВРЕМЕ Е ПСИХИАТРИТЕ ДА ЗАПОЧНАТ ДА СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА И ДА НАПРАВЯТ СПИСЪЦИ НА ХРОНИЧНОБОЛНИТЕ ЗА ДА НЕ ГИ ИЗБИРАМЕ ЗА ВЛАСТИМАЩИ. ОСТАВКА
64
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОЙ , КОЙ , КОЙ? О С Т А В К А !!!
63
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До NIKO11111Ти да не си един от тези които умъртвиха едно младо момче насред столицата ти софия само защото излизаше от джамията? Ако това което пишете тук по форумите се пишеше в една свястна правова държава нито един от вас нямаше да има възможността да чествува Нова година със семейството си и отдавна да е ``на топло`` в пандиза за насаждане на етническа и расова омраза. Но в една скапана и скалъпена държава, в основите на която омразата е носещият национален стълб тези неща са позволени.
62
3
 
2
 
! Отговори
ma4enik преди 10 години
До софиянецА вие чий го дирите н Испания, САЩ,Канада, Австралия, Германия, та чак в Бразилия ЮАР ....? А ?Вие чий го дирите в останалите континенти на света та не искате други да ви идват?
61
3
 
3
 
! Отговори
ma4enik преди 10 години
Не Златанова , коментарите по-долу те опревергават. Те доказват правилността на византийските историци и хронисти: `` От север дойде едно грабливо, лъжливо,дребно, вредно, кръвожадно и злобно племе``.Няма подобно племе в света което да смята заграбеното от други наций за свое и да претендира за още... Предстои третата катастрофа-последната в историята на това племе. Тава ще е окончателната защото природата си казва думата и демографски изчезвате...Създателят си знае работата...Знае си работата
60
1
 
2
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
До софиянецВярно е това, което пишеш, само бедният човек има изострени сетива, не презадоволеният.
59
1
 
4
 
! Отговори
NIKO11111 преди 10 години
Да, права си езикът на омразата не е български патент, но когато живеем в нашата държава с други етноси, които са български граждани, но не се чувстват българи и са враждебни спрямо нас, ние сме длъжни да се защитим и да неутрализираме тези неща, включително ако се налага и по най- драстичния начин.Дори и търпелив човек като българина, не обича до безкрай да носи някого на гърба си.
58
0
 
6
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Само като и видя физиономията и започвам да се мразя, а като и чуя лъжите ми иде да се обеся, па като знам колко е компетентна и работлива треска ме тресе та просто не ми остава време за ксенофобски мисли.
57
0
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 10 години
Пак не е намерила най-изгодните оферти.
56
1
 
5
 
! Отговори
nerez преди 10 години
Тази за цензурз ли намеква? Не мисля че ще има ценура защото *** комунисти дето някога тровеха живота на другомислещите, си взеха бележка и се поучиха от *** псевдодемократи .
55
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След тежък запой и аз изглеждам така!
54
3
 
3
 
! Отговори
сектор кабул преди 10 години
Спокс, няма друго правосъдие на тоя свят освен национал-социалистическото. Осъждаме на смърт тази еврейска *вра за нарушаване закона за чистотата на расата.
53
2
 
20
 
! Отговори
don't hate преди 10 години
Тя не само изглежда неадекватно, но и изражението на лицето, мимиките и реакциите й са като на психично болен човек! Гледах я няколко пъти в близък план по време на пресконференции и се уплаших от погледа й....Сега разбирам, че е министър на правосъдието! Боже, какви хора ни управляват!!
52
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе тоя *** на снимката откъде го изкарахте ,бре?
51
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само по монолозите по-долу е обратното на 100%. Един пазвантин и рекетьор с никаква култура и акъл раздели нацията , той само това си може. Обществото се разпада и държавата се разпада.
50
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Митът за гостоприемността на българина - разбит !!! И да, една сплонена и горда нация не се страхува от чужденци...
49
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тази жена или не си е доспала или просто такава й е визията :-)
48
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По ***, грозна и нагла министърка не сме има ли до сега..за съжаление само с това ще я запомним , защото скоро народа ще подгони окупаторите на парламента..ОСТАВКА НЕСТАВАЩИ ***!
47
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако не изгоните в най-кратки срокове нелегалните *** от България, няма да има само говор на омраза, а и саморазправа. Ислямист пак е намушкал българско момиче!!!Малко преди полунощ жената с инициали Ж.Н. била атакувана от неидентифициран засега мъж, който посегнал както на чантата й, така и на самата нея, след което избягал. Плевенчанката останала да лежи във вход на сграда в станалия известен като Арабския квартал район между улиците "Пиротска" и "Цар Симеон"./блиц/