Реформаторите удариха рамо на президента

Призоваха депутатите да подкрепят идеята му за референдум
Обновена: 30 яну 2014 12:52 | 30 яну 2014 12:51,
88
Реформаторите удариха рамо на президента
Снимка: архив, Булфото

Реформаторският блок призовава Народното събрание да подкрепи инициативата на президента Росен Плевнелиев за насрочване на референдум за избирателната система и начина на организация на изборите.

Политическата криза, в която се намира страната, не на последно място се дължи и на проблемите в изборното законодателство, позволяващи масовите практики на купен и контролиран вот.

Близо 20% от подадените гласове на изборите през пролетта на 2013 година според наблюдатели са били именно такива гласове, изчисляват Реформаторите.

Още по темата
Според тях не по-малък проблем е недоверието към политическия процес на големи групи български граждани, което води до отказ от конституционното им право да гласуват. Сериозни промени в избирателната система са безспорно едно от средствата за връщане на доверието на избирателите, смятат те. 

Реформаторският блок припомня, че още през лятото на миналата година е заявил своята позиция в полза на въвеждането на задължителна преференция без праг, което ще позволи на избирателите реална възможност да гласуват за предпочитаните от тях кандидати. Въвеждането на електронно гласуване, изискващо сериозна техническа подготовка и време за осъществяването му, би било също сериозна стъпка във вярната посока. 

Въвеждането на задължително гласуване би могло да има и оздравителен ефект върху политическия процес, но лесно може да бъде възприето от гражданите и като „санкция” от страна на политическия елит, в който те така или иначе вече са загубили доверие. Това прави особено подходящо решаването на този въпрос да стане именно на референдум, който ще позволи и внимателно обмисляне от българското общество на всички страни на това решение, изтъкват Реформаторите.

Те подчертават също, че са необходими ключови мерки за подготовката на надеждни избирателни списъци и изчистването им от т.нар „мъртви души“, създаването на преброителни центрове, осигуряване на гаранции за равен достъп до медиите и назначаване на професионална изборна администрация.

Предложените промени в изборното законодателство не само че не решават тези проблеми, но ги и задълбочават. Особено тревожен е предвиденият избор на Централната избирателна комисия от обикновено мнозинство в парламента, се казва още в позицията на Реформаторския блок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
84 Моника па нищо не си рзбрала , презифдента предлага да се проведе Референдум стези три точки , той не казва че трябва да се приемат , той казва че трябва да се гласуват , прави разлика Моника , това с киснене в чалготеката не става
74
1
 
1
 
! Отговори
Моника преди 10 години
Поредната глупост от страна на Президента, не може никой да накара да гласува, а относно електронно или не гласуването винаги може да бъде манипулирано, вие сте пример за това, как се поставят изгодни личност на постове!
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
82 Президента предлага да се проведе Референдум с три въпроса , за да се прозинесе народа , това не значи , че той е ЗА положителен отговор на тези въпроси ,а да се изчистят като дебарт пред обществото , още ли не сте научили какво ознзачва Референдум и защо се инициира .
72
0
 
1
 
! Отговори
H.Poirot преди 10 години
Направо не мога да разбера как може тази идея за задължително гласуване да я харесват . Това е поредната грешка на президента , ама ще го разберете в последствие !
71
0
 
0
 
! Отговори
Tiago преди 10 години
По принцип повечето хора приветстват идеята на Плевнелиев за точно такъв референдум, но не си дават сметката, че така много по-лесно може да се фалшифицира вота. Да, ще гласуват повече хора, но и по-трудно ще се следи за изборни нарушения. На партиите ще им бъде още по-лесно и безнаказано да купуват гласове според мен. Дава се перфектната платформа за това и който има пари и хора, то той ще се облагодетелства още повече от преди.
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
kato gledam baq komunisti ima tuka
69
3
 
4
 
! Отговори
пенсионер преди 10 години
къде събират подписи за електронно гласуване?Аз съм ЗА, щото така и децата ми в чужбина ще могат да гласуват.И тогава .....край на комунизма!само от Америка ще има поне 300 000 гласа
68
2
 
2
 
! Отговори
Една сопа преди 10 години
на тоя туркофил - гербераст да му ударят
67
2
 
2
 
! Отговори
The king преди 10 години
Реформаторите много скоро ще подкрепят и Цветанов в тезите му за подслушването, само и само да са опозиция. А това какво може реално да се направи не е важно, важна е опозицията.
66
2
 
2
 
! Отговори
Артаксеркс преди 10 години
На реформаторите требе да им се удари по една тояга и да бъдат пуснати да се борят за правата на геевете.
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
73 Има си закон за Референдумите и той ще бтде спазен и каквото е било за Белене , това ще е е сега ,а е по-добре на Еврозиборите защото ще се изхарчат по-малко пари и ще им вдигне традиционно ниската избирателна активност , защото в противен случай може и 20% да гласуват а така се очаква да станат колкото се може повечко
64
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
71 Защо Ивета целта на Президента е прозрачно ясна ДА ВДИГНЕ ИЗБИРАТЕЛНАТА АКТИВНОСТ , а в момента се нуждаеме точно от това , иначе самите въпроси , аз честно бих гласувал за единствено за електронното гласуване , така или инче почти всичко вече правя по електронен път , защо и да не гласувам ,а и в чужбина българите така ще им е по лесно , колкото до другите въпроси за мажориранто и задължително , мажоритарното е сложно нещо за него дума имат спецалистите , то не е за народа , задълж. НЕ
63
3
 
3
 
! Отговори
така ли преди 10 години
Добре бе, да има референдум, но да не е с евро изборите и да е по същите правила, както този за Белене, като не събере 4.5 милиона гласоподаватели , да е невалиден, нали така!? Трябва всичко да е равнопоставено!
62
4
 
10
 
! Отговори
македонски преди 10 години
Представяте ли си що за *** трябва да си, за да знаеш, че когато гласуваш за БСП, всъщност гласуваш за ДПС. И въпреки това да го правиш.
61
9
 
9
 
! Отговори
Iveta преди 10 години
Срамувам се от тези реформатори. Рамо на палячото, патерицата от Бойко и на края такъв кютек ще им хвърлят избирателите, че ще се чудят от къде им е дошло. По-безпринципни и непоследователни са само ГЕРБ. Жалко, излъгахте толкова хора!
60
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
новете правила:1. Два зандата за депутати, областни управители, кметове2. Образователен цен (ввисше образование)3. избиране на райнони кметове, областни управители, преференицалан систеам с нисък праг (3 процената)4. Падане на всякък в вид имунтети -депутати, посланици, магистратит, президент5. Въвеждане на психо тестове.
59
4
 
8
 
! Отговори
Drw преди 10 години
Сега ще стане ясно кой е заедно с мафията от Турция и Москва и кой е от Европа и България.
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
66 Май по добре е ти да напуснеш България и Европа , защото явно си зажмудцан азиатец , беж далеч от тук където пожелаеш Сибир , Сев.Корея или някой китайски кантон , отвай и да не си се върнал
57
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
66 Ходи се гръмни някъде , защото за теб спасение няма
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Краставите магарета и през девет баира се надушват.