Много от депутатските обещания за 2013-а – неизпълнени

Антоанета Цонева: Политическият ни елит се изражда!
Обновена: 27 дек 2013 11:07 | 27 дек 2013 11:05, Анисия Иванова
56
Много от депутатските обещания за 2013-а – неизпълнени
Архив: Булфото

Депутатите не са изпълнили голяма част от обещанията си за 2013-а като изработването на нов Изборен кодекс до края на годината. Те са пренебрегнали и друг свой основен ангажимент - да станат по-достъпни за избирателите, коментира пред bTV Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

Според изследване на профилите на депутатите, което институтът е направил, едва шестима от всичките 240 народни представители са посочили в своите профили в интернет колко и какви срещи са имали с избиратели през последната половин година.

"Нито едни политически представител не е обявил телефон за връзка с приемната си или сътрудниците си, обявените имейли са проформа", обясни Цонева.

Още по темата

"Това е неприемливо като подход. Толкова пари се дават за автопарк и бензин, очевидно за обиколки из страната, а само шестима са обявили какво са правили в последните 6 месеца. Те общуват по други електронни пощи. Това сме го установили, защото нашият институт изпраща периодично въпросник към тях - да дадат повече профилна информация за своите приемни, сътрудници, интереси. Много трудна е обратната връзка. А тези неща са нормални за всяка една развита демократична държава", поясни експертът.

Относно Изборния кодекс Цонева обясни, че основната колизия в момента, поради което се бави приемането на нови изборни правила, е несъгласието между коалиционните партньори ДПС и БСП за преференцията – т.е. правото на избирателя да посочва предпочитан от него избраник или кандидат в самата кандидатска листа.

"Ако има една работеща преференция, заинтересоваността на народните представители би била много по-висока. Те не само че ще обявят телефоните си, но ще чукат на вратите на своите избиратели да се запознават с тях", категорична е тя.

Цонева е убедена, че в момента лоялността е към върхушките на партията, към апарата, а не към избирателя.

"Ние имаме един елит, откъснат от избирателите си, който постепенно се изражда в плутокрация", настоя тя.

На въпрос кога Изборният кодекс ще влезе в зала - по обещания на депутати до края на тази година той трябваше вече да е в зала, Цонева обясни, че се е учредила нова временна комисия, в която проектът, който е изработен  с участието на гражданите, отново ще бъде внесен и отделните политически партии отново ще внасят законопроекти.

По думите й на тимбилдинга в Боровец двете партии е трябвало да постигнат споразумение включително и за  Изборния кодекс, но те не излезли с никакво  послание – само с това, че с едно левче се намалява субсидията за партиите.

"Има големи несъгласия между коалиционните партньори за ключови елементи в този кодекс", отново повтори Цонева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
4
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
Ало ,СПИСАТЕЛИТЕ,написаното по-горе въже ЗА ВСИЧКИ парти ...,не само за тези, които са ви неудобни.
21
0
 
7
 
! Отговори
Д-р МАХМУРЛИЕВ преди 10 години
Въпроса е да се краде колкото може(за това свалиха бай Тошо), а народа да тъне в мизерия!Тука ми пишете ШМЕНТИ КАПЕЛИ!!Осъзнайте се!
20
11
 
14
 
! Отговори
65O2 преди 10 години
До социологТи си ревеш за управлението на Тиквата открай време, защото явно си блажил добре.На мен не ми дреме кой ще е, стига да не е Тиквуна. Всеки друг е по-добър и по-кадърен
19
0
 
14
 
! Отговори
65O2 преди 10 години
Направо щях да се учудя, ако обещанията на измамните политици бяха изпълнени.
18
2
 
9
 
! Отговори
batmario преди 10 години
В името на народа Ви осъждам на с...т чрез разстрел.Лрисъдата не подлежи на обжалване и да бъде приведена в изпълнение веднага...
17
0
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Всичко е екстра , обещания и Червени рози . Само че това не се ЯДЕ , чувате ли .
16
2
 
19
 
! Отговори
dragunov7.62 преди 10 години
Лустрация , затвор за всички настоящи и бивши ДОНОСНИЦИ до 10 коляно . и после ще решим какво да правим , друг вариант няма , иначе все ще се въртим във водовъртежа на комунистически *** и техните изродски рожби.
15
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Единствено в България може да има протести срещу социалните реформи, искащи връшане на ненормален диктатор, отнел всички свободи на българите. НЕ МОГА ДА ПОВЯРВАМ КОЛКО ПРОДАЖНИ ХОРА Е РОДИЛА ТАЯ СТРАНА. Как не ви е срам да се борите за личната кауза на един луд вманиачен във властта ретро мутренски пишман олигарх??? Единственните протести в света, където Олигархията иска да свали правителството правещо социални реформи в полза на народа и бедните.
14
5
 
22
 
! Отговори
социолог преди 10 години
Преди т.н избори много приятели казваха , че ще ревем за управлението на Б.Борисов и ГЕРБ. Тогава не вярвахме , а сега вече ревем. Вижте само какво правят тройната коалиция БСП-ДПС-Атака-ДС. На първо място се подиграват на хората с някакви увеличения на пенсии с 4-5 лв. Същевременно намаляват партийните субсидии с 1 лв. като са три пъти по високи от Германия. Изтеглиха вече около 3 милиарда лв. и парите потънаха някъде без да се знае къде. С това правителство направо е умирачка.
13
0
 
15
 
! Отговори
Смях преди 10 години
Елит...???? Какъв Елит ....????
12
1
 
16
 
! Отговори
до 8 преди 10 години
Първо,не е нужно да крещиш,тука не сме глухи!Второ,че си платен червен *** си личи от далече!И трето,изобщо си избий от главата тъпата идея,че народа ви се връзва на номера "БСП срещу Герб" и обратното!Това време мина!
11
0
 
17
 
! Отговори
аз преди 10 години
никога през годините дори не са си помисляли да изпълняват нещо в полза за народа......циркът е само покрай изборите кой -кого да излъже
10
6
 
19
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Не съм фен на Бойко, но май вече ставам....направи някакви пътища, даде на младите някаква работа по европроекти, сега нищо не виждам да се прави, само празни приказки и обещания...Наговорили са се единия да обещава а другия да казва ,,Може,но за сега няма как,, то и аз мога да правя политика така....да направят нещо да построят една нова магистрала, да открият една нова фабрика като тази на Great Wall, където прават коли...Само говорят и на приказки за най-големи, а резултати никакви.
9
1
 
16
 
! Отговори
дупетатин преди 10 години
По 5 мин. на ден да мислят САМО ЗА БЪЛГАРИЯ,държавата ще цъфти и връзва!Ама пуста лакомия...
8
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
От коментар номер 8 личи глупоста на овчедушния народ . Така и сто години няма да са достатъчни за промяна към по добро .
7
2
 
23
 
! Отговори
Samo minavam преди 10 години
240 корумпирани гащника.Когато и да ги натикаш на стадиона все си закъснял и все има за какво.Кому са необходими.
6
34
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТАЗИ АНАЛИЗАТОРКА ЗАЩО НЕ КАЖЕ, ЧЕ ОТ 6 МЕСЕЦА , ОТКАКТО РАБОТИ ТОЗИ ПАРЛАМЕНТ, ГЕРБ ГИ НЯМАШЕ 2 МЕСЕЦА, А СЛЕД КАТО ВЛЯЗОХА , САМО ЦИРКОВЕ ПРАВЯТ И ВЛИЗАТ-ИЗЛИЗАТ КАТО ГЛАМАВИ. И ОЩЕ ЕДИН МЕСЕЦ ВАКАНЦИЯ- ТА СТАНАХА 5 МЕСЕЦА . И ЗА ТИЯ 5 МЕСЕЦА СА ПРИЕЛИ ТОЛКОВА ЗАКОНИ , КОЛКОТО ГЕРБ ПРЕЗ ПОСЛЕДНАТА ГОДИНА НА МАНДАТА СИ В ПАРЛАМЕНТА. ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ Е ПУБЛИЧНА И ВСЕКИ МОЖЕ ДА Я ПРОВЕРИ, А НЕ ДА ЧАКА НЯКОЯ ПЛАТЕНА СОРОСОВА ГЪСКА ДА МУ ПРАВИ "АНАЛИЗИ"
5
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хей Другари и Другарки от БСП къде са 250 000 нови работни места??? Вместо откриване на работни места три завода бяха предколедно закрити а работниците натирени без да им изплатят последните заплати! Абе нали другари се пишете за лява партия и трябва да защитавате интересите на трудовия народ??? Или точно вие и олигарсите които стоят зад вас разсипаха България и доведоха народа до просешка тояга!
4
23
 
5
 
! Отговори
Милинка преди 10 години
Бюреков ще оправи работите
3
3
 
40
 
! Отговори
Bastor преди 10 години
Оставка, лустрация и затвор!Стига ***!Демократични избори, а не Маяма Нолски//Сестра Галеви!