Реформаторите удариха рамо на президента

Призоваха депутатите да подкрепят идеята му за референдум
Обновена: 30 яну 2014 12:52 | 30 яну 2014 12:51,
88
Реформаторите удариха рамо на президента
Снимка: архив, Булфото

Реформаторският блок призовава Народното събрание да подкрепи инициативата на президента Росен Плевнелиев за насрочване на референдум за избирателната система и начина на организация на изборите.

Политическата криза, в която се намира страната, не на последно място се дължи и на проблемите в изборното законодателство, позволяващи масовите практики на купен и контролиран вот.

Близо 20% от подадените гласове на изборите през пролетта на 2013 година според наблюдатели са били именно такива гласове, изчисляват Реформаторите.

Още по темата
Според тях не по-малък проблем е недоверието към политическия процес на големи групи български граждани, което води до отказ от конституционното им право да гласуват. Сериозни промени в избирателната система са безспорно едно от средствата за връщане на доверието на избирателите, смятат те. 

Реформаторският блок припомня, че още през лятото на миналата година е заявил своята позиция в полза на въвеждането на задължителна преференция без праг, което ще позволи на избирателите реална възможност да гласуват за предпочитаните от тях кандидати. Въвеждането на електронно гласуване, изискващо сериозна техническа подготовка и време за осъществяването му, би било също сериозна стъпка във вярната посока. 

Въвеждането на задължително гласуване би могло да има и оздравителен ефект върху политическия процес, но лесно може да бъде възприето от гражданите и като „санкция” от страна на политическия елит, в който те така или иначе вече са загубили доверие. Това прави особено подходящо решаването на този въпрос да стане именно на референдум, който ще позволи и внимателно обмисляне от българското общество на всички страни на това решение, изтъкват Реформаторите.

Те подчертават също, че са необходими ключови мерки за подготовката на надеждни избирателни списъци и изчистването им от т.нар „мъртви души“, създаването на преброителни центрове, осигуряване на гаранции за равен достъп до медиите и назначаване на професионална изборна администрация.

Предложените промени в изборното законодателство не само че не решават тези проблеми, но ги и задълбочават. Особено тревожен е предвиденият избор на Централната избирателна комисия от обикновено мнозинство в парламента, се казва още в позицията на Реформаторския блок.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
референдуми се правят само ако отговора е предварително известен, но не саясни точните проценти
14
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
от педишния реферндум нямаше никакав полаз, а се похрачиах 20 милиона. Защо мислите че от един нов реферндум ще има полза?Предишният реферндум показа ясно желанието на народа да се строи Аец Белене. как се изпълнява това обещание?какъв е смисълът от референдуми щом на властимащите не им пука.Във франция направиха реферндума за еврконституцията. народа гласува с "Не" и после си направиха Нов рефернудсм на който гласуваха са "Да".
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СЪГЛАСНА СЪМ, НО ПЪРВО ДА СЕ ПРОВЕДАТ НОВИ ИЗБОРИ ЗА ПРЕЗИДЕНТ ПО ПРАВИЛАТА, КОИТО ПРЕЗИДЕНТЪТ ПРЕДЛАГА, ЗА ДА ДОКАЖЕ КОЛКО СА ЕФЕКТИВНИ И ТОГАВА ЩЕ МУ ПОВЯРВАМ, ЧЕ Е ИСКРЕН
12
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само БСП
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хората ако бяха толкова доволни от управниците си и властта, щяха сами да напълнят изборните секции без да ги задължават. Да, ама не са доволни и политиците трябва да се замислят защо не искат да гласуват.
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вот на недоверие на политиките на Пламен Орешарски, ГЕРБ и Тройната коалиция за управление на отпадъците. Участници: Петко Ковачев, Димитър Димитров, Борислав Сандов, Евгения Ташева, Костадин Деянов
9
5
 
8
 
! Отговори
ТВ преди 10 години
Въпросите от референдума, предлаган от Президента, са свързани с интересите на българския народ. А не като въпроса от референдума на комунистите - с интереса на Русия.
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Начало: четвъртък, 30 януари 2014, 13:00 Край: четвъртък, 30 януари 2014, 15:00 Организатор: ПП Зелените и неправителствени организации Описание: Акценти: - Липса на реално транспониране на Рамковата директива за управление на отпадъците в българското законодателство. - Неспазване на йерархията за управление на отпадъците, заложена в Рамковата директива при планиране на действия и разпределение на средствата. - Проблеми с новата наредба 6 за депата - нарушение на Директива 1999/31/ЕО относно депонирането.
7
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе само с тези комунисти и гербери ли ще ни занимавате - днес има суперважна конференция на ПП зелените, БТА я отразява, доказват че правителството нарушава поне три наредби, и ще ни спрат париет от Евроап по околан среда, готвян националин протести, вие не ги отразявате. Срам.
6
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
вместо да се занимава с тези глупосит по-добер да ни каже, защо не инициира реферндум относон връщане на смъртното наказание, или поне оставане на доживотното?
5
5
 
5
 
! Отговори
мнителен преди 10 години
Тук май един и същи *** се изявява .Какво против имаш РБ?
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Задължително ама като няма за кой да глаувам как да стане. Всички са корумпирани *** и не слушат волята на народа. Гледат да влязат във властта и после почват да приемат антинародни закони в полза на частни фирми и банки. Гласуваш за един, получаваш друг.
3
7
 
5
 
! Отговори
пенсия преди 10 години
И г*за му ще цункат само и само да набар кокъла. Това са бетер еничарите и изедниците от бившите членове на БКП - Герберунгелите и стамишковците.
2
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Досега не съм гласувал никога и ме боли фара кой ще ме управлява. Но ще ми хванат фара, ако въведат тия *** задължително гласуване. *** ще си остане винаги мизерника не само на Европа, но и на нормалния човешки свят. Такъв екземпляр никъде не се ражда другаде.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е важен формата на изборите а други неща. Например намаляване на мандата от 4 години на 2-3 години, за да може народът да отзовава депутати, кметове, министри, президенти и др. ако не е доволен. Освен това максимум 2 мандата на депутат, кмет, президнет и повече не може, за да може повече млади хора да бъдат избирани. Сега Борисов, Станишев, Цачева, Доган вече карат повече от 5 години като министри депутати, кметове и т.н., което ги корумпира.