Твърдо "Не" от БСП за референдума на Плевнелиев

Част от идеите били противоконституционни
Обновена: 3 фев 2014 14:01 | 3 фев 2014 08:36,
264
Твърдо "Не" от БСП за референдума на Плевнелиев
БСП се противи на електронното гласуване. Снимка: flickr

Социалистите не приемат предложения от държавния глава референдум за нови изборни правила, който по идея на Росен Плевнелиев трябва да се проведе успоредно с вота за евродепутати през май.

Това обяви пред Нова тв депутатът Корнелия Нинова, която аргументира позицията на левицата с това, че част от предложенията на президента противоречат на Конституцията.

Още по темата

"Не го приемаме, защото част от заложените идеи, например тази за задължителното гласуване, са противоконституционни", каза тя и обясни, че в основния закон гласуването е право, а не задължение. Електронното гласуване пък криело рискове за злоупотреби.

"Не сме готови за това, нали в Изборния кодекс е заложено машинно гласуване. Предложено е, обсъждаме го, но въвеждане на електронно гласуване крие рискове", повтори червената депутатка тезата си, че има вероятност от манипулиране на вота.

Нинова отрече твърденията, че левицата се страхува от електронното гласуване заради българите зад граница, близо 2 млн., които към настоящия момент не могат да гласуват заради невъзможността да отидат до определените им изборни секции в страните, в които живеят.

"Целта, която си поставяме, е да са прозрачни, почтени избори и да отразяват реално гласа на хората", категорична бе тя.

След пленума, на който ръководството на БСП свали политическото си доверие от Георги Първанов и хората, заявили подкрепа за движението АБВ, социалистите от "Позитано" 20 ще спорят с оценката на „колегите си”, че партията не си изпълнява предизборните ангажименти.

Това, според депутата Корнелия Нинова, е единствения въпрос, който си заслужава да бъде коментиран в бъдеще.

"Не усетих страх в залата. Мисля, че предварителното внушение, че това е страшен съд, революционен трибунал и т.н., бе силно преувеличено. Имаше други емоции – имаше категорична оценка, че това, което правят колегите от АБВ е политическа грешка, удар по БСП и волно или неволно работи срещу партията", каза още тя.

Според Нинова 90% от обещанията на управляващите в социалната сфера са изпълнени с изключение само на две – въвеждането на третия елемент от промените в плоския данък – 20-процентно облагане на доходите над 4 500 лева и предсрочното пенсиониране, когато не достигат две години стаж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


264
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 170 Брадчед много ама много си ***.
163
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Референдум е единствения начин да бъде приведена Конституцията в съответствие с изискванията на Обществото.
162
0
 
16
 
! Отговори
аникомунист преди 10 години
Винаги когато комунистите искат да се направи каквото и да било ние нормалните хора трябва да правим точно обратното и никога няма да сбъркаме - НИКОГА ! Това е такава престъпна *** която носи само беди и вреди и всяка една тяхна дума е лъжа и измама.
161
15
 
1
 
! Отговори
тошко умното преди 10 години
Отказа от гласуване трябва да се наказва с разстрел или поне с конфискация на имуществото.Тез имигранти ,тираджии и параходчии имат по 3 апартамента и по над 100000лв. по банките.Ето начин да се плати целия външен дълг и да останат за пенсии за поне 5г. напред.За щастие има конституция която няма да позволи подобно лудост.ЗЦнаете ли какво ще стане ако бъде въведено задължително гласуване?На 30% от бюлютините ще се споменават роднините на Плевналиев и всички политици, а другите ще са за Барека.
160
1
 
4
 
! Отговори
до 163 спите преди 10 години
Не спят ,а просто са глупави. За твое спкойствие ще кажа че и по цвлия свят тъпанарите нарастват заплашително. И второ има и далеееч по *** човешки сбирщини които някои наричат нации , от нас. Ние сме някъде в "златната"- посредствена среда . Така се получава защото генетичното бъдеще на човеците се решава от съвършенните клекопикаещи хормонални ***.
159
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Върнете конституцията на Живков от 1971 г. и БКП и ОФ и няма нужда от никакъв "референдум" и "демокрация". Гласуването беше задължително и всички българи живееха добре в България и нямаше нужда от електронно гласуване от чужбина. Вотът беше също мажоритарен, защото имаше само 2 големи партии комунистическата БКП и патриотичната ОФ.
158
2
 
17
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Бесей...йпето ще загуби още...много симпатизанти(освен от АБВ),с ниглежирането и отричането на...задължителното гласуване.Алоуу,айде холан,не ни правете на будали;ясно е че сегашното гласуване ви дава допълнителни места в Парламента,които не сте...заслужили.Отдавна трябваше да се мине на задължителен...вот.Само...така народът ще има силата да...отсее мушмороците и нашенските...пишман политикани,дето много от...тях се кипрят сега,като...дупетати.
157
1
 
12
 
! Отговори
българина преди 10 години
Другарката Нинова как ще иска електронно гласуване , нали се досеща какво ще чака нейната партия тогава, чийто електорат е основно от пенсионери и ***.БСП никога не е носила модерни политики!Ако те са изпълнили на 90% от социланите си обещания да правим избори за да могат да дадат нови и да имат нов мандат да ги изпълнят?!За тях важи максимата че сме изпълнили 4 годишен мандат за .... 6 месеца!!!
156
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как така твърдо не ?? Ако народа го иска к'во прайм ?
155
3
 
27
 
! Отговори
Петър преди 10 години
КОМУНИСТИ СМРЪДЛИВИ НЕ ВИЕ РЕШАВАТЕ ДАЛИ ЩЕ ИМА РЕФЕРЕНДУМ , А СУВЕРЕНА т.е. НАРОДА !!!
154
1
 
16
 
! Отговори
Георги преди 10 години
ИМЕННО ТЕЗИ БСП и ДПС + ОЛИГАРСИТЕ ИМ НЕ ЖЕЛАЯТ РЕФЕРЕНДУМА ЗАЩОТО НЕ ИСКАТ НАРОДА ДА ЖИВЕЕ КАТО БЯЛ ЧОВЕК , А ИСКАТ ДА СА ПОКОРНО СТАДО НА КОЕТО ДА КАЗВАТ КОЕ Е ВЯРНО и КОЕ НЕ !!! ОБАЧЕ РАЗУМНИЯ НАРОД МУ ДОЙДЕ ДО ГУША ОТ ТАКИВА ПРЕДАТЕЛИ И КАЗА "СТИГА ВЕЧЕ" КОМУНИСТИТЕ и ТЕХНИТЕ ДРУГАРЧЕТА ОТ ДПС ...АТАКА ... ДА ВЪРВЯТ В ДУПКИТЕ ОТ КОИТО СА ИЗПЪЛЗЯЛИ !!!
153
1
 
24
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 10 години
А АТАКА някакво мнение няма ли да изАКА? Нали и те уж бяха за референдуми, за народа, тинтири-минтири?
152
3
 
21
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Това твърдо НЕ, показва нагледно как комунистите не искат и не искат да пускат кокала и всичко да е в техни ръце. Що не направите гласуването задължително, защото не било демократично ли бе, а колко демократични подхода бяха стъпкани точно от вас? Много демократични станахте и сега ние трябва демократично да ви откъснем главичките, хрантуници - нациопнални предатели.
151
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ние българите лесно се палим,лесно се подвеждаме и после обвиняваме другите.Търсим месията,а после го кълнем.Така е и с въпроса за референдумите.Искаме да ни питат,но бягаме от отговорност.Много е важно дадено допитване да се обмисли добре предварително като време и срок на провеждане и изпълнение,какви въпроси ще се разглеждат и как ще бъдат поставени,по какъв закон ще бъде проведено.Не е нормално в нестабилна ситуация и силно противопоставяне да се правят референдуми.Поне година по-рано да започне подготовката и по-важно е поне година и повече да започне изпълнение на решенията от него.Иначе
150
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Референдум може след изборите през май и тогава БСП може да падне от власт и няма да има проблем да се смени и конституцията и даже да има и велико събрание.
149
3
 
22
 
! Отговори
Денислав преди 10 години
Социалстите, тези който са уж за народа, не искат НАРОДЪТ да си дава мнението. Абе пуска се референдум и всеки си казва мнението - кой е по-важен (надорът или управляващата социалстко-турско-фашистка коалиция).От какво се страхуват тези?
148
1
 
17
 
! Отговори
гола вода и кал преди 10 години
Естествено ,че когато ''НЕЩО''не ни изнася ,...е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО.Няма такова нещо ,има точни алинеи в конституцията ,които НЕ забраняват РЕФЕРЕНДУМИ ПО ТЕЗИ ВЪПРОСИ .ПОРЕДЕН ъБСУРД:Константин Пенчев ,В СУТРЕШЕН БЛОК ,ПРИ АНИ ЦОЛОВА/НИКОЛАЕВ :1/''Конститтуцията не забранява такъв референдум ,с такова съдържание " 2/''Вчера имах среща за решението на Бг-съд.,за незаконните решения на банковите съвети ,САМИ ДА РЕШАВАТ ВДИГАНЕТО НА ЛИХВЕНИТЕ %-ТИ,..КАТО ОТ 12 СЪДИИ ,12 БЯХА ПТОТИВ МЕН??
147
3
 
6
 
! Отговори
до 152 междунар. жур преди 10 години
Еднакво НЕ харесваме лижещите ГЗ на Путин и на Обама! А и ти си толкова журналист колкото аз съм китайския император
146
1
 
14
 
! Отговори
masala преди 10 години
Не ми е ясно защо цялото общество се занимава с цирка БКП - АБВ? Това е поредната добре режисирана режисирана трагедия за българския изстрадал от дрогарите народ. Не ви ли е ясно, че след като БКП не изключи Първан и сие, то продължението ще е следното: мишока Станиш видя, че няма да може да спечели които и да е избори, щот електората му постоянно намалява /измира - това е естествен житейски ход/, а тез които имат нещо в главите си вече не го щат, затова се разигра таз постановка. Сега Първан и
145
6
 
16
 
! Отговори
междунар. журналист преди 10 години
Другарю, Дилян Пеевски защо не наредите на Вашите любими медии да публикуват, че Ц.Цветанов и още двама от ГЕРБ ще участват в молитвената закуска с Президента на САЩ -Барак Обама. Обяснете на Българските граждани, защо се канят само хора от ГЕРБ. Ще ви отговоря-защото това са почтени политици, които мислят за доброто на Родината си, а това се уважава в САЩ и Европа. Защо никъде Сатанишев и Доган и Сидеров не ги канят, даже и Путин не иска да ги вижда , независимо, че лижат *** на Турция и Русия