Много от депутатските обещания за 2013-а – неизпълнени

Антоанета Цонева: Политическият ни елит се изражда!
Обновена: 27 дек 2013 11:07 | 27 дек 2013 11:05, Анисия Иванова
56
Много от депутатските обещания за 2013-а – неизпълнени
Архив: Булфото

Депутатите не са изпълнили голяма част от обещанията си за 2013-а като изработването на нов Изборен кодекс до края на годината. Те са пренебрегнали и друг свой основен ангажимент - да станат по-достъпни за избирателите, коментира пред bTV Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда.

Според изследване на профилите на депутатите, което институтът е направил, едва шестима от всичките 240 народни представители са посочили в своите профили в интернет колко и какви срещи са имали с избиратели през последната половин година.

"Нито едни политически представител не е обявил телефон за връзка с приемната си или сътрудниците си, обявените имейли са проформа", обясни Цонева.

Още по темата

"Това е неприемливо като подход. Толкова пари се дават за автопарк и бензин, очевидно за обиколки из страната, а само шестима са обявили какво са правили в последните 6 месеца. Те общуват по други електронни пощи. Това сме го установили, защото нашият институт изпраща периодично въпросник към тях - да дадат повече профилна информация за своите приемни, сътрудници, интереси. Много трудна е обратната връзка. А тези неща са нормални за всяка една развита демократична държава", поясни експертът.

Относно Изборния кодекс Цонева обясни, че основната колизия в момента, поради което се бави приемането на нови изборни правила, е несъгласието между коалиционните партньори ДПС и БСП за преференцията – т.е. правото на избирателя да посочва предпочитан от него избраник или кандидат в самата кандидатска листа.

"Ако има една работеща преференция, заинтересоваността на народните представители би била много по-висока. Те не само че ще обявят телефоните си, но ще чукат на вратите на своите избиратели да се запознават с тях", категорична е тя.

Цонева е убедена, че в момента лоялността е към върхушките на партията, към апарата, а не към избирателя.

"Ние имаме един елит, откъснат от избирателите си, който постепенно се изражда в плутокрация", настоя тя.

На въпрос кога Изборният кодекс ще влезе в зала - по обещания на депутати до края на тази година той трябваше вече да е в зала, Цонева обясни, че се е учредила нова временна комисия, в която проектът, който е изработен  с участието на гражданите, отново ще бъде внесен и отделните политически партии отново ще внасят законопроекти.

По думите й на тимбилдинга в Боровец двете партии е трябвало да постигнат споразумение включително и за  Изборния кодекс, но те не излезли с никакво  послание – само с това, че с едно левче се намалява субсидията за партиите.

"Има големи несъгласия между коалиционните партньори за ключови елементи в този кодекс", отново повтори Цонева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
32
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
За сметка на това Мерцедесите им обиколика 4 пъти Екватора.
1
2
 
24
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Свикнали сме с неизпълнените обещания , не е новина , щом е добре народа и е доволен от униженията ,ниските заплати и *вките на мутрите и политиците значи всичкое екстра , може още 24 години да покараме така , гуша за гуша в името на коя партия краде по-елегантно и плюене по протестите на младите.