Атанас Славов: Президентът влиза в политическата игра с предложението за референдума

"Новият Изборен кодекс няма да донесе промяната, която гражданите искат"
Обновена: 31 яну 2014 08:37 | 30 яну 2014 21:21,
9
Атанас Славов: Президентът влиза в политическата игра с предложението за референдума
Снимка: Bulgaria On Air

С идеята за провеждане на референдум за задължително гласуване, провеждане на мажоритарни избори и електронно гласуване президентът Росен Плевнелиев поема отговорност за включване на обществото в управлението, коментира в ефира на Bulgaria On Air преподавателят по конституционно право Атанас Славов. По думите му за разлика от много други политици, които се обвяват за включване на гражданите, държавният глава вместо да говори, действа.

 „И това е много висока позиция. Това е влизане в политическата игра към изборите през май”, коментира юристът.
Той подчерта, че президентското предложение за референдума не е просто поредния правен казус, а поставя един от ключовите въпроси за демократичното ни общество.

Славов коментира и Новия изборен кодекс. Според него документът няма да донесе промяната, която гражданите искат и за която настояват от миналата година. По думите му дори се компрометира участието на гражданите в съставянето му. Той допълни, че едни от най-авторитетните организации по гражданско право не участват в дискусиите. Тези, които не споделят визията на управляващите, също били отстранени.

„Работата по този кодекс вече половин година е крайно незадоволителна,” коментира Славов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
Blondi83 преди 10 години
Не е лоша идеята за този референдум, но мен лично ме притесняват 2 неща. Първото е, че Росен Плевнелиев показва партийна принадлежност, независимо че вече е президент, а не регионален министър. Решението му не е взето единствено и само по негово усмотрение, а е повлияно от досещате се кого. Второто нещо е предпоставката за още по-големи измамни схеми с купуването на гласове. Трудно ще може да се следи всичко, така че бъдете сигурни, че никак, ама никак няма да е лесно да се опази вота чист!
8
0
 
0
 
! Отговори
Моника преди 10 години
Всяко едно гласуване и всеки един вот са били манипулирани, дори той е примерът как се поставят личности на важни постове, той беше поставен, за да обслужва интереси. Не ми е ясно как ще задължат всички да гласуват? Ще ни наказват, глобяват или какво?
7
0
 
1
 
! Отговори
Black Widow преди 10 години
Така е. Росен ясно си дава заявката за пряка намеса в политиката на България, а не по перфиерята, каквито са му и реално правомощията. Подобен референдум на този етпа е доста излишен според мен, имейки предвид, колко опорочено е всяко едно гласуване у нас все още. Докато органите на реда и самата законодателна власт не се рпоемнят из основи, няма как нищо друго да се промени към положителност. А така от врата за краката ще стане работата и после пак ще ревем.
6
0
 
0
 
! Отговори
Iva Hikova преди 10 години
Не виждам като цяло какво ще промени този референдум, при все че някои от въпросите, които поставя президента противоречат на конституцията. Едно е сигурно, че постига по този начин - отклоняване на вниманието на хората от евровота. В същото време се създава илюзорната представа, че от нас зависи нещо, а в действителност дали е така, а дано, ама едва ли...
5
1
 
0
 
! Отговори
dodo преди 10 години
Президентът никога не е излизал от политическите игри . И той е като всички депутати в парламента . Сега играе с Бойко Борисов и те двамата искат Герб да се върне на власт, защото ако се приеме електронното гласуване, точно така ще стане, вотът на хората много лесно може да се изманипулира.
4
6
 
2
 
! Отговори
Спеца преди 10 години
Славов , не си в ред бе момко !Забрави ли Роската как се катереше по раменете на фалшификатор 1 Цветанов , когото оня му осигури избора !Те тогава той стана "голям политик" - политика на мафията!!!
3
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Плевньо Чехлев го играе център-нападател за отбора на Тиквите.
2
2
 
5
 
! Отговори
Народовластие преди 10 години
В Гърция (родината на демокрацията) е задължитено гласуването. Ако не гласуваш (независимо дали си у дома или по света, щом имаш Гръцки паспорт) глобата е над 1000 евро. В САЩ гласуването за президент трае цял месец. Приятели получават по e-mail покана и инструкции как да го направят през интернет. ДО кога ще ги търпим?
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма президент по света ,който да е излизал от политическата игра ! Това за сведение на откривателя!