Преговаряме с "Тошиба" за строежа на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"

Стойнев: Технологията ще бъде на американската "Уестингхаус“
Обновена: 11 дек 2013 15:19 | 11 дек 2013 15:05, Веселина Йорданова
43
Преговаряме с "Тошиба" за строежа на 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй"
АЕЦ "Козлодуй". Снимка, архив Булфото

Българският енергиен холдинг ще преговаря с японската „Тошиба Корпорейшън“ за изграждане на новата ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй“.

Днес правителството е одобрило доклад на енергийния министър Драгомир Стойнев. В решението на кабинета се предвижда министърът да разреши на БЕХ да преговаря с японците за сключване на споразумение за стратегически инвеститор. Технологията ще бъде на американската „Уестингхаус“ - реактор с вода под налягане АP 1000 ІІІ +.

Енергийният министър Драгомир Стойнев обяви в Министерския съвет, че мотивите за преговорите с „Тошиба“ са заявеният от тях инвеститорски интерес, както и препоръката в доклад на шефа на АЕЦ „Козлодуй“ новата мощност да бъде изградена по американска технология.

„Конкурс за строителство ще има, но тук става въпрос за избор на технология. Конкурс за технология не може да има, защото това означава, че държавата трябва да изкупува изцяло произведената електроенергия“, отсече Стойнев.

По думите му "нагледахме се“ на дългосрочни договори. Стойнев заяви, че бъдещият 7-ми блок в АЕЦ „Козлодуй“ ще работи изцяло на пазарен принцип и подчерта, че конкурс за строителство ще има.

Няма да има обаче финансови ангажименти на държавата. По думите на министъра бъдещото споразумение с японската корпорация трябва да предвижда инвестиция от нейна страна до 30% от стойността на проекта и съдействие от нея и „Уестингхаус“ за получаване на външно финансиране от американската Ексим банк и Японската банка за международно сътрудничество за останалите 70%.

Дружеството, чрез което ще се осъществи инвестицията, трябва да бъде АЕЦ „Козлодуй – Нови мощности ЕАД“. Срокът за договаряне и сключване на споразумението е 30 септември 2014 година и то ще бъде сключено според българското право.

Стойнев заяви, че мощността на AP 1000 – между 1000 и 1200 мегавата отговаря на възможностите на националната електропреносна мрежа.

Заемът за новата мощност ще бъде изтеглен от АЕЦ "Козлодуй – Нови мощности ЕАД“ и ще се изплаща от продажбата на произведената електроенергия.

"Изграждайки финансовият модел, който през тези месеци трябва да се случи, ще стане ясно цената на този реактор дали е поносима за нас и дали цената на електроенергията, която ще се продава на свободния пазар, е конкурентоспособна спрямо другите“, каза Стойнев.

Министърът прогнозира, че цената на тока от новия 7-ми блок ще бъде по-висока от произвежданата досега от АЕЦ „Козлодуй“, но ще бъде по-ниска от тази на останалите централи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
3
 
! Отговори
Хърса преди 10 години
Интересно защо в медиите се пропуска въпроса какво ще става с отработеното ядрено гориво? Колко струва подготовката и поддръжката на подобно хранилище и това в нашата необятна страна? Руснаците ни доставят гориво за техните реактори и отработеното гориво си го вземат. Дали ще вземат горивото от американския реактор? Дали е разумно да дразним руската страна тъкмо сега когато предстоят преговори за удължаване срока на експлоатация на съществуващите 5 и 6 блок и основната дума в тези преговори е на Русия?
33
0
 
1
 
! Отговори
ТОШО преди 10 години
Японците не могат да монтират реактор, ако не получат техническата документация от руснаците.А руснаците едва ли ще я дадат.
32
2
 
0
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Aко ще имa изобщо AЕЦ у нaс, дa изберaт между европейскa или aмерикaнскa технология!
31
5
 
4
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
Westinghouse e част от Rockefeller Foundation.Къде видяхте руски и кремълски агенти и рубладжиии, бе *** нещастни.БСП са същите парцали като вас, вие само дето сте малко по-прости.
30
0
 
2
 
! Отговори
do 27 преди 10 години
Защото въпросните блокове на Арева в скандинавия са 3+ години над графика и +50% над бюджета до този момент! Други въпроси....
29
0
 
3
 
! Отговори
dimitar преди 10 години
BOYKO BORISOV RYAPA DA YADE.KOGATO SE NAUCHI DA LAJE KATO TEZI MEKERETA TOGAVA STE VZEME VLASTA.PO-NAGLI I LAJLIVI DO SEGA MAY NE E IMALO.
28
0
 
8
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Не искаме ВВЕР-1000,трябва да е УЕСТИНГХАУС,защото американците така ни препоръчаха!!!Препоръчаха руснаците ЮЖЕН ПОТОК-ще го строим,ама от ЕС препоръчаха да преразгледаме договора,защото не е съобразен със законодателството в ЕС и казаха ще видим!!! С такова люшкане и предлагане на *** на запад и на изток политика не става т.е.става,но е по подходяща за магистрална труженичка не за ДЪРЖАВА!! Който подсвирне и дава пари МОМЕНТАЛНО сваляме ***,чест и достойнство-е.. им мамата!!!!
27
2
 
6
 
! Отговори
Пффф преди 10 години
Бомба е новия реактор - във Фукушима Реактор 1 е точно тяхно изпълнение (най-гръмналия от всичките 4 броя там)... Другите мисля бяха на Hitachi.
26
0
 
0
 
! Отговори
Do 25 ot me преди 10 години
vzemi procheti statiata parvo a?
25
0
 
1
 
! Отговори
hmn преди 10 години
До Анонименцялото злато изкопано от човечеството до момента е около 170 000 тона. Не знам тия влакови композиции от Златица колко от него трябва да са изнесли, сигурно над половината :)
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само един въпрос имам, защо не се построи ЕВРОПЕЙСКА ТЕХНОЛОГИЯ НА АРЕВА ПОКОЛЕНИЕ 3+, което се стои във Финландия например, нали сме от ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ??!?!? Това, че не може да има избор на технология е дърта лъжа!
23
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ВасилевСамо за протокола-НИКОГА, АМА НИКОГА нефт,газ и суровините не са били евтини за България. Пример - град Златица и мините в околността-попитай хората там за влаковите композиции изнасящи златото ни за Русия. Отделно факта, че малко хора от работещите там прескочиха 40-ти рожден ден.
22
5
 
9
 
! Отговори
me преди 10 години
Ееее не, ново 20. Сега пък ще строи Тошиба?! Че какво й беше на Уестингхаус, нали бяха приятели на демокрацията и с най-великата, безопасна и евтина технология на света? Вече не са ли? А Тошиба има невероятна история на безполасни АЕЦ-и - само една гръмнала и то заради подчертано безхаберие. Браво Стойнев! Нова седмица, нова покъртителна глупост! Не мислех, че е възможно, но ти май ще надминеш предшествениците си по глупост. А и аз да попитам, какво стана с Белене и положителния референдум?
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
САЩ дължат трилиони долари на Китай и Русия, а военната им сила нещо не респектира напоследък, така че май ще се наложи да ги връщат, т.е.крахът е неизбежен. Затова не е зле по рано да се преориентираме към правилната страна.
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
искаш му оставката, оно рупа ли рупа
19
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сигурен съм, че АЕЦ Белене, Южен потоп и 7-ми блок на АЕЦ Козлодуй ще са на загуба. Всички договори за горните проекти се крият от политиците за да не лъсне истината за получените подкупи и губещите проекти. Когато тези договори се направят обществено достояние би могло да се обсъжда нещо в обществото, а дотогава всичко свързано с тях е предмет на криминално разследване на грабеж в особенно големи размери.
18
5
 
16
 
! Отговори
Бени преди 10 години
Ама Уестинхаус е собственост на Тошиба ! Инфантила пелтек май съвсем се оплете в лъжите си ! ОСТАВКА фабриката за луксозни съдби скоро ще фалира ! А на нейното место ще издигнем БЕСИЛКИ
17
1
 
16
 
! Отговори
Бойко преди 10 години
Ох майко, добре че имам работа иначе отдавна да съм избегал!
16
4
 
7
 
! Отговори
Комсомольская Правда преди 10 години
Тошиба - Японската сила! Тези се отказаха да строят в Япония - ето ти опитно поле в България!Турция защото са много прости ще строят руска ядрена централа. Ама така е, ние сме най-хитрите...
15
3
 
6
 
! Отговори
ДЮДЮ преди 10 години
До 11. Само да те светна, че ние и в момента имаме газопровод, който генерира некви кинти. :) При пускането на Южен Потоп, който ще е собственост на Газпром - нашият газопровод отива на скрап. Със заблуден народ като тебе ще ни клатят още 1000 години. :) При условията в момента НИЕ нищо не строим. Газпром си прави газопровод през България, а ние дуаме в плика. Капиш!? :)