Реформаторите удариха рамо на президента

Призоваха депутатите да подкрепят идеята му за референдум
Обновена: 30 яну 2014 12:52 | 30 яну 2014 12:51,
88
Реформаторите удариха рамо на президента
Снимка: архив, Булфото

Реформаторският блок призовава Народното събрание да подкрепи инициативата на президента Росен Плевнелиев за насрочване на референдум за избирателната система и начина на организация на изборите.

Политическата криза, в която се намира страната, не на последно място се дължи и на проблемите в изборното законодателство, позволяващи масовите практики на купен и контролиран вот.

Близо 20% от подадените гласове на изборите през пролетта на 2013 година според наблюдатели са били именно такива гласове, изчисляват Реформаторите.

Още по темата
Според тях не по-малък проблем е недоверието към политическия процес на големи групи български граждани, което води до отказ от конституционното им право да гласуват. Сериозни промени в избирателната система са безспорно едно от средствата за връщане на доверието на избирателите, смятат те. 

Реформаторският блок припомня, че още през лятото на миналата година е заявил своята позиция в полза на въвеждането на задължителна преференция без праг, което ще позволи на избирателите реална възможност да гласуват за предпочитаните от тях кандидати. Въвеждането на електронно гласуване, изискващо сериозна техническа подготовка и време за осъществяването му, би било също сериозна стъпка във вярната посока. 

Въвеждането на задължително гласуване би могло да има и оздравителен ефект върху политическия процес, но лесно може да бъде възприето от гражданите и като „санкция” от страна на политическия елит, в който те така или иначе вече са загубили доверие. Това прави особено подходящо решаването на този въпрос да стане именно на референдум, който ще позволи и внимателно обмисляне от българското общество на всички страни на това решение, изтъкват Реформаторите.

Те подчертават също, че са необходими ключови мерки за подготовката на надеждни избирателни списъци и изчистването им от т.нар „мъртви души“, създаването на преброителни центрове, осигуряване на гаранции за равен достъп до медиите и назначаване на професионална изборна администрация.

Предложените промени в изборното законодателство не само че не решават тези проблеми, но ги и задълбочават. Особено тревожен е предвиденият избор на Централната избирателна комисия от обикновено мнозинство в парламента, се казва още в позицията на Реформаторския блок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КОИ, КОИ-РЕФОРМАТОРИТЕ- АМИ ТЕ НЕ СА ЛИ ТРИМА ЧВЕКА- РАМАДНЧО, КУКУВИЦАТА И ДОКТОР ОХ БОЛИ ? И НАЙ-ХИТРАТА ОТ ТЯХ ОТИВА ОТНОВО В БРЮКСЕЛ И ОСТАВЯ ДРУГИТЕ ДВАМА ДА СЕ КАРАТ КОЙ ДА КАРА ВЛАКА. РЕФОРМАТОРИТЕ СА ВСЪЩНОСТ САМО РАКЕТА-НОСИТЕЛ НА КУНЕВА И ДОТАМ. ЯЗЪК ЗА НАПЪНИТЕ НА КОСТОВ ДА ОЖИВЕЕ- ЩЕ СИ СТОИ В ГРОБА НА ПОЛИТИКАТА ВО ВЕКИ ВЕКОВ. ТОЧНО СЕ ЗАРАДВАХ, ЧЕ ИМА ВСЕ ОЩЕ ЖИВО НЕЩО СИНЬО, ПЪК ТО СЕ ОКАЗА ТЪМНО ЧЕРВЕНО
34
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тия реформатори само се резилият напоследък - тръгнаах с доносника Касим дал, скараха се със Зелените и Синьо едниство, пробутаха Кунева за водач, плюха, плюка герб - прегъранаха се, организираах протестния митинг на студентите, сега афишират подкрепа за нелепициет на Чехлю.... те съвсем ще се разпаднат до евроизборите.....
33
5
 
15
 
! Отговори
КНК преди 10 години
ТЕЗИ,КОИТО ПОЛУЧИХА 20% ОТ ГЛАСОВЕТЕ НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ , УМИРАТ ОТ СТРАХ ОТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ !!! НЯМА ДА ИМ СТИГНАТ ПАРИТЕ ДА КУПУВАТ ГЛАСОВЕ !!! ОКАЗА СЕ , ЧЕ ВСЯКО ПОЛЕЗНО НЕЩО ЗА ДЪРЖАВАТА Е ВРЕДНО ЗА БСП И ДПС КАКТО И ОБРАТНО !!! ЗАДЪЛЖИТЕЛНОТО ГЛАСУВАНЕ Е СПАСЕНИЕТО ОТ ИЗМАМАТА , НАРЕЧЕНА БСП И ДПС !!! ЗА 120 ГОДИНИ НИЩО ПОЛЕЗНО НЕ СА НАПРАВИЛИ , А СЕГА ПАК ЗАТРИВАТ ДЪРЖАВАТА !!! САМО СЪС ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ГЛАСУВАНЕ ЩЕ ТРЪГНЕМ ПО НОВ ПЪТ !!! ПОНЕ ЗА 3 ПАРЛАМЕНТА !!!
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
как да няма далавера с *** от 1997 до сега се прави завод за боклуак в софия и още не е построен----яки интереси са това.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
о напротив в Боклуциет има голяма, далавера - Вълка се вози на майбах за 1, Милион. точон за това приветствам инициативата на зелените, да осветлята далаверите на това и предното правителстот свързани със застрояването и незаконнта сеч.
30
1
 
12
 
! Отговори
Комсомолская Правда преди 10 години
Другарката Пръмова удари едно рамо на комсомолския секретар на ЦК на БКП и ЦК на ДКМС.
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз ли не следя правилно генелогията на българските партии или всичко е от семето на БКП?
28
8
 
4
 
! Отговори
Голям смешник преди 10 години
е тоя "така наречен президент"
27
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Що за демократ може да е човек, на който му минават идеи за задължитело гласуване ?а да не говорим е подобен въпрос въобще неможе да бъде поставян на референдум защото противоречи на конституцията
26
3
 
2
 
! Отговори
A би трябвало преди 10 години
да му ударят нещо друго
25
2
 
9
 
! Отговори
55 преди 10 години
До Анонимен 18И като подаде Плевналиев оставка да направим референдум да сложим Генерален Секретар,да *** и червени ***, да ***...
24
0
 
1
 
! Отговори
Ganev преди 10 години
bez bg referendum na tzelia bg narod "da chlenuva li republika bg i bg narod v eu" - "da" ili "ne"nyama da ima izbori na evrodeputati ot bg za eu.ima da sanuvat luksoznite evrozaplati ot 30 000 evro dalgo vreme.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
лъжа са твърденията на реформаторите, нали след евроизбориет ще се съзадде активан регистрация на база листите и те постепнно ще се изчистята от "мъртви души"..... какъв им е проблемът на тях, че няма да са в парламенат защото се орезилиха много
22
0
 
0
 
! Отговори
BSP+DPS преди 10 години
Dragi zelini v BUKLUCITE niama dalavera!
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
стига с тзеи глупоти
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
реформаторите и те се разпадат - Синьо единство вади отделан листа със сино АБВ, Зелените също се отделиха, а Глас народен събир хора направо от народа....хорат наКунева с цели структури преминават или към Бареков или към герб.
19
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да направим референдум да отпаднат ли имунититети, на депутати, магистрати, полсаници и президента?да с плюс, не с минус
18
3
 
9
 
! Отговори
ТВ преди 10 години
Леле, какъв червен чурулик-чурулик е настанал в нета! Страшно става, другари комунисти, дойде време народът да казва какво ще се случва нататък!
17
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да направим реферндум - да се върне ли смъртното наказание- да с + не с -
16
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
да направим референдум - искате ли Плевневилев да подаде оставкада с + не с -